ماسک های ورقه ای
ماسک ورقه ای به این دلیل که از دیرباز در بازار عرضه شده اند قدیمی ترین و رایج ترین نوع ماسک های موجود در بازار است. بر اساس مطالعه اخیر که توسط شرکت گروه ثبت خریدهای ملی در آمریکا انجام شده است، فروش ماسک صورت افزایش ۶۰ درصدی داشته و از سایر گروه های محصولات موجود در بازار در حوزه مراقبت پوستی پیشی گرفته است.
مهمترین عامل نگرانی در مورد ماسک های ورقه ای رایحه ها و رنگ های مصنوعی، پارابن و استرهای فتالات هستند که در ساخت این ماسک ها به کار رفته اند و می توانند برای پوست مضر و آسیب رسان باشند. برخی پزشکان بر این باور هستند که ماسک های ورقه ای برای پوست های چرب و یا پوست های مستعد آکنه ساخته نشده اند، زیرا این ماسک ها منجر به افزایش تعداد باکتری ها در سطح پوست می شوند. علاوه بر این، ماسک های ورقه ای مانع از تبخیر سریع آب و افزایش مدت زمان مورد نیاز برای نفوذ ترکیبات به اعماق پوست می شوند.
بر اساس نوع برند، ماسک های ورقه ای دارای ترکیبات و اجزای مختلفی هستند که رایج ترین آنها آلوورا و ویتامین سی و موارد غیرمعمول شامل عصاره مروارید، عصاره حلزون و جلبک هستند. انواع مختلف ماسک های ورقه ای را می توان بر اساس نوع بافت پارچه دسته بندی کرد. پارچه های زبر ارزان ترین و پیشرفته ترین پارچه ها برای ماسک ها هستند و از طریق فرآیندهای بیوتکنولوژی تولید می شوند.
ماسک های خمیری با پارچه نازک تر و ظرفی تر، ماسک های هیددروژل؛ ماسک های بیوسلولزی، ماسک های ورقه ای فویلی، ماسک های پنبه ای، ماسک های ورقه ای آمپولی و ماسک حبابی (معمولا از ترکیبات زغال و مسومیت زدا به اضافه آب گازدار ساخته می شوند) از انواع مختلف ماسک های ورقه ای هستند.
از سوی دیگر، اخیرا استفاده از ماسک های خانگی به دلایلی همچون قیمت بالای ماسک های حرفه ای و تمایل مردم به استفاده از مواد طبیعی افزایش چشمگیری داشته است، اما اثربخشی طولانی مدت، وجود نسخه های مختلف و عدم دسته بندی استفاده از مواد بر اساس تناسب با انواع مختلف پوست باعث شده بازار محصولات صنعتی رونق قابل توجهی داشته باشد. هدف اصلی این بخش مرور انواع مختلف ماسک های ورقه ای محبوب و پرطرفدار در بازار بر اساس مواد ساختاری می باشد.
مواد ماسک های ورقه ای باعث می شوند ماسک ها از نظر شکل و ساختار متفاوت از هم باشند. بجز برای تعدادی از ماسک های ورقه ای فوق الذکر، ماسک های کرم مانند و ماسک هایی که بعد از مصرف موضعی در معرض هوا قرار گرفته و سفت می شوند از انواع دیگر ماسک ها هستند که البته به دلیل ضرورت مطالعه گسترده آنها که این نیز نیازمند نگارش مقاله دیگری است از آنها صرف نظر کرده ایم. به اعتقاد ما این دسته بندی برای درک تفاوت بین انواع مختلف ماسک های ورقه ای ضرورت دارد.
برای تهیه ماسک های ورقه میتوانید با روش های ساده برخی از آن ها را در خانه آماده کنید. نمونه های آماده ماسک های ورقه ای به این دلیل تمام مواد اولیه لازم به صورت استاندارد در آن ها استفاده شده معمولا از ماسک های خانگی بهتر هستند. برای خرید این ماسک ها میتوانید به رابوطب مراجعه کنید که هم از نظر کیفیت هم از نظر قیمت بهترین ماسک ها را ارائه میدهد.
