پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

منیزیم چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

منیزیم: مزایای آن برای سلامتی، حقایق و تحقیقات انجام شده

منیزیم

منیزیم یکی از هفت ماکرومینرال‌هاست که برای سلامتی بدن لازم و ضروری‌اند. بدن انسان تقریبا حاوی ۲۰ الی ۲۸ میلی گرم از منیزیم است. بیش از ۵۰ درصد منیزیم در سیستم اسکلت بدن ذخیره شده و بقیه آن در ماهیچه‌ها، بافت‌های نرم و مایعات بدن یافت می‌شود. منیزیم نقش بسیار مهمی در بیش از ۳۰۰ واکنش آنزیمی بازی می‌کند. منیزیم در انتقال و فعالیت عصبی و آرامش عضلات نقش دارد. کمبود منیزیم ، به ویژه در جمعیت مسن‌تر رایج است و بامقاومت به انسولین ، سندروم متابولیک ، بیماری عروق کرونر قلبی و پوکی استخوان مرتبط می‌باشد.

مزایای منیزیم برای سلامتی:

  1. سلامت استخوان‌ها:

منیزیم برای تشکیل استخوان‌ها مهم است زیرا باعث جذب کلسیم بیشتر می‌شود. این ماده نقش مهمی در فعالسازی ویتامین D در کلیه‌ها بازی می‌کند(این ویتامین برای سلامت استخوان‌ها ضروری است).مصرف کافی منیزیم با چگالی بهتر استخوانی و بهبود تشکیل کریستال استخوان‌ها مرتبط است. همچنین مصرف منیزیم می‌تواند باعث کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان شود.

  1. دیابت:

منیزیم نقش بسیار مهمی در متابولیسم کربوهیدرات‌ها و گلوکز بازی می‌کند. بنابراین می‌تواند تاثیر خوبی بر روی دیابت داشته باشد.مطالعات مختلف نشان می‌دهد که رابطه معکوسی بین مصرف منیزیم و ابتلا به دیابت وجود دارد. با مصرف هر ۱۰۰ میلی گرم از منیزیم در روز امکان ابتلا به دیابت نوع دو تقریبا ۱۵ درصد کاهش پیدا می‌کند. همانطور که قبلا نیز ذکر کردیم مواد معدنی بهتر است از طریق مواد غذایی تامین شود. مطالعات بالینی نشان می‌دهد که با مصرف ۳۰۰ الی ۳۶۵ میلی گرم منیزیم در روز حساسیت به انسولین بهبود یافته است. محققان قادر بودند نشان دهند که مصرف پایین منیزیم منجر به حساسیت پایین به انسولین می‌شود.

  1. سلامت قلب:

منیزیم برای سلامت عضلات همچون قلب موثر است. این ماده نقش مهمی در انتقال سیگنال‌های الکتریکی در بدن بازی می‌کند. مصرف مناسب منیزیم با کاهش خطر ابتلا به پرفشاری خون و تصلب شرایین مرتبط است. اخیرا مطالعات مختلف انجام شده نشان می‌دهد که مصرف کلسیم بدون مصرف منیزیم کافی ، می‌تواند خطر کلسیفیکاسیون شریان‌ها ، بیماری‌های قلبی عروقی و نیز سنگ کلیه را افزایش دهد.افرادی که منیزیم کافی مصرف می‌کنند معمولا ۵۸ درصد کمتر به کلسیفیکاسیون عروق کرونری مبتلا می‌شوند. همچنین مصرف مناسب منیزیم باعث کاهش ۳۵ درصدی ابتلا به کلسیفیکاسیون عروق شکمی‌ می‌شود. مصرف سریع منیزیم بعد از حملات قلبی می‌تواند خطر مرگ و میر را کاهش دهد. در برخی از موافع از این ماده به عنوان بخشی از فرآیند درمانی در نارسایی قلبی استفاده می شود.

  1. سندروم پیش از قاعدگی:

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که افراد مبتلا به سندروم پیش از قاعدگی، ممکن است با مصرف منیزیم بهتر شوند. برخی از نشانه‌های آن همچون نفخ، بی خوابی، ورم ساق پا، افزایش وزن و حساسیت به لمس پستان می‌تواند با مصرف مناسب منیزیم کاهش پیدا کند. منیزیمی که با ویتامین B6 همراه است اثر بهتری خواهد داشت.

مقدار مصرف مجاز برای منیزیم:

معمولا مصرف مجاز منیزیم به سن و جنسیت فرد بستگی دارد. موسسه ملی سلامت معتقد است کودکان بین ۱ الی ۳ ساله به ۸۰ میلی گرم منیزیم نیاز دارند. در سن ۴ الی ۸ سالگی این مقدار به ۱۳۰ میلی گرم در روز افزایش پیدا می‌کند. برای مردان بین ۱۴ الی ۱۸ سال مقدار مصرف مجاز ۴۱۰ میلی گرم است. در زنان ۱۴ الی ۱۸ ساله نیز منیزیم باید روزانه ۳۶۰ میلی گرم مصرف شود.

