پارگی پرده گوش یک سوراخ یا پارگی کوچک در پرده گوش یا پرده تمپان است. پرده تمپان یک بافت نازک است که گوش میانی و کانال گوش خارجی را تقسیم می کند. آسیب به پرده گوش ممکن است به شنوایی شما آسیب برساند. و شما باید با خرید سمعک این آسیب وارد شده به شنوایی خود را جبران کنید.
هنگامی که امواج صوتی وارد گوش شما می شود، این غشاء به ارتعاش در می آید. ارتعاش از طریق استخوان های گوش میانی ادامه می یابد. از آنجایی که این ارتعاش به شما امکان می دهد بشنوید، در صورت آسیب دیدن پرده گوش، شنوایی شما آسیب می بیند.
به پارگی پرده گوش، پرده گوش سوراخ شده نیز گفته می شود. در موارد نادر، این وضعیت می تواند باعث کاهش شنوایی دائمی شود.
علت پارگی پرده گوش
عفونت
عفونت گوش یکی از دلایل شایع پارگی پرده گوش به خصوص در کودکان است. در طول عفونت گوش، مایعات در پشت پرده گوش جمع می شوند. فشار ناشی از تجمع مایع می تواند باعث شکستن یا پارگی پرده تمپان شود.
تغییرات فشار
سایر فعالیتها میتوانند باعث تغییرات فشار در گوش شوند و منجر به سوراخ شدن پرده گوش شوند. این به عنوان باروتروما شناخته می شود، و عمدتا زمانی رخ می دهد که فشار خارج از گوش به شدت متفاوت از فشار داخل گوش باشد. فعالیت هایی که می توانند باعث باروتروما شوند عبارتند از:
غواصی
پرواز در هواپیما
رانندگی در ارتفاعات بالا
امواج ضربه ای
ضربه مستقیم و قوی به گوش
جراحت یا تروما
جراحات همچنین می توانند پرده گوش شما را پاره کنند. هر گونه ضربه به گوش یا کنار سر می تواند باعث پارگی شود. موارد زیر باعث پارگی پرده گوش می شوند:
سیلی زدن به گوش
آسیب دیدگی در حین ورزش
تصادفات اتومبیل
قرار دادن هر نوع جسمی مانند سواب پنبه ای، ناخن یا خودکار بیش از حد در گوش می تواند به پرده گوش شما نیز آسیب برساند.
ضربه های صوتی، یا آسیب به گوش در اثر صداهای بسیار بلند، می تواند پرده گوش شما را پاره کند. با این حال، این موارد به همان اندازه رایج نیستند.
درمان پارگی پرده گوش
درمان پارگی پرده گوش عمدتاً برای تسکین درد و از بین بردن یا جلوگیری از عفونت طراحی شده است.
وصله زدن
اگر گوش شما به خودی خود خوب نشود، پزشک ممکن است پرده گوش را وصله کند. چسباندن شامل قرار دادن یک چسب کاغذی دارویی روی پارگی غشاء است. این پچ غشا را تشویق می کند تا دوباره با هم رشد کند.
آنتی بیوتیک ها
آنتیبیوتیکها میتوانند عفونتهایی را که ممکن است منجر به پارگی پرده گوش شما شده باشند، از بین ببرند. آنها همچنین از شما در برابر ایجاد عفونت های جدید ناشی از سوراخ محافظت می کنند. پزشک ممکن است آنتی بیوتیک خوراکی یا قطره گوش دارویی تجویز کند. همچنین ممکن است به شما گفته شود که از هر دو نوع دارو استفاده کنید.
عمل جراحی
در موارد نادر، ممکن است نیاز به جراحی برای ایجاد سوراخ در پرده گوش باشد. ترمیم پرده گوش سوراخ شده با جراحی تمپانوپلاستی نامیده می شود. در طی عمل تمپانوپلاستی، جراح بافتی را از ناحیه دیگری از بدن شما می گیرد و آن را به سوراخ پرده گوش شما پیوند می دهد.
