پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

چه چیزهایی سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند؟

مراقب سیستم ایمنی بدن خود باشید؛

تضعیف سیستم ایمنی

برای داشتن بدنی سالم باید به دنبال تقویت سیستم ایمنی بدن خود باشید اما گاهی در جهت عکس این مسئله قدم بر میدارید و کارهایی را انجام میدهید که باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن  میشود.

کمبود خواب، استرس بیش از حد و برنامه کاری سخت اصلا برای سلامتی شما خوب نیست. اما رژیم غذایی و دارویی که مصرف می‌کنید نیز می‌تواند بر روی سلامت بدن شما تاثیر بگذارد.

ممکن است با انجام کارهایی به صورت ناخودآگاه سیستم ایمنی بدن خود را تضعیف کنید. خبر خوب این است که تغییرات کوچک در سبک زندگی یا ترک عادت‌های بد گذشته می‌تواند سیستم دفاعی بدن شما را تقویت کند و آن را در برابر بیماری‌ها و عفونت‌ها قدرتمند سازد.


  1. استفاده بیش از حد از آنتی اسیدها:

علاوه بر غدد لنفاوی که در گردن وجود دارد، بیشتر سیستم ایمنی بدن (بیشتر از ۷۰ درصد آن) به شکل بافت‌های لنفاوی در کل دستگاه گوارش در روده واقع شده است. باید از انجام کارهایی که به سیستم ایمنی روده آسیب وارد می‌کند اجتناب کنید. آسیب به سیستم ایمنی روده باعث تضعیف سیستم ایمنی کل بدن خواهد شد.

مصرف آنتی اسیدها به ویژه نسخه‌های قوی‌تر آن، می‌تواند اثرات منفی بر روی سیستم ایمنی بدن داشته باشد. برخی از آنتی اسیدها، اسید را جذب می‌کنند اما موارد قوی‌تر که مهارکننده پمپ پروتون نام دارد، در واقع PH معده را که اسیدی است تغییر می‌دهد. زمانی که معده نتواند به درستی غذایی که مصرف می‌کنید را استریل کند، عفونت بدن بیشتر می‌شود و فشار زیادی نیز به سیستم ایمنی روده وارد می‌گردد.

یک مطالعه موردی انجام شده نشان می‌دهد که افرادی که به طور مرتب از مهار کننده پمپ پروتون استفاده می‌کنند، باکتری روده‌ی کمتری دارند و در خطر ابتلا به بیماری‌های مختلفی همچون عفونت کلستریدیوم دیفیسیل و ذات الریه می‌باشند. مشکل دیگر این است که برخی از کمبودهای ویتامینی، با مصرف مهارکننده پمپ پروتون مرتبط است زیرا برخی از مواد مغذی در محیط‌هایی که اسید کمتری دارند به درستی جذب نمی‌شوند.

افرادی که طولانی مدت از این موارد استفاده می‌کنند، کمبود بسیار شدیدی در مواد مغذی همچون ویتامین B12 ، روی، ویتامین C و آهن خواهند داشت و چنین کمبودهایی سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کند .

چه کاری می‌توان انجام داد؟؟

استفاده از آنتی اسیدها باید تحت نظر پزشک متخصص باشد مصرف اینگونه موارد بیشتر از ۳ ماه به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. بهتر است به جای مصرف آنتی اسید، از غذاهایی که به طور طبیعی باعث افزایش اسید معده و تشدید رفلاکس می‌شود استفاده نکنید.


  1. استفاده از مسکن‌ها و ضد دردهای خاص:

علاوه بر آنتی اسید، برخی از مسکن ها و داروهای ضد درد همچون استروئیدها و داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی می‌تواند به مخاط روده صدمه بزند و منجر به ایجاد سندروم روده گردد. در نتیجه، عفونت و ذره‌های هضم نشده مواد غذایی می‌تواند از طریق دیواره‌های روده وارد بدن گردد و بر روی سیستم ایمنی بدن فشار آورد.

همین امر نیز منجر به کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن خواهد شد.

در اینگونه موارد چه کاری می‌توان انجام داد؟؟

استفاده همیشگی از این داروها می‌تواند باعث بروز مشکل گردد. به یاد داشته باشید که مصرف زیاد و همیشگی چنین داروهایی به بدن شما آسیب می‌زند پس تا جایی که می‌توانید مصرف اینگونه مواد را کم کنید.


  1. استفاده زیاد از آنتی بیوتیک:

آنتی بیوتیک‌ها می‌تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن گردد. زنان بیشتر از مردان از چنین داروهایی برای مبارزه با عفونت‌های مجاری ادرار و مثانه استفاده می‌کنند. مصرف مکرر آنتی بیوتیک باعث ناتوانی سیستم ایمنی بدن می‌شود.

معمولا زنان هر هفته ۵ الی ۶ روز از آنتی بیوتیک استفاده می‌کنند و همین امر موجب می‌شود به مخاط روده آسیب وارد گردد. مصرف مکرر چنین داروهایی باعث از بین رفتن باکتری‌های مفید و غیر مفید در روده می‌شود. زمانی که باکتری‌های مفید در مخاط روده وجود نداشته باشد، مرز تضعیف شده می‌تواند باعث شود که سموم دوباره جذب بدن گردد و در نتیجه سیستم ایمنی ضعیف‌تر گردد.

