پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

خواص روغن ماهی

10 مزیت شگفت انگیز روغن ماهی و کاربردهای آن:

خواص روغن ماهی برای سلامت انسان شامل توانایی آن در کاهش وزن و حاملگی سالم می باشد. همچنین این روغن باعث افزایش باروری و مراقبت از پوست (مخصوصا برای پسوریازیس و آکنه) می شود. روغن ماهی در درمان بسیاری از بیماری های قلبی، کلسترول بالا، افسردگی، اضطراب، ADHD، سیستم ایمنی ضعیف، سرطان، دیابت، التهاب، آرتریت، IBD، ایدز، بیماری آلزایمر، اختلالات چشم، دژنراسیون ماکولا و زخم مورد استفاده قرار می گیرد.

اکثر مزایای روغن ماهی را می توان به وجود اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ مانند اسید داکوساگزنئوئیک (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) نسبت داد. سایر اسید های چرب ضروری در روغن ماهی عبارتند از اسید آلفا لینولنیک یا ALA و اسید گاما لینولنیک یا GLA. با اینکه روغن ماهی دارای مقدار زیادی از مواد مفید است، در مورد برنامه های کاربردی احتمالی آن شایعات و بحث های زیادی وجود دارد و همه آن ها دقیق نیستند. به همین خاطر هنگام خواندن مطالعات انجام شده در مورد این روغن مفید، احتیاط کنید.

تولید کنندگان ماهی تلاش کرده اند تا آن را به عنوان یک درمان همه کاره به بازار عرضه کنند. در ادامه ما مزایای مختلف روغن ماهی که برخی از آنها مبتنی بر شواهد علمی خاص هستند و برخی نیز تنها بر اساس مطالعات حیوانی بیان شده اند را مورد بررسی قرار می دهیم. ما پیشنهاد می کنیم که خوانندگان قبل از تصمیم گیری آگاهانه به طور کامل آموزش ببینند، نه اینکه تحت تاثیر تبلیغات منفی و مثبت در مورد کاربرد های سودمند روغن ماهی قرار بگیرند.

خواص روغن ماهی برای سلامت

خواص روغن ماهی برای سلامت

۱۰ فایده روغن ماهی برای سلامت:

روغن ماهی تاثیر زیادی بر بدن ما دارد، زیرا به کاهش وزن، مراقبت از پوست، بهبود بینایی و سایر مسائل مربوط به سلامت که در زیر توضیح داده شده کمک می کند.

تقویت سلامت قلب:

طبق نظر انجمن قلب آمریکا (AHA)، آزمایشات بالینی نشان داده اند که امگا ۳ در کاهش بروز بیماری های قلبی عروقی (CVD) موثر است. روغن ماهی یک منبع عالی از امگا ۳ است و بنابراین خطر ابتلا به بیماری های قلبی و آریتمی های قلبی را کاهش می دهد. همچنین سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش می دهد و سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش می دهد.

مقاله مرتبط: بهترین مواد غذایی برای سلامت قلب

کاهش وزن:

تحقیقات انجام شده توسط پروفسور پیتر هاو در دانشگاه استرالیای جنوبی نشان داده است که روغن ماهی باعث افزایش کارآیی ورزش در تلاش برای کاهش وزن می شود. داوطلبانی که روغن ماهی را در رژیم غذایی خود گنجانده بودند، وزن بیشتری را نسبت به کسانی که به طور منظم از این روغن استفاده نکرده بودند، کاهش دادند. روغن ماهی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است که به کاهش وزن کمک می کند، بنابراین ترکیبی از تمرین فیزیکی و مصرف این روغن به کاهش سریع چربی بدن کمک می کند.

درمان ایدز:

تحقیقات انجام شده توسط برنامه علوم تغذیه ای در لکسینگتون بر روی روغن ماهی به عنوان درمان احتمالی برای ایدز تاکید داشته است. با این حال، یک این تحقیقات به نتیجه ای جامع نرسیده است و نیازمند بررسی های بیشتر است.

همچنین بخوانید: خواص ماهی برای سلامت

کاهش افسردگی و اضطراب:

با توجه به وجود اسید های چرب امگا ۳، روغن ماهی برای از بین بردن افسردگی، غم، اضطراب، بی حوصلگی، خستگی ذهنی، استرس، کاهش میل جنسی، تمایلات خودکشی و سایر اختلالات عصبی مفید است.

