پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

علائم کمردرد؟ چگونه کمر دردمان را درمان کنیم؟

راهکارهای بهبود کمردرد

علائم کمردرد,کمردرد

اگر شما هم از جمله افرادی هستید که با کمردرد دست و پنجه نرم می‌کنید پس پیشنهاد میکنم این مقاله را با دقت دنبال کنید:


کمردرد چیست؟

تقریبا همه انسان‌ها در طول زندگی خود کم و بیش کمردرد را تجربه خواهند کرد. کمر به قسمتی در پشت شکم از قفسه سینه تا لگن خاصره اطلاق می‌شود و گاهی نیز منظور ناحیه کمر یا مهره‌های کمر است.

کمردرد از عمده دلایلیست که می‌تواند موجب از دست دادن شغل گردد. معمولا کمردرد خود به خود رفع می‌شود و به طور عادی در نتیجه‌ی آسیب‌های عضلانی نمایان می‌شود. روش‌های درمانی متعددی برای کمردرد وجود دارد.


علائم کمردرد

علائم کمردرد، از دردهای ناگهانی شدید و حاد تا گرفتگی و تیرکشیدن‌های دائم متغییر است. درد ممکن است ممتد یا متناوب و موضعی باشد.

کمردردهای حاد بلافاصله پس از آسیب به کمر پدیدار می‌شوند. دردهای مزمن به دردهایی اطلاق می‌شود که بیش از ۳ ماه به طول انجامد. در صورتی که کمردرد شما بیش از ۷۲ ساعت ادامه یافت، به پزشک مراجعه نمائید.


علائمی که به مراقبت‌های فوری نیاز دارند

کمردردهایی که در پی آسیب بوجود می‌آیند باید از سوی یک متخصص مورد معاینه قرار گیرد.

علائم هشداردهنده‌ی آسیب‌های جدی‌تر عبارتند از درد همراه سرفه یا ادرار، بی‌اختیاری روده یا مجاری ادرار، پیدایش ضعف در پاها و تب. این علائمِ مضاعف به طور قطع مستلزم معاینات پزشکی می‌باشند.


جنس درد کمرتان ناشی از فشارهای عضلانیست یا دردهای سیاتیکی؟

علائم کمردرد,جنس درد کمر

کمردردهایی که پس از ورزش‌های بیش ازحد یا بلند کردن وزنه‌های سنگین پدیدار می‌شوند از جنس فشارهای عضلانیست. اما، گهگاه این فعالیت‌ها موجب آسیب و پارگی یا جابه‌جایی دیسک کمر می‌شود. هنگامی که جابه‌جایی دیسک به عصب سیاتیک صدمه بزند، دردی پدیدار می‌شود که پشت و کفل تا پاها را تحت شعاع قرار می‌دهد. جنس این درد از نوع سیاتیکی است.


چرا دچار کمردرد می شویم؟


شغل شما

شغلی که مستلزم کشیدن، بلند کردن اجسام و یا چرخش کمر باشد، می‌تواند منجر به آسیب و درد کمر گردد. حتی نشستن‌های طولانی مدت در وضعیت نامناسب از عوامل ایجاد کمر درد محسوب می‌شوند.


کیف شما

حمل کیف، کیف دستی یا ساک دستی مملو از وسایل می‌تواند فشار زیادی به کمر وارد نماید. در صورتی که مجبور به حمل وسایل سنگین هستید، از یک کیف‌‌ چرخ‌دار استفاده کنید.


تمرینات بدنی شدید

برخی از تمرینات ورزشی می‌توانند موجب آسیب‌ به عضلات کمر شده و در نهایت منجر به کمردرد شوند. این کمردرد بویژه در کسانی که ورزششان نه در طول هفته بلکه محدود به آخر هفته است شایع‌ می‌باشد.


وضعیت نشستن و ایستادن شما

هنگامی که قائم ایستاده‌اید و پشتتان در حالت خمیده نیست، کمر نقش مطلوب‌ترین تکیه‌گاه را برای بدن ایفا می‌کند.

داشتن تکیه‌گاهی مناسب در حین نشستن در حالتی که کمر و شانه‌ها بتوانند به آن کاملا بچسبد و حتی جایگاهی برای استراحت پاها می‌تواند از بروز کمردرد پیشگیری نماید. تعادل کامل پاها هنگام ایستادن، خطر گسترش کمردرد را هنگامی که سرپا هستید به حداقل می‌رساند.