چنانچه از هیچ کدام راههای درمانی نتیجه ای حاصل نشود. ممکن است برای مدتی پزشک شنوایی سنجی استفاده از سمعک را پیشنهاد میکند. اکثر بیماران جهت پوشش این کم شنوایی سمعک نامرئی را انتخاب میکنند. این نوع سمعک داخل کانال گوش قرار میگیرد و اصلا قابل مشاهده نیست.
درمان خانگی پارگی پرده گوش
در خانه میتوانید درد پارگی پرده گوش را با گرما و مسکنها کاهش دهید. قرار دادن کمپرس گرم و خشک چند بار در روز روی گوش می تواند کمک کننده باشد.
با دمیدن بینی بیش از حد ضروری، بهبودی را تقویت کنید. دمیدن بینی باعث ایجاد فشار در گوش می شود. تلاش برای پاک کردن گوش با حبس نفس، مسدود کردن بینی و دمیدن نیز فشار بالایی در گوش ایجاد می کند. افزایش فشار می تواند دردناک باشد و روند بهبود پرده گوش شما را کند کند.
پارگی پرده گوش در کودکان
پارگی پرده گوش در کودکان به دلیل بافت حساس و مجرای گوش باریک می تواند بسیار بیشتر باشد. استفاده بیش از حد از یک سواب پنبه ای می تواند به راحتی به پرده گوش کودک آسیب برساند. هر نوع جسم خارجی کوچک، مانند مداد یا سنجاق سر، اگر بیش از حد در مجرای گوش قرار گیرد، می تواند به پرده گوش آسیب برساند یا پاره شود.
از آنجایی که پرده گوش کودک شما ظریف است، آسیب درمان نشده می تواند اثرات طولانی مدت بر شنوایی او داشته باشد. به کودک خود بیاموزید که اشیا را در گوش خود نچسباند. علاوه بر این، در صورت ابتلا به سرماخوردگی یا عفونت سینوسی، سعی کنید از پرواز با کودک خودداری کنید. تغییرات فشار می تواند به پرده گوش آنها آسیب برساند.
پیشگیری از پارگی گوش
چندین کار وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از پارگی پرده گوش در آینده انجام دهید.
پیشگیری از پارگی گوش
برای جلوگیری از عفونت بیشتر گوش خود را خشک نگه دارید.
هنگام استحمام به آرامی گوش های خود را با پنبه پر کنید تا از ورود آب به مجرای گوش جلوگیری کنید.
تا زمان بهبودی گوش از شنا کردن خودداری کنید.
اگر عفونت گوش گرفتید، فورا آن را درمان کنید.
سعی کنید هنگام سرماخوردگی یا عفونت سینوسی از پرواز در هواپیما خودداری کنید.
از گوش گیر، آدامس بجوید یا به زور خمیازه بکشید تا فشار گوش خود را ثابت نگه دارید.
از اشیاء خارجی برای تمیز کردن جرم گوش اضافی استفاده نکنید (دوش گرفتن هر روز معمولاً برای متعادل نگه داشتن سطح جرم گوش کافی است).
هنگامی که می دانید در معرض سر و صدای زیادی قرار می گیرید، از گوش گیر استفاده کنید، مانند اطراف دستگاه های با صدای بلند یا در کنسرت ها و سایت های ساختمانی.
نتیجه گیری: اگر از شنوایی خود محافظت کنید و از آسیب دیدگی یا قرار دادن اشیا در گوش خودداری کنید، می توان به راحتی از پارگی پرده گوش جلوگیری کرد. بسیاری از عفونت هایی که باعث پارگی می شوند را می توان در خانه با استراحت و با محافظت از گوش درمان کرد. با این حال، در صورت مشاهده ترشح از گوش یا گوش درد شدید برای بیش از چند روز، به پزشک مراجعه کنید. گزینه های تشخیصی و درمانی موفق زیادی برای پارگی پرده گوش وجود دارد. جهت هر گونه سوال با کلینیک فوق تخصصی موج اینجا را کلیک کنید.
کلینیک موج: لمس پژواک زندگی.