زنان بالغ، ۳۱۰ الی ۳۲۰ میلی گرم در روز و مردان بالغ ۳۵۰ الی ۴۰۰ میلی گرم در روز نیاز دارند. منیزیم فراهمی زیستی پایینی دارد. یعنی مقدار جذب آن در روده کوچک بسیار پایین است. بنابراین جذب موثر آن به نوع رژیم غذایی، سلامت سیستم گوارش و روده، حالت کلی منیزیم در بدن بستگی دارد. منیزیم به شکل مکمل نیز وجود دارد اما بهتر است مواد معدنی مورد نیاز بدن از طریق رژیم غذایی تامین گردد. برای اینکه از مزایای تمامی ویتامین‌ها و مواد معدنی استفاده کنید باید همه آن‌ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مصرف یک نوع ویتامین یا ماده معدنی فایده‌ای برای بدن نخواهد داشت. به همین خاطر معمولا توصیه می‌شود برای تامین نیازهای بدن خود از مواد غذایی مفید استفاده شود. اگر این نیاز از طریق مواد طبیعی فراهم نشد می‌توانید از مکمل‌های موجود استفاده کنید.

غذاهای غنی از منیزیم:

منابع عالی منیزیم شامل آجیل‌ها و دانه ها، سبزیجاتی با برگ سبز تیره و غلات سبوس‌دار است. منیزیم همچنین به برخی از غلات صبحانه و مواد غذایی دیگر افزوده می‌شود.

  • دانه تخم آفتابگردان
  • بادام
  • دانه کنجد
  • اسفناج
  • بادام زمینی
  • غلات
  • شیر سویا
  • لوبیای سیاه
  • جوی دوسر
  • کلم بروکلی
  • کره بادام زمینی
  • میگو
  • برنج قهوه‌ای
  • لوبیا
  • شیر گاو
  • موز
  • نان سبوس دار

در طول فرآیند تصفیه گندم، معمولا منیزیم از بین می‌رود بنابراین باید به دنبال محصولاتی باشید که از گندم سبوس دار تهیه شده اند. بیشتر میوه‌ها، گوشت و ماهی منیزیم پایینی دارند.

عوارض احتمالی منیزیم برای سلامتی:

مصرف زیاد منیزیم می‌تواند منجر به از دست دادن کنترل سیستم عصبی مرکزی شود. افرادی که نارسایی کلیوی دارند نباید مکمل منیزیم مصرف کنند به جز در مواردی که پزشک صلاح ببیند. گزارشی در مورد مسمومیت منیزیم موجود در غذا گزارش نشده است. رژیم غذایی کلی و الگوی سالم غذاخوردن در پشگیری از بیماری‌ها و داشتن سلامت کلی بدن مهم است. بهتر است بر روی مواد غذایی غنی از ویتامین و مواد معدنی مفید تمرکز کنید.

۱۵ دیدگاه

  1. Tury در اردیبهشت ۱۷, ۱۳۹۵در۴:۱۸ ب٫ظ

    سلام ، با سپاسگزاری از ارایه مطالب بسیار گرانبهای پزشگی که در این مجله اینترنتی منتشر می کنید ، من از مطالعه همه موضوع هایی که انتخاب و نوشته اید استفاده می کنم و اطلاعات عمومی خود را در مورد چگونه سلامت زندگی کردن افزایش می دهم ،نکته مهم این است که طبق توصیه این مجله ارجحیت با مواد غذایی است و بعد از آن مکمل ها ، اما امروزه هر چه سعی می کنیم مواد دست اول باشد باز هم به دلائل مختلف میزان لازم به بدن نمیرسد و به نا چار و به خصوص در سنین بالا تر از مکمل ها استفاده می کنیم ، لطفن خواص و مضرات آن را نیز تشریح بفرمایید.
    من در سن شصت و شش هستم و تا به حال بسیار نیرومند بودم و از توصیه ها استفاده کردم و چند سالی ست که به خاطر پوکی و موارد دیگر از مینرال ها استفاده کرده ام ،در حال حاضر گلوبول های سفید گاهی کم و زیاد میشود و انرژی ام پایین میرود و نگرانم ، آیا مکمل ها را ادامه دهم یا خیر ، تا کنون از کلسیم، منیزیم ، ویتامین دی ، مولتی ویتامین ، اومگا ٣ ، ویتامین سی ، برای چهار سال ، و هر شش ماه ( تزریق پرولیا ) برای دو سال، و هر شب یک قرص پنج میلی ( کرستور ) برای دوسال ، استفاده می کنم .
    با سپاس فراوان و قدردانی از زحمات شما .

    • محمد در تیر ۱۷, ۱۳۹۶در۱:۵۰ ب٫ظ

      سلام دوست عزیز . مگه میخواید خودتون رو منفجر کنید با این همه مکمل.

  2. Nasrin در بهمن ۱۱, ۱۳۹۵در۶:۲۸ ق٫ظ

    ممنون از مطالب ارزشمندتون همیشه سلامت باشید آمین.

  3. وحید در بهمن ۲۴, ۱۳۹۵در۲:۴۰ ب٫ظ

    سلام
    من رشته ورزشیم‌‌ شنا هست ‌دکتر گفته قبل تمرین‌۱‌قرص جوشان‌منیزیم‌ مصرف کن

  4. فریدون مهدوی در دی ۹, ۱۳۹۶در۲:۴۰ ب٫ظ

    با سلام لطفا جواب من رو حتما بدید من ددچار سردردهای شدید هستم که با MRI و نوار مغزی و … هر دکتری رفتم گفتن که میگرن هست منتهی همه جا میگن منیزیم و ملاتونین برای میگرن خوبه ولی من وقتی این مکملها رو مصرف میکنم دچار سردردهای وحشتناکی میشم که به مدت طولانی ادامه داره این چه نوع میگرنی هست که برعکس گفته پزشکان تجربه اش میکنم اکثر داروهای پیشگیری از میگرن منیزیم دارند و من امتحان کردم هر وقت میخورم بدتر میشم ملاتونین هم به همین شکل باید آزمایش بدم؟؟

  5. ماری در دی ۲۱, ۱۳۹۶در۴:۲۹ ب٫ظ

    بنظرم برای رفع سردرد به دکتر بابک سالاریان در بیمارستان اتیه مراجعه کنید طی یک جلسه درمان می شوید .مادر من بعد از سه ماه درد شدید در سرش با راجعه اولیه درمان شد.شاید شما هم سردرد خوشه ای و میگرن را باهم دارید.

  6. ن ظ در تیر ۸, ۱۳۹۷در۹:۵۵ ق٫ظ

    سلام من از کرختی وگز گز پا وبی خوابی در طول روز رنج میبرم آیا منیزیوم خوبه بخورم

    • Ali jahani در تیر ۱۳, ۱۳۹۷در۱:۲۲ ب٫ظ

      آره خوبه بخور نوش جونت

  7. علیرضا در شهریور ۲۳, ۱۳۹۷در۹:۴۳ ب٫ظ

    سلام.من ده سال فشارخون دارم.بین ۱۳،۹تا۱۵،۹متغیره.و۴۴سالمه اولین باری که فهمیدم بعداز سردردهای شدید بود وقتی اعصابم یهم میریزه فشارم میره بالا قلبم میخواد ازجا دربیاد وشروع میکنم به لرزیدن وشب ها اکثرا بی خوابی میاد سراغم.میشه مال کمبود منیزیم باشه

  8. لی لی در شهریور ۲۹, ۱۳۹۷در۷:۳۴ ب٫ظ

    سلام من بی دلیل اضطراب واسترس میگیرم به هیچ وجه خواب خوبی ندارم شبا دیرخوابم میبره میشه منیزیم استفاده کنم

  9. طاهره ایوانی در آبان ۳, ۱۳۹۷در۷:۴۱ ب٫ظ

    درد نقرس شصت پابا چه دارویی التیام پیدا می کند

  10. طاهره ایوانی در آبان ۳, ۱۳۹۷در۷:۵۲ ب٫ظ

    چه دارویی درد شصت پا مفید است.

  11. علی در دی ۲۵, ۱۳۹۷در۸:۳۳ ب٫ظ

    دوست عزیز سردرد و میگرن میدونی چی جوابتو میده؟مومنایی.خوردی تا حالا.جاهای که چاه نفت هست کوهای اطرافش به صورت قیر بیرون میزنه.یعنی فقط خود خدا میدونه چی درست کرده.تحقیق کن اگر خوب بود مصرف کن

  12. حجت نقشبندی در بهمن ۱, ۱۳۹۷در۸:۴۹ ب٫ظ

    سلام دوست عزیزمن ۵۰سال است دچارمیگرن هستم اخیرا باموسسه ای آشناشدم بنام (موسسه آرامش)واقع در تهران خیابان نیلوفر (عشقیار جدید)در خیابان شهیدبهشتی کوچه چهارم پلاک ۴ مراجعه کن بتوقول میدم دوماهه کاملا مداوامیشی من همه نوع دارو طب سوزنی ماشاژدرمانی وووو رعته ام ولی نتیجه کوتاه مدت بوده ولی این مرکز مرا نجات داده

  13. ندا در فروردین ۳۰, ۱۳۹۸در۳:۴۰ ب٫ظ

    من سندروم پای بی قرار دارم چه ویتامینی خوبه که استفاده کنم؟

نظر خود را بیان کنید