همانطور که میدانید دانشمندان در نبرد همیشگی با بیماری سرطان هستند؛ در حالی که از یک سو، راهکارهایی برای از بین بردن سلولهای سرطانی ارائه میدهند، از سوی دیگر در حال یافتن روشهایی برای فعال کردن سلولهای سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن سلولهای سرطانی هستند. در حال حاضر، تخمین زده میشود که حدود یک سوم مرگ کل جمعیت جهان مربوط به سرطان است. با این حال، پیشرفتهای پزشکی نشان میدهند که در آینده، موارد بیشتری از سرطانها در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند و حتی زمانی که در مراحل پیشرفته باشند، تحت کنترل قرار میگیرند و زندگی بیماران سرطانی با کیفیت بالایی ادامه پیدا میکند. درباره این رویکرد امیدبخش در درمان سرطان، پروفسور Gökhan Demir، انکولوژیست بیمارستان Maslak آجی بادم، پروفسور Hüseyin Abalı، انکولوژیست پزشکی در بیمارستان Adana آجی بادم و دکتر Mustafa Canhoroz، انکولوژیست پزشکی در بیمارستان Eskişehir آجی بادم توضیحاتی را ارائه کردهاند که جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با بیمارستان آجیبادم در تماس باشید.
امیدی تازه برای درمان سرطان
ایمونو – انکولوژی چیست؟
پروفسور Gökhan Demir بیان میکند که هدف از ایمونو – انکولوژی این است که سلولهای سیستم ایمنی بدن تحریک و تقویت شوند تا با سرطان بجنگند. بدین ترتیب، سیستم ایمنی بدن میتواند سرطان را تحت کنترل درآورد.
پروفسور Gökhan Demir بیان کرد که مطالعات بر روی ایمونو – انکولوژی از اوایل قرن ۱۹ ام آغاز شد و تا دهه ۲۰۰۰ با ناامیدی ادامه یافت: “در دهه ۱۹۷۰، پیشرفت بسیار مهمی رخ داد و مولکولهای خاصی کشف شدند که سیستم ایمنی بدن را برای برقراری ارتباط با سلولها، فعال میکنند. این مولکولها که به عنوان سیتوکین شناخته میشوند، به طور مصنوعی تولید میشوند. این کار با تحریک سیستم ایمنی با استفاده از این مولکولها در خارج از بدن انجام میگیرد.طی ۴ تا ۵ سال گذشته، دانشمندان مولکولهایی را کشف کردند که معلوم میکنند چگونه سلولهای سرطانی قادرند خود را از سیستم ایمنی بدن پنهان کنند”.
کشف این مولکولها که به عنوان “بازرسهای ایمنی” شناخته میشوند، امکان توسعه داروهایی که این مولکولها را مهار میکنند، فراهم آورد. در واقع این موضوع مانع از این میشد که سلولهای سرطانی به سلولهای سیستم ایمنی “پرچم سفید” نشان دهند یا در واقع تسلیم آن شوند. پروفسور Demir اظهار کرد که این کشف، در درمانهایی که سیستم ایمنی را تحریک میکنند، انقلاب بزرگی بود و گفت بعد از استفاده از داروهای مهارکننده در ملانوم، نوعی سرطان پوست، و نیز سرطان ریه، دیده شد که این داروها در درمان سرطان بسیار موثر بودند.
- طول عمر بیماران افزایش خواهد یافت
پیشبینی میشود که تا ۱۰ سال دیگر، ۶۰ نفر از هر ۱۰۰ بیمار مبتلا به تومور، از درمان ایمونو – انکولوژی بهره ببرند. پروفسور Demir بیان میکند، “نرخ پاسخ به استفاده از این داروها در سلولهای سرطانی غیر کوچک بدون استفاده از شیمی درمانی، بین ۳۰ تا ۴۰ درصد است. این امکان وجود دارد که با استفاده از این داروها، طول عمر بیماران دو برابر شود. به زودی، استفاده از داروهای مذکور را روی بسیاری از بیماران، به خصوص بیماران مبتلا به سرطان پوست و ریه آغاز میکنیم.”
- سیستم ایمنی بدن میتواند با سرطان بجنگد
بدن انسان در زمان تقسیم سلولی، بررسیهای بسیار سختگیرانهای انجام میدهد و تمام سلولهایی را که از این کنترلها عبور نکنند، حذف میکند. از طرف دیگر، سلولهایی که دارای DNA غیرعادی هستند و میخواهند به نوعی از این بررسیها عبور کنند، به وسیله سیستم ایمنی از بین میروند. با این حال، این مکانیسم برخی مواقع شکست میخورد و سلولهای سرطانی با رشد بی وقفه خود سبب ایجاد بیماری میشوند. سرطان، ناشی از ناهنجاریهای ژنتیکی است که هر فرد از زمان تولد همراه خود دارد. همچنین اضافه وزن، سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و عوامل محیطی از قبیل قرار گرفتن در معرض ویروسها، اشعهها و مواد شیمیایی از عوامل دیگر بروز سرطان هستند. دکتر Mustafa Canhoroz روش ایمونو – انکولوژی را به این صورت تشریح میکند: “سلولهای سرطانی که قادرند از کنترلهای اولیه بدن عبور کنند، بر اساس روشی که استفاده میکنند میتوانند از کنترل سیستم ایمنی بدن هم عبور کرده و حتی آن را ضعیف کنند. ما سعی میکنیم سیستم ایمنی بدن بیمار را قوی کنیم تا بدن قادر باشد با سلولهای سرطانی مبارزه کند.”
