فاسیای کف پا یکی از انواع رایج درد پاشنه ی پا در بزرگسالان است. معمولاً این مشکل خود را با نوعی درد در هنگام برداشتن اولین قدم های صبحگاهی نشان می دهد. به طور کلی فاسیای کف پا یک مشکل محدود کننده ی حرکتی به شمار می آید. البته، پس از بروز علائم هر چه سریع تر درمان را آغاز کنید، بیماری شما سریع تر رفع و رجوع می شود.

روش های درمانی متعددی برای فاسیای کف پا وجود دارد که شامل مواردی مثل استراحت، انجام حرکات کششی و قدرتی، استفاده از کفش های جدید، کفی طبی قوس پا، اسپلینت شب (نوعی پوشش پا با قابلیت ثابت نگه داشتن مچ و پاشنه ی پا)، ارتوتیک (بست های مخصوص پا)، داروهای ضد التهاب و جراحی می شود. معمولاً فاسیای کف پا را می توان با یک روش درمانی شخصی سازی شده (با توجه به عوامل خطرساز و ترجیحات بیمار) به طور موفق درمان نمود.

فاسیای کف پا یکی از رایج ترین دلایل درد کف پا در بزرگسالان می باشد. این درد غالباً به علت تحلیل کلاژن (مشکل تحلیل کلاژن بعضاً به اشتباه «التهاب مزمن» نیز نامیده می شود) در ریشه ی فاسیای کف پا در ناحیه مدیال توبرسل کالکانئوس اتفاق می افتد. این تحلیل به وجود آمده مشابه نکروز یا بافت مردگی مزمن تاندونوز می باشد که شاخصه های آن عبارتند از:

  • از دست رفتن تداوم کلاژن
  • افزایش مواد سطحی
  • افزایش کمیت عروقی
  • حضور فیبروبلاست به جای سلول های التهابی که معمولاً در موارد التهاب شدید تاندونیت دیده می شود

علت تحلیل کلاژن، پارگی های مکرر ریز در فاسیای کف پا است قبل از اینکه بدن این پارگی را ترمیم کند، مجدداً رخ می دهد. فاسیای کف پا، رباطی است که از پشت پاشنه ی پا شروع شده و کف پای شما را در بر می گیرد.

علائم درد فاسیای کف پا

علت درد کف پا یا پاشنه،  از علائم این بیماری ست که بعد از بیدار شدن و برداشتن اولین گام های روز از همیشه شدیدتر است. با این وجود، این نشانه در بعضی از مبتلایان به فاسیای کف پا دیده نمی شود.

التهاب فاسیای کف پا

بیماران معمولاً در زمان آغاز هر فعالیتی ممکن است با دردی مواجه شوند که بعد از گرم شدن و ادامه ی فعالیت از شدت آن کاسته شده، یا به طور کلی از بین برود. این درد همچنین خود را در زمان ایستادن های طولانی مدت نشان می دهد و می تواند با احساس خشکی استخوان پا نمایان شود. در موارد جدی تر، درد فاسیای کف پا در ادامه ی روز شدید تر شده و در انتهای روز به اوج خود می رسد.

معمولاً تصور می شود که التهاب کف پا در اثر خار پاشنه ایجاد می شود. با این حال، تحقیقات نشان داده است که این مورد همیشه صدق نمی کند. در عکس برداری با اشعه ایکس، خار پاشنه در افراد مبتلا به فاسیا و بدون فاسیای کف پا دیده می شود.

درمان های فاسیای کف پا با دارو

روش های درمانی و داروهای ضد التهابی که برای فاسیای کف پا استفاده می شوند عبارتند از: یخ، دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID)، یونتوفورزیس و کورتیزون تزریقی. استفاده از یخ برای درمان فاسیای کف پا شامل ماساژ با یخ، حمام یخ یا استفاده از کیسه ی آب یخ می شود. برای انجام ماساژ با یخ بیمار می تواند آب را در یک لیوان کوچک کاغذی منجمد کرده و سپس، یخ را روی ناحیه ی آسیب دیده ی کف پا با حرکت دورانی و فشاری متوسط به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه ماساژ دهد.

