آزمایشگاه واژه‌ای است که بارها و بارها به گوش شما رسیده و شاید حداقل یکبار در طول زندگیتان به این مرکز مراجعه کرده‌اید. بخصوص در این روزها که پزشکان جهت تشخیص بیماری کرونا برای مراجعین خود تست‌های مختلف آزمایشگاهی تجویز می‌کنند. از طرفی ممکن است واژه آزمایشگاه برای برخی افراد کلمه‌ای دلهره آور باشد؛ به طوری‌که پس از انجام تست تا روز دریافت جواب آزمایشگاه، استرس اینکه نکند به بیماری خاصی مبتلا شده تمام فکر و ذهنش را درگیر آن می‌کند.

این استرس و تشویش‌ها امری عادی‌ست و برای هرکسی می‌تواند این حس تداعی شود؛ زیرا کسی علاقه ندارد که به بیماری خاصی مبتلا شود و بدنش درگیر درد و رنج گردد. همه انسان‌ها طالب سلامتی هستند اما به این نکته باید توجه داشته باشند که جواب همین تست‌های آزمایشگاهی به پیشگری و درمان خیلی از بیماری‌ها کمک کرده و مانع به وجود آمدن یک فاجعه می‌شوند. مثلا کرونا ویروس، از جمله بیماری‌هایی است که اگر زود تشخیص داده نشود برای بیمار عواقب بدی را به همراه خواهد داشت به طوری که این ویروس برخی افراد مبتلا شده را طی چند هفته به کام مرگ می‌کشد.

اینکه بدانیم بروز برخی علائم در بدن مثل تب و درد و سرفه، نشان دهنده یک سرما خوردی ساده است یا وجود ویروس کرونا، تنها از راه آزمایش و تست‌هایی که در آزمایشگاه‌ها صورت می‌گیرد امکان‌پذیر است. خوشبختانه بسیاری از آزمایشگاه‌ها به دلیل مسری بودن ویروس کرونا و به جهت رعایت پرتکل‌های بهداشتی و نیز با در نظر گرفتن ناتوانی برخی از بیماران مانند افراد مسن، نمونه گیری در محل را در لیست خدمات خود اضافه کرده‌اند تا با این روش هم از ازدحام افراد داخل آزمایشگاه جلوگیری کنند و هم بیماران و مراجعه کنندگان با خیالی راحت‌تر و با وضعیت بهتر هر نوع تستی را در منزل یا محل کار خود انجام دهند.

آزمایشگاه عماد از جمله آزمایشگاه‌های بزرگ و معتبر ایرانی است که علاوه بر انجام کلیه آزمایشگاه‌های بالینی، آزمایش‌های پاتولوژی و دیگر خدمات را نیز در حوضه‌ی کاری خود دارد. یکی از تست‌هایی که در این آزمایشگاه چه به صورت حضوری و چه به صورت نمونه گیری در محل انجام می‌دهد، تست کووید ۱۹ است که در ادامه در مورد این تست توضیحاتی ارائه خواهیم داد. تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

راه‌های تشخیص کووید ۱۹

یافته‌های بالینی در کنار جواب تست آزمایشگاه تشخیص کرونا را امکان‌پذیر می‌سازد. پزشکان با توجه به علائمی که بیماران مراجعه کننده به آن اشاره می‌کنند سیتی اسکن از ریه و آزمایش‌های مختلف خون را برای بیماران تجویز می‌کنند. از جمله تست‌های تخصصی که برای تشخیص کرونا در آزمایشگاه‌ها از بیماران گرفته می‌شود PCR و آزمایش سرولوژی( آنتی بادی) می‌باشد. قبل از این دو تست تخصصی، در مرحله اول پزشک جهت تشخیص بیماری علاوه بر تجویز عکس از ریه، چند آزمایش اولیه را نیز درخواست می‌کند. در تست اولیه خون CBC، تعداد نوتروفیل و میزان لنفوسیت فرد را با شمارش گلبول‌های سفید خون محاسبه می‌کنند. در این آزمایش تغییراتی که در نوتروفیل نسبت به میزان لنفوسیت صورت می‌گیرد نشان دهنده وجود ویروس کرونا می‌باشد یعنی در ویروس کرونا تعداد نوتروفیل بیشتر از تعداد لنفوسیت می‌شود.

