افراد مختلف جامع در گروه های سنی متفاوت به دلایل گوناگون در تمامی دنیا جوراب واریس می پوشند و هر کس به نحوی از بهبود جریان گردش خون حاصل شده، بهره مند میگردد. این جوراب ها به درمان و بهبود گستره وسیعی از مشکلات پا کمک فراوانی میکنند و گاهی افرادی هستند که بدون پوشیدن این نوع جوراب حتی قادر به راه رفتن نیستند! اما سوال اساسی اینجاست که چند ساعت از طول روز می بایست جوراب واریس را پوشید؟ و در این مقاله قصد داریم به طور مختصر و کاربردی به آن پاسخ دهیم. ولی قبل از آن چند مورد را با هم مرور خواهیم کرد:
جوراب واریس چیست؟
جوراب واریس ، پا پوشی است فشاری بافته شده از الیاف الاستیک و طراحی شده جهت اعمال فشار تدریجی به پا در ناحیه قوزک، ساق و ران پا که در نهایت به تسهیل جریان گردش خون در اندام تحتانی کمک فراوانی می کند. این جوراب ها در سایزها ، اشکال و رنگ های مختلف تولید و بسته به نیاز بیمار از کف پا تا ساق ، زانو ، بالای زانو و انتهای ران بیمار را پوشش می دهد.
مکانیزم اثر جوراب واریس چیست؟
جوراب واریس با اعمال فشار تدریجی و یکنواخت در سرتاسر پا با غلبه بر نیروی جاذبه زمین و هدایت خون وریدی به سمت قلب ، فرآیند گردش خون کل بدن را تسهیل کرده و به توصیه پزشکان ، به افراد مبتلا به واریس و یا ادم لنفاوی ( تجمع مایع لنف در پا ) کمک شایانی خواهد کرد که علت بروز هر دو عارضه نیز، عدم توانایی عروق به بازگرداندن خون به قلب یا لفف به سیستم لنفاوی بدن است. همچنین این نوع جوراب ها از بوجود آمدن لخته ی خونی در پای افراد مستعد به DVT جلوگیری می نماید.
چه افرادی می باست از جوراب واریس استفاده کنند؟
پس از تولید اولین نوع جوراب واریس به شکل امروزی در کمپانی سیگواریس سوئیس در سال ۱۹۵۸ ، پزشکان همواره پوشیدن جوراب واریس را به دو گروه از افراد اکیداً توصیه می کنند. اول افرادی که گردش خون طبیعی بدنشان در ناحیه پاها به شدت ضعیف است و گروه دوم افرادی که به واسطه شرایط خاص ممکن است به مدت طولاتی در بستر و یا بی حرکت باشند و جهت جلوگیری از ایجاد لخته خون در پا ( ترومبوز ) می بایست از این محصولات فشار درمانی بهره مند گردند.
آیا می توان جوراب واریس را در تمام طول روز به پا داشت؟
اگر پزشک شما توصیه خاصی در خصوص نحوه و میزان استفاده از جوراب واریس دارد ، حتماً از دستور پزشک تبعیت کنید در غیر اینصورت بطور عمومی این جورا ب ها به نحوی طراحی شده است که در صورت انتخاب فشار متناسب با شرایط فرد، می توان از ابتدای روز هنگام برخواستن از رتخواب آن را پوشید و در پایان روز هنگام رفتن به رتخواب آن را از پا بیرون آورد.
پوشیدن جوراب واریس در تمام طول روز ، با تسهیل و کمک به گردش خون به پاهای شما قدرت و انرژی مضاعف می بخشد و باعث ایجاد حال عمومی بهتر در فرد خواهد شد ولی باید به این نکته توجه کرد که می بایست به پاها زمان استراحت نیز داد بنابراین استفاده از جوراب واریس در حین استراحت و خواب شبانه اصلاً توصیه نمی شود. و لازم نیست شما جوراب را بطور دائم به پا داشته باشید.
البته در این حین استثنائاتی نیز وجود دارد، بعنوان مثال اگر به شما توصیه شده در حین سفرهای هوایی طولانی مدت از جوراب واریس استفاده کنید بسیار مفید است که در تمام طول پرواز و حتی در هنگام خواب در حین سفر هوایی جوراب را بطور دائم به پا داشته باشید و حتی تا چند ساعت پس از اتمام پرواز نیز آن را به پا نگه دارید.
همچنین برای شیفت های کاری طولانی مدت چندین ساعته و بدون استراحت شبانه نیز ، می توان این استثناء را قائل شد زیرا اصولاً به پا داشتن طولانی مدت این نوع جوراب مشکلی را برای فرد ایجاد نمی کند ولی باید به خاطر داشته باشیم هرزچندگاهی میبایست به پا ها زمان استراحت داده شود.
آیا همه می توانند جوراب واریس بپوشند؟
بله، همه افراد جامعه با در نظر گرفتن کلاس فشار مناسب می توانند از مزایای این نوع جوراب بهره مند گردند ، اما گروهی از افراد هستند که میبایست در پوشیدن این جوراب ها احتیاط لازم را داشته باشند، ازجمله افرادی که حساسیت شدید پوستی دارند، افرادی که پوستشان به الیاف مختلف عکس العمل نشان می دهد، افرادی که دچار توم پا بدلیل وجود لخته خونی هستند، و افرادی که تحت درمان های قلبی عروقی هستند، این افراد می بایست حتماً با مشورت و تجویز پزشک از این نوع جوراب استفاده نمایند.
بنابراین پاسخ این سوال که چه مدت می توان جوراب واریس را پوشید ، آن است که بجز در موارد وجود تجویزات اختصاصی پزشک ، هر چقدر که دوست دارید و با آن احساس راحتی می کنید ولی به یاد داشته باشید در هنگام خواب شبانه ، آنها را از پا خارج کنید تا پاهایتان نیز استراحت نمایند.
منبع: http://www.compressioninfo.com
ترجمه: مهندس امیررضا شفیعی – کارشناس ارشد مهندسی پزشکی
واحد علمی شرکت تجهیزات پزشکی ماهان طب