در حال حاضر طبق آماری که از طریق مطالعات سازمان بهداشت به دست آمده است، ۴۲۲ میلیون نفر در سطح جهان به بیماری دیابت که انواع مختلفی دارد، دچار هستند. علاوه بر این، طبق مطالعات همین سازمان امروزه حدود ۵/۱ میلیون نفر از افراد جهان نیز جان خود را در اثر این بیماری از دست داده‌اند.

این در حالی است که اگر بیماری دیابت کنترل و درمان شود، بیمار می‌تواند به زندگی عادی خود ادامه دهد و پس از مدتی سلامت خود را نیز به دست بیاورد. شما با خواندن این مطلب می‌توانید به پاسخ بسیاری از سوالات خود در زمینه‌ی بیماری مرض قند دست پیدا کنید.

آشنایی با دیابت و انواع آن

دیابت چیست؟

همه‌ی ما تا کنون نام دیابت را شنیده‌ایم. دیابت یا بیماری قند بالا نوعی سوخت و ساز غذایی مزمن است. در این بیماری هورمون‌های انسولینی که در بدن یک فرد وجود دارند، دیگر کارایی لازم را از خود به عمل نمی‌آورند و نمی‌توانند گلوکز را به سمت سلول‌های بدن ببرند.

این هورمون که توسط پانکراس تولید می‌شود، اگر توانایی خود را از دست بدهد، به جای این که گلوکز را به سمت سلول‌های موجود در بدن ببرد، این عناصر را در خون حرکت می‌دهد و از این طریق میزان قندی که در خون وجود دارد را بالا می برد. به همین دلیل در این شرایط، فرد بیمار باید به دکتر غدد مراجعه کند و این بیماری خود را د مان نماید.

انواع دیابت

  • دیابت نوع ۱: یکی از اختلالات خود ایمنی که ممکن است در بدن هر نوجوانی به وجود بیاید، بیماری دیابت نوع ۱ است. در این بیماری، دیگر بدن توانایی تولید انسولین را ندارد چرا که لوزالمعده توسط سیستم‌های ایمنی موجود در بدن تهدید شده است و دیگر نمی‌تواند انسولین را تولید کند.

حال برای شما راحت است که حدس بزنید در این شرایط برای بدن چه اتفاقی خواهد افتاد. دیگر هیچ انسولینی وجود ندارد که قند خون را کاهش دهد و همین امر رفته رفته می‌تواند فرد را به پای مرگ بکشاند. به این نوع از مرض قند، مرض قند مادرزادی هم گفته می‌شود که اگر از همان ابتدای جنینی توسط دکتر غدد کنترل گردد، ممکن است اصلا جایی در بدن فرزند نداشته باشد.

  • دیابت نوع ۲: در دیابت نوع دوم‌ که بیشتر اوقات برای بدن بزرگسالان به وجود می‌آید، بدن توانایی این که انسولین تولید کند را دارد اما این انسولین‌ها نمی‌توانند به خوبی به وظیفه‌ی خود عمل کنند. این بیماری بسیار متداول‌تر از نوع قبل است چرا که به راحتی با توجه به سبک نادرست زندگی افراد و رژیم‌های غذایی مضر، وارد بدن شده و در نهایت هم به یک بیماری خطرناک تبدیل می‌شود.

    اگر شما هم جزو افرادی هستید که با ورزش سر جنگ دارید و یا سیگار می‌کشید، احتمالا به این نوع از دیابت دچار هستید. علاوه بر این، افراد چاق و افرادی که نوشیدنی‌های صنعتی مصرف می‌کنند نیز جزو گروه‌های پرخطر در ابتلا به این بیماری هستند.

  • دیابت بارداری: دیابت بارداری همان گونه که از نامش پیدا است، نوعی دیابت است که اغلب از ماه‌های آخر بارداری با مادر همراه می‌شود و تا تولد جنین ادامه دارد. در برخی موارد هم مادر چند ماه پس از زایمان هم این بیماری را با خود حمل می‌کند.

    در این بیماری هورمون‌هایی که به وسیله‌ی جفت موجود در بدن مادر تولید می‌شوند، به صورت مستقیم بر روی انسولین تاثیر می‌گذارند و عملکرد این هورمون‌ها را مختل می‌کنند. برای درمان این بیماری نیز شما باید به دکتر غدد مراجعه کنید و پس از انجام آزمایشات و معاینات لازم، راه‌های درمان را پیش بگیرید.
    آشنایی با دیابت و انواع آن

  • دیابت بی‌مزه: یکی از بیماری‌هایی که نوع دیگری از مرض قند به حساب می‌آید و باید توسط دکتر غدد درمان شود، بیماری دیابت بی‌مزه است. این بیماری جزو بیماری‌های مادرزادی است که در آن فرد بیمار در درون غددهای درون ریز خود با اختلال مواجه می‌شود و تشنگی زیاد و ادرار بیش از حد را نیز تجربه می‌کند.

