احتمال بسیار زیاد پزشک زردی نوزاد را بر اساس ظاهر کودک تشخیص خواهد داد. با این حال، همیشه اندازه گیری سطح بیلی روبین در خون کودک ضروری است. سطح بیلی روبین (شدت زردی) روند درمان را تعیین می کند. بعد از مشخص شدن سطح بیلی روبین خون به کمک جدول درجه بندی زردی نوزاد، وضعیت زردی کودک مشخص و سنجیده میشود.
روشهای تشخیص زردی نوزاد
آزمایش هایی برای تشخیص زردی و اندازه گیری بیلی روبین وجود دارند که همه پزشکان کودک در صورت نیاز آنها را به صورت مرحلهای انجام میدهند.
- معاینه فیزیکی
- نمونه خون آزمایشگاهی
- آزمایش پوستی با دستگاهی به نام بیلی روبینسنج پوستی که بازتاب نور خاصی را که از پوست میتابد، اندازهگیری میکند.
- اگر شواهدی وجود داشته باشد که زردی نوزاد به دلیل یک اختلال زمینهای ایجاد شده است، پزشک ممکن است آزمایشهای خون یا آزمایش ادرار اضافی را تجویز کند.
زردی در نوزادان چیست؟
علت زردی نوزاد این است که بیلی روبین در خون کودک جمع میشود. بیلی روبین ماده زرد رنگی است که بدن هنگام تجزیه گلبولهای قرمز ایجاد میکند. در دوران بارداری، کبد مادر بیلی روبین را برای جنین حذف میکند و از بین میبرد؛ اما پس از تولد، کبد نوزاد خودش باید شروع به حذف بیلی روبین کند. اگر کبد کودک به اندازه کافی رشد نکرده باشد، ممکن است نتواند از شر بیلی روبین خلاص شود. هنگامی که بیلی روبین اضافی ایجاد می شود، پوست کودک شما ممکن است زرد به نظر برسد.
انواع مختلف زردی نوزاد چیست؟
زردی فیزیولوژیکی
شایعترین نوع زردی در نوزادان، زردی فیزیولوژیکی است. این نوع زردی طبیعی است. زردی فیزیولوژیکی در اکثر نوزادان در روز دوم یا سوم زندگی آنها ایجاد میشود. بعد از اینکه کبد کودک رشد کرد، شروع به از بین بردن بیلی روبین اضافی میکند. زردی فیزیولوژیکی معمولا جدی نیست و در عرض دو هفته خود به خود از بین میرود.
یرقان شیردهی
زردی در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند بیشتر از نوزادانی است که با شیر خشک تغذیه میشوند. زردی شیردهی اغلب در هفته اول زندگی کودک رخ میدهد. دلیل آن هم این است که کودک به اندازه کافی شیر مادر دریافت نمیکند. این مشکل میتواند به دلیل مشکلات شیردهی یا کمبود شیر باشد. زردی شیردهی ممکن است مدت بیشتری طول بکشد تا از بین برود.
زردی شیر مادر
زردی شیر مادر با زردی شیردهی متفاوت است. مواد موجود در شیر مادر میتواند بر نحوه تجزیه بیلیروبین توسط کبد کودک تاثیر بگذارد. این مشکل میتواند باعث تجمع بیلی روبین شود. زردی شیر مادر ممکن است بعد از هفته اول زندگی کودک ظاهر شود و ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد تا از بین برود.
زردی در نوزادان چقدر شایع است؟
زردی در نوزادان یک بیماری بسیار شایع است. تا ۶۰ درصد از نوزادان ترم در هفته اول زندگی خود دچار زردی می شوند. حدود ۸۰ درصد از نوزادان نارس در هفته اول زندگی خود دچار زردی می شوند.
برای دانستن نظر متخصصین برای سوال زردی نوزاد تا چند روزگی خطرناک است؟ کلیک کنید.
و باید بدانید که سن نوازد ارتباط مستقیمی با عدد زردی و درجه خطر آن دارد.
علائم و نشانه های زردی در نوزادان چیست؟
علامت اصلی زردی زرد شدن پوست کودک شماست. شما میتوانید زردی را در نور طبیعی، مانند جلوی پنجره، بهتر تشخخیص دهید. زردی معمولا ابتدا در صورت کودک ظاهر میشود. سفیدی چشم و زیر زبان کودک هم ممکن است زرد به نظر برسد. با افزایش سطح بیلی روبین، زردی ممکن است به سینه، شکم، بازوها و پاهای کودک منتقل شود. ممکن است تشخیص زردی به هر دلیل برای شما دشوار باشد؛ معمولا میتوانید از روی رنگ چشم و زیر زبان نوزادتان تشخیص دهید که زردی دارد یا خیر.
