تومور هیپوفیز یکی از رایج‌ترین تومورهای مغزی است که در اثر رشد غیرطبیعی غده هیپوفیز ایجاد می‌شود. هیپوفیز یکی از  مهم‌ترین غده‌های بدن انسان است که با همکاری هیپوتالاموس فعالیت‌های عمده‌ای را در بدن انجام می‌دهد. هیپوفیز بر روی دیگر غدد بدن مانند غده تیروئید، غدد فوق کلیوی و … تاثیر گذشته و هورمون‌های تولید شده توسط آنان را کنترل می‌کند. اندام‌های تولیدمثل و رشد کودکان نیز از دیگر مواردی هستند که تحت کنترل این غده قرار دارند. از این رو، هرگونه بیماری و مشکلی که برای غده هیپوفیز ایجاد شود، عملکرد آن را دچار اختلال کرده و باعث به هم ریختگی میزان هورمون‌های تولید شده می‌گردد و در نهایت مشکلات بسیاری را برای انسان ایجاد می‎کند. تومور هیپوفیز، از جمله تومورهای خوش‌خیم مغزی است که با عمل جