تفاوت مطالبه دیه از پزشک و خسارت از پزشک

تفاوت مطالبه دیه از پزشک و خسارت از پزشک

تفاوت میان مطالبه دیه از پزشک و مطالبه خسارت از پزشک، یکی از موضوعاتی است که پزشکان زیادی در مورد آن اطلاع ندارند. فرق مطالبه دیه از پزشک و مطالبه خسارت از پزشک باید دقیقا مورد بررسی قرار گیرد. این موضوع برای دانشجویانی که به تازگی تحصیلات خود را به پایان رسانده‌اند و به طبابت مشغولند، از اهمیت بیشتری برخودار است. به طور کلی احتمال قصور و اشتباه در میان افرادی که به تازگی فعالیت پزشکی خود را آغاز کرده‌اند، بیشتر است اما نباید این موضوع را نادیده بگیریم که احتمال بروز خطا در طبابت برای پزشکانی که سال‌های زیادی است به طبابت مشغول هستند نیز وجود دارد.

بنابراین تصمیم داریم در این مقاله تفاوت مطالبه دیه و خسارت را با هم بررسی کنیم و مهم‌ترین نکاتی که پزشکان باید به آن، توجه کنند را با هم مرور کنیم. پس با ما همراه باشید.

خطای پزشکی و آمار موجود در ایران

قصور و خطای پزشکی هر سال موجب ایجاد جنجال‌های زیادی در میان فعالان حوزه سلامت در ایران می‌شود. همان‌طور که می‌دانید خطای پزشکی به معنای اشتباه در فرآیند درمان یا medical error است. خطای پزشکی به دلایل زیادی اتفاق می‌افتد و در بسیاری موارد غیرعمد است. بروز برخی عوارض غیر قابل اجتناب و همچنین قابل پیشگیری است.

بر اساس آمار اعلام شده از نظام پزشکی ایران، میزان خطای پزشکی در دنیا رشد چشم‌گیری داشته است. وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۸ اعلام کرد ۱۸ تا ۲۵ درصد بیماران خطای پزشکی را تجربه می‌کنند. در سال ۱۳۹۹ میزان قصور پزشکی ۱۰ هزار و ۸۴۸ مورد گزارش شد که این تعداد در سال ۱۴۰۰ رشدی برابر ۱۱.۸ درصد داشت. از میان پرونده‌های ارجاع شده به کمیسیون پزشکی چهار هزار و ۱۲۴ مورد از پزشکان محکوم شده‌اند. همچنین سازمان پزشکی قانونی ایران در خرداد ۱۴۰۱، اعلام کرد از میان ۱۲ هزار و ۱۲۰ پرونده‌ایی که مورد بررسی قصور پزشکی قرار گرفته‌اند، ۴۷ درصد موارد محکوم شده‌اند. با توجه به این آمار پزشکان باید در مورد تفاوت‌های مطالبه دیه و خسارت اطلاعات جامعی داشته باشند و اقدامات لازم برای آسودگی خاطر خود را انجام دهند.

فرق مطالبه دیه از پزشک و مطالبه خسارت از پزشک در چیست؟

دیه و خسارت دو مبلغ مجزا هستند که به وسیله پزشک پرداخت می‌شوند.

دیه و خسارت دو مبلغ مجزا هستند که به وسیله پزشک پرداخت می‌شوند.

همان‌طور که گفتیم قصور پرشکی در صورتی اتفاق می‌افتد که اشتباهات پزشکی یا کوتاهی در امور درمانی موجب ایجاد آسیب در بدن فرد بیمار شود. در این وضعیت پزشک باید خسارت وارد شده به بیمار را بر اساس نرخ دیه پرداخت نماید. کمیسیون پزشکی و رای دادگاه تعیین کننده میزان خسارت و مبلغ دیه پرداختی به وسیله پزشک هستند.

تا اینجا در مورد مطالبه دیه صحبت کردیم، اما مطالبه خسارت چه تفاوتی با مطالبه دیه دارد؟ لازم است بدانید در صورتی که بیمار برای درمان عارضه ایجاد شده متحمل هزینه شود، پزشک موظف است آن هزینه را تحت عنوان خسارت به او پرداخت کند. بنابراین خسارت مبلغی مازاد بر دیه است.

