پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

خواص بادرنجبویه و نحوه استفاده از آن

8 خاصیت شگفت انگیز گیاه بادرنجبویه

خواص بادرنجبویه

بادرنجبویه گیاهی با بوی لیموست که از خانواده نعناعیان است. این گیاه بومی اروپا، افریقای شمالی و اسیای غربی است اما در سرتاسر جهان رشد می کند.

۸ خاصیت شگفت انگیز بادرنجبویه

بادرنجبویه به طور سنتی برای بهبود خلق و خو و عملکرد شناختی مورد استفاده قرار می گیرد اما مزایای آن به همین جا ختم نمی شود. در این مقاله همراه ما باشید تا برخی از مزایای احتمالی این گیاه را با هم مرور کنیم.

  1. می تواند استرس را تسکین ببخشد:

بادرنجبویه می تواند نشانه های استرس را بهبود ببخشد، به شما در آرام شدن کمک کند و خلق و خویتان را بهتر کند.

یکی از مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۴ نشان می دهد مصرف این گیاه باعث بهبود اثرات خلق و خوی منفی در شرایطی که فرد استرس دارد می شود. شرکت کنندگان در این مطالعه که بادرنجبویه مصرف کرده بودند احساس آرامش بیشتری داشتند و حس استرس شان کاهش یافته بود. با اینحال این مطالعه اندازه کوچکی داشت و برای تایید این یافته ها به تحقیقات بیشتری نیاز هست.

چگونه از این گیاه برای کاهش استرس استفاده کنیم؟ ۳۰۰ میلی گرم از بادرنجبویه به شکل کپسول را دوبار در روز مصرف کنید. شما می توانید در دوره های استرسی حاد و شدید از یک دوز ۶۰۰ میلی گرمی استفاده کنید.

  1. این گیاه باعث کاهش اضطراب می شود:

از بادرنجبویه می توان برای کاهش نشانه های اضطراب همچون عصبی بودن و هیجان زده شدن استفاده کرد.

تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۴ خلق و خو و اثرات شناختی غذاهای حاوی این گیاه را بررسی کرده اند. مکمل ها در نوشیدنی ها و ماست به همراه شیرین کننده های طبیعی یا مصنوعی ترکیب شدند. شرکت کنندگان در هر دو گروه اثرات مثبتی بر روی جنبه های مختلف خلق و خو همچون کاهش اضطراب گزارش کردند. اگرچه این موضوع بسیار امیدوارکننده است اما برای تایید دقیق اثرات این گیاه باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

چگونه از بادرنجبویه برای کاهش اضطراب استفاده کنیم؟ ۳۰۰ الی ۶۰۰ میلی گرم از این گیاه را سه بار در روز مصرف کنید. شما می توانید در دوره های اضطرابی شدید دوزهای بالاتری را مصرف نمایید.

  1. می تواند عملکرد شناختی را بهتر کند:

مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۴ جنبه های مختلف این گیاه در بهبود عملکرد شناختی را مورد بررسی قرار داده است.

از شرکت کنندگان در این مطالعه خواسته شد کارهای شناختی همچون به یاد سپردن، ریاضیات و تمرکز را انجام دهند. نتایج به دست آمده نشان می دهد افرادی که از بادرنجبویه استفاده کرده اند عملکرد بهتری از آن هایی که این گیاه را مصرف نکرده اند دارند.

اگرچه این شرکت کنندگان سطح هوشیاری و عملکرد بالاتری را تجربه کردند اما هنوز ممکن است با گذشت زمان خسته شوند.

ترکیب این گیاه با غذاها می تواند بر روی نرخ جذبش اثر بگذارد. برای تایید همه این موارد به تحقیقات بیشتری نیاز هست.

چگونه از این گیاه برای افزایش قدرت شناختی استفاده کنیم؟ ۳۰۰ الی ۶۰۰ میلی گرم از این گیاه را سه بار در روز مصرف کنید.

  1. می تواند به بی خوابی و سایر اختلالات خواب کمک کند:

ترکیب بادرنجبویه با سنبل الطیب می تواند بی قراری و اختلالات خواب همچون بی خوابی را تسکین ببخشد.

محققان در یکی از مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۶ دریافتند کودکانی که دوز ترکیبی را مصرف می کنند ۷۰ الی ۸۰ درصد نشانه هایشان بهبود یافته است. هم والدین و هم محققان بادرنجبویه را به عنوان درمان خوبی برای این شرایط در نظر گرفتند. برای تایید این یافته ها هنوز هم تحقیقات بیشتری نیاز هست.

