قند خون، اندازه یا مقدار گلوکز موجود در خون است اما در شرایطی این میزان از حد نرمال پایین‌تر و یا بالاتر می‌رود که در هر دو صورت شرایط نامناسبی برای بدن ایجاد می‌شود. کاهش قند خون و کم‌تر شدن آن از حد متعارف باعث بروز بیماری به نام هایپوگلیسمی می‌گردد و افزایش این میزان در خون نیز فرد را با بیماری هایپرگلیسمی مواجه می‌کند که نوع حاد آن، دیابت است.

چگونه تست قند خون بگیرم؟

بنابراین لازم است همیشه به وسیله ابزاری بتوانیم میزان قند خون را تست کنیم و آن را کنترل نماییم. برای این منظور از دستگاهی به نام دستگاه تست قند خون استفاده می‌شود که در حقیقت از ملزومات مورد نیاز تست قند خون به شمار می‌رود. از طریق این دستگاه و با استفاده از نوار تست قند خون و با کمک لانست (سوزن تست قند خون) می‌توان عمل تست قند خون را انجام داد.

دستگاه تست قند خون چیست و چه کاربردی دارد؟

دستگاه تست قند خون یک ابزار بسیار کاربردی و پزشکی برای کمک به نظارت و کنترل مقدار گلوکز خون است گلوکز، میزان قند موجود در خون است که عامل اصلی بروز بیماری‌هایی از قبیل دیابت است. این دستگاه می‌تواند نقش بسیار موثری در سلامتی فرد ایفا کند بنابراین لازم است حتما از نوع باکیفیت خریداری شود.

دستگاه قند خون دارای انواع و اقسام مختلف دستگاه تست قند خون خانگی نواری، دستگاه تست قند خون مچی، دستگاه تست قند خون بدون نوار است. دستگاه تست قند خون خانگی روشی ایمن و مقرون به صرفه برای بررسی میزان گلوکز خون به ویژه برای بیماران دیابتی است. در این افراد تست قند خون بسیار ضرورت دارد تا دچار اختلالات شدید قلبی و عروقی، مشکلات کلیوی و آسیب‌های عصبی نشوند.

نحوه تست قند خون با دستگاه تست قند خون

بسیاری از دستگاه‌های تست قند خون، روش‌های مختلفی برای خون گیری دارند اما به طور کلی می‌توان این مراحل را اینگونه بیان کرد. برای سنجش قند خون از طریق دستگاه تست قند خون، لازم است در ابتدا مقدار مناسبی از خون را که معمولا ۳/۰ تا ۶/۰ میکرولیتر است را بر روی نوار تست قند خون قرار دهید و سپس این نوار را وارد دستگاه تست قند خون کنید.

نوارهای تست قند خون به طور معمول با توجه به نوع روکش الکتروشیمیایی که در تولید آن‌ها به کار رفته است نسبت به خون، واکنش نشان می‌دهند و میزان قند خون را مشخص می‌کنند. به طور معمول، عمل خون گیری از نوک انگشتان انجام می‌شود با این حال در بعضی از موارد می‌توان از سایر نقاط بدن نیز در این راه کمک گرفت.

برای این منظور بعضی از دستگاه‌های تست قند خون، این امکان را دارند که آزمایش قند خون را از بازو انجام دهند و یا از برخی نقاط حساس بدن در این زمینه کمک بگیرند. اما بسیاری از دستگاه‌ها نیز از انگشتان دست استفاده می‌کنند و عمل خون گیری را از این طریق انجام می‌دهند. بسیاری از متخصصین هم این روش را بهتر ارزیابی نموده‌اند. اما لازم است توجه کنید که در هنگام آزمایش از طریق انگشتان دست، باید از کنار انگشت استفاه کنید تا درد و سوزش کم‌تری داشته باشد.

نکات قبل از خون گیری

قبل از خون گیری هم لازم است به بعضی از نکات توجه شود. از جمله نکات قابل توجه در این زمینه می‌توان به بهداشت دست‌ها اشاره کرد. بناراین باید قبل از اقدام به خون گیری، دست‌های خود را با صابون و آب ولرم به خوبی شستشو دهید تا هر گونه آلودگی از روی دست‌ها برطرف گردد و دست‌ها پاک و تمیز گردند.

این کار علاوه بر اینکه از نظر بهداشتی و سلامت حائز اهمیت است به گردش مناسب خون در نوک انگشتان هم کمک می‌کند و عمل خون گیری بهتر انجام می‌شود. از طرف دیگر لازم است حتما دقت داشته باشیم که دست‌ها کاملا خشک باشند. بعضی از افراد در این موقعیت، لازم می‌دانند که منطقه تست قند خون ضد عفونی شود. بدین منظور توصیه می‌کنند تا از یک پنبه کوچک آغشته به الکل استفاده کنیم و دست‌ها و به ویژه انگشت مورد نظر برای خون گیری را کاملا ضد عفونی نماییم و و سپس به خشک کردن دست‌ها اقدام نماییم و پس از آن اقدام به خون گیری کنیم.

یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کنیم این است که در هنگام خون گیری به وسیله دستگاه تست قند خون باید هر بار از یک انگشت استفاده کنیم تا یکی از انگشتانمان دچار بی حسی نشود و یا زخم شدن و احساس سوزش یک انگشت آزارمان ندهد. یکی دیگر از نکاتی که لازم است در هنگام خون گیری به آن توجه کنید این است که برای اینکه میزان خون دریافتی بیشتر شود انگشت مورد نظر خود را فشار ندهید. این کار باعث می‌شود تا خون شما رقیق شود و نتیجه‌ای که دستگاه تست قند خون به شما نمایش می‌دهد نتیجه‌ای غیر واقعی و غیر دقیق باشد.

دستگاه تست قند خون از ابزار دیگری هم در انجام این کار، بهره می‌گیرد که لانست نام دارد. لانست یا سوزن تست قند خون، در دستگاه‌های مختلف تست قند خون، مدل‌های مختلفی دارد. عملیات خون گیری با کمک لانست انجام می‌شود. با توجه به ضخامت پوست فرد، عمق سوراخی که توسط لانست خونگیری، انجام می‌شود قابل تنظیم و کنترل است. پس از انجام عملیات خون گیری و پس از قرار گرفتن نوار تست قند خون در داخل دستگاه تست قند خون و سنجش میزان قند خون باید کلیه سوزن‌های خون گرفته شده یا لانست‌ها دور ریخته شوند.

نظر خود را بیان کنید