محققان در دانشکده پزشکی Case University Western University در کلیولند، اوهایو، در نشریه پژوهشی خود با عنوان «روغن ماهی و اختلالات دوقطبی: یک درمان موثر اما تست نشده»، بیان می کنند که روغن ماهی می تواند در تثبیت حالت و درمان اختلالات دوقطبی مفید باشد. کشورهایی که در برنامه غذایی خود از ماهی استفاده می کنند افسردگی کمتری دارند.

تحقیقات انجام شده نشان داده است زمانی که افراد غذاهای دریایی حاوی مقادیر بیشتری از اسید های چرب امگا ۳ را مصرف کردند،میزان مرگ و میر و میزان خشونت در آن ها به میزان قابل توجهی اندک بود. مصرف ماهی همچنین یک درمان بدون داروی افسردگی است. یافته های تحقیقات مختلف نشان می دهد که مصرف ماهی ممکن است برای سلامت روان زنان سودمند باشد و خطر ابتلا به افسردگی را در این افراد کاهش دهد.

مراقبت از چشم:

به خوبی شناخته شده است که روغن ماهی توانایی بهبود بینایی را دارد. همچنین این ماده در جلوگیری از دژنراسیون ماکولای مرتبط با سن مفید است. مؤسسه ملی چشم در آمریکا قصد دارد یک مطالعه در سراسر کشور برای ارزیابی اثر روغن ماهی در درمان دژنراسیون ماکولا انجام دهد. این مطالعه شواهد علمی قوی تری در مورد مزایای روغن ماهی برای مراقبت از چشم ارائه خواهد داد.

درمان بیماری آلزایمر:

تحقیقات انجام شده در دانشگاه ایالتی لوئیزیانا نشان داده است که اسیدهای چرب در درمان بیماری آلزایمر موثر هستند. از آنجا که روغن ماهی یکی از بهترین منابع اسیدهای چرب ضروری، از جمله EPA و DHA است، استفاده از آن در درمان بیماری آلزایمر مفید خواهد بود.

تحقیقات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس (UCLA) تاثیر روغن ماهی به عنوان یک درمان احتمالی برای بیماری آلزایمر را تایید کرده است. انجمن آلزایمر ماهی هایی که حاوی مقادیر بالاتری از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند را به این بیماران توصیه می کنند زیرا این ها عنوان خط دفاعی در برابر بیماری آلزایمر و زوال عقل عمل کنند.

مراقبت از پوست:

روغن ماهی برای بهبود وضعیت پوست های خشک بسیار عالی است. این گزینه در درمان مشکلات پوستی مختلف مانند اگزما، پسوریازیس، خارش، قرمزی پوست، ضایعات پوستی و بثورات مفید است. در مورد بیماری پسوریازیس، EPA موجود در روغن ماهی، رشد و تولید پروتئین های التهابی را با تولید اسید آراکیدونیک محدود می کند. بنابراین، روغن ماهی نیز می تواند به صورت موضعی برای تسکین پسوریازیس مورد استفاده قرار گیرد.

مصرف منظم کپسول های روغن ماهی به حفظ رطوبت پوست کمک می کند. بعضی از افراد نیز ادعا می کنند که این روغن در جلوگیری از آفتاب سوختگی مفید است، اما تحقیقات انجام شده این موضوع را تایید نمی کند.

روغن ماهی چه خاصیت هایی دارد؟

روغن ماهی چه خاصیت هایی دارد؟

درمان آکنه:

روغن ماهی یک درمان مؤثر برای آکنه است. EPA موجود در روغن ماهی می تواند مانع از تشکیل آندروژن شود که می تواند بر تشکیل چربی در فولیکول های مو تاثیر بگذارد و منجر به آکنه گردد.

کمک در درمان سرطان:

این روغن در کاهش وزن در بیمارانی که از سرطان لوزالمعده رنج می برند مفید است. مکمل های آن می تواند برای بیماران مبتلا به هیپرلیپیدمی مرتبط با سرطان مفید باشد.

کنترل دیابت:

بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم، مستعد ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی مانند بیماری های قلبی عروقی، آترواسکلروز و سکته مغزی هستند. تحقیقات انجام شده در دانشگاه آکسفورد روغن ماهی را برای کاهش میزان تری گلیسیرید در بیماران مبتلا به دیابت مفید دانسته است.

مصرف زیاد روغن ماهی چه مضراتی دارد؟

مصرف زیاد روغن ماهی چه مضراتی دارد؟

عوارض جانبی روغن ماهی:

اگرچه روغن ماهی دارای منافع بسیاری است، مصرف بیش از حد آن ممکن است سبب حساسیت و عوارض جانبی شود. به ویژه افرادی که به غذاهای دریایی و ماهی حساس هستند، اثراتی مانند کهیر و تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو را تجربه می کنند.

