پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

آیا دارید بخاطر استرس، عقلتان را از دست می‌دهید؟

تاثیر استرس در تخریب مغز و سلامت روان

استرس

بعنوان یک مادر، استرس تقریبا زندگی شما را تحت کنترل دارد. میان کارهایی مانند پختن غذاهای سالم، بردن بموقع بچه‌ها به تمرین فوتبال و داشتن یک خانه مرتب، اضطراب چیزی است که شما با آن آشنا هستید. می‌دانیم که استرس برای بدن، مضر است اما بر مغزتان، چگونه اثر می‌گذارد؟ با توجه به هافینگتون پست، هورمون هایی که در واکنش به استرس ترشح می‌شوند بر عملکرد مغز، اثرات منفی می‌گذارند و احتمالا می‌تواند ساختار فیزیکی مغز شما را تغییر دهد.

البته تقریبا تمام افراد در معرض این خطر قرار دارند و باید مراقب خودشان باشند.

هورمون استرس یعنی کورتیزول می‌تواند سلول‌های عصبی را از بین ببرد، آنها را کوچک کند و جلوی تولید سلول‌های عصبی جدید را در بخشی از مغز که هیپوکامپ نامیده می‌شود، بگیرد. هیپوکامپ برای یادگیری، تنظیم احساسات و حافظه و همچنین برای مسدود کردن پاسخ‌های استرسی بعد از اینکه یک اتفاق استرس‌زا به پایان رسید، ضروری است:تمام این فرایندها در زندگی حرفه‌ای و شخصی ما، بسیار مورد نیازند.

استرس مزمن هم چنین می‌تواند قشر جلوی پیشانی میانی را فشرده و کوچک کند. این مسئله بر تصمیم‌گیری، کار حافظه و کنترل رفتار تکانشی، تاثیر منفی می‌گذارد. استرس همچنین می‌تواند بر سلول‌های بنیادی تاثیر بگذارد، مانع دسترسی به قشر جلوی مغز شود یعنی جایی که در آن، رفتار شناختی پیچیده و تعامل اجتماعی مناسب را تنظیم و تعیین می‌کنیم. در نتیجه مغز، قدرت یادگیری و حافظه کمتری خواهد داشت و بیشتر در معرض ابتلا به اضطراب و افسردگی خواهد بود.

همین هورمون استرس می‌تواند اندازه و فعالیت بخشی از مغز به نام آمیگدال را افزایش دهد. آمیگدال در شکل‌گیری و ذخیره خاطرات مرتبط با حوادث بسیار عاطفی، ضروری می‌باشد. آمیگدال، هر اتفاق را با یک احساس، مرتبط می‌کند و این ارتباط در حافظه بلند مدت ما ذخیره می‌شود بنابراین می‌توانیم در آینده از وقوع آن، جلوگیری کنیم یا آن را دنبال کنیم. تغییراتی که کورتیزول ایجاد می‌کند، احساسات منفی مانند ترس، اضطراب و خشونت را افزایش می‌دهد.

این تغییرات مغز می‌تواند بر روشی که با دیگران ارتباط برقرار می‌کنیم، توانایی‌مان برای یادگیری، به یاد آوردن، تصمیم گرفتن و رسیدن به اهداف دراز مدت، تاثیرات قابل توجهی بگذارد. این تغییرات همچنین، کنترل موفقیت آمیز شرایط استرس‌زا در آینده را سخت‌تر می‌کند و منجر به یک چرخه ناقص می‌شود.

۵ دیدگاه

  1. غرور آریایی در دی ۱, ۱۳۹۳در۲:۴۶ ب٫ظ

    درود وسپاس.
    از مطالب زیبا و جالب و عالی و درعین حال مطالبی ک روزمرگیه همه وجودش را داراست/
    سوال/
    لطفن کمک کنید و راهکارهایی را که برای از بین بردن استرس در زندگی روزمره کاربرد دارد را بیان کنید/
    من هم بخاطر مشکلات زندگی و زناشویی چندین سال دچار بیماریه استرس شدم و عواقب آن ،وتاثیر قرصهای آن حتی به بیماری صرع می انجامد.
    شدیدن گرفتار شده ام/حتی نتوانسنم دانشگاهم را ادامه دهم.و چند پله از ارتقا شغلی عقب مانده ام/در ۳۰ سالگی بهترین سن هستم اما حتی نمیتوانم میلی به رابطه و حنس مخالف داشته باشم که از اثرات افسردگی و استرس و داروهای شیمیایی هست/
    لطفن راهکار هایی که جواب داده،در نمورد کنترل و کاهش تا از بین بردن استرس ،
    اشتراک بذارید.
    (((((( اطلاعات بسیار زیادی از هستی/و از مجله سلامت گرفته ام که منتدارشان خواهم بود)))))
    درود و سپاس غرور آریایی را پذیرا باشید/

    • محسن در دی ۱, ۱۳۹۳در۴:۱۴ ب٫ظ

      سلام دوست عزیز
      خوشحالیم که مقاله ما رو خوندید پیشنهاد میکنیم برای رفع استرس از بقیه مقالات ما در زمینه بیماری استرس استفاده کنید.

  2. Akram mohammadi در دی ۴, ۱۳۹۳در۱۰:۵۲ ق٫ظ

    ممنون اطلاعات خوبیه از شما تشکر میکنم

  3. susan در اسفند ۸, ۱۳۹۳در۵:۵۰ ب٫ظ

    ممنون مفید بود

  4. عليرضا در مهر ۱, ۱۳۹۶در۹:۴۱ ب٫ظ

    سلام
    ایا تاثیرات استرس روی مغز قابل جبران هست؟ یعنی با پایان استرس مزمن به حالت سابق برمیگرده؟

نظر خود را بیان کنید