پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

چگونه سطح استروژن را کاهش دهیم؟ (بدون دارو)

علائم تسلط استروژن و راههای جلوگیری از آن

کاهش استروژن بدون دارو

امروزه همه ما در محیطی سرشار از استرس و فشار زندگی می کنیم. با این شرایط نباید از عدم تعادل هورمونی در بدنمان تعجب کنیم. بسیاری از خانم ها از سطوح بالای آندروژن و استروژن رنج می برند. متاسفانه عدم تعادل هورمونی اثرات منفی زیادی به دنبال دارد.

سطوح بالای استروژن یکی از محرک ها و علل اصلی قاعدگی دردناک است. این امر می تواند عوامل مختلفی از جمله غذاهای التهابی، آلاینده های محیطی ، استرس طولانی مدت و… داشته باشد. درمان این مشکل، مستلزم پیدا کردن علت اصلی و سپس پیدا کردن راه حل است.

علائم تسلط استروژن شامل موارد زیر هستند:

  • افزایش وزن ، به ویژه در قسمت های باسن ، کمر و ران
  • بی نظمی های قاعدگی مانند خونریزی بسیار شدید و یا بسیار کم
  • سندرم پیش از قاعدگی یا pms
  • بیماری‌ فیبروکیستیک‌ پستان‌
  • فیبروم رحم
  • خستگی
  • از دست دادن میل به رابطه جنسی
  • افسردگی یا اضطراب

خطرات تسلط استروژن

  1. سرطان هورمونی

سرطان پستان، رحمی و سرطان تخمدان همگی می‌توانند ناشی از تسلط استروژن مزمن و درمان نشده باشند. در این بین سرطان سینه نسبت به بقیه نگران کننده تر است.  در حقیقت ، از هر هشت زن یک نفر با سرطان سینه دست و پنجه نرم می کند. همانطور که قبلاً بحث شد ، بافت چربی استروژن را در خود نگه می دارد. سلولهای چربی قوی ترین شکل استروژن را تحریک می کنند: استرادیول.  استرادیول به دلیل قدرت بالایی که دارد، رفع آن از بدن سخت تر است. این می تواند منجر به افزایش استروژن در گردش و در نتیجه متابولیت های مضر شود.

  1. بیماری خودایمنی

نوسانات شدید استروژن ، مانند زایمان و یائسگی ، با افزایش پاسخ التهابی بدن می تواند به ظاهر شدن بیماری خود ایمنی کمک کند. البته نمی توان از این رویدادها اجتناب کرد؛ البته می توان با مراقبت هایی در زمینه محصولات آرایشی، غذا و آب تاثیرات آن را به حداقل رساند.

  1. اختلال عملکرد تیروئید

داشتن مقدار بیش از حد استروژن باعث افزایش سطح گلوبولین متصل شونده به تیروئید می شود. گلوبولین متصل شونده به تیروئید پروتئینی است که به هورمون های تیروئید اجازه گردش در جریان خون را می دهد. وقتی این هورمون ها به TBG متصل شوند ، آنها بی تحرک باقی می مانند.  این اتفاق از ذخیره سازی و تبدیل به فرم های فعال جلوگیری می کند ، که به نوبه خود فرایندهای متابولیکی را مختل می کند.

  1. رشد بیش از حد کاندیدا (قارچ)

قارچی که در دهان و روده زندگی می‌کند، به هضم غذا و جذب مواد مغذی کمک می‌کند. این موجود مفید می‌تواند به یک مورد بیماری زا تبدیل شود ، سد روده را بشکند و منجر به سندروم روده چکه کن شود. مطالعات نشان داده اند که کاندیدا هنگام قرار گرفتن در معرض استروژن قوی تر می شود.

۹ علل ریشه ای احتمالی تسلط استروژن

  • غذاهای التهابی

گوشت و لبنیات معمولی حاوی هورمون های رشد هستند که می توانند تعادل پیچیده در بدن ما را مختل کنند. علاوه بر این ، سموم دفع آفات موجود در بیشتر میوه ها و سبزیجات، مواد شیمیایی مهار کننده غدد درون ریز هستند که عملکرد هورمون و سوخت و ساز بدن را تغییر می دهند.

  • آب

امروزه ذخیره آب ما با آلاینده‌هایی نظیر کودهای شیمیایی و استروژن های احشام و مواد دارویی ، به شدت آلوده شده‌ است. علاوه بر این، مواد شیمیایی صنعتی بیشماری از محل‌های دفن زباله موجب آلودگی بیشتر آب شده اند. پالایشگاه زغال‌ سنگ نیز سالانه بیش از ۷۰،۰۰۰ پوند جیوه در هوا منتشر می ‌کند که آن ها هم راه خود را به درون آب پیدا می ‌کنند. بسیاری از ترکیبات ذکر شده می‌ تواند تاثیرات هورمونی منفی به همراه داشته باشد.