ماسک های رینس آف
ماسک های رینس آف دارای انواع مختلفی هستند که از جمله آنها می توان به ماسک های مرطوب کننده، ماسک های پاکسازی، لایه بردار، ماسک های وکس مانند و خمیری مانند اشاره کرد. ماسک های وکس مانند معمولا برای پوست های خشک و جهت تنظیم سطح آبرسانی اپیدرم و جلوگیری از خشک شدن آب میان درمی مصرف می شوند. تعادل محتوای آب بین استراتوم کرونئوم و چربی سطح پوست یکی از مهمترین عوامل دخیل در ظاهر پوست است.
فرمولاسیون های چندگیاهی از این منظر بسیار نویدبخش هستند و دلیل آن قابلیت بالای انها برای حفظ رطوبت و منابع ارگانیک طبیعی است. در مرطوب کننده ها از مواد ترکیبی استفاده می شود اما این روند نقاط ضعفی دارد. به عنوان مثال پروپیلن گلیکول که به صورت آبرسان استفاده می شود منجر به بروز واکنش های آلرژیک، کهیر و اگزما می شود.
عوارض جانبی پترولاتوم که به عنوان عامل نرم کننده و مسدود کننده استفاده می شود خشکی و پوسته پوسته شدن است. پارابن دارای ویژگی های ضدمیکروبی است، اما منجر به واکنش آلرژیک و خارش پوست می شود. دی اتانول آمین به عنوان امولسیون کننده به کار می رود اما باعث تحریک و خارش پوست، دیازالیدیلین اوره، ایمیدازولیدینیل اوره و بنزالکونیوم کلرید به عنوان نگهدارنده استفاده می شوند اما مهمترین عارضه جانبی آنها درماتیت تماسی است.
مرطوب کننده های گیاهی از لسیتین سویا، گلیسیرین و آلوئه ورا (حاوی باربالوئین، آلوئه امودین، آلئوسین، امینواسیدها، آنزیم ها، ویتامین ها) جهت حفظ رطوبت و تازگی؛ آب مقطر سه گانه، تریتیکوم ساتیووم و تریگونلا فونوم گراکوم به عنوان عوامل نرم کننده/مسدود کننده؛ کاکومیس ساتیووس (شامل سیلیس، ویتامین سی و اسید فولیک) به عنوان عامل چسبنده/نرم کننده؛ آکاسیا به عنوان امولسیون کننده؛ آزادیراکتا ایندیکا (چریش) به عنوان نگهدارنده؛ سانتالوم آلبا (روغن صندل) برای خوشبویی و عصاره گل رز برای خنک سازی/خوشبویی تشکیل شده اند.
ماسک گیاهی نوعی ماسک رینس آف است که ماهیت غیرآلرژیک و غیرسمی دارد. گریس و همکاران با استفاده از کاجانوس کاجان (نخود کفتری)، ماش، درخت صندل، بادام، زردچوبه، گلبرگ های گل رز و برگ های چای سبز نوعی ماسک گیاهی تولید کردند که منجر به بهبود گردش خونف جوانسازی پوست و احیای حالت کشسانی و انعطاف پذیری پوست می شود.
ماسک های لایه بردار
برخی مواد مانند خاک رس که به صورت فراوان در محصولات آرایشی-بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرند از قابلیت استفاده آسان و صحیح برخوردار نیستند. این ماسک ها باعث تشکیل یک نوار بر روی پوست می می شوند که به آسانی قابل جداسازی است. اغلب ماسک های لایه بردار بر پایه پلی وینیل الکل (PVA) و یا پلی وینیل استات (PVAc) ساخته می شوند که دارای تاثیر انسداد و کششی هستند.
مواد مختلفی مانند صابون های گیاهی، مرطوب کننده ها، نرم کننده ها، خوشبوکننده ها و نگهدرانده ها در درون ماسک ها قابل استفاده هستند. برای ماسک ها از فرمولاسیون های مختلفی استفاده می شود اما معمولا کاربرد آنها از طریق مواد خشک کننده مانند الکل و غلظت ماتریس کنترل می شود.
الکل به این دلیل که در مقایسه با آب از فشار بخار کمتری برخوردار است به صورت گسترده به عنوان عامل خشک کننده استفاده می شود که از همین برای کنترل زمان مصرف استفاده می شود. هر چه تراکم و غلظت الکل کمتر باشد، مدت زمان مورد نیاز برای خشک شدن کمتر خواهد بود. تراکم مارتیس تعیین کننده حالت ویسکوزیته یا گرانروی، تشکیل لایه نواری و ضخامت مصرف می باشد. این تراکم باید برای ساخت ماسک مناسب جهت استفاده آسان بهینه سازی شود.
