بیماری تنفسی در سراسر جهان یک مشکل شایع است. در بسیاری از اوقات، افراد ژنیتیکی درگیر بیماری های تنفسی هستند، اما محیط زیست، محل کار و زندگی نیز میتواند در بوجود آوردن بیماریهای تنفسی نقش عمده ای داشته باشد؛ به طور مثال استعمال سیگار شایع ترین علت بیماری تنفسی است. در اینجا به بررسی ۸ نوع بیماری تنفسی به همراه علائم و علت هر یک می پردازیم.
آسم :علائم، علت و درمان
آسم به عنوان یک بیماری تنفسی رایج شناخته شده است که به دلیل التهاب راههای هوایی ایجاد می شود. علائم آسم شامل: سرفه خشک، خس خس سینه، سفتی در سینه و تنگی نفس است. متخصصان بر این عقیده هستند بین آلرژی محیطی و آسم ارتباط بسیاری وجود دارد. واکنش های آلرژیک، عفونت ها و آلودگی همگی میتوانند باعث حمله و عود کردن آسم شوند.
براساس نظر پزشکان، مبتلایان به آسم مداوم، اغلب با داروهای ضد التهابی، میتوانند کمک به درمان و کمتر شدن روند این بیماری کنند. افراد مبتلا به آسم، باید سریعاً راه تنفسی خود را باز کنند تا بتوانند نفس بکشند.
معمولا آسم در کودکی شروع میشود و در بزرگسالی پیشرفت میکند. با این حال، برخی افراد در دهه ۶۰، ۷۰، ۸۰ می توانند مبتلا به آسم بزرگسالان شوند.
علل بیماری آسم:
- آلودگی هوا
- گرد و غبار
- تغییرات آب و هوایی
- مواد شیمیایی در مواد غذایی
- دود تنباکو و سیگار
- ورزش
تشخیص آسم:
اگر کسی علائم آسم را در خود مشاهده کرد، باید فورا به پزشک مراجعه کند و پزشک با کمک چند آزمایش تشخیصی نوع بیماری و نحوه درمان را مشخص میکند.
انواع آزمایش های تشخیصی آسم:
- اسپیرومتری
- آزمایش پیک فلومتری
- حداکثر جریان بازدمی
- رادیوگرافی قفسه سینه
- تشخیص دقیق آسم
درمان آسم:
افرادی که دچار بیماری تنفسی آسم هستند باید اطلاعات دقیقی از موثرترین درمانهای این بیماری را بدانند. از جمله داروهایی که کمک به درمان و بهبود آسم می کنند عبارتند از:
داروهای ضد التهابی و استروئیدی: اسپری های استروئیدی و داروهای ضد التهابی از مهم ترین درمان ها برای افراد مبتلا به آسم هستند.
اسپری گشادکننده های برونش: با استفاده از گشاد کنندههای برونش و از طریق ریلکس کردن ماهیچه های اطراف مجاری تنفسی، کمک به کاهش علائم آسم میکند. این داروها نباید به طور روزمره مورد استفاده بیمار قرار گیرد.
اسپریهای تنفسی: اسپریهای تنفسی بیشترین استفاده را در بیماران مبتلا به آسم دارد.
دستگاه نبولایزر: دستگاه نبولایزر دستگاهی برای انتقال بهتر داروهای آسم از طریق ماسک است که بیشتر برای نوزادان و افراد سالخورده مورد استفاده قرار میگیرد.
بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)
بیماری انسدادی مزمن ریوی مانند چتری است که شامل چندین بیماری تنفسی است که اغلب باعث نفس نفس زدن و یا عدم توانایی بازدم به طور طبیعی است. افراد مبتلا علائمی را از جمله تنگی نفس را تجربه میکنند و به طور معمول در صبح ها سرفه با خلط دارند.
شناسایی COPD برای بعضی از افراد دشوار است؛ زیرا با دیگر بیماریها اشتباه گرفته میشود. این بیماری معمولا در دهه ۳۰ و یا ۴۰ سالگی شروع میشود و در سنین ۵۰، ۶۰ و ۷۰ به اوج خود میرسد. این بیماری عموما در افراد سیگاری دیده میشود. در شدیدترین حالت COPD، فرد بیمار در انجام فعالیت روزمره خود دچار مشکل می شود.
