آلرژیهای غذایی نوعی واکنشهای غیرعادی و افراطی بدن نوزاد در مقابله با انواع پروتئین بیضرر هستند که به صورت علائم پوستی و تنفسی ظاهر میشوند. از علائم شایع حساسیتهای غذایی در کودکان میتوان به التهاب پوستی، مشکلات گوارشی، یبوست یا اسهال، استفراغ و… اشاره کرد. برای مدیریت و کاهش این علائم در نوزادان میتوانید از آواکیدز مشاوره پزشکی و برنامه غذایی دریافت کنید. در راهنمای جامع تشخیص آلرژیهای غذایی در کودک و نوزادان به بررسی علائم آلرژی غذایی در کودکان خواهیم پرداخت.
چه موقع و چگونه می توان متوجه آلرژی غذایی در کودک شد؟
آلرژی غذایی ممکن است از دوران نوزادی آغاز شده و تا پایان ۱ یا ۲ سالگی کودک ادامه پیدا کند. هنگامی که شروع به شیردهی کردید، باید به نوع تغذیه خود توجه کنید. تغذیه مادر بر کاهش علائم آلرژی نوزاد تأثیر زیادی میگذارد.
از مواد غذایی حساسیتزا برای نوزادان میتوان به کره بادامزمینی، عسل، سویا، مرکبات، پسته و بادام، لبنیات، گندم و تخممرغ اشاره کرد. مادران با امتحان کردن این مواد غذایی و بررسی علائم آلرژی در کودک میتوانند متوجه نوع آلرژی غذایی او شوند.
شناخت علائم آلرژی در نوزادان
بررسی علائم آلرژیزا در کودکان و نوزادان از مطالب مهم در راهنمای جامع تشخیص آلرژیهای غذایی در کودک و نوزادان است. علائم آلرژیهای غذایی در کودکان و نوزادان با توجه به سیستم ایمنی بدن و نوع آلرژی متفاوت خواهد بود.
این عارضه ممکن است از بدو تولد در نوزاد ظاهر شود. مادران با شناخت علائم آن میتوانند به درمان آلرژی کودک خود کمک کنند. برخی از این علائم را میتوان در دسته علائم بارداری نیز قرار داد؛ چراکه واکنشهای بدنی مادر ممکن است ناشی از حساسیتهای غذایی جنین باشد. در ادامه با برخی از این علائم آشنا خواهید شد.
علائم پوستی
علائم پوستی چون قرمزی یا خارش پوست صورت و بدن، تورم و التهاب پوست، خشکی پوست، ظاهر شدن جوشهای سرسفید یا قرمز و بالارونده در پوست صورت و بدن نوزاد و… از علائم پوستی شایع آلرژی غذایی در کودکان هستند. این علائم ممکن است به دلیل تماس بدن کودک با برخی عوامل محیطی نیز ظاهر شوند.
علائم تنفسی و گوارشی
در برخی مواقع ممکن است آلرژی غذایی سبب ایجاد مشکلات گوارشی، حسی و تنفسی مشابه علائم بارداری هنگام مبتلا به آلرژی در نوزادان شود. علائم گوارشی و تنفسی همچون سرفه، عطسه، خسخس صدا در سینه، سرگیجه، اسهال، مدفوع شل به همراه خون، استفراغ بعد از خوردن شیر یا پس از سرفه، التهاب و خشک شدن بینی و… ظاهر میشوند. این علائم میتوانند در تغییر الگوی خواب و مختل شدن فعالیت روزمره کودک تأثیر زیادی بگذارند.
چگونگی ایجاد آلرژی غذایی و دلیل ایجاد آن در نوزادان
بدون تردید در راهنمای جامع تشخیص آلرژیهای غذایی در کودک و نوزادان به دنبال دلایل ایجاد آلرژی در نوزادان خواهید بود. سیستم ایمنی بدن نوزادان قادر به مقابله با برخی عوامل چون عفونتها و… نیست. به همین دلیل بدن نوزاد به برخی از مواد غذایی واکنش غیرعادی نشان داده و با ایجاد واکنش حفاظتی، سبب بروز برخی علائم تنفسی، پوستی یا گوارشی میشود.
انجام آزمایش هایی برای تشخیص نوع آلرژی غذایی در کودک و نوزاد
امروزه با استفاده از روشهایی چون آزمایش پوستی یا خونی IGE میتوان عوامل محرک آلرژی غذایی در نوزاد را یافت. البته با استفاده از این آزمایشها نمیتوان میزان آلرژی کودک را تشخیص داد. شما باید مراحل و چالشهای غذایی را طی کنید.
با نظارت بر نوع تغذیه خود در دوران شیردهی و بارداری، از بروز علائم آلرژی غذایی در نوزاد جلوگیری کنید. البته برخی مواقع نیز ممکن است کودک در صورت آلرژی به برخی مواد غذایی از خود علائمی بروز ندهد.