مدت زمان مصرف وابسته به مواد ساختاری ماسک است. در ماسک ها برای اهداف مختلف از گیاهان مختلف استفاده می شود؛ به عنوان مثال از سیب به عنوان آنتی اکسیدان، گردو به عنوان نرم کننده، پوست پرتقال به عنوان جمع کننده و تونر، خیار به عنوان آرام بخش و چغندر به عنوان عامل کاهش آکنه استفاده می شود.
ماسک برای درمان آکنه شدید بر اساس ترتینونین (داروی آکنه) به اضافه گلیسیرین به عنوان مرطوب کننده (افزایش رطوبت در پوست) و سدیم متابیسولفیت به عنوان آنتی اکسیدان در ماتریس PVA ترکیب و ساخته می شود. برینگز و همکاران از خاک رس سبز و آلوئه ورا در ماتریس PVA به عنوان ماسک لایه بردار استفاده کردند که این ماسک خواص آنتی میکروبی از خود نشان داد.
خاک رس سبز برای درمان مشکلات پوستی و مقابله با سلول های کثیف و مرده پوست و چربی پوست استفاده می شود. انواع مختلف خاک رس دارای کاربرد آرایشی-بهداشتی هستند که از جمله آنها می توان به اسمکتیت، ایلیت، کائولینیت و کرولیت اشاره کرد.
آلوورا دارای ویژگی های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است و محل مصرف را ضدعفونی می سازد و با خاک رس دارای تاثیر سینرژیکی (هم افزایی) است. گزارش ها حاکی از آن هستند که کیتوزان دارای ویژگی فیلموژنیک است. وزن مولکولی آن تعیین کننده نرخ تبخیر، انعطاف پذیری و ماندگاری ماسک است. مشتقات کیتوزان مانند سوکسینیل کیتوزان دارای ظرفیت بالایی برای نگهداری آب است که همین باعث می شود برای مصرف آرایشی بسیار مناسب باشد.
ترتینونین (اسید رتینویک) برای درمان آکنه و چین و چروک استفاده می شود. این ماده برای استفاده در ماسک ها بر پایه PVA قرار می گیرد. پیچایاکورن و همکاران از لاتکس طبیعی و بدون پروتئین کاچو برای ساخت ماسک های صورت استفاده کردند که این ماسک از انعطاف پذیری و کشسانی خوبی برخوردار بود. گرفتاری پرونوس اسپینوسا در ماتریس های پلیمری منجر به فرمولاسیون ماندگاری می شود که نتیجه ان افزایش اثربخشی ماسک است.
ماسک های هیدروژل
ماسک های هیدروژل نوعی شبکه های پلیمری سه بعدی هستند که در آن آب در چندین نوبت در ژل جذب می شود. ماسک های هیدروژل معمولا برای پوست های حساس با ویژگی های خنک کننده و آرام بخش استفاده می شوند. سریسین ابریشم موجود در نانوسلولز به عنوان ماسک صورت به کار می رود و برای درمان پوست صورت دارای ویژگی های بیولوژیکی مناسبی است.
از کربوکسی متیل سلولز (CMC) نیز باری تقویت هیدروژل PVA-CMC استفاده می شود. دیلنیا نوعی میوه بومی در جنوب شرقی آسیا و مملو از پکتین است. از پالپ های ژلاتینی دیلنیا به عنوان ماسک صورت ژل مانند استفاده می شود. شواهد نشان می دهد که این ماسک از ویسکوزیته، pH و ویژگی های آنتی اکسیدانی مناسب برخوردار است.
در ماسک های صورت ضد آکنه از ویژگی های ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی برگ های چریش (گیاه بومی هندوستان، نپال، پاکستان، بنگلادش و سری لانکا) استفاده می شود. در یک مطالعه بالینی، ۱۰ داوطلب از ماسک های چریش به مدت ۱۵ روز استفاده کردند. در این مدت هیچ مشکل پوستی مشاهده نشد؛ افزون بر این میزان چربی و اکنه پوست کاهش یافت و رنگ و ظاهر پوست بهبود یافت. ژل های میوه های اکاسیا نیلوتیکا دل (درخت بابل) و کرکوس اینفکتوریا اولیو در هیدروژل PVA دارای تاثیر ضد باکتریایی است.
۱ دیدگاه
من بیشتر از ترکیب آلوورا و مقداری زردچوبه ماسک درست میکنم. خیلی عالیه