- دیگر شاهد ریزش مو یا حالت تهوع نخواهیم بود
پروفسور Demir تأکید میکند که در روش ایمونو – انکولوژی داروها، با نظر پزشک و به صورت وریدی تزریق میشوند و میتوانند یا بدون شیمی درمانی استفاده شوند یا به عنوان گزینه درمانی دوم برای بیمارانی که به شیمی درمانی جواب ندادهاند، به کار روند. این داروها موجب ریزش مو و حالت تهوع نمیشوند. مهمترین عارضه جانبی آنها، احتمال ابتلا به بیماریهای سیستم ایمنی یا آلرژی به خاطر تحریک سیستم ایمنی است.
حال، بیماران میتوانند مؤثرترین داروها را بدون آزمایش و خطا دریافت کنند و در برابر عوارض جانبی، به خوبی محافظت شوند.
- به کارگیری عوامل هوشمند
پروفسور Hüseyin Abalı میگوید در حالی که در گذشته ۱۰۰ نفر از هر ۱۰۰ بیمار، درمان یکسانی را دریافت میکردند، اگر درمانهای دارویی بر اساس نوع سرطان برنامهریزی شوند، میزان موفقیت در بلند مدت افزایش مییابد زیرا عملکرد هر نوع سرطان متفاوت است. در آینده متخصصان برای هر بیمار درمان مخصوص به خود او را به کار میبرند. روش درمانی دیگری که در راستای هدف همین روش است، استفاده از عوامل هوشمند است.
- تحقیق بر روی جهشهای هدف
در حال حاضر، بسیاری از جهشها شناخته شدهاند و موارد جدید در حال مطالعه هستند اما هیچ داروی اختصاصی برای درمان انواع سرطان شناخته شده، به طور جداگانه وجود ندارد. بنابراین، کار فعلی شامل غربالگری جهشهایی است که داروهای هدفمند برای آنها توسعه یافتهاند. به علاوه، بررسی جهشهای خاص هم در حال انجام است. غربالگری شامل ارسال نمونه تومور برای آنالیز ژنی است و یک بررسی هم برای جهش هدفمند انجام میشود. پیشبینی شده که در بلند مدت، دانشمندان برای تمامی جهشهای محرک (جهشهایی که نقش عمدهای در پیشرفت سرطان دارند)، داروها را توسعه دهند.
برخی از عوامل هدفمند به صورت وریدی تجویز میشوند در حالی که سایر آنها توسط بیمار به صورت قرص خوراکی مصرف میشوند. خوشبختانه در این روش، ریزش مو، حالت تهوع و استفراغ شدید مانند آنچه در شیمی درمانی رخ میدهد، وجود ندارد اما این عوامل هدفمند، عوارض جانبی خاصی دارند. پروفسور Abalı اظهار میکند “برای سلولهای سرطانی این امکان وجود دارد که راههای جدیدی برای تقسیم شدن، تولید مثل و پخش شدن بیابند. زمانی که این اتفاق میافتد، انکولوژیستهای مولکولی قادرند شکل متفاوتی از درمان دارویی را طراحی کنند که مخصوص استراتژی جدید سلولهای سرطانی است.
در حال حاضر، اگر تومور قابل جراحی نباشد، بیمار با استفاده از شیمیدرمانی درمان میشود تا اندازه تومور را به اندازهای که برای جراحی مناسب باشد، کوچک کند. پیشبینی میشود که این اثر شیمیدرمانی نیز در آیندهای نزدیک با داروهای هدفمند ارائه شود.
آیا روشهای نوین درمان سرطان، به اندازه شیمی درمانی عوارض دارد؟
دکتر Mustafa Canhoroz روند شیمی درمانی سنتی را به این صورت خلاصه میکند: “شیمی درمانی هیچ هدف مشخصی ندارد. و حتی سلولهای سالمی را هم که در پروسه تقسیم هستند، تحت تاثیر قرار میدهند. ریزش مو تهوع و استفراغ شدید ، ایجاد زخم و آفت، اسهال ناشی از اختلالات دستگاه گوارش و ضعف سیستم ایمنی بدن در اثر اختلال در تقسیم سلولی مغز استخوان از عارضه های جانبی این درمان است. دکتر Canhoroz میگوید به طور خاص، پیشرفتهای ژنتیک و زیست مولکولی، متخصصان را قادر میسازند تا مستقیما موثرترین داروها را برای بیماران تجویز کنند و سعی و خطا را حذف کرده و از بیماران در برابر عوارض جانبی فوق حافظت نمایند.
راههای ارتباطی با بیمارستان آجیبادم
تلفنهای هماهنگی جهت تعیین وقت مشاوره رایگان پزشکی و کسب اطلاعات بیشتر:
دفتر تهران:
+۹۸ ۹۱۰ ۲۲۷ ۵۶۶۲
دفتر تبریز:
+۹۸ ۹۱۴ ۴۹۴ ۶۰۷۴
کانال تلگرام مجموعه:
@aclassacibadem