جابه‌جایی دیسک

علائم کمردرد,جابه‌جایی دیسک

مهره‌ها یا ساختار استخوانی ستون فقرات مجهز به تشکچه‌های بادی هستند که بین دیسک‌های ژل‌ مانند قرار گرفته‌اند. این دیسک‌ها با افزایش سن تحلیل رفته و در نتیجه بسیار آسیپ‌پذیر می‌شوند.

هنگامی که یک دیسک پاره شود، به دیسک فتق‌دار (شرایطی که یک عضو نقش محافظ خود را از دست داده و به عضوی که باید آن را دربر گیرد فشار وارد آورد) بدل می‌گردد که می‌تواند موجب دردی شدید گردد.


مشکلات مزمن ستون فقرات.

از جمله مشکلاتی که می‌توانند منجر به کمردردهای مزمن شوند عبارتند از انقباضات ستون فقرات، التهاب مهره‌های ستون فقرات و سندرم فیبرومالژیا.

انقباضات ستون فقرات به مفهوم تنگ شدن مجرای طبیعی ستون فقرات که رشته‌‌ی نخاعی از آن می‌گذرد، می‌باشد. تورم مزمنِ مهره‌های ستون فقرات، التهاب ستون فقرات خوانده می‌شود. سندرم فیبرومالژیا نوعی اختلال عضلانیست که به صورت دردهای عضلانی مزمن و شدید نمایان می‌شود.


چه کسانی در خطر ابتلا کمردرد قرار دارند؟

اغلب مواقع افراد در دهه‌ی سی یا چهل از زندگی خود برای نخستین بار با مشکل کمردرد مواجه می‌شوند. خطر تشدید کمردرد با افزایش سن بیشتر می‌شود. همچنین کمردرد ممکن است ناشی از کار سنگین، وزن زیاد و عدم فعالیت باشد.


تشخیص کمردرد

علائم کمردرد,تشخیص کمردرد

تشریحِ درد کمرتان برای پزشک از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است زیرا منجر به تشخیص صحیح بیماری‌اتان خواهد شد.

اطلاعاتی مبنی بر زمان آغاز کمردرد، نقطه‌ی شروع درد کمر، نحوه‌ی آغاز کمردرد پس از انجام چه فعالیتی بوده، علائم مربوط به آن و هر مشکل پزشکی مزمن دیگر، می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

از جمله ابزارهای دیگری که پزشکان برای ارزیابی شدت و ضعف مشکل شما پیشنهاد می‌کنند عبارتند از اشعه‌ی ایکس، سی‌تی‌اسکن و ام آر‌آی.


درمان خانگی کمردرد

کمردردهای شدید ناشی از فشارهای عضلانی خود به خود برطرف می‌شوند. با این وجود، درمان‌های خانگی که می‌توانند تسکین دهنده باشند عبارتند از استحمام با آب گرم و استفاده از کیسه‌ی آب گرم.


منازعه‌ی استراحت مطلق

پزشکان اغلب توصیه می‌کنند تا هرچه سریع‌تر فعالیت‌های معمول و روزمره‌ی خود را از سر بگیرید. مطالعات اخیر حاکی از آن است که استراحت مطلق اغلب باعث طولانی شدن یا وخیم شدن کمردرد می‌گردد.


یوگا

یوگا نقش مفیدی در بهبود کمردردهای مزمن دارد. کشش‌های مرسوم نیز می‌توانند موثر واقع شوند. یک مربی با تجربه که درک صحیحی از مشکل کمردرد دارد، نیز می‌تواند با تعدیل حرکات ورزشی مفید کمک شایانی به کمردرد شما نماید.


دستکاری ستون فقرات

دستکاری ستون فقرات توسط پزشکانِ فن ماساژ ستون فقرات و متخصص ماساژِ استخوان مفاصل برای درمان کمردرد در بیمارانی خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دستکاری ستون فقرات با فشارهای دست بر نقاطی از کمر صورت می‌پذیرد تا عضلات آسیب‌دیده تسکین یابد و از شدت درد کاسته شود.


ماساژ درمانی

مطالعات نشان می‌دهد که درمان با ماساژ به تسکین کمردردهای مزمن کمک می‌نماید. ماساژ درمانی فرد را برای انجام فعالیت‌های معمولِ روزانه‌ احیا می‌کند و از شدت درد می‌کاهد.


طب سوزنی

گرچه نتایج حاصل از مطالعات علمی در باب بهبود کمردرد با طب سوزنی متفاوت است، این روش اغلب برای افرادی استفاده می‌شود که درمان‌های سنتی تاثیری در بهبودشان نداشته و فقط برای افرادی خاص می‌تواند موثر باشد.