  • محصولات مراقبت شخصی

یک فرد متوسط روزانه بین ۱۰ تا ۱۵ محصول زیبایی استفاده می کند، یعنی چیزی حدود ۱۳۰ ماده شیمیایی!

آرایش ، لوسیون ، شامپو ، خمیر دندان و صابون معمولاً حاوی زنواستروژن (Xenoestrogens) یا مواد شیمیایی با فعالیت استروژنی هستند. اینها احتمالاً بیشتر از استروژن موجود در مواد غذایی مضر هستند ، زیرا آنچه در پوست ما بر جای می ماند، نمی تواند توسط کبد سم زدایی شود. به خصوص در مورد اجزاء تشکیل‌ دهنده، “عطر” مراقب باشید چون این محصول چیزی است که می ‌تواند شامل تعدادی از غدد درون‌ ریز متفاوت باشد.

  • دیس بیوزیس روده

میکروبیوم روده ما مسئول بسیاری از فرآیندهای داخلی از جمله تنظیم استروژن است و این کار را از طریق آنزیمی که به بتا گلوکورونیداز معروف است ، انجام می دهد. وقتی سلامت روده به خطر بیفتد، مانند رشد زیاد باکتری روده (یا SIBO)، استروژن ها به درستی متابولیزه نمی شوند. متایولیزه نشدن استروژنس می تواند زنان را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پستان و سایر بیماری های ناشی از تسلط استروژن قرار دهد.

  • BPA و سایر پلاستیک ها

پلاستیک ، بدون توجه به منبع ، زنواستروژن هایی است که می تواند مواد غذایی و آب ذخیره شده در آن را آلوده کند. محصولات دارای علامت “BPA free” نیز بی خطر نیستند. علاوه بر این ، مواد شیمیایی موجود در آنها نیز به خوبی مورد مطالعه قرار نمی گیرند. کاغذ گرمایی منبع اصلی BPA است، و افرادی که آن را به طور منظم کنترل می ‌کنند، میزان قابل‌ توجهی از آن را در ادرار خود دارند.

  • فلزات سنگین

درست مانند پلاستیک ، فلزات سنگین از جمله کادمیوم ، سرب و جیوه دارای خواص شبه استروژن هستند. این ترکیبات در کل جو پراکنده شده و به عنوان یک عامل اصلی بلوغ زودرس به شمار می روند.

  • چربی های اضافی بدن

ذخیره بیش از حد چربی بدن (یعنی چربی های اطراف باسن ، کمر و ران) یکی از مهمترین دلایل تسلط استروژن است. استروژن در سلولهای چربی ذخیره می شود ، بنابراین با اضافه وزن هورمون را در گردش خون شما در گردش نگه می دارد، و برعکس. بافت چربی هورمون های دیگر را تجزیه می کند تا استروژن بیشتری ایجاد کند ، که این می تواند عدم تعادل هورمونی را بیش از پیش افزایش دهد.

  • هورمون درمانی (HRT) و کنترل زاد و ولد

HRT و اکثر داروهای ضد بارداری خوراکی فقط حاوی استروژن هستند و پروژسترون که برای حفظ یک سیستم هورمونی متعادل لازم است را ندارند. پروژسترون یک هورمون حیاتی است که اضطراب را کاهش می دهد ، تمرکز را افزایش می دهد و علائم PMS را بهبود می بخشد.

علاوه بر این، هورمون‌های موجود در این داروها معمولا سمی و مصنوعی از چیزی هستند که بدن ما تولید می ‌کند. این ترکیبات غیر طبیعی به راحتی توسط کبد متابولیزه نمی شوند. این می تواند به آسیب DNA و افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان و آندومتر منجر شود.

  • فشار و استرس زیاد

استرس مزمن باعث می شود تا بدن پروژسترون را به کورتیزول تبدیل کند. سطح پایین پروژسترون می تواند منجر به تسلط استروژن شود.

چگونه به طور طبیعی سطح استروژن را پایین بیاوریم؟

رژیم غذایی تان را پاکسازی کنید: مصرف گوشت قرمز و لبنیات را به حداقل برسانید. سعی کنید از گوشت گوسفند و یا گاو تغذیه شده با علف و ارگانیک را انتخاب کنید تا تاثیر هورمون‌ها و آفت‌کش‌ها را تا  حدودی کاهش دهد.

از یک فیلتر تصفیه کننده آب استفاده کنید: با تصفیه آب می توانید از حجم زنواستروژن ها بکاهید.

