ابروها و مژهها نقش مهمی در تقارن صورت و برجسته کردن ویژگیهای آن دارند. فردی که ابرو و / یا مژه ندارد ممکن است دربارهی ظاهر خود احساس شرم و خجالت داشته باشد. جراحی پیوند یا بازسازی معمولاً میتواند ابروها و مژهها را بازگرداند.
ابروها و مژهها به علتهای متفاوتی از بین میروند:
- جراحت فیزیکی، بهعنوان مثال، تصادف خودرو، سوختگیهای حرارتی، شیمیایی یا الکتریکی
- بیمارهای سیستمیک یا موضعی که سبب از دست رفتن ابرو و یا مژه میشود
- عدم توانایی مادرزادی رشد ابروها و / یا مژهها
- اصلاح کردن ابرو (برای تغییر شکل آن) که منجر به از دست دادن دائمی ابرو میشود
- اختلال وسواس کندن موی ابرو و یا مژه (تریکوتیلومانیا)
- درمانهای پزشکی یا جراحی که باعث از دست رفتن ابرو و یا مژه میشوند، از جمله پرتودرمانی، شیمی درمانی، جراحی برداشتن تومور.
علت ریزش ابرو/مژه و بررسیهای مربوط به آن در تاریخ پزشکی و آزمایشهای لازم پیش از انجام ترمیم مو
- بیمارهای سیستمیک یا موضعی که باعث ریزش مو میشود باید کنترل شوند تا مطمئن شویم که کاشت ابرو میتواند موفقیت آمیز باشد.
- اختلال وسواس کندن مو (تریکوتیلومانیا) باید درمان شود تا اطمینان حاصل شود که موهای ترمیم شده از بین نخواهند رفت.
- آسیبدیدگی، سوختگی یا جراحی ممکن است منجر به تشکیل بافت اسکار شود. ممکن است قبل از بازسازی ابرو / مژه انجام جراحی ترمیمی ضروری باشد. موی ابرو ممکن است به طور کامل ریخته باشد یا بخشی از آن از بین رفته باشد؛ میزان ریزش ابرو میتواند در انتخاب روش بازسازی آن موثر باشد.
کاشت ابرو
کاشت واحدهای فولیکولی یا موهای تک عددی از ناحیه اهداکننده به ابرو و نیز روش گرافت ترمیمی که برداشت یک نوار دارای مو از ناحیه دیگر و انتقال آن به ابرو است. بیمار و جراح باید در انتخاب روش متناسب با نیاز بیمار به توافق برسند. روشهای ترمیم ابرو معمولاً به صورت سرپایی انجام میشوند و عوارض بعد از عمل معمولاً به تورم جزئی اطراف چشم محدود می شود .
بازسازی ابرو با استفاده ازگرافت یا فلپ
از جراحی ترمیمی سالهای زیادی برای بازگرداندن ابرویی که کامل ریخته شده و یا ترمیم ابرویی که برخی از قسمت های آن از دست رفته استفاده شده است .
ملاحظات فنی و نیازهای بیمار تعیین میکنند که کدام روش ترمیمی مورد استفاده قرار گیرد:
روش پیوند – موها چه بهصورت واحدهای فولیکولی باشند و چه بهصورت نواری از پوست سر حاوی مو و بافتهای زیر جلدی، در هر دو صورت از یک ناحیه اهداکننده روی سر و یا مناطق اهداکننده مو در بدن برداشته میشوند و در ناحیه ابرو کاشته میشوند. روش پیوند ابرو با انتخاب یک منطقه از پوست سر که جهتگیری موها در آن متناسب با ابرو است انجام میشود . واحدهای فولیکولی معمولاً دارای یک یا دو عدد تار مو میباشند و برای رسیدن به شکل یا تراکم مورد نظر در برشهای نیمه افقی در ناحیه ابرو قرار داده میشوند .
انتقال یک فلپ پوستی کامل از سر به ابرو – (به میزان کم استفاده میشود) یک نوار از پوست دارای مو با بافتهای زیر جلدی آن از ناحیه گیجگاهی در مقابل گوش برداشته میشود که ملزومات خونیاش (شاخهای از سرخرگ سطحی ناحیه گیجگاهی و سیاهرگ) به آن متصل باشد. این نوع گرافت متصل به ملزومات خونی یک فلپ نامیده میشود. بعد از برداشتن فلپ، ناحیه دریافت کننده در ابرو آماده دریافت فلپ میشود بدین صورت که یک تونل زیر جلدی از پایه فلپ دندانهدار در ناحیه دریافت کننده ابرو ایجاد میشود و فلپ از میان تونل کشیده میشود و با کمک بخیهها در ناحیه گیرنده ثابت میشود . ذخیره خونی فلپ، بافت پیوند زده شده را تا زمانی که این بافت جهاز خونی را از بافتهای اطراف توسعه دهد، تأمین میکند.
پیوند برای ترمیم ابروی از دست رفته – یکی از اهداف کاشت ابرو، بازسازی ابرو در یک فاصله طبیعی است بیمار و پزشک باید با یکدیگر همکاری کنند تا طرح کلی شکل ابرو با تقارن طبیعی در صورت بیمار را به دست آورند. بسته به اندازه منطقهای که باید پیوند زده شود، بیش از یک جلسه پیوند ممکن است لازم باشد. هنگامی که موهای پیوند زده شده در موقعیت جدید رشد کردند ممکن است گاهی به پیرایش و حالت دهی نیاز داشته باشند.
بازسازی موی مژه (جراحی کاشت مژه)– زمانی که موهای مژه کاملاً ریخته باشد کاشت مژه تنها روش جراحی مورد استفاده برای بازگرداندن موهای مژه است. جراحی کاشت مژه روشی است که عارضههای بسیاری دارد و تنها جراحان محدودی مهارت انجام صحیح آن را دارند. همانند ابرو ، موهای انتخاب شده برای پیوند در مژه باید به جای درشت بودن ظریف باشد. همه گرافت ها تنها ۱ تار مو دارند و با دقت در پلک چشم قرار داده میشوند تا جلوه طبیعی ایجاد کند. خارش بعد از عمل عارضهای شایع و آزاردهنده است. اگر بیمار وسوسه شود و ناحیه پیوند را بخاراند خطر جابجایی گرافت مو و ایجاد عفونت وجود دارد. زدن عینک ممکن است برای جلوگیری از خاراندن مفید باشد و پزشک متخصص میتواند داروهایی برای تسکین خارش تجویز کند. دیگر عارضه مهم کاشت مژه حالتی به نام “مژه برگشته” (Inverted Cilia) است که ممکن است منجر به آسیبهای مکرر و ماندگار قرنیه چشم و نهایتاً لزوم انجام پیوند قرنیه و در نهایت نابینایی چشم شود.
جراحی کاشت ابرو و مژه بسیار تخصصی و ظریف هستند. بنابراین در انتخاب مراکز درمانی و پزشک متخصص کاشت ابرو و مژه نهایت دقت را بهخرج دهید تا دچار عوارض جبران ناپذیر آن نشوید.