- نام لاتین: tamsulosin
- نام فارسی: تامسولوسین
- مصرف در حاملگی: B
- گروه درمانی – دارویی: آنتاگونیست آلفا ۱، درمان هیپرپلازی خوشخیم پروستات
اشکال دارویی:
کپسول آهسته رهش Cap S.R.: 0.4mg
قرص آهسته رهش Cap S.R.: 0.4mg
فارماکوکینتیک – دینامیک ، مکانسیم اثر:
این دارو به طور انتخابی گیرندههای آلفا – ١ را در پروستات بلوک کرده و موجب شـلشدن مـاهیچههای صاف گردن مثانه و پروستات، بهبود جریان ادرار و کاهش علایم BPH میشود. جذب دارو از راه خوراکـی و در حالت ناشتا به طورکامل انجام میگیرد. سطح پایدار دارو پس از ۵ روز مصرف تکدوز روزانه حاصل میشود.
حداکثر غلظت دارویی در حالت ناشتا پس از ه۴ ساعت و به همراه غذا پس از ٧-۶ ساعت حاصل میآید. دارو به طور گسترده به پروتئینهای پلاسما متصل میشود ولی تاثیری بر اتصال پروتیینی سایر داروها ندارد. متابولیسم دارو کبدی بوده و توسط سیتوکروم P450 صورت میگیرد و ۰۶۶۱٠ دارو به صورت دستنخورده دفع میگردد.
متابولیتهای دارو پیش jl دفع کلیوی با عوامل گلوکورونید یا سولفات به طور گسـترده کنژوگه میشوند. ۰۶۶۷۶ دارو از راه ادرار و ۰۶۶۲١ از راه مدفوع دفع میشود. نیمه عمر دفعی دارو ۵ تا ٧ ساعت است.
مصرف برحسب اندیکاسیون:
هیپر پلازی خوش خیم پروستات BPH.
تداخلات مهم:
نباید به همراه سایر داروهای بلوککننده آلفا آدرنرژیک به کار رود. سـایمتیدین از کـلیرانس تـامسولوسین میکاهد، در مصرف همزمان به ویژه اگر دوز تامسولوزین بیش از ۰/۴mg است، احتیاط کنید. مصرف با وارفارین و داروهای متابولیزه شونده با سیتوکروم P450 با احتیاط انجام گیرد.
موارد منع مصرف و احتیاط:
منع در حساسیت به دارو تامسولوزین.
عوارض جانبی:
مهمترین: افت فشار وضعیتی
شایعترین: گیجی، سردرد، رینیت، عفونت
سایر عوارض: بیخوابـی، درد قفسه سینه، سنکوپ، آمبلیوپی، فارنژیت، سینوزیت، اسهال، تهوع، اختلال انزال، کاهش میل جنسی، افزایش سرفه، کمردرد.
مصرف در بارداری و شیر دهی:
این دارو در زنان کاربردی ندارد.
مسمومیت و درمان:
مسمومیت سبب افت فشار میشود. بیمار را در حالت خوابیده به پشت قـرار دهـید و در صـورت لزوم از مایعات IV استفاده کنید. در صورت نیاز از وازوپرسورها هـم میتوان استفادهکرد. عملکرد کلیهها را بررسی کنید. دیالیز تاثیری ندارد.
توجهات پزشکی – پرستاری ، آموزش بیمار – خانواده:
- مراقب افت فشارخون بیمار باشید.
- علایم BPH وکارسینوم پروستات مشابهند. پیش از آغاز درمان با تامسولوسین، سرطان پروستات را رد کنید.
- از بیمار بخـواهید تا از جویدن، شکستن و یا خردکردن کپسول خودداری کند.
- به بیمار توصیه کنید که به آرامی از روی صندلی یا تختخواب برخیزد.