درمان بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)
درمان این بیماری شامل ترک سیگار، مصرف داروهای برونکودیلاتور(داروهایی که مجاری تنفسی هوایی را باز می کنند)، توانبخشی ریوی که یک برنامه تمرینی ورزشی مخصوص بیماران مبتلایان به COPD است. برخلاف آسم، این بیماری قابل برگشت نیست و پزشکان بیماری انسدادی مزمن تنفسی را یکی از جدی ترین و خطرناک ترین بیماری های تنفسی معرفی کرده اند.
برونشیت مزمن
برونشیت مزمن نوعی COPD است که با سرفههای شدید همراه است. معمولا افراد مبتلا، در صبح با سرفه های خلط دار مواجه میشوند. این سرفه ها به این دلیل اتفاق میافتند که غده های مخاطی در مجاری تنفسی قرار میگیرند و باعث ایجاد خلط اضافی می شوند. از آنجا که برونشیت مزمن نوعی COPD است، به همان روش نیز درمان میگردد.
آمفیزم: علل و درمان
آمفیزم هم یک بیماری تنفسی جدی است که نوعی دیگر از بیماری انسدادی مزمن ریوی است.کسانی که از آمفیزم رنج می برند در بیرون آمدن هوا از ریههای خود مشکل دارند. شایع ترین علل این بیماری نیز کشیدن سیگار است؛ دود سیگار به کسیه های ها در ریه ها آسیب می زند تا جایی که دیگر ریه های خود را از دست میدهند. طبق نظر پزشکان، این بیماری منجر به نارسایی تنفسی و نیاز به اکسیزن اضافی برای رفع نیازهای تنفسی می شود. آمفیزم با گذشت زمان پیشرفت می کند و هیچ درمانی به جز ترک سیگار وجود ندارد.
بیشتر بخوانیم: درمان بیماری های مچ دست؛ سندرم تونل کارپال و آرتریت روماتوئید با مچ بند
سرطان ریه
سرطان ریه اغلب در قسمت اصلی ریهها در نزدیکی کیسههای هوا ایجاد میشود و تشخیص این سرطان دشوار است. میتوان گفت دلیل ۹۰ درصد از سرطان ریه، دود دخانیات برای مدت طولانی است.
علائم سرطان ریه
- سرفه بسیار
- تغییر صدا
- تغییر رنگ خلط
- مشاهده خون در خلط سرفه
- خس خس سینه
- خستگی مفرط
- بدن درد
- ورم گردن و صورت
- از دست دادن وزن و بی اشتهایی
فیبروز کیستیک
فیبروز کیستیک یک بیماری تنفسی ژنیتیکی است که توسط یک ژن معیوب ایجاد می شود و مخاط غلیظ و چسبنده ای ایجاد می کند که لوله ها و معابر تنفسی را مسدود می کند. این مخاط باعث عفونت های ریه ای مکرر و خطرناک و همچنین انسداد در لوزالمعده میشود.
علائم فیبروز کیستیک:
- شور شدن پوست
- سرفه مزمن
- عفونت های تنفسی مکرر
- کاهش رشد
- افزایش اشتها
- اشکال در تنفس
- کاهش وزن بدن
- دیابت
- پانکراتیت
- بیماری های کبدی
ذات الریه
ذات الریه یک بیماری ریوی شایع است که در اثر عفونت در کیسه های هوا در ریه ها ایجاد میشود. این عفونت ها می توانند باکتریایی، ویروسی و یا قارچی باشند. بیشتر افراد طی یک تا سه هفته بهبود می یابند ولی برای افرادی با شدت بیشتر می تواند بسیار جدی و نگران کننده باشد.
آب آوردن ریه (پلورال افیوژن)
پلورال افیوژن به تجمع مایع در فضای بین ریه ها و حفره سینه که فضای پلور نامیده شده است، گفته می شود. مایعات به دلایل مختلفی مانندک ذات الریه، سرطان یا نارسایی احتقانی قلب جمع می شوند. معمولا بیماران با علائمی همچون: افزایش ناراحتی در قفسه سینه و تنگی نفس مواجه میشوند.
فروشگاه آنلاین تجهیزات پزشکی مدکده، کامل ترین شرکت تجهیزات پزشکی خانگی و بیمارستانی با ضمانت اصالت کالا و مشاوره رایگان.