معرفی کامل رشته پزشکی + بازار کار و درآمد در ایران

کسب رتبه قبولی در یکی از دانشگاه های برتر در رشته پزشکی، همواره یکی از آرزوهای تحصیلی بسیاری از علاقه‌مندان به ادامه تحصیل بوده است. صرف‌نظر از علاقه برخی از افراد به مباحث تئوری و عملی در حوزه پزشکی، بازار کار و درآمد یک پزشک در ایران برای بسیاری از افراد دارای جذابیت فراوانی است. به همین دلیل آگهی‌های استخدام پزشک را می‌توان جزء محبو‌ب‌ترین آگهی‌های شغلی در بازار کار دانست.

از طرف دیگر کار در رشته پزشکی، دارای مزایا و معایب مخصوص به خود است. تنها با در نظرگیری این مزایا و معایب است که می‌توانید از مناسب بودن رشته پزشکی، به‌عنوان گزینه‌ای برای ادامه تحصیل یا انتخاب شغل آینده خود مطمئن شوید. در این مقاله قصد داریم به معرفی رشته پزشکی و بررسی بازار کار و درآمد یک پزشک در ایران بپردازیم.

معرفی رشته پزشکی

رشته پزشکی یکی از رشته‌های تحصیلی دانشگاهی با حداقل طول دوره تحصیلی ۷ سال است. داوطلبان گروه آزمایشی علوم تجربی می‌توانند در صورت کسب رتبه قبولی این رشته در کنکور سراسری، در یکی از دانشگاه های برتر به ادامه تحصیل در رشته پزشکی بپردازند.

بعد از پایان مدت‌زمان تحصیل، فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی در ایران باید مدت‌زمان ۲ سال را در طرح اجباری شرکت کنند. تنها با گذراندن این دوره، فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی در ایران مجاز به تأسیس کردن مطب پزشکی خواهند بود.

این در حالی است که دانشجویان رشته پزشکی در ایران باید در مرحله پایانی دکترای عمومی پزشکی، دوره‌ای با عنوان کارورزی بالینی یا کارورزی پزشکی را به اتمام برسانند. در این صورت دانشجویان ضمن استفاده از آموخته‌های خود، می‌توانند مهارت‌های حرفه‌ای خود را افزایش داده و مدرک دکترای خود را دریافت نمایند.

بعد از اخذ مدرک دکتری، فارغ‌التحصیلان می‌توانند به‌عنوان یک پزشک عمومی وارد بازار کار این حرفه در ایران شوند. از دیگر رشته‌های حوزه پزشکی در مقطع دکتری عمومی می‌توان به رشته‌های داروسازی، دندانپزشکی و دامپزشکی اشاره کرد. درنتیجه چنانچه تمایل دارید در فرصت های شغلی داروساز یا دندانپزشک مشغول به کار شوید، باید مسیر تحصیلی جداگانه‌ای را نسبت به یک پزشک عمومی طی نمایید.

در صورت اخذ مدرک تحصیلی دکتری عمومی یا دکتری پیوسته، فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی می‌توانند رزومه خود را برای آگهی‌های استخدام پزشک ارسال کرده و‌ هم‌زمان به ادامه تحصیل در رشته‌های تخصصی حوزه پزشکی بپردازند. جهت مشاهده فرصت‌های استخدام پزشک متخصص و بررسی شرایط استخدامی رشته‌های پزشکی، می‌توانید به لینک مورداشاره مراجعه کنید.

مزایا و معایب رشته پزشکی

از مزایای کار در رشته پزشکی می‌توان به کسب درآمد بالا، جایگاه اجتماعی مناسب و تضمین آینده شغلی اشاره کرد. این در حالی است که کار در رشته پزشکی، دارای چالش‌های مخصوص به خود است. کار کردن در معرض بیماری های عفونی و داشتن شرایط کاری پراسترس، برخی از معایب کسب درآمد از طریق رشته‌های پزشکی است.

از طرف دیگر نجات جان بیماران از گروه‌های سنی مختلف شامل نوزادان و کودکان، می‌تواند کار بسیار دشواری باشد. همچنین یک پزشک باید در ساعات مختلفی از شبانه‌روز، در دسترس بیماران خود قرار گیرد. با‌این‌حال کمک به بیماران و نجات جان انسان‌ها، می‌تواند حس خوشایندی را برای یک پزشک به همراه داشته باشد.

لیست رشته های پزشکی

از مهم‌ترین موضوعات درسی در رشته پزشکی‌، می‌توان به دروس علوم پایه مانند شیمی و زیست‌شناسی اشاره کرد. در تمام رشته‌های پزشکی، می‌توانید سرفصلی از این دروس را به‌عنوان بخش مهمی از موضوعات درسی در رشته پزشکی پیدا کنید.