علت زردی نوزادان چیست؟
زردی زمانی اتفاق میافتد که خون کودک بیش از حد بیلی روبین داشته باشد. بیلی روبین یک ماده شیمیایی است که بدن هنگام تجزیه گلبولهای قرمز قدیمی تولید میکند. کبد به طور معمول بیلی روبین را از خون فیلتر میکند. در هنگام دفع مدفوع بدن از شر بیلی روبین خلاص میشود.
اگر کبد کودک شما به اندازه کافی برای خلاص شدن از شر بیلیروبین رشد نکرده باشد، میتواند شروع به تجمع کند. این تجمع بیلیروبین باعث میشود پوست کودک زرد به نظر برسد. اکثر نوزادان در چند روز اول زندگی خود دچار زردی میشوند. این به این دلیل است که چند روز طول میکشد تا کبد کودک رشد کند و در حذف بیلیروبین عملکرد کامل و درست داشته باشد.
زردی شدید در شرایط زیر ممکن است رخ دهد:
- عفونت خون (سپسیس)
- گروه خونی متفاوت از مادر
- کبودی ناشی از زایمان سخت
- تعداد زیاد گلبول قرمز
- سطح پایین اکسیژن (هیپوکسی)
- یک بیماری کبدی مانند آترزی صفراوی
زردی در نوزادان چگونه تشخیص داده میشود؟
سطح بیلیروبین کودک در سه تا پنج روزگی به بالاترین حد خود میرسد. بسیار مهم است که سطح بیلیروبین کودک در این بازه زمانی مدام بررسی شود.
پزشک میتواند سطح بیلیروبین کودک را با قرار دادن یک دستگاه خاص روی پیشانی کودک و از روی پوست بررسی کند. این آزمایش سطح بیلیروبین پوستی (TcB) را نشان میدهد. اگر این سطح بالا باشد، پزشک آزمایش خون را برای تایید نتایج درخواست می کند. آزمایش خون به این صورت است که پاشنه پای کودک را یک سوزن بسیار نازک و کوچک میزنند تا نمونه کوچکی از خون جمعآوری شود. این آزمایش خون، سطح بیلیروبین کل سرم (TSB) را نشان میدهد.
درمان زردی
زردی خفیف نوزاد اغلب در عرض دو یا سه هفته خود به خود از بین میرود. برای زردی متوسط یا شدید، ممکن است لازم باشد کودک شما مدت بیشتری تحت نظر باشد یا در بیمارستان بستری شود.
برای دانستن تجربه دیگر مادران و متخصصین در درمان زردی نوزاد لینک زیر کلیک کنید:
درمان زردی نوزاد/https://gahvare.net/articles/z85ff
و اما درمانهایی برای کاهش سطح بیلیروبین در خون کودک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تغذیه تقویت شده برای جلوگیری از کاهش وزن
پزشک شما ممکن است تغذیه یا مکملهای مکرر را توصیه کند تا اطمینان حاصل شود که کودک شما تغذیه کافی را دریافت می کند.
نور درمانی (فوتوتراپی)
ممکن است کودک شما زیر یک لامپ مخصوص قرار گیرد تا نوری در طیف سبز و آبی دریافت کند. این نور شکل و ساختار مولکولهای بیلیروبین را به گونهای تغییر میدهد که میتوانند هم از طریق ادرار و هم از طریق مدفوع دفع شوند. در طول درمان، کودک فقط از پوشک و چسبهای محافظ چشم استفاده می کند. نور درمانی ممکن است با استفاده از یک پد یا تشک ساطع کننده نور تکمیل شود.
ایمونوگلوبولین وریدی (IVIg)
زردی ممکن است به تفاوت گروه خونی مادر و نوزاد مربوط باشد. این وضعیت باعث میشود که کودک آنتیبادیهایی را از مادر حمل کند که به تجزیه سریع گلبولهای قرمز نوزاد کمک میکند. تزریق داخل وریدی یک ایمونوگلوبولین – یک پروتئین خون که میتواند سطح آنتیبادیها را کاهش دهد – ممکن است زردی را کاهش دهد و نیاز به تعویض خون را کاهش دهد، اگرچه نتایج قطعی نیستند.
تعویض خون
زمانی که زردی شدید است و به درمانهای اولیه پاسخ نمیدهد، ممکن است نوزاد نیاز به تعویض خون داشته باشد. این شامل برداشت مکرر مقادیر کمی از خون و جایگزینی آن با خون اهداکننده، در نتیجه رقیق کردن بیلیروبین و آنتیبادیهای مادر است، این روش در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان انجام میشود.