شایع ترین آلرژی های غذایی در نوزادان
ازآنجایی که کودک در بدو تولد جز شیر، مواد غذایی دیگری مصرف نمیکند، میتوان شیر گاو را شایعترین آلرژی غذایی در نوزادان دانست. هضم شیر گاو یا پروتئین شیر یعنی لاکتوز، برای بسیاری از نوزادان دشوار است.
پزشکان برای کاهش علائم آلرژی به شیر گاو به مادران توصیه میکنند تا ۶ الی ۹ ماهگی کودک، از مصرف لبنیات اجتناب کنند. در این میان گندم و چاودار نیز حاوی گلوتن و پروتئین بوده و از دیگر مواد غذایی آلرژیزا برای نوزادان و کودکان هستند.
آیا امکان جلوگیری از آلرژی غذایی در دوران شیردهی یا بارداری وجود دارد؟
در دوران گذشته پزشکان به مادران توصیه میکردند تا در دوران شیردهی از مصرف مواد غذایی حساسیتزا جلوگیری کنند. البته در دوران بارداری مصرف مواد غذایی مختلف مشکلی ندارد. امروزه برخی پزشکان توصیه میکنند تا مادران به مصرف مواد غذایی متنوع بپردازند تا بتوانند مواد مغذی چون اسیدهای چرب امگا ۳ و… را از طریق شیر خود به بدن نوزاد انتقال دهند.
مصرف ماهی و صدفها به دلیل برخورداری از انواع ویتامینها و اسیدهای چرب امگا ۳ میتوانند تأثیر زیادی در جلوگیری از نقص لوله عصبی و رشد مغز جنین بگذارند. همچنین در دوران بارداری از مصرف بادامزمینی به دلیل فولات موجود در آن غافل نشوید.
آیا آلرژی در نوزادان بر رشد آن ها تأثیری دارد؟
آلرژی غذایی میتواند تأثیر منفی بر روند رشد کودک بگذارند. برخی از این تأثیرات به شرح زیر هستند:
- نوزادانی که به آلرژی غذایی مبتلا هستند، با مشکلاتی چون استفراغ، یبوست و اسهال مواجه میشوند. این علائم بر تغذیه مادر تأثیر میگذارد و مادر برای جلوگیری از بروز آنها از مصرف بسیاری از مواد غذایی مغذی اجتناب میکند. این موضوع سبب میشود تا تغذیه نوزاد کافی نباشد.
- آلرژی غذایی بر روی رفتار نوزاد یا کودک تأثیر خواهد گذاشت. عدم راحتی نوزاد به دلیل علائم آلرژی چون خارش و التهاب پوستی، دلدرد و… سبب گریه متعدد او خواهد شد. بیقراریها، استرسها و گریههای متعدد نوزاد بر رشد او تأثیر منفی میگذارند.
- پاسخ غیرطبیعی بدن نوزاد به پروتئینهای بیضرر سبب ایجاد مشکل در سیستم ایمنی بدن او خواهد شد.
- آلرژی غذایی میتوانند سبب اختلال در خواب کودک شود. نداشتن خواب کافی و راحت بر رشد نوزاد تأثیر منفی خواهد گذاشت.
تهیه برنامه غذایی و کسب مشاوره در مورد آلرژی غذایی از آواکیدز
آواکیدز از معتبرترین سایتها و مراجع سلامت و رشد کودک در ایران است. در آواکیدز میتوانید در مورد آلرژی غذایی در نوزادان و روشهای درمان آن یا کاهش علائم آلرژی، از متخصصان و پزشکان مجرب مشاوره تخصصی دریافت کنید.
همچنین میتوانید برای دریافت برنامه غذایی شخصیسازیشده و مشاهده آموزشهای بهداشتی و مهارتی یا مقالات، فیلمها و پادکستهای مرتبط با آلرژی غذایی در نوزادان، اپلیکیشن مربوطه را نصب کنید. بدین ترتیب تغذیه کودک خود را به راحتی کنترل خواهید کرد.
سخن پایانی
آلرژی غذایی در بین نوزادان از بدو تولد شایع و به همین دلیل جای نگرانی نیست. با مطالعه راهنمای جامع تشخیص آلرژیهای غذایی در کودک و نوزادان و کسب اطلاعات کافی، در صورت مشکوک بودن کودک خود به آلرژی غذایی، میتوانید با تهیه برنامه غذایی و درمانی در آواکیدز به کاهش علائم آلرژی در کودک خود بپردازید. با شناخت علائم آلرژی، تشخیص نوع آن و رعایت تغذیه در دوران شیردهی و بارداری میتوانید آلرژی نوزاد خود را کنترل کنید.