آیا هوای گرم ویروس کرونا را نابود می کند؟

رعایت فاصله و ماسک زدن، بهترین راه های ریشه کن کردن کرونا

آیا گرمای هوا کرونا را میکشد؟

در ابتدای شیوع کرونا ویروس، یعنی حدود شش ماه پیش، همه کارشناسان و محققان این ویروس را با آنفولانزا و ویروس های دیگر مقایسه می کردند و این نوید را می دادند که با فرا رسیدن هوای گرم، همانند ویروس آنفولانزا تا حدودی از شر این ویروس خطرناک راحت خواهیم شد؛ اما اکنون که در گرم‌ ترین روزها و ماه های سال هستیم می بینیم که چگونه دوباره روند شیوع کرونا اوج گرفته و نه تنها کشور ما بلکه تمام دنیا با این بحران مواجه هستند.

از آن جایی که این ویروس جدید است و هر روز روی دیگری از خودش را به ما نشان می دهد حتی علائم آن هم مرتبا تغییر می کند. یک ماه پیش استان خوزستان که جزء گرم ترین مناطق ایران است به نحوی بسیار خطرناک با شیوع ویروس روبرو شد. پس می توانیم بگوییم که گرمای هوا خیلی نقش تاثیرگذاری در نابودی این مهمان ناخوانده ندارد.

همچنین بخوانید: مقابله با استرس کرونا

بقای ویروس و هوای گرم

اگر به ویروس هایی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی نگاهی بیندازید می بینید که این ها بیشتر در فصول سرد سال یعنی پاییز و زمستان اوج می گیرند و افراد زیادی را درگیر می کنند.

عوامل محیطی نقشی تاثیر گذار در شیوع ویروس دارد. کمبود سطوح رطوبت در فصول سرد سال می تواند سرعت انتقال آنفولانزا و همچنین شیوع ویروس سین‌ سیشیال تنفسی (Respiratory Syncytial Virus) را تسریع بخشد.

مرس (MERS) نیز ویروسی شبیه به کویید ۱۹ بوده که اولین بار در سال ۲۰۱۲ در عربستان سعودی ظاهر شد و با گرم تر شدن هوا نیز از سرعت شیوع آن کاسته شد.

همانطور که می دانید در فصول سرد سال افراد، بیشتر با کمبود سطوح ویتامین D مواجه می شوند و برخی از کارشناسان پیش بینی می کنند که همین افت سطح ویتامین D در فصول سرد سال می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و افراد را در مقابل ابتلا به عفونت ها آسیب پذیرتر کند.

دکتر Iahn Gonsenhauser رئیس مرکز پزشکی دانشگاه ایالتی اوهایو در کلمبوس، می ‌گوید: “دمای بهینه برای شیوع بیشتر ویروس، دمای حیوانات خون‌ گرم است که دمایی بسیار بالا و نزدیک به ۱۰۰ درجه فارنهایت است.”

“یکی از مواردی که فکر می کنیم به کاهش سرایت ویروس کمک می کند، کاهش سهولت در انتقال ویروس در ماه های گرم است چرا که عطسه و سرفه هم در این ماه ها اغلب کمتر است.”


کویید ۱۹ و تغییر فصل ها

کرونا یا همان کویید ۱۹ یک ویروس پیچیده و جدید است و حتی با وجود تحقیقات زیادی که در ماه های گذشته روی آن انجام شده، هنوز هم محققان نمی توانند با قطعیت از آن سخن بگویند.

هر روزه موارد متناقض زیادی در مورد این ویروس کشف می شود، حتی در مورد از بین رفتن یا نرفتن در فصول گرم سال هم محققان با تناقض های زیادی برخورد کردند. یک تحلیل از ۵۰ شهر ایالات متحده، که در تاریخ ۱۱ ژوئن در مجله JAMA Network منتشر شد، خاطرنشان کرد که شیوع Covid-19 در عرض های مشابه با دمای مشابه و رطوبت پایین نیز دیده می شود. این نشان می دهد که ویروس ممکن است در مناطق گرمتر نیز از بین نرود.

