ایمپلنت یا ارتونسی: اولویت درمان فضای خالی بین دندان‌ها با کدامیک است؟

ارتودنسی و ایمپلنتت دو راه برای پر کردن فضای خالی بین دندان‌ها است. راهکارهای متفاوتی برای پر کردن جای خالی دندان ازدست‌رفته وجود دارد. بدین‌وسیله هم لبخند فرد زیباتر می‌شود و هم عملکرد جویدن و صحبت کردن  فرد بهبود می‌یابد. در مقاله به روزترین تکنیک های دندانپزشکی در مورد تکنیک های متداول در خصوص ایمپلنت، ارتودنسی، دندانپزشکی زیبایی و دندانپزشکی کودکان صحبت کردیم اما برخی سوالات متداولی که  بیماران می پرسند این است که :

  • ارتودنسی بهتر است یا ایمپلنت دندان؟
  • ابتدا ارتودنسی انجام دهیم یا کاشت دندان؟

در این مقاله اطلاعاتی را ار دو متخصص ارتودنسی و ایمپلنت: دکتر محمدعلی ناصری (+ سایت) از دکترهای ارتودنسی خوب و دکتر محمد عاطفت متخصص ایمپلنت  تهیه و در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.

بستن فاصله بین دندان‌ها با ارتودنسی

ارتودنسی یک درمان بلند مدت است که با حرکت دادن دندان‌ها را در قوس فکی، مرتب می‌کند. متخصص ارتودنسی با استفاده از ارتودنسی ثابت یا ارتودنسی متحرک ناهنجاری و مشکلات دندانی و فکی را برطرف می‌نماید.

کاشت ایمپلنت برای پر کردن جای خالی دندان

کاشت دندان توسط متخصص ایمپلنت انجام می‌شود. برای کاشت دندان ابتدا پایه ایمپلنت را درون استخوان فک قرار می‌دهند.  پس‌ازآن که پایه در استخوان فک جوش خورد، روکش دندان دائمی را بر روی آن نصب می‌کنند . افرادی که به هر علتی یک یا چند دندان و یا تمام دندان‌های فک بالا و فک پایین خود را ازدست‌داده‌اند، می‌توانند با کاشت ایمپلنت، دندان‌های مصنوعی مادام‌العمر داشته باشند.

فضای خالی بین دندان‌ها بهتر است با ارتودنسی رفع شود یا ایمپلنت؟

هنگامی‌که فضای زیادی به علت از دست دادن یک یا چند دندان بین دندان‌ها ایجاد می‌شود، بهتر است برای شروع درمان، فرد ابتدا توسط متخصص ارتودنسی معاینه شود. متخصص ارتودنسی با بررسی شرایط دندان‌ها درصورتی‌که مکمن باشند، با استفاده از بریس های ارتودنسی فاصله بین دندان‌ها را می‌بندد؛ اما در شرایطی نیز تشخیص میدهد، باید برای پر کردن فضای خالی بین دندان ها ایمپلنت بکارد و ارتودنسی درمان مناسبی نیست.

اگر بیمار دندان‌های ناصاف و نامرتبی داشته باشد؛ ابتدا باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کند و با ارتودنسی دندان‌هایش را در موقعیت مناسب در فک قرار دهد، اما اگر دندان‌های صاف و مرتبی دارد از همان ابتدا می‌تواند به متخصص ایمپلنت برای کاشت دندان مراجعه کند.

ایمپلنت یا ارتونسی: اولویت درمان فضای خالی بین دندان‌ها با کدامیک است؟

در چه زمانی باید قبل از ایمپلنت، ارتودنسی انجام دهیم؟

در اغلب بیمارانی که دندان‌های کج و نامرتبی دارند اولویت درمان با ارتودنسی است. به کمک ارتودنسی ریشه‌های دندان‌ها در موقعیت درست و صاف قرار می‌گیرد و فضای لازم برای کاشت دندان فراهم می‌شود. در بیشتر  بیماران نیز با ارتودنسی فضای خالی بین دندان از بین می رود و دیگر نیازی به کاشت دندان نخواهد بود.

انجمن ارتودنتیست های ایران در مورد ارتودنسی قبل از ایمپلنت می گوید:

اگر ارتودنسی قبل از ایمپلنت انجام شود، از نظر اقتصادی به صرفه‌تر است، چون با مرتب کردن و حرکت دادن دندان به جای اصلی، بعد از کشیدن دندان‌ها فضای خالی کمتر می‌شود و تعداد ایمپلنت‌های دندانی و کارهای ترمیمی ‌آن هزینه کمتری نیاز خواهد داشت.