همچنین نتایج حاصل از دو آزمایش CRP و ESR که برای محاسبه میزان عفونت اولیه بدن انجام شده را ضمیمه تست اولیه می‌کنند تا به عمل تشخیص و وجود کرونا ویروس در بدن تسریع بخشیده شود. در برخی مواقع پزشک علاوه بر تست‌های نام برده آزمایشات خونی دیگر نظیر LDH و CPK را نیز تجویز می‌کند تا در تشخیص بیماری دچار تردید و اشتباه نشود. بعد از این آزمایش‌ها، پزشک تست اختصاصی پی آر سی و سرولوژی و یا آنتی ژن را تجویز می‌کنند.

تست مولکولی تشخیص کرونا

آزمایش پی سی آر (PCR) یک نوع آزمایش مولکولی است و از دقیق‌ترین روش‌های تشخیص بیماری کرونا می‌باشد که در آن به کمک وسیله‌ای به نام سوآپ از بینی و یا حلق بیمار نمونه گیری می‌کنند تا به کمک این نمونه بتوانند وجود یا عدم وجود ویروس Sars_cov_2 را تشخیص دهند. البته برخی آزمایشگاه‌ها این نمونه گیری را به جهت رفاه حال مراجعه کنندگان به صورت نمونه گیری در محل انجام می‌دهند. سپس برای انجام آزمایش، توسط کیت‌ها، ژنوم ویروس از نمونه استخراج می‌شود و در مرحله بعد با کمک روش پی سی آر این ژنوم را تکثیر می‌کنند تا قابل شناسایی شود. در آزمایشگاه عماد جواب این تست معمولا بعد از ۲۴ ساعت به دست مراجعه کننده می‌رسد.

تست آنتی بادی برای تشخیص کووید ۱۹

این آزمایش بر اساس روش الایزا صورت می‌گیرد و در آن به دنبال شناسایی دو آنتی بادی به نام‌های Anti SARS_CoV_2lgM و Anti SARS_CoV_2lgG می‌باشند و جهت شناسایی آن‌ها به نمونه خون بیمار و جداسازی سرم نیاز است. بدن بیماران در زمان مبازه با بیماری‌های عفونی برخی از آنتی بادی‌ها را تولید می‌کنند. این آزمایش مناسب کسانی است که دچار آلودگی ویروس کرونا هستند اما هیچ نوع علامت و عوارض مشخصی را از خود نشان نمی‌دهند. معمولا در هفته سوم بیماری سطوح تجمع این آنتی بادی‌ها افزایش یافته و در نتیجه حساسیت تست سرولوژی نیز بالاتر خواهد بود. معمولا نتایج جواب این آزمایش در کنار آزمایش PCR تفسیر می‌شود.

اولویت انجام این تست‌ها معمولا با کسانی‌ست که دارای سرفه، تنگی نفس و تب هستند و نیز افرادی که با این بیماران در تماس بوده‌اند. البته کسانی که دارای علائمی شبیه سرماخوردگی دارند با مشورت پزشک معالج نیازی به دادن تست نداشته اما بنابر احتیاط لازم باید خود را قرنطینه کنند و استراحت نمایند.

تست آنتی ژن برای تشخیص کووید۱۹

در این نوع تست که به آن تست ریپید یا تست سریع نیز گفته می‌شود، قطعات پروتئینی ویروس کووید ۱۹ را ردیابی می‌کنند. بدین منظور جهت انجام آزمایش نمونه را توسط یک سوآپ از بینی یا گلو نمونه گیری می‌کنند. جواب این تست نسبت به سایر تست‌ها بسیار سریع است و حدود چند دقیقه بعد از نمونه گیری نتیجه حاصل می‌شود. این تست برای زمانی مناسب است که تعداد مراجعه کننده بسیار بالا باشد و برای تسریع در امر تشخیص بیماری کرونا از این استفاده می‌کنند. این نوع تست در برخی مواقع ممکن است نتیجه کاذب اعلام کند به همین دلیل پزشکان از آن کمتر استفاده می‌کنند. برای گرفتن نمونه این تست نیز آزمایشگاه‌ها، نمونه گیری در محل کار یا منزل را نیز تقبل می‌کنند.

آزمایشگاه عماد با داشتن کادری مجرب و متخصصین کارآمد کلیه خدمات آزمایشگاهی را برای کمک به حفظ سلامت افراد انجام می‌دهد. شما می‌تواتید برای آشنایی بیشتر با خدمات آن به سایت آزمایشگاه عماد مراجعه کنید و ضمن دریافت اطلاعات لازم از خدمات این آزمایشگاه نیز به صورت حضوری و هم آنلاین بهرمند شوید.

نظر خود را بیان کنید