داروهای خوراکی

برای تسکین کمردرد می‌توان بدون تجویز پزشک داروهایی را از داروخانه دریافت کرد، این داروها عبارتند از استامینوفن(تایلنول) و ناپروکسن(ادویل) . پمادهای مسکن نیز بی‌تاثیر نیستند. گاهی برای بهبودهای دردهای شدیدتر می‌توان از داروهای تجویزی بهره برد.

البته مطالعات جدید ادعا می‌کنند، استامینوفن تاثیری در بهبود کمردرد ندارد!

چهارشنبه، ۲۳ جولای،۲۰۱۴ … بر اساس مطالعات اخیر در استرالیا ” اگرچه استفاده از استامینوفن با نام تجاری تاینلول به عنوان مسکن از سوی پزشکان توصیه می‌شود، اما این دارو تاثیری در درمان کمردرد ندارد.


داروهای تزریقی

علائم کمردرد,داروهای تزریقی

تزریق داروهای خاصی از جمله شل‌کننده‌های عضلانی یا داروهای که موجب ترشح کورتیزون می‌شوند، می‌توانند در بهبود انواع خاصی از کمردرد موثر واقع شوند.


جراحی

علائم کمردرد,جراحی کمر

در مواردی که کمردردهای مزمن عملکرد روزانه شخص را مختل نماید و درمان‌های دیگر( دارویی و تزریقی) موفقیت‌آمیز نباشد، جراحی ممکن است موثر واقع شود.

گرچه عمل جراحی بر حسب مشکلات افراد متنوع است اما این تنوع تنها شامل برداشتن استخوان و نسوج اطراف نخاع، رفع دیسک و پیوند( چفت کردن با پیچ) مهره‌ها می‌شود.


درمان فیزیکی

روش‌های توانبخشی نه تنها در التیام درد بلکه در کاهش خطر آسیب‌های مجدد به کمر کمک شایانی می‌کند.

درمان‌های فیزیکی هدایت شده با انجام حرکات کششی، تقویت عضلات و ورزش‌های سبک برای حصول نتایج بهینه در کوتاه مدت و طولانی مدت استفاده می‌شود.


تقویت کمر

ورزش‌هایی مبنی بر کشش مفاصل به سمت جلو وعقب از متعارف‌ترین حرکاتی هستند که در پیشگیری از ابتلا به کمردرد موثرند. پیش از هرگونه اقدام حتماْ با پزشک خود مشورت نمائید.


پیشگیری از کمردرد

از جمله گام‌های موثر در کاهش خطر ابتلا به کمردرد در راستای افزایش سن، می‌توان به انجام فعالیت‌های ورزشی منظم (و نه نامنظم)، حفظ تناسب اندام و وزن، بلندکردن اجسام با خم کردن پاها و نه خم کردن کمر و بهبود وضعیت و جایگاه نشستن اشاره نمود.

۲۰ دیدگاه

  1. ناصر در بهمن ۱۸, ۱۳۹۳در۱۱:۱۹ ق٫ظ

    واقعاً عالی بود.
    من زیاد پشت سیستم میشینم و با خوندن این مقاله فهمیدم حتماً باید برم دکتر.

  2. ebrahim در بهمن ۱۹, ۱۳۹۳در۳:۲۶ ب٫ظ

    خیلی مختصر و مفید وخیلی خیلی بدرد بخور وحائز اهمیت بود سپاسگذارم

  3. مینا در خرداد ۱۸, ۱۳۹۴در۲:۵۹ ب٫ظ

    سلام منم کمردرد دارم به خاطر کار زیاد خونسن از مطالبی که شما نوشتید متوجه شدم باید چه کار کنم

  4. ساراشهیری بصیر در تیر ۳۰, ۱۳۹۴در۴:۰۵ ق٫ظ

    سلام وخسته نباشید
    مطابتون بسیارمفیدوموثربود،برای همتون آرزوی تندرستی وموفقیت روزافزون دارم..
    سپاسگزارم.

  5. سید کمال حسینی در بهمن ۱۵, ۱۳۹۴در۶:۰۱ ب٫ظ

    باعرض سلام و تشکر از شما بابت گردآوری و درج مطالب بسیار مفید و آموزنده درخصوص کمر درد و…

    • محسن در بهمن ۱۶, ۱۳۹۴در۸:۲۶ ب٫ظ

      سلام دوست عزیز
      خوشحالیم که براتون مفید بوده
      براتون آرزوی سلامتی و موفقیت میکنیم.

