شکلات کلمه‌ای است که از زبان اسپانیایی وارد گفت‌وگوی انگلیسی‌زبان‌ها شده است. خوردنی خوشمزه‌ای که از کاکائو تهیه می‌شود و به‌طور معمول در تهیه آن از شیر، شکر و کره نیز استفاده می‌کنند. معمولا با تغییر در میزان مواد تشکیل‌دهنده‌ی شکلات می‌توان انواع مختلف آن را تهیه کرد. به‌طور مثال شکلات تیره که بدون شکر تهیه می‌شود به آن شکلات ساده نیز می‌گویند. شکلات شیری، شکلات کم‌شیرین برای استفاده در غذاها، شکلات سفید که در تهیه آن تنها از چربی دانه کاکائو و نه خود آن، استفاده می‌کنند و شکلات تلخ. غالبا به شکلات اسانس‌های نعنا، پرتقال، موز، توت‌فرنگی، لیمو و انواع دیگر اضافه می‌کنند. همچنین در شکلات‌های تخته‌ای، مغزهایی مانند گردو، فندق، پسته یا بادام‌زمینی نیز به کار می‌برند. همچنین گاهی برای طعم‌دار شدن شکلات از عسل، کارامل، مربا یا حتی کشمش استفاده می‌کنند. اما یکی از افزودنی‌های نامطلوب که باعث کاهش قیمت شکلات می‌شود، موم پارافین است. شکلات‌های دارای این افزودنی در دمای بدن به سرعت ذوب نمی‌شوند و از این روش قابل شناسایی هستند.

شکلات

یکی از دلایل لذیذ بودن شکلات این است که دمای ذوب آن با درجه حرارت بدن انسان یکی است و همین مسئله باعث می‌شود که شکلات داخل دهان آب شود. همچنین با مصرف شکلات، هورمون آندورفین در خون ترشح می‌شود. این هورمون سبب آرامش و حالت خواب‌آلودگی می‌گردد.

تاریخچه شکلات

در قدیم شکلات را با الهه حاصل‌خیزی مرتبط می‌دانستند. شکلات عنصری بومی در سرزمین‌های آمریکای جنوبی، مرکزی و مکزیک محسوب می‌شود که در آن خطه عمری سه هزار ساله دارد.به‌طوری که در برهه‌ای از تاریخ از دانه‌های کاکائو به عنوان پول استفاده می‌کردند. در گذشته شکلات را بیشتر در نوشیدنی به کار می‌بردند. نوشیدنی‌های تهیه شده با کاکائو را گرم، سرد یا ولرم می خوردند و برخی به آنها پودر وانیل یا حتی فلفل شیرین و تند اضافه می‌کردند.

اولین دفعه کریستوفر کلمبوس پای کاکائو را به قاره اروپا باز کرد و آن را به عنوان سوغات از آمریکا برای پادشاه و ملکه اسپانیا آورد و بدین ترتیب کاکائو در این قاره ماندگار شد. کاکائو ماده غذایی گرانی بود و فقط اختصاص به جامعه ثروت‌مند آن زمان داشت. تا این‌که در سال  ۱۸۲۸هلندی‌ها برای گرفتن چربی کاکائو روشی اختراع کردند و موفق به تولید کره از آن شدند. از باقی‌مانده دانه‌ها نیز پودر کاکائو تولید کردند. همچنین طی روشی دیگر، شکلات را قلیایی کردند و مزه تلخ آن را از بین بردند. از آن زمان بود که شکلات‌ها به شکل امروزی تهیه شدند. استاد تاریخی نشان می‌دهند که جوزف فرای اولین کسی بود که در سال ۱۸۴۷ شکلات‌های امروزی را تولید کرد و در سال ۱۸۶۷ فردی به نام دانیل پیتر که شمع‌سازی در سوئیس بود موفق شد در کارخانه شکلات‌سازی پدر همسرش اولین شکلات شیری تاریخ را به وجود بیاورد. بد نیست بدانید همسایه وی هنری نستله بود.

با وجود پیشرفت‌هایی که در صنعت شکلات انجام شد، شکلات محبوبیت فراگیر خود را مرهون جنگ‌جهانی اول است. در طول این جنگ، این ماده غذایی به عنوان جیره غذایی سربازان استفاده شد و سربازان پس از بازگشت از جنگ، بهترین مبلغ آن بودند. به این ترتیب تولید شکلات تا سال ۱۹۳۰ به حدود ۴۰ هزار نوع مختلف رسید.

مزایا و معایب شکلات

مزایا و معایب شکلات

شکلات مزایا و معایب خود را دارد. به‌طور مثال شکلات تلخ که می‌گویند فشارخون را کاهش می‌دهد، دیابت را کنترل می‌کند و باعث کم شدن احتمال ابتلای افراد به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود یا شکلات قهوه که برخی معتقد هستند به خاطر کافئین موجود در آن برای رفع خستگی مناسب است. بعضی از متخصصین نیز شکلات مغزدار را برای بچه‌های کم‌اشتها تجویز می‌کنند تا در میان‌وعده‌های خود از این نوع شکلات‌ها استفاده کنند. شکلات‌های میوه‌ای هم مناسب کسانی هستند که خیلی دلشان شکلات می‌خواهد اما باید کالری کمتری را دریافت کنند. یا بد نیست بدانید که پاره‌ای تحقیقات انجمن قلب آمریکا به این نتیجه ختم شد که احتمال ابتلا به نارسایی‌های قلبی در زنان میانسال و بزرگسالی که به طور منظم مقدار کمی شکلات مصرف می‌کنند، کاهش پیدا می‌کند.

شکلات

مصرف شکلات ممکن است به کاهش سطح کلسترول LDL کمک کند یا محققان می‌گویند نوشیدن دو فنجان شکلات داغ در روز به نگه داشتن مغز سالم کمک و در افراد مسن از کاهش حافظه جلوگیری می‌کند. همچنین مصرف‌کنندگان شکلات نسبت به گروهی که علاقه به شکلات ندارند ۲۲ درصد کمتر دچار سکته مغزی می‌شوند و حتی اگر سکته هم کنند، ۴۶ درصد امکان زنده ماندن بیشتری دارند. محققان کشف کرده‌اند که عصاره کاکائو به نام lavado ممکن است سبب کاهش یا جلوگیری از آسیب به مسیرهای عصبی در بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر شود.

اما اگر به شکلات آلرژی دارید، حتما باید از خوردن آن خودداری کنید. همچنین شکلات کافئین ‌دارد و محرک اعصاب است. به همین خاطر توصیه می‌شود در مصرف آن زیاده‌روی نکنید. از طرفی شکلات حاوی مقادیر زیادی قند است و کالری بالایی دارد. بنابراین برای لاغر شدن باید از خوردن آن پرهیز کرد. ضمن این‌که مقدار زیاد قند در اکثر شکلات‌ها می‌تواند منجر به پوسیدگی دندان‌ها شود. علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد که شکلات ممکن است ساختار استخوان را ضعیف و سبب پوکی استخوان شود.

بنابراین بهترین راه حفظ تعادل است. به اندازه مصرف کنید، همیشه مصرف کنید.

شکلات قلبی

شکلات در ایران

از باز شدن پای شکلات به ایران مدت زمان زیادی نمی‌گذرد. اولین کارخانه شکلات سازی در ایران حدود ۶۰ سال پیش توسط دو برادر مهاجر روسی در تبریز راه‌اندازی شد که در ابتدا فقط آب‌نبات و تافی تولید می‌کردند. سپس تولید شکلات در ایران رشد پیدا کرد و دست‌خوش تغییر شد. در سال‌های اخیر کارخانه‌های ایرانی شکلات‌های تخته‌ای، لقمه‌ای و مجلسی تولید می‌کنند.

شکلات در ایران

قنادی‌ها نیز از عرضه شکلات عقب نمانده‌اند. هر قنادی سعی دارد شکلات‌های مخصوص خود را تولید کند. ناتلی یکی از این قنادی‌ها است. شکلات‌های قنادی ناتلی از شرکت بلکودا بلژیک می‌باشد که یکی از معروفترین‌ها در شکلات‌های دست‌ساز با کره و کاکائو طبیعی می‌باشد. این قنادی ۹ مدل شکلات مختلف در طعم‌های متنوع دارد. این شکلات‌ها به مدل‌ها و فیگورهای مختلفی نیز طراحی شده‌اند و می‌توانند پاسخگوی ذائقه‌های متفاوت باشند. احتمالا می‌دانید که به فرد عاشق شکلات، شوکوهولیک می‌گویند. پس اگر شما هم یک شوکوهولیک هستید، بهترین پیشنهاد ما به شما مراجعه به قنادی ناتلی یا سایت آن است. شما از طریق سایت ناتلی امکان ثبت آنلاین سفارش خود را دارید. پس بشتابید که غفلت موجب پشیمانی است.

نظر خود را بیان کنید