پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

علت اسپاسم مثانه چیست؟

همه چیزهایی که باید در مورد اسپاسم مثانه بدانید

اسپاسم مثانه هنگامی رخ می دهد که مثانه بطور غیر ارادی منقبض می شود، و می تواند باعث ادرار کردن فرد شود. این اسپاسم ها می توانند دردناک و در عین حال شرم آور باشند و علاوه بر این موجب ادرار کردن یا نشت ادرار می شوند. شرایط مختلفی می تواند باعث ایجاد اسپاسم مثانه شود اما خوشبختانه درمان های زیادی برای آن وجود دارد.

در این مقاله در مورد این که چه چیزی باعث ایجاد اسپاسم مثانه می شود و چه کاری را می توان، برای جلوگیری از آن انجام داد و نحوه برقراری ارتباط با مشکلات شایع مثانه چیست بحث خواهیم کرد.

اسپاسم مثانه و راههای درمان آن

اسپاسم مثانه و راههای درمان آن

علل اسپاسم مثانه

یکی از شایع ترین بیماری های مرتبط با اسپاسم مثانه، مثانه فوق العاده فعال است (OAB). این اختلال معمولا در افراد مبتلا به بی اختیاری قابل مشاهده می باشد. با توجه به هشدارهای بنیاد مراقبت اورولوژی و انجمن ارولوژی آمریکا، حدود ۳۰ درصد از مردان و ۴۰ درصد از زنان ایالات متحده علائم مثانه فوق العاده فعال را تجربه نموده اند. عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) نیز اغلب باعث اسپاسم مثانه می شوند.

عفونت های دستگاه ادراری زمانی اتفاق می افتند که باکتری ها به طور فزاینده ای وارد دستگاه ادراری می شوند. علاوه بر اسپاسم مثانه، عفونت های دستگاه ادراری می توانند به درد در قسمت پایین شکم، لگن، قسمت پشت و همچنین تب و احساس سوزش در هنگام ادرار کردن ختم شود.

سایر علل اسپاسم مثانه عبارتند از:

  • دیابت
  • بزرگ شدن پروستات
  • سیستیت بینابینی
  • مولتیپل اسکلروزیس
  • بیماری پارکینسون
  • سکته مغزی

برخی از داروهای ادرار آور نیز ممکن است در بروز اسپاسم مثانه موثر باشند.

نشانه های اسپاسم مثانه

سایر علائم اسپاسم مثانه معمولا بستگی به علت اصلی دارند. به عنوان مثال، علائم نشان دهنده مثانه فوق العاده فعال عبارتند از:

  • نشت ادرار
  • ادرار کردن مداوم
  • یک یا چند بار مراجعه به دستشویی در طول شب برای ادرار کردن

البته احتمال بیشتری وجود دارد که افراد مبتلا به اختلالات غیر ارادی، مانند بیماری پارکینسون، مولتیپل اسکلروز یا بیماری آلزایمر، به اسپاسم مثانه مبتلا شوند. اختلالات غیر ارادی بر سیستم عصبی خود مختار بدن که مسئول انقباضات مثانه است تاثیر می گذارند. در نتیجه، فرد ممکن است به اسپاسم مثانه مبتلا شود. بعضی از علائم اسپاسم مثانه ممکن است با افراد مبتلا به عفونت های دستگاه ادراری یکی باشد، حتی اگر عفونت عامل اصلی این بیماری نباشد.

چگونه اسپاسم مثانه را درمان کنیم؟

چگونه اسپاسم مثانه را درمان کنیم؟

درمان اسپاسم مثانه

پزشکان می توانند انواع داروها را برای کاهش بروز اسپاسم مثانه، تجویز کنند. یک پزشک ممکن است ابتدا یک گروه از داروهای ضد موسکارینیک را تجویز کند. این داروها عبارتند از:

  • دارفناکین (Enablex)
  • اکسیبوتیین کلرید (دیتراپن)
  • اوکسی بوتینین (دیتروپان XL)
  • سولفناسین سوکسینات (VESIcare)
  • تولترودین (دتروت)
  • داروهای تولترودین (دیتروم LA)
  • تروسپیوم کلرید (Sanctura)

با این حال، این داروها می توانند عوارض جانبی ناخواسته ای ، از جمله اتساع مردمک چشم را برای فرد بیمار به همراه داشته باشند، که می تواند منجر به حساسیت نسبت به نور و خشکی دهان شود.

