اغلب افراد بر این باورند که اگر مصرف روغن و چربی را به حدقل برسانند یا آن را از رژیم غذایی خود حذف کنند، از بسیاری از بیماریهای احتمالی جلوگیری میکنند. اما، این باور غلط است، چراکه بدن برای عملکرد سالم، نیاز به مقداری چربی دارد. در حقیقت روغنها و غذاهای چرب، کالری و چربیهای ضروری بدن را تامین کرده و به بدن در جذب ویتامینهای محلول در چربی مانند A، K، D و K کمک میکنند.
اما نکتهای که در خصوص مصرف چربی وجود دارد، این است که باید چربیهای اشباع نشده سالم را برای مصرف انتخاب کنید. زیرا مصرف انواع چربیهای ناسالم مانند چربیهای اشباع و ترانس، کلسترول ناسالم LDL را افزایش داده و منجر به کاهش کلسترول سالم HDL در بدن میشود که این عدم تعادل، بیماریهایی از جمله فشار خون بالا، بسته شدن عروق، حمله قلبی و سکته را به همراه دارد. در نتیجه باید روغنهای بدون کلسترول در رژیم غذایی خود استفاده کنید که روغن غیر تراریخته و روغن خوراکی هوشمند غنچه، نمونههایی از این نوع روغن هستند. در ادامه نکات ضروری را در این زمینه برای شما ذکر خواهیم کرد.
کلسترول چیست؟
قبل از آنکه به معرفی و بررسی روغن بدون کلسترول بپردازیم، ابتدا باید بدانید که کلسترول چیست و چه کاری با بدن شما میکند. کلسترول یک ماده مومی شکل است که در خون وجود دارد.
بدن برای ساختن سلولهای سالم نیاز به کلسترول دارد، اما مقدار زیاد کلسترول در خون، میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش دهد. در واقع اگر کلسترول بالایی داشته باشید، رسوب چربی در رگهای خونی ایجاد میشود. در نهایت، با افزایش این رسوبها، جریان خون در رگها دشوار خواهد شد. گاهی این رسوبات میتواند باعث ایجاد لخته خون و در نهایت حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
در اغلب مواقع، چنین شرایطی به دلیل سبک زندگی اشتباه مانند رژیم غذایی نادرست، ایجاد میشود. رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و گاهی مصرف دارو میتواند به کاهش کلسترول کمک کند.
علائم کلسترول بالا چیست؟
در اغلب مواقع، کلسترول بالا یک بیماری خاموش است و علائم خاصی را ایجاد نمیکند. حتی بسیاری از افراد تا زمانی که دچار بیماریهایی از جمله حمله قلبی یا سکته مغزی نشوند، متوجه کلسترول بالای خود نخواهند شد.
به همین جهت، باید طی دورههای مشخصی که پزشک آن را تعیین میکند، میزان کلسترول هر فردی با انجام آزمایش، مورد بررسی قرار گیرد.
در آزمایش خون ldl چیست؟
Ldl به معنی لیپوپروتئین با چگالی کم است. این مخفف انگلیسی نوعی کلسترول است که به عنوان کلسترول ناسالم در بدن شناخته میشود. در واقع وجود این نوع کلسترول در بدن باعث ایجاد رسوب در رگهای خونی میشود و خطراتی همچون حملات قلبی را به همراه خواهد داشت.
Hdl در آزمایش خون چیست؟
Hdl یا لیپوپروتئین با چگالی بالا، به معنی چربی خوب در بدن بوده و برای بدن بسیار مفید است. در صورتی که این نوع چربی در بدن کم باشد، نگران کننده است. Hdl برخلاف ldl که منجر به تجمع و رسوب چربی در دیواره رگها میشود، چربیهای مضر را از رگهای بدن پاک میکند. استفاده از روغنهای بدون کلسترول، میتواند به کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب بدن کمک کند.
عوارض و خطرات کلسترول بالا چیست؟
مقدار بالای کلسترول خون در بدن، علاوه بر اینکه منجر به بیماریهای قلبی میشود، میتواند بسته به اینکه کدام یک از رگهای خونی مسدود شدهاند، خطر ابتلا به بیماریهای دیگر را افزایش دهد. از جمله عوارض تری گلیسیرید بالای ۲۰۰، بالا به شرح زیر است:
- بیماری کرونری قلب
- سکته مغزی
- بیماری شریان محیطی
- فشار خون بالا
- دیابت نوع ۲
راه های درمان کلسترول بالا
برای کاهش و درمان کلسترول بالا، نباید هیچ دارویی را خودسرانه مصرف کنید. در صورت نیاز به مصرف دارو، پزشک آن را برای شما تجویز خواهد کرد. راهکارهای طبیعی نیز وجود دارد که میتوانید همراه با درمان خود برای کاهش کلسترول در نظر داشته باشید.
کاهش کلسترول بدون دارو
رژیم غذایی مغذی و استفاده از روغن بدون کلسترول مانند روغن خوراکی هوشمند غنچه، ورزش منظم و خودداری از مصرف دخانیات میتواند در کاهش کلسترول مفید باشد. همچنین مصرف برخی از غذاهای خاص و گیاهی نیز میتواند به روند بهبودی کمک کند، که از این موارد میتوان سیر، زالزالک، مخمر برنج قرمز، سبوس جو دو سر و دانه کتان آسیاب شده را نام برد.
کاهش کلسترول با قرص رزوواستاتین
در صورتی که بیمار به رژیم غذایی خود توجه نداشته باشد و فعالیتهای ورزشی را انجام ندهد، با افزایش کلسترول در بدن مواجه میشود. در این مواقع، پزشک علاوه اصلاح رژیم غذایی، قرص رزوواستاتین را برای بیمار تجویز میکند تا میزان کلسترول و سایر چربیها در بدن تنظیم شود. همچنین احتمال ایجاد بیماریهایی از جمله مشکلات قلبی نیز کاهش پیدا خواهد کرد. مصرف این دارو حتما باید با تجویز پزشک باشد.
چه روغنهایی بدون کلسترول هستند؟
روغنهای بدون کلسترول سالمی که میتوانید در رژیم غذایی خود قرار دهید، به شرح زیر است:
- روغن زیتون
- روغن کانولا
- روغن بادام زمینی
- مارگارین سفره
- آووکادو
- روغن انواع مغزیجات مانند بادام
- روغن غیر تراریخته
- روغن خوراکی هوشمند
- روغن آفتابگردان مولتی ویتامین
- روغن ذرت
- روغن کلزا
- روغن سویا
کلام آخر
افزایش کلسترول در بدن میتواند نتیجه چندین سال رژیم غذایی نادرست، عدم تحرک و ورزش، مصرف سیگار و… باشد. به همین جهت توصیه میشود که سبک زندگی خود را اصلاح کنید و به جای استفاده از روغنهای مضر، روغن بدون کلسترول را جایگزین کنید. همچنین نباید فعالیتهای ورزشی روزانه را فراموش کنید تا از ایجاد بیماریهای خطرناک جلوگیری کنید.