بعد از اخذ مدرک تحصیلی دکترای عمومی، امکان ادامه تحصیل در یکی از حوزه‌های تخصصی رشته پزشکی وجود خواهد داشت. در ادامه، لیست رشته های پزشکی در دوره تخصصی آورده شده است:

  • پوست
  • رادیولوژی
  • بیهوشی
  • بیماری‌های داخلی
  • جراحی عمومی
  • بیماری‌های مغز و اعصاب (نورولوژی)
  • جراحی مغز و اعصاب
  • زنان و زایمان

برخی از علاقه‌مندان به ادامه تحصیل در رشته‌های پزشکی، تحصیل در خارج از کشور را به‌عنوان یکی از اولویت‌های تحصیلی خود اعلام می‌کنند. این در حالی است که کشور ایران، دارای دانشگاه‌های تراز اول زیادی در حوزه علوم پزشکی است. در بخش بعدی، فهرستی از دانشگاه های برتر ایران در این حوزه آورده شده است.

لیست دانشگاه های برتر رشته پزشکی

کسب رتبه قبولی در یکی از دانشگاه های برتر دولتی، می‌تواند برای بسیاری از افراد رضایت‌بخش باشد. این در حالی است که ادامه تحصیل رشته پزشکی در دانشگاه های مختلف، کار چندان ساده‌ای نخواهد بود. از طرف دیگر تحصیل در دانشگاه های برتر، می‌تواند فرآیند کاریابی و استخدام پزشک را سرعت بخشد. به همین دلیل در ادامه، فهرستی از دانشگاه های برتر حوزه علوم پزشکی در ایران آورده شده است:

  • دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • تربیت مدرس
  • دانشگاه علوم پزشکی شیراز
  • علوم پزشکی مشهد
  • دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • دانشگاه علوم پزشکی ایران

ذکر این نکته ضروری است که ترتیب قرارگیری اسامی دانشگاه‌ها در فهرست بالا، به ترتیب رتبه و جایگاه در یک نظام‌ ارزش‌گذاری خاص نیست.

بازار کار و درآمد رشته پزشکی

اگرچه آمار دقیقی از متوسط درآمد یک پزشک در ایران در دسترس نیست، اما مشاهده نتایج برخی از نظرسنجی‌ها خالی از لطف نخواهد بود. ذکر این نکته ضروری است که هر پزشک با توجه به مواردی مانند تخصص، سابقه کاری، محل فعالیت، سطح دانش و مهارت در حوزه پزشکی، می‌تواند دستمزد متفاوتی با سایر پزشکان داشته باشد.

به‌عنوان‌مثال درآمد پزشکی که در مطب شخصی خود فعالیت دارد، با حقوق مورداشاره در آگهی‌های استخدام پزشک سازمانی متفاوت خواهد بود. همچنین درآمد یک پزشک در بیمارستان‌های دولتی با درآمد یک پزشک در کلینیک‌های خصوصی، می‌تواند مبلغی متفاوت باشد.

بر اساس یک نظرسنجی که از بین ۶۲۲ نفر از فعالان حوزه پزشکی انجام شده است، متوسط درآمد یک پزشک در سال ۱۴۰۱ مشخص گردید. در این نظرسنجی متوسط درآمد یک پزشک در شهر تهران، مبلغی معادل با ۷.۴ میلیون تومان در ماه اعلام شده است. بااین‌حال آمارهای غیررسمی از درآمد برخی از پزشکان متخصص، نشان‌دهنده سطح بالای درآمدی در این گروه شغلی است.

مهارت‌های نرم برای استخدام پزشک

اگرچه تحصیل در رشته پزشکی می‌تواند با درآمد بسیار خوبی همراه باشد، اما حقیقت این است که تمام افراد نمی‌توانند در این رشته به موفقیت شغلی دست پیدا کنند. برخی از افراد علا رغم کسب رتبه قبولی در رشته پزشکی، این رشته را رها کرده یا نمی‌توانند به‌عنوان یک پزشک سرشناس کسب درآمد کنند.

دلیل این موضوع این است که برای تحصیل در رشته پزشکی، باید دارای ویژگی‌های یک پزشک خوب باشید. افراد مناسب برای تحصیل در رشته پزشکی، دارای روابط عمومی بسیار خوبی هستند. این افراد می‌توانند با حس همدلی خود، نوعی آرامش خاطر را در بیماران ایجاد نمایند.

پزشکان خوب همواره جویای حال بیماران خود بوده و برای دریافت شرح‌حال بیمار، صبر و حوصله کافی دارند. فراموش نکنید که یک پزشک خوب، دارای حس کنجکاوی زیادی است و مرتبا در حال به‌روزرسانی دانش و مهارت‌های خود است.

چنین پزشکی، معمولا دارای روحیه کار تیمی است. چنانچه احساس می‌کنید مهارت‌های نرم شما به‌اندازه دانش و تخصص شما قوی است، احتمالا آینده شغلی رشته پزشکی از آن شما خواهد بود.

جمع‌بندی

در این مقاله به معرفی رشته پزشکی، به‌عنوان یکی از مشاغل پردرآمد در ایران پرداختیم. همچنین با بررسی مزایا و معایب رشته پزشکی، به مهارت‌های نرم موردتوجه در آگهی‌های استخدام پزشک اشاره کردیم. درنهایت ضمن بررسی بازار کار و درآمد یک پزشک، فهرستی از دانشگاه های برتر ایران در حوزه علوم پزشکی را ارائه نمودیم.

نظر خود را بیان کنید