شما برای حمام با یخ می توانید یک ظرف کم عمق را با آب و قالب های یخ پر کنید، سپس پای خود را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در ظرف آب یخ قرار دهید. طی انجام این حرکت، بهتر است انگشتان پای خود را با پوشش نئوپرن بپوشانید تا از آسیب دیدگی های مربوط به مجاورت انگشتان پا با سرمای شدید جلوگیری شود.

التهاب فاسیای کف پا

درمان و کنترل فاسیای کف پا با استفاده ازکفش مناسب

برای برخی از بیماران، انتخاب یک کفش جدید با اندازه ی مناسب می تواند به درمان فاسیای کف پا کمک کند. برخی از افراد با پوشیدن کفش های بیش از حد کوچک به انواع مختلفی به پاهای خود آسیب می رسانند. معمولاً پوشیدن کفش های ضخیم تر، با پوشش داخلی و کفی نرم باعث کاهش درد راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت می شوند. این کفی ها معمولاً از جنس اتیلن وینیل استات فشرده می باشند که در بسیاری از کفش های مخصوص پیاده روی و دوندگی به کار گرفته می شوند.

تحقیقات نشان می دهند که با بالا رفتن عمر کفش های دوندگی، بخش عمده ای از توانایی کفش در جذب ضربه از بین می رود. بنابراین، تهیه کردن یک جفت کفش نو به تنهایی می تواند به کاهش درد بیمار کمک کند. برای افرادی که دچار صافی کف پا هستند، کفش های کنترل حرکتی یا کفش های دارای ساپورت بهتر قوس کف پا می تواند منجر به کاهش درد راه رفتن یا ایستادن طولانی مدت شود.

کفش های کنترل حرکتی معمولاً دارای شاخصه های مقابل می باشند: پاشنه ی پشت کفش پهن تر، قسمت میانی کفی صاف، کفی قرینه، یا هر دو، پشتی بلند و ساپورت بیشتر در ناحیه میانی کفی. حدود ۱۴ درصد مبتلایان به فاسیای کف پا از تهیه ی کفش مناسب به عنوان روش درمانی خود نام برده اند.

درمان فاسیای کف پا با جراحی

در مواردی که بیمار با روش های غیر تهاجمی ذکر شده بهبود پیدا نکرده است، جراحی ترمیم فاسیای کف پا می تواند بهترین گزینه باشد. جراحی فاسیاکتومی کف پا در گونه های متفاوتی مثل جراحی باز، اندوسکوپی یا تکنیک های ضایعه برداری با امواج رادیویی انجام می شود. به طور کلی نرخ موفقیت جراحی در بیماران فاسیای کف پا بین ۷۰ الی ۹۰ درصد می باشد. عوامل خطرزای محتمل شامل این موارد می شود: صاف شدگی قوس طولی کف پا، هیپوستزی پاشنه ی پا و پارگی احتمالی فاسیای کف پا و مشکلات مربوط بی حس شدگی پا.

برنامه ی درمانی مرسوم

به طور کلی ما درمان را با تمرین در تصحیح کردن اشتباهات آغاز می کنیم. این مرحله معمولاً شامل استراحت نسبی، استفاده از یخ بعد از اتمام فعالیت ها و بررسی کیفیت کفش بیمار و فعالیت های وی می باشد. در مرحله ی بعد، هدف ما تصحیح فاکتور های جسمی-حرکتی با انجام برنامه های کششی و قدرتی می باشد.

در مرحله ی نهایی گزینه های درمانی دیگر مد نظر قرار می گیرند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی در تمام طول درمان قابل استفاده هستند. البته، باید به بیمار خاطر نشان کرد که چنین داروهایی در درجه ی اول برای مقابله با درد بوده و به تنهایی قدرت درمان ریشه ی بیماری را ندارند.

نظر خود را بیان کنید