اگر یفرد این اثرات بد را تجربه کند، پزشک باید یکی دیگر از این داروها را تجویز کند. داروهای ضد افسردگی سه دوره ای نیز می توانند برای درمان اسپاسم مثانه استفاده شوند. این داروها شامل آمیتریپتیلین (الاویل)، دوکسپین (سینوکوان) و ایمی پرامین (توفرانیل) هستند.

سایر درمان ها

پزشک ممکن است درمان هایی را به عنوان درمان های مکمل مصرف دارو پیشنهاد کنند. به عنوان مثال، اگر فردی بعد از ادرار کردن باز هم مقدار قابل توجهی ادرار داشته باشد، ممکن است نیاز به سونداژ وجود داشته باشد. این فرایند درمان شامل قرار دادن یک کاتتر نازک و انعطاف پذیر در مثانه و ایجاد راه خروجی برای ادرار است. علاوه بر این، پزشک ممکن است تحریک الکتریکی عصبی را توصیه کند. این فرایند درمان شامل کاشت یا ایمپلنت موقت یک محرک است که پالس های الکتریکی را به اعصابی که تحت تاثیر مثانه قرار می گیرند ارسال می کند.

پیشگیری

برای بسیاری از افراد، استرس می تواند اسپاسم مثانه را مهار و یا بدتر کند. در واقع هر اقدامی در راستای کاهش استرس، ممکن است منجر به اسپاسم کمتر مثانه شود. راه های موثر و کارامد برای کاهش استرس عبارتند از:

  • استراحت کافی
  • ورزش منظم
  • مدیتیشن
  • کتاب خواندن
  • مشارکت در یک سرگرمی

علاوه بر این، فرد ممکن است از تکنیک های خاصی برای از بین بردن میل خود برای ادرار کردن مداوم استفاده کند. این روش درمان به عنوان سرکوب فوری شناخته شده است. تمرین کف لگن ، مانند تمرین کیگل، ممکن است باعث کاهش نشت ادرار شود. طبق گزارش موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیه در ایالات متحده، تغییرات در تغذیه، میزان بروز بی اختیاری ادرار را به نحو قابل توجهی کاهش می دهند. با این حال، شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهند اجتناب از مواد غذایی مانند الکل، گوجه فرنگی، کافئین، شکلات و نوشیدنی های گاز دار ممکن است به کاهش علائم اسپاسم مثانه کمک کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود

اگر اسپاسم مثانه یک فرد معمولا با تب بالا، درد شدید لگن یا میزان قابل توجهی خون در ادرار همراه باشد، قطعا نیاز به مراقبت های اورژانسی وجود دارد. هر کسی که دارای اسپاسم مثانه مکرر است و لذا ادرارش به طور مداوم نشت می کند و دائما باید به حمام برود لازم است که به پزشک مراجعه کند.

دکتر علائم را ارزیابی می کند و پس از آن، بهترین برنامه درمانی را بر اساس علل موجود پیشنهاد می نماید.

اسپاسم مثانه ممکن است ناخوشایند، دردناک و گاهی اوقات نیز شرم آور باشد، اما باید بدانید که این بیماری یک بیماری قابل درمان است.

افرادی که به طور منظم اسپاسم مثانه ای را تجربه می کنند که منجر به بی اختیاری ادرار می شود باید با یک پزشک صحبت کنند. از داروها تا مداخلات جراحی، بسیاری از رویکردها می توانند بروز اسپاسم را کاهش دهند و به فرد کمک کنند تا دوباره احساس راحتی نماید پس لازم نیست چندان نگران این مشکل باشید.

نظر خود را بیان کنید