دیه را براساس قانون مجازات اسلامی و حد ارش برای آسیب ایجاد شده، تعیین می‌کنند. اما مبلغ خسارت شامل تمامی هزینه‌هایی است که فرد برای درمان خطا یا قصور ایجاد شده، متحمل می‌شود. هر دو این موارد بر اساس قانون و به طور کامل باید به وسیله پزشک پرداخت شوند.

چگونگی احراز و اثبات قصور پزشکی

بیمار باید مدارکی را برای اثبات قصور پزشکی ارائه دهد.

اصول پزشکی بر مبنای جلوگیری از بروز خطا و کوتاهی در فرآیند درمان بیمار است. بنابراین بیمار در فرآیند شکایت از پزشکان باید برای طرح دعوی بر اساس تخلف پزشک، ادعای خود را ثابت کند. ادعای قصور یا تخلف پزشک باید از روش‌های حقوقی و با ارائه دلایل و شواهد کافی مبنی بر بی احتیاطی یا عدم مهارت، به وسیله بیمار ثابت شود.

مراجع قضایی مربوطه، کارشناسان نظام پزشکی قانونی و کمیسیون نظام پزشکی مدارک ارائه شده را بررسی می‌کنند. در نهایت در صورت اثبات خطا یا قصور پزشک، می‌توانند او را محکوم به پرداخت دیه و خسارت نمایند.

مجازات پزشکان متخلف

به طور کلی بعد از احراز قصور پزشک و انجام بررسی‌ها، پرونده در مسیر پرداخت دیه قرار می‌گیرد. مبلغ دیه با توجه به درصد قصور و میزان دیه تعلق گرفته به بیمار، متفاوت خواهد بود. البته موضوع به همین جا ختم نمی‌شود و تخلف پزشک بر اساس قوانین نظام پزشکی هم مورد بررسی قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر ممکن است از فعالیت پزشک خاطی جلوگیری شود و پروانه طبابت او را به طور موقت تعلیق یا بصورت دائم باطل کنند. همچنین باید بدانید که تمامی توبیخات پزشک در پرونده او ثبت خواهد شد.

بیمه مسئولیت پزشک راهکاری برای جبران قصور پزشکی

قصور و خطای پزشکی اجتناب ناپذیر است. اما می‌توان با استفاده از بیمه مسئولیت پزشکان، در مواقع اضطراری شرایط را راحت‌تر کرد. بیمه مسئولیت پزشکان در واقع یکی از بیمه‌نامه‌های حرفه‌ای است که بر اساس قوانین، مسئولیت پرداخت خسارت را به بیمه‌گر منتقل می‌کند. دامنه وسیعی از اشتباهات و خطاهای پزشکی تحت پوشش بیمه مسئولیت پزشکان قرار دارند. لازم است بدانید که بیمه مسئولیت پزشکان خساراتی به شرح زیر را تحت پوشش قرار می‌دهد:

  • پرداخت خسارات منجر به فوت
  • پرداخت خسارات نقص عضو
  • پرداخت هزینه‌های پزشکی

نکته مهم در مورد بیمه مسئولیت پزشکان این است که، تمامی خسارات عدم‌النفع وارده به بیمار تحت پوشش این بیمه قرار می‌گیرد.

بیمه مسئولیت پزشکان و پرداخت هزینه‌های ناشی از قصور پزشکی

احتمالا فرق مطالبه دیه از پزشک و مطالبه خسارت از پزشک را به خوبی متوجه شده‌اید. در این مقاله سعی کردیم در مورد هزینه‌هایی که در اثر بروز خطا در طبابت برای پزشکان به وجود می‌آید، صحبت کنیم. همچنین نحوه احراز قصور پزشکی را توضیح دهیم و بیمه مسئولیت پزشکان را به شما معرفی نماییم. تهیه بیمه مسئولیت پزشکان در واقع یک راهکار و آینده‌نگری هوشمندانه محسوب می‌شود. چرا که در صورت لزوم پزشکان دیگر دغدغه‌ای در مورد پرداخت خسارت و دیه نخواهند داشت. امیدواریم اطلاعاتی که در این مقاله ارائه شد، برای شما مفید واقع شود.

نظر خود را بیان کنید