در صورت مصرف بیش از حد، ممکن است فرد تنفس بد، ناراحتی معده، مدفوع شل، خلط، تهوع، ضربان قلب نامنظم و بیماری مزمن را تجربه کند. اطمینان حاصل کنید که بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف نکنید و در صورت حساسیت به ماهی، از مصرف آن اجتناب می نمایید. اجازه دهید برخی از عوارض جانبی را با هم مرور کنیم:

کودکان: مصرف بیش از حد روغن ماهی توسط کودکان می تواند به واکنش های آلرژیک مانند خارش، عطسه یا سرفه خشک منجرشود و همچنین ممکن است سیستم ایمنی بدن آنها را تضعیف نماید.

زنان باردار: با وجود اینکه روغن ماهی دارای مزایایی برای زنان باردار است اما محتوای جیوه موجود در آن می تواند به حافظه، توانایی شنوایی، مهارت های شناختی و بینایی کودک آسیب برساند.

افسردگی و اختلال دوقطبی: هرچند این روغن میتواند در سلامت روان موثر باشد اما مصرف بیش از حد روغن ماهی ممکن است علائم افسردگی و اختلال دوقطبی را افزایش دهد.

سرطان و بیماری کبد: اگر از دیابت، سرطان و بیماری کبد رنج می برید، از مصرف بیش از حد خودداری کنید زیرا ممکن است این بیماری را بدتر کند.

دیابت و فشار خون پایین: مصرف بیش از حد روغن ماهی می تواند سطح فشار خون را به پایین تر از سطح طبیعی کاهش دهد.

احتیاط در مصرف دوز روغن ماهی:

دوز بیش از حد روغن ماهی می تواند آلرژی و اثرات جانبی بر بدن داشته باشد. علاوه بر این، اگر شرایط خاصی دارید، روغن ماهی می تواند مشکل ساز باشد بنابراین لازم است مکمل های روغن ماهی را با احتیاط مصرف کنید. علاوه بر این، روغن ماهی را می توان در انواع مختلف مصرف کرد. همچنین می توان این روغن را در قالب مکمل های غذایی متمرکز مثل مایع، قرص، کپسول، قرص یا ژل نرم وارد بدن نمود. همچنین، درجات دارویی مختلفی از این روغن وجود دارد. لازم نیست به طور مداوم روغن ماهی دارویی یا حتی مکمل ها را مصرف کنید. شما همچنین باید با دکتر خود مشورت کنید تا دوز و نوع مصرف را تایید نماید.

باید روغن های گیاهی را با روغن ماهی جایگزین کنیم؟

جواب کوتاه، نه است. وب سایت های بسیاری وجود دارد که توصیه می کنند مردم به منظور افزایش میزان مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ از روغن ماهی به جای روغن سبزیجات استفاده کنند. روغن ماهی منبع خوبی از اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ است و باید مصرف شود، اما لزوما این موضوع بدین معنی نیست که باید روغن های گیاهی را با روغن ماهی جایگزین کنید.

سه نوع اسید چرب امگا ۳ وجود دارد: اسید آلفا لینولنیک (ALA)، اسید داکوساگزنئوئیک (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA). هر سه مورد برای بدن مهم هستند. منابع گیاهی از جمله روغن تخم کتان، روغن سویا، روغن شاهدانه، روغن کانولا، روغن گردو ، چیا و توفو از ALA غنی هستند. بدن انسان توانایی تبدیل ALA به DHA و EPA را دارد، هرچند محدودیت های خاصی برای این تبدیل وجود دارد.

چقدر روغن ماهی برای بدن مناسب است؟

روغن ماهی را می توان به کمک روش های مختلف مانند کپسول مصرف کرد یا می توان در غذاهای روزانه از آن استفاده نمود. دوز مصرفی نباید بیش از ۳ کپسول روغن ماهی در روز باشد. ۱۰۰۰ میلی گرم روغن ماهی حاوی حدود ۳۰۰ میلی گرم اسید چرب امگا ۳ است بنابراین شما می توانید از این مقدار روغن ماهی در وعده های غذایی خود استفاده کنید. مصرف روزانه ۳۰۰۰ میلی گرم یا کمتر برای همه ایمن است. زنان باردار و شیرده می توانند حدود ۳۲۰۰ میلی گرم در روز مصرف کنند.

نظر خود را بیان کنید