    در هنگام وقوع این بیماری شما باید متابولیسم بدن خود را زیر نظر یک دکتر و متخصص غدد چک کنید و راه‌های درمان را پیش بگیرید تا این که از شر این بیماری خلاص شوید.

  • پیش دیابت: یکی دیگر از انواع دیابت، پیش دیابت است‌ البته در این نوع شما هنوز به این بیماری دچار نشده‌اید و بدنتان آمادگی پذیرش مرض قند را دارد. به طور کلی اگر زمانی آزمایش خون دادید و متوجه شدید که در مرحله‌ی پیش دیابت هستید، باید بگوییم که شانس در خانه‌ی شما را زده است.

    در این مرحله گلوکز خون شما افزایش پیدا کرده است اما هنوز به بیماری مرض قند تبدیل نشده است. حال اگر شما زود متوجه این بیماری شوید و از طریق یک دکتر غدد خوب راه‌های درمان را دنبال کنید، بدون شک از پیش رفتن این بیماری در بدن هم‌ جلوگیری خواهید کرد.

علائم دیابت

به طور کلی علائم دیابت با توجه به نوعی که دارد، مشخص می‌شود. یعنی افرادی که دیابت نوع اول را در بدن خود دارند و افرادی که از مرض قند نوع دوم رنج می برند، علائم مختلفی را دارند اما مجموعه‌ای از علائمی که در زیر آمده‌اند، ممکن است متوجه یک فرد بیمار در این زمینه بشود:

  • تحمل گرسنگی‌های شدید و خستگی‌های بیش از حد
  • تکرار ادرار
  • خستگی بیش از حد
  • خشک شدن دهان و کاهش وزن به صورت ناگهانی
  • تشنگی بیش از حد و نوشیدن آب و مایعات به صورت فراوان
  • تار شدن دید چشم
  • سرخ شدن چهره و افزایش تعداد تنفس در نر دقیقه
  • بوی بد دهان
  • حالت تنوع، احساس ورم در معده و استفراغ‌های پی در پی
  • فقدان انرژی در بدن بیمار
  • خارش‌های پوستی
  • درد در پا و احساس بی‌حسی در برخی از اعضای بدن

راه‌های درمان دیابت

  1. تزریق انسولین که برای انواع مختلف دیابت بارداری، نوع یک و نوع دو تجویز می‌شود.
  2. استفاده از انواع داروهای خوراکی که به صورت قرص و شربت در بازار وجود دارند. البته شما باید با تجویز دکتر غدد این داروها را مصرف کنید.
  3. کاهش وزن با استفاده از رژیم غذایی درست و از بین بردن چاقی در بدن
  4. کنترل کردن دیابت خون به صورت دوره‌ای با استفاده از انجام آزمایشات خون و تفسیر این آزمایشات از طریق یک پزشک ‌خوب
  5. استفاده از مواد خوراکی که در درمان دیابت به خصوص دیابت نوع اول مؤثر هستند

آشنایی با دیابت و انواع آن

چه موقع برای درمان دیابت به پزشک مراجعه کنیم؟

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت از بیماری خود بی اطلاع‌اند، به ویژه اینکه در مراحل اولیه بیماری که فرد نیز علائمی ندارد و از آن جا که هیچ روش قطعی به جز انجام آزمایش قند خون برای فهمیدن اینکه آیا شما مبتلا به دیابت هستید یا نه وجود ندارد، بهتر است در مواردی که مشکوک هستید به دکتر غدد مراجعه کنید.

لیست بهترین دکترهای متخصص غدد تهران

  1. دکتر سحر قره
  2. دکتر راحله جلالی
  3. دکتر محمدکریم شهرزاد
  4. دکتر امیر آذرنیور
  5. دکتر مهتاب نیرومند

همچنین اگر متوجه علائم احتمالی دیابت شدید با پزشک خود مشورت کنید تا هر چه زودتر بیماری تشخیص داده شود و درمان زودتر شروع شود. به علاوه اگر قبلا دیابت در شما تشخیص داده شده پس از تشخیص، به پیگیری پزشکی منظم نیاز دارید تا میزان قند خون شما در سطح طبیعی تثبیت شود.

نظر خود را بیان کنید