چگونه از این گیاه برای بهبود خواب استفاده کنیم؟ یک فنجان چای بادرنجبویه به همراه سنبل الطیب را قبل از خواب بنوشید. می توانید این چای را از عطاری ها یا به صورت آنلاین هم خریداری کنید.

  1. ممکن است به درمان تبخال کمک کند:

شما می توانید برای کاهش نشانه های تبخال این گیاه را به صورت موضعی بر روی موقعیت مدنظر بمالید.

شرکت کنندگان مطالعه انجام شده در سال ۱۹۹۹ این گیاه را به صورت موضعی بر روی موقعیت مدنظر مالیدند. گروهی هم از کرم های دارونما استفاده کردند. محققان دریافتند افرادی که از کرم این گیاه استفاده کرده بودند نشانه های کمتری داشتند و شرایط شان سریع تر بهبود یافته بود. محققان همچنین نشان دادند که استفاده از بادرنجبویه و کرم آن می تواند دوره های طولانی بین تبخال را بهتر کند. برای تایید این موضوع به مطالعات بیشتری نیاز هست.

چگونه از این گیاه استفاده کنیم؟ کرم حاوی بادرنجبویه را چند بار در روز بر روی ناحیه مدنظر اعمال کنید. مطمئن شوید که قبل از اینکار تستی بر روی پوست تان انجام می دهید. اگر التهاب یا حساسیتی در عرض ۲۴ ساعت نداشتید می توانید از این کرم استفاده کنید.

خواص بادرنجبویه

  1. می تواند به بهبود سوء هاضمه کمک کند:

اگر مدام دردهای شکمی و ناراحتی شکمی دارید، بادرنجبویه می تواند تاثیر مثبتی بر روی گوارش تان داشته باشد.

مطالعه کوچک انجام شده در سال ۲۰۱۰ اثرات یک دسر سرد حاوی این گیاه بر روی گوارش را بررسی کرده است. شرکت کنندگان این مطالعه بعد از خوردن این دسر نشانه هایشان بهتر شده بود. البته برای تایید به مطالعات بیشتری هم نیاز هست.

چگونه از این گیاه برای بهبود مشکلات گوارشی استفاده کنیم؟ یک قاشق چایخوری پودر بادرنجبویه را به یک کاسه بستنی یا اسموتی اضافه کنید و از آن لذت ببرید.

  1. می تواند حالت تهوع را درمان کند:

همانطور که قبلا نیز بیان کردیم این گیاه بر روی سیستم گوارش اثر خوبی دارد. بادرنجبویه می تواند احساس حالت تهوع را تسکین ببخشد.

مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۵ نشان می دهد این گیاه برای درمان نشانه های رودی معده ای همچون حالت تهوع مفید است. اگرچه این موضوع امیدوارکننده ای است اما باید محدودیت های مطالعه را هم در نظر داشت. بیشتر مطالعات بر روی مصرف این گیاه به همراه سایر گیاهان تحقیق کرده اند. برای تایید موثر بودن بادرنجبویه باید مطالعات بیشتری انجام شود.

چگونه از این گیاه برای بهبود حالت تهوع استفاده کنیم؟ یک فنجان چای بادرنجبویه را بنوشید. می توانید از چای آماده هم استفاده کنید.

  1. ممکن است گرفتگی های دوره قاعدگی را تسکین ببخشد:

برخی از مطالعات انجام شده نشان می دهد بادرنجبویه می تواند درد و نشانه های دوران قاعدگی را تسکین ببخشد.

مطالعه منتشر شده در سال ۲۰۱۵ اثر این گیاه در کاهش شدت گرفتگی ها در ۱۰۰ دختر دبیرستانی را مورد بررسی قرار داد. دخترانی که از این گیاه استفاده کرده بودند شدت نشانه های سندرم پیش از قاعدگی شان کمتر بود. برای تایید این یافته ها به مطالعات بیشتری نیاز هست.

چگونه از بادرنجبویه برای کاهش نشانه های دوران قاعدگی استفاده کنیم؟ ۱۲۰۰ میلی گرم بادرنجبویه را به صورت روزانه مصرف کنید. اینکار به گیاه اجازه می دهد قبل از فرا رسیدن دوره قاعدگی به خوبی جذب سیستم تان شود. برای کاهش نشانه ها در گذشت زمان به مصرف ادامه دهید.