درست است که نور خورشید ویروس باقی مانده روی سطوح را سریع تر از بین می برد، اما هنوز مشخص نیست که به لحاظ سرایت و شیوع ویروس چه تاثیری می تواند داشته باشد. البته طبق گفته دانشگاه ایالتی اوهایو می توان این گونه نتیجه گرفت که این ویروس از نظر شیوع از فرد به فرد خیلی راحت تر منتقل می شود تا از سطوح!


کویید ۱۹ و مصونیت

کارشناسان معتقدند که یکی از اصلی ترین دلایلی که ویروس کرونا یا همان کویید ۱۹ از بین نرفت این واقعیت است که همه افراد فاقد مصونیت هستند. از آنجا که ویروس کاملاً جدید است، انسان هیچگونه محافظتی در برابر آن را ندارد.

مطالعه ای که در تاریخ ۱۷ ژوئیه در مجله Science منتشر شد، از دو ویروس بسیار شبیه به SARS-CoV-2 برای ایجاد فرضیه هایی در مورد شیوع کرونا و عوامل موثر در کاهش آن استفاده کرده است. محققان به این نتیجه رسیدند که عدم ایمنی و مصنویت ما در برابر ویروس در واقع باعث گسترش آن شده است. به عنوان مثال هنگامی که در معرض ویروس هایی همچون سرماخوردگی یا آنفولانزا قرار می گیریم، به این خاطر بدن ما قبلاً با نسخه هایی از آن مبارزه کرده، می تواند تا حدودی از ما دفاع کند. کارشناسان معتقدند که وقتی بیشتر افراد با SARS-CoV-2 درگیر شوند شاید بهتر بتوانیم شاهد نوسانات فصلی باشیم.


کویید ۱۹ و رفتار انسان

در حالی که مطالعه Science هیچ تأثیری از آب و هوای گرم در شیوع SARS-CoV-2 پیدا نکرد، اما معیارهایی را نشان داد که می تواند گسترش آن را کمی آهسته تر کند: رعایت فاصله، ماسک زدن و سایر رفتارهای محافظتی متداول.

این یعنی این که هر چه قدر ما انسان ها به این اصول پیشگیرانه بیشتر پایبند باشیم، می توانیم در مورد کاهش سرایت آن نیز امیدوارتر باشیم. اما چیزی که این روزها در خیابان ها می بینیم، چیزی جز رعایت نکردن اصول توسط برخی از افراد نیست و همین رعایت نکردن برخی از افراد ویروس را بیشتر و بیشتر در مجامع و گروه ها می چرخاند و افراد بیشتر را با آن درگیر می کند. این در حالی است که اگر ۸۰ درصد یا بیشتر مردم در ملاء عام ماسک بزنند، این ویروس از بین خواهد رفت.


با این تفاسیر، آیا گرما Covid-19 را نابود می کند؟

در حال حاضر، به نظر می رسد عوامل دیگر یعنی عدم ایمنی و رفتار انسانی ما هر گونه نقش آب و هوایی را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

دکتر Gonsenhauser می گوید: “ما به وضوح در مناطق گرمی مانند کالیفرنیا، فلوریدا و آریزونا می بینیم که آب و هوای گرم نتوانسته میزان شیوع ویروس را کاهش دهد.”

البته به این معنا نیست که حتی در آینده آب و هوا تاثیری در روند سرایت و شیوع ویروس ندارد، بلکه ممکن است در فصل های سرد پیش رو، بسیار خطرناک تر از این عمل کند.


اگر گرما کمکی نمی کند، باید چه کنیم؟

در اسفند و هفته های اولیه روبرو شدن با ویروس چگونه عمل می کردیم؟ تا حد امکان از خانه بیرون نمی رفتیم و در بیرون هم تمام اصول پیشگیرانه را رعایت می کردیم، چیزی که امروز بعد از گذشت ۶ ماه دیگر شاهد آن نیستیم. این گونه به نظر می رسد که برخی از افراد واقعا این ویروس و این شرایط خطرناک را جدی نمی گیرند.

اما اگر می خواهید تا زمانی که واکسن و درمان این ویروس پیچیده کشف شوند، در امان بمانید باید تا حد امکان از حضور در تجمعات خودداری کنید، از درب منزل ماسک بزنید و زود به زود دست های تان را با آب و صابون بشویید، یا در صورت عدم دسترسی به صابون و آب، از ضد عفونی کننده حاوی الکل استفاده کنید.

نظر خود را بیان کنید