کیفیت محصولات مراقبت شخصی خود را بررسی کنید: لیست مواد تشکیل دهنده شامپو ، خمیردندان ، لوازم آرایشی و سایر محصولات زیبایی خود مخصوصا عطر را بررسی کنید. و تا جایی که امکان دارد از محصولاتی ایمن استفاده کنید.

از استفاده از پلاستیک خودداری کنید: پلاستیک چه بدون BPA باشد ، چه نباشد ، حاوی زنواستروژن هایی است که می تواند روی هورمون ها تأثیر منفی بگذارد. در عوض از ظروف نگهدارنده مواد غذایی شیشه ای استفاده کنید.

استرس خود را مدیریت کنید: یوگا و یا تمرین مدیتیشن را در پیش بگیرید و اطمینان حاصل کنید که هر شب خواب کافی دارید تا از تبدیل پروژسترون به کورتیزول جلوگیری کنید.

چرخه دانه ای: چرخه دانه ای روشی است که در آن زنان مصرف چهار دانه مختلف را در چرخه قاعدگی خود می گنجانند. حامیان این روش ادعا می کنند که این چرخه به طور طبیعی به تعادل پروژسترون و استروژن دو هورمون اصلی تولید مثل زن کمک می کند. در یک چرخه سالم، استروژن در طول نیمه اول و پروژسترون در طول نیمه دوم، بالاترین میزان خود را دارند. وقتی این چرخش پیچیده هورمونی نامتعادل شود ، ممکن است زنان بی نظمی قاعدگی را تجربه کنند. این به این دلیل است که استروژن و پروژسترون وظایف بسیار متفاوتی در بدن دارند و سطوح مشخصی از این دو برای عملکرد بهینه  باید حفظ شوند.

چرخه دانه ای به چه شکل عمل می کند؟

روزهای ۱۴-۱ :

  • روزانه ۱-۲ قاشق غذاخوری دانه کتان خام ، ارگانیک و تازه
  • روزانه ۱-۲ قاشق غذاخوری تخم کدو تنبل خام ، ارگانیک و تازه

هر دو دانه کتان و کدو تنبل حاوی غلظت بالایی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. این مواد مغذی ضروری جریان خون رحم را افزایش داده و باعث غشای سلول های سالم می شوند. علاوه بر این ، دانه های کتان دارای پلی فنول هایی به نام lignans هستند که به استروژن اضافی که توسط پروژسترون در فاز فولیکولی قرار نمی گیرد، متصل می شوند. از طرف دیگر دانه کدو تنبل سرشار از روی است. این ماده معدنی کمکی هنگامی که در مرحله دوم چرخه تان قرار دارید ، از تولید پروژسترون سالم پشتیبانی می کند.

روزهای ۲۸-۱۵ :

  • روزانه ۱-۲ قاشق غذاخوری دانه کنجد خام ، ارگانیک و تازه
  • روزانه ۱-۲ قاشق غذاخوری دانه آفتابگردان (یا کره تخمه آفتابگردان) خام ، ارگانیک و تازه

دانه های آفتابگردان حاوی سلنیوم ، ماده معدنی کمکی است که به دفع مسمومیت ناشی از هورمون‌های اضافی کبد کمک می ‌کند. دانه کنجد سرشار از لیگنان است. لیگنان نیز هورمونی است که به تعادل سطح استروژن در بدن زنان کمک می ‌کند.

اطمینان از سم زدایی کبدی: سم زدایی کبد به این صورت است که بدن ما از شر استروژن اضافی خلاص می شود و از تبدیل آن به متابولیت های مضر جلوگیری می کند. غذاهایی مانند روغن زیتون ، گردو، سیر ، چغندر ، مرکبات ، زردچوبه و چای سبز می توانند سم زدایی کبد را بهبود بخشند.

سخن نهایی در مورد چگونگی پایین آمدن سطوح استروژن به طور طبیعی

هورمون ها ، به ویژه آن هایی که در سیستم تناسلی زنان دخیل هستند، نسبت به عواملی مانند رژیم غذایی ، ورزش ، استرس و سموم محیطی بسیار حساس هستند. حتی کوچکترین تغییرات می تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود.

اصلاح رژیم غذایی ، مدیریت استرس ، ورزش ملایم و اطمینان از خواب کافی ، ستون های یک سبک زندگی سازگار با هورمون هستند. با رعایت موارد بالا به سرعت بخشیدن به این روند بهبود کمک کنید.

۱ دیدگاه

  1. گندم در بهمن ۳۰, ۱۴۰۱در۱:۱۸ ب٫ظ

    خدا خیرت بده الهی آمین من دقیقا همین مشکل و دارم

نظر خود را بیان کنید