اما در تمام درمان‌ها باید به این نکته مهم توجه داشت که سلامت مهم‌تر از زیبایی است و هیچ درمان زیبایی نباید سلامت را تهدید کند.

کاشت ایمپلنت قبل از ارتودنسی

بسیاری از افرادی که ایمپلنت کاشته‌اند این سؤال را می‌پرسند که آیا می‌توانند پس از ایمپلنت برای صاف کردن دندان‌هایشان از ارتودنسی استفاده کنند؟ بله می‌توانند پس از کاشت دندان، ارتودنسی انجام دهند. متخصص ارتودنسی می‌تواند با توجه به موقعیت ایمپلنت دندان‌های اصلی را حرکت دهد و آن‌ها را صاف و مرتب کند.

هدف از ایمپلنت کاشت یک دندان مصنوعی دائمی در استخوان فک است و نمی‌توان در استخوان فک جابه‌جا نمود. درمان ارتودنسی باید به گونه ایی طرح‌ریزی شود که موجب لق شدن و افتادن ایمپلنت دندان نشود. ایمپلنت دندان باید در همان موقعیتی که کاشته شده است، حفظ شود.

در بعضی از مواقع که ایمپلنت در جای دندان‌های عقبی آسیابی کاشته شده باشند، می‌توانند به‌عنوان یک تکیه‌گاه عمل کرده و با آن‌ها شلوغی دندان‌های جلو را رفع کرد. اما اگر دندان‌های جلو کاشته شده باشند، نمی‌توان آن‌ها را به سمت عقب برای درمان جلو زدگی دندان‌های فک بالا حرکت داد.

درصورتی‌که دندان‌هایی که قرار است ارتودنسی شوند با محل کاشت دندان فاصله دارند و بر ایمپلنت نیرویی وارد نمی‌کنند، می توانید بدون دغدغه قبل از انجام ارتودنسی، ایمپلنت انجام دهید.

اگر روکش ایمپلنت به دلیل نیروهای ارتودنسی لق شده و یا آسیبی دیده باشند، می‌توانید به‌راحتی آن را تعویض کنید. بدون آنکه نیازی به تعویض پایه‌های ایمپلنت داشته باشید.

مینی ایمپلنت ارتودنسی

شاید شما نیز اسم مینی ایمپلنت ارتودنسی را شنیده باشد و تصور کنید مانند مینی ایمپلنت در کاشت دندان است؛ اما این تصور اشتباه است. مینی ایمپلنت ارتودنسی یکی از ابزارهای ارتودنسی است. متخصص ارتودنسی به وسیله مینی ایمپلنت ارتودنسی در قسمتی که دندان وجود ندارد به عنوان تکیه گاه از آن استفاده می کنند.

مینی ایمپلنت ارتودنسی کمک می کند تا نیروی متمرکزی، فاصله بین دندانها را پر کند. همه افرادی که ارتودنسی انجام می دهند نیازی به مینی ایمپلنت ارتودنسی ندارند و استفاده از آن در طی درمان به تشخیص متخصص ارتودنسی بستگی دارد.

ایمپلنت یا ارتونسی: اولویت درمان فضای خالی بین دندان‌ها با کدامیک است؟

تشخیص اینکه ایمپلنت بهتر است یا ارتودنسی

افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده‌اند می توانند به روش‌های ایمپلنت و ارتودنسی فضای خالی بین دندانهایشان را پر کنند. تشخیص این که ایمپلنت بهتر است یا ارتودنسی؟ بر عهده متخصص ارتودنسی می باشد. در صورتی که نیاز به ارتودنسی نداشته باشید برای پر کردن جای دندان از دست رفته شما را به یک پریودنتیست و متخصص ایمپلنت برای کاشت دندان ارجاع می دهند.

اگر قبل از ارتودنسی کاشت ایمپلنت انجام داده اید برای انجام ارتودنسی دندانهایتان به یک متخصص ارتودنسی (کلینیک ارتودنسی در اصفهان) که تجربه کار با بریچ را دارد، مراجعه فرمایید تا از اینولایزر که فشار کمتری وارد می کند، استفاده کند و یا فشار بریس های ارتودنسی را به گونه ایی تنظیم کند که به ایمپلنت و بریچهای آن اسیبی وارد نشود.

نظر خود را بیان کنید