در اینگونه موارد چه کاری می‌توان انجام داد؟

اگر شما نیز به طور مکرر از آنتی بیوتیک‌ها استفاده می کنید، بهتر است به دنبال موارد جایگزین باشید. به عنوان مثال، می‌توانید برای عفونت‌های مجاری ادرار با مشورت پزشک از ویتامین C استفاده کنید.


  1. استفاده بیش از حد نوشیدنی‌های الکلی:

استفاده مکرر از نوشیدنی‌های الکلی باعث سرکوب تولید گلبول‌های قرمز و سفید خواهد شد. در اثر گذشت زمان، این موضوع سیستم ایمنی بدن را به شدت تضعیف می‌کند.

در اینگونه موارد چه کاری می‌توان انجام داد؟

بهتر است مصرف چنین نوشیدنی‌هایی را ترک کنید. سعی کنید به جای نوشیدن الکل از آب میوه طبیعی استفاده نمایید تا بدن شما آب کافی را داشته باشد.

همچنین بخوانید: عوارض مصرف شراب

  1. استفاده از رژیم نوشیدنی:

در برخی از مواقع استفاده از یک رژیم غذایی سالم نیز می‌تواند اثرات معکوسی بر روی بدن داشته باشد. افرادی که از رژیم‌های غذایی سخت همچون رژیم نوشیدنی استفاده می‌کنند، بیشتر از سایرین در معرض آسیب به سیستم ایمنی بدن قرار دارند.

در چنین رژیم‌هایی معمولا استفاده از کربوهیدارت و کالری بسیار محدود می‌شود و همین امر موجب می‌شود بدن شما تضعیف گردد و مستعد ابتلا به بیماری‌های مختلف شود.

از آنجایی که در چنین رژیم‌هایی کمبود ویتامین و مواد معدنی مختلفی همچون روی، سلنیوم و منیزیم وجود دارد، احتمال آسیب به سیستم ایمنی بدن بیشتر خواهد بود.

در اینگونه موارد چه کاری می‌توان انجام داد؟

اگر شما از مواد غذایی خوب استفاده می‌کنید، اضافه کردن نوشیدنی‌های سبز به این رژیم آسیبی به بدن شما وارد نخواهد کرد اما افرادی که تنها به خوردن نوشیدنی اکتفا می‌کنند و دوست دارند سریع وزن خود را کاهش دهند، مواد مغذی زیادی را از دست خواهند داد. معمولا بیشترین آسیب به پوست و سیستم ایمنی بدن وارد می شود. بهتر است از یک رژیم غذایی صحیح برای کاهش وزن استفاده کنید.

همچنین بخوانید: بهترین نوشیدنی های تقویت سیستم ایمنی بدن

  1. مسافرت کاری بسیار:

افرادی که مسافرت‌های کاری زیاد دارند معمولا سیستم ایمنی ضعیف‌تری خواهند داشت. دلیل اصلی تضعیف سیستم ایمنی بدن در اینگونه موارد این است که افراد در چنین شرایطی معمولا در معرض آلاینده‌ها و میکروب‌های بیشتری قرار دارند.

سایر عوامل همچون نداشتن استراحت کافی، نداشتن رژیم غذایی خوب و از دست دادن برنامه غذایی مناسب نیز می‌تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن در چنین شرایطی شود.

در اینگونه موارد چه کاری می‌توان انجام داد؟

افرادی که مسافرت‌های طولانی دارند بهتر است به یک برنامه منظم روزانه پایبند باشند. از آنجایی که ورزش می‌تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن گردد، بهتر است روزانه حداقل ۱۵ تا۲۰ دقیقه پیاده روی داشته باشید.

سعی کنید تا جایی که می‌توانید خوب غذا بخورید. از مواد غذایی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن همچون شکلات تلخ، آجیل و نارنگی که منبع غنی از منیزیم هستند استفاده کنید.


  1. تنها بودن:

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که تنهایی بیش از حد می‌تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن گردد و خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف را افزایش دهد.

تنهایی مزمن بیشتر از آن چیزی که شما فکر می‌کنید در جهان شایع است.

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که ۲۰ درصد از آمریکایی‌ها احساس تنهایی می‌کنند. تنهایی مزمن می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تغییر دهد.

در اینگونه موارد چه کاری می‌توان انجام داد؟؟

تعریف تنهایی می‌تواند برای شما نیز جالب باشد. شما ممکن است در یک جمع صمیمی نیز احساس تنهایی کنید و زمانی که افراد زیادی دور و برتان وجود دارد نیز حس خوبی نداشته باشید. بنابراین تنهایی به معنای تنهایی فیزیکی نیست. احساس تنها بودن بسیار مخرب است. به همین خاطر، شرکت در برنامه‌های اجتماعی یا تعامل با سایر افراد می‌تواند به شما کمک کند.

برای اینکه حس تنهایی نداشته باشید باید حس امنیت را در خود افزایش دهید. اگرچه این موضوع یک بحث گسترده و پیچیده است، شواهد نشان می‌دهد که استفاده از تمرینات کاهنده استرس همچون مدیتیشن، حضور ذهن و یوگا می‌تواند بسیار مفید باشد.

این گونه موارد می‌تواند تاثیرات بسیار مفیدی بر روی سیستم ایمنی بدن شما داشته باشد.

نظر خود را بیان کنید