عوارض جانبی و خطرات بادرنجبویه:

بادرنجبویه می تواند عوارض جانبی زیر را به همراه داشته باشد:

  • سردرد
  • ادرار دردآور
  • افزایش دمای بدن
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • درد شکمی
  • سرگیجه
  • خس خس
  • تحریک پوست
  • واکنش های آلرژیک

می توانید عوارض جانبی همچون ناراحتی شکمی را با مصرف بادرنجبویه به همراه غذا کاهش دهید. شما می توانید عوارض جانبی را با مصرف کمتر از ۲ گرم بادرنجبویه در روز کاهش دهید.

بادرنجبویه را باید برای دوره کوتاهی مصرف کنید. به عنوان یک قانون کلی بعد از هر سه هفته مصرف یک هفته به خودتان استراحت بدهید. نباید بادرنجبویه را بیشتر از ۴ ماه بدون استراحت مصرف کنید. اگر موارد زیر را مصرف می کنید حتما با پزشک تان مشورت کنید:

  • داروهای آب مروارید
  • داروهای تیروئیدی
  • مسکن ها
  • باربیتورات
  • داروهایی که بر روی سروتونین اثر می گذارند.

اگر شرایط زیر را دارید قبل از مصرف بادرنجبویه حتما با پزشک تان مشورت کنید:

  • باردار هستید
  • به کودکتان شیر می دهید.
  • می خواهید بادرنجبویه را به نوزاد یا کودک زیر ۱۲ سال بدهید
  • جراحی پیش رو دارید

نتیجه گیری:

بادرنجبویه را نمی توان جایگزین داروهای تجویز شده توسط پزشک کرد. به خاطر داشته باشید که با مشورت با پزشک می توانید از اثرات تکمیلی این گیاه بهره ببرید. درباره وضعیتی که دارید با پزشک مشورت کنید.

اگر در حال پرورش گیاه بادرنجبویه هستید یا از برگ های خشک شده برای چای تان استفاده می کنید خطرات اندکی پیش روتان قرار دارد اما اگر از کپسول، پودر یا سایر محصولات استفاده می کنید بهترین کار این است که از شرکت های معتبر خریداری کنید.

اگر شروع به استفاده از بادرنجبویه کرده اید بهتر است تجربیات تان را یادداشت کنید. هر گونه بهبود یا عارضه جانبی را بنویسید. به کمک این روش می توانید ببینید بادرنجبویه برایتان مفید بوده است یا خیر.

۳ دیدگاه

  1. سیدمحتبی صهبا در فروردین ۲۹, ۱۳۹۹در۱:۵۶ ب٫ظ

    باسلام وتشکر ازمقالات خوبتون..یک پرسش داشتم .اینکه درعوارض بادرنجوبه ذکرشده یکی ازمواردش ایجاددردشکمی است . درذیل ان نوشته شده عوارض جانبی و خطرات بادرنجبویه:

    بادرنجبویه می تواند عوارض جانبی زیر را به همراه داشته باشد:

    سردرد
    ادرار دردآور
    افزایش دمای بدن
    حالت تهوع
    استفراغ
    درد شکمی
    سرگیجه
    خس خس
    تحریک پوست
    واکنش های آلرژیک

    می توانید عوارض جانبی همچون ناراحتی شکمی را با مصرف بادرنجبویه به همراه غذا کاهش دهید. شما می توانید عوارض جانبی را با مصرف کمتر از ۲ گرم بادرنجبویه در روز کاهش دهید.
    ضمنا اگر منبع علمی مقالاتتون ذکرفرمایید بسیارسپاسگزارم

    • محسن در اردیبهشت ۳۰, ۱۳۹۹در۱۱:۳۲ ق٫ظ

      سلام دوست عزیز
      عوارض و فواید قطعی نیستن و ممکنه برای هر شخصی شرایط خاص خودش رو داشته باشه.
      منبع مقاله هم وبسایت معتبر healthline هستش که میتونید در ابتدای مقاله لینک آن را مشاهده کنید.
      با تشکر

  2. حسن ابوئیان جهرمی در مرداد ۲۰, ۱۴۰۲در۶:۰۰ ب٫ظ

    سلام من تازه شروع به استفاده از بادر رنجبویه کردم و اثر خواب آوری برای من داشت

نظر خود را بیان کنید