پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

علائم مرموز و عوامل عجیب حملات قلبی در زنان

بیماری قلبی را جدی بگیرید؛عوامل و علائم در زنان

بیماری قلبی

در سال ۱۹۶۴، انجمن قلب امریکا (AHA) اولین کنفرانسش را که به‌طور ویژه به زنان اختصاص داشت برگزار کرد. موضوع؟ “قلب و شوهران.” کاملا درست است، قرار بود که برای زنان برگزار شود.

چه چیزهای تغییر کرده است. آیا تغییر کرده؟ بیماری قلبی اولین علت مرگ و میر در مردان و زنان می‌باشد. در واقع هر ساله یک مرگ از هر چهار مرگ در میان زنان ناشی از بیماری قلبی است، تقریبا آماری مشابه مردان. و تاکنون تنها ۵۴ درصد از زنانی که مورد بررسی قرار گرفتند از اینکه بیماری قلبی روی آن‌ها به اندازه مردان تاثیر می گذارد آگاهی داشتند.

چطور چنین چیزی ممکن است؟ چگونه یک بیماری که اولین عامل مرگ و میر زنان نسبت به سرطان سینه بوده هنوز ثبت نشده است؟ علی رغم برنامه‌های آگاهی بخش سالانه، کمپین‌هایی مانند انجمن قلب امریکا و روز صلیب سرخ ملی در ۶ فوریه، نشان می‌دهند ما به عنوان زنان، خطر بیماری قلبی را دست کم گرفته‌ایم. کار به همین‌جا ختم نمی‌شود، بلکه ما درمان را نیز به تاخیر می‌اندازیم. زنان بسیاری را می‌شناسم که می‌گویند شوهرانشان ملاقات با پزشک را رد می‌کنند،‌‌‌ البته زنان نیز به همان اندازه می‌توانند گناه‌کار باشند! از آنجایی که علائم بیمار قلبی اغلب می‌تواند مبهم باشد یا مشابه علائم بیماری‌های دیگر، دانستن این‌که چه زمانی نیاز به مراقبت وجود دارد می‌تواند موجب سردرگمی گردد. چیزهایی که باید بدانید عبارتند از: ‌‌‌

علائم:

در خبرهای بسیاری در مورد اینکه زنان و مردان علائم حمله قلبی متفاوتی دارند شنیده‌ایم. اما این اساسا صحیح نیست. درد در قفسه سینه هنوز هم شایع‌ترین علامت است. هم در مردان و هم در زنان این می‌تواند شامل گرفتگی، سنگینی یا احساس فشار در قفسه سینه باشد. همچنین درد در ناحیه گردن، فک، شانه‌ها و یا قسمت فوقانی پشت را نیز درنظر بگیرید. اما به ویژه زنان باید به آنچه در ورای این دردهای ساده پیش خواهد آمد، فکر کنند. درد زمانی که همراه با خستگی، تهوع، نفس تنگی و یا عرق سرد باشد نگران کننده است.

تشخیص مهم دیگر این است که زنان ممکن است خستگی، تهوع، نفس تنگی و یا عرق سرد را بدون درد در قفسه سینه تجربه کنند، و ممکن است که دچار حمله قلبی شوند. در مطالعه‌ای مشخص شد ۴۲٪ از زنان پیش از حمله قلبی هیچ دردی در قفسه سینه نداشتند. بنابراین گرچه درد قفسه سینه نشانه‌ی اخطار است، اما باید سایر علائم نیز در نظر گرفت.

عوامل:

حملات قلبی در آقایان معمولاً به علت فشار فیزیکی است، احتمال دارد که زنان علائم دیگری مانند حوادث استرس‌زا، نگران کننده و حتی خواب را داشته باشند. ( من نمی‌گویم که از خوابیدن پرهیز کنید، اما اگر با علائم حمله قلبی همان‌گونه که در بالا توضیح داده شد از خواب بیدار شدید، باید آن‌ها را جدی بگیرید.) و چیزی به‌نام سندرم قلب شکسته (برای آن‌هایی که علاقه‌مند هستند، اصطلاح پزشکی کاردیومیوپاتی تاکوتسوبو می‌باشد.) که تقریباً علائم مشابهی دارد. در تاکوتسوبو وقتی فردی یک محرک تنش‌زای مهم را تجربه کند اتفاق می‌افتد ( مانند مرگ غیر منتظره یکی از اعضای خانواده، تنش‌های خانوادگی یا بلایای طبیعی). دانشمندان نمی‌دانند چرا، اما به‌نظر می‌رسد زنان نسبت به مردان بیشتر از عوامل استرس‌زا آسیب می‌پذیرند.

فاکتور‌های خطرآفرین:

هرچند سیگار کشیدن عاملی خطرناک هم برای مردان و هم برای زنان محسوب می‌شود، اما این خطر برای زنان جدی‌تری به‌ نظر می‌رسد. سندروم متابولیک (دیابت، فشار خون بالا، چاقی و کلسترول بالا) و عدم فعالیت فیزیکی خطرات قابل‌توجهی برای زنان هستند.

با رعایت این ۵ مورد خطر ابتلا به حملات قلبی را کاهش دهید:

  1. اگر سیگار می‌کشید، سیگار را ترک کنید.
  2. عوامل خطرزای خودتان را بشناسید. پس از یائسگی، زنان نسبت به مردان در معرض خطر فشار خون بالا قرار می‌گیرند. بنابراین حتی اگر هرگز پیش از این فشار خون بالایی نداشتید، به محض آنکه یائسگی رخ داد، با یک پزشک ملاقات کنید.
  1. در صوت لزوم، سبک زندگی خود را اصلاح کنید. این به معنای حفظ تناسب اندام ، پیروی از یک برنامه‌ی غذایی مغذی و ورزش منظم است.
  2. اگر پزشک شما برایتان دارو‌های قلبی تجویز کرده است، بدون هیچ کم و کاستی آنها را بخورید. اغلب بیمارانی که از مشکلات قلبی رنج می‌برند و سر وکارشان به ER افتاده، چند روز درمان فشار خون بالایشان را قطع کرده‌اند، که همین امر باعث بالا رفتن فشار خونشان به‌شکل خطرناکی شده. همواره قرص‌های اضافی در دسترس داشته باشید و دو هفته پیش از اتمام آنها سری جدیدی از قرص‌هایتان را تهیه نمائید. بررسی دائم وضعیت فشار خون، کلسترول و سایر عوامل خطرناک آفرین تضمینی برای سلامت قلب، مغز و کل سیستم سلامتتان خواهد بود.
  3. حرف آخر، هیچ یک از علائم را نادیده‌ نگیرید. چنانچه تصور می‌کنید احتمال اینکه دچار حمله قلبی شوید وجود دارد، منتظر نمانید. فوراْ به پزشک مراجعه نمائید.

نظر خود را بیان کنید