  6. یوسف لطفی در تیر ۱, ۱۳۹۵در۳:۲۸ ب٫ظ

    من از نوشته هاتون خوشم اومده ولطفأ تصاویر بیشتری در برنامه قرار دهید
    باتششکر لطفی

  7. دانیال تاجیک در تیر ۹, ۱۳۹۵در۹:۲۳ ب٫ظ

    باسلام وتشکر از سایت بسیار خوب ومفیدتان مطالعه کردم وبهره بردم سپاسگزارم ازشما

    • محسن در تیر ۱۰, ۱۳۹۵در۴:۱۱ ب٫ظ

      سلام.
      خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده
      با آرزوی سلامتی و موفقیت برای شما

  8. الهام در مهر ۳, ۱۳۹۵در۱۱:۲۹ ب٫ظ

    سلام خوب بود میخواستم بدونم زیاد سر پا بودن هم تاثیر داره در کمردرد.ممنون

    • محسن در مهر ۴, ۱۳۹۵در۳:۴۳ ب٫ظ

      سلام دوست عزیز
      بله تاثیر داره مخصوصاً اگر عضلات کمرتون ضعیف باشه.
      سعی کنید نیم ساعت یکبار استراحت کوتاهی داشته باشید.

      • Zabiaminjalili در خرداد ۳۱, ۱۳۹۶در۰:۲۳ ق٫ظ

        سلام علیکم من تقریبا ده روز قبل با دوستا شوخی کردم ودر آن هنگام به زمین بدون تماس خوردن پاهایم به زمین خوردم و کمی نفسم قیتی کرد وپشت کمرم درد میکرد به داکتر رفتم و مرا پنج روزه فزیوتراپی کرد اما تا بحال مدت ۱۵ روز میشود وقتی خواب باشم وبخواهم بخیزم ازناهیه پشت کمرم درد میکند. من باید چی کار کنم تا زود تر خوب شوم و یا هم چی مشکلات فرم در آینده را میدهد

  9. keyhan در مهر ۲۶, ۱۳۹۵در۹:۵۰ ب٫ظ

    salam man az rozi k ziad khabidam kamar dard daram faghat moghe khab onam vaghti takht mikhabm . chon adat b ziad khabidan nadaram

  10. کمرم درد میکنه در آبان ۲۴, ۱۳۹۵در۱۲:۵۲ ب٫ظ

    درمانهای رایج درمان کمردرد فقط وقتی جواب میده که سبک زندگی رو اصلاح کنید
    من مدت زیادیه با کمردرد سر و کله میزنم
    تازه دارم به نتیجه میرسم اونم با اصلاح سبک نشستن ، راه رفتن ، خوابیدن و …

  11. ابوالفضل میرزایی در اسفند ۱, ۱۳۹۵در۸:۵۵ ق٫ظ

    بد نبود اما اون چیزی که من میخواستم نبود

  12. ابوالفضل میرزایی در اسفند ۱, ۱۳۹۵در۸:۵۵ ق٫ظ

    خوب بود

  13. علیرصا در اسفند ۳, ۱۳۹۵در۱۱:۵۲ ق٫ظ

    چی بود من بهش گفتم ولی نگفت رفت جای دیگر پشت در بهش گفت عجب

  14. مهدی بیا در فروردین ۱۴, ۱۳۹۶در۲:۱۴ ب٫ظ

    سلام به همه دوستای گلم.عیدتون مبارک.عزیزان برای درمان کمردرد نه تسکین بله برای درمان کمردرد بهترین راه استفاده از ماساژ درمانی و بادکش گرم وکیسه ابگرم(ترجیحا المانی)هستش اونهم به مدت دو ماه و به صورت منظم والبته کمی از فعالیت هاتون رو کم کنید.حالا دیگه خو دانید اگر میخواید نتیجه مثبت بگیرید لطفا وقت بزارید و تلاش کنید،انشالله که خدا همه مریضهارو شفا بده.

  15. بهناز در فروردین ۱۹, ۱۳۹۶در۸:۴۹ ق٫ظ

    متاسفانه مشکلی که من داشتم در مطالب شما نبود. فقط در موقع ایستادن مشکل کمر درد دارم. ایستادن طولانی کمر درد میگیرم.

  16. مهدی در مرداد ۲۶, ۱۳۹۷در۲:۴۷ ب٫ظ

    لطفا برای رانندگان اطلاعاتی بفرمائید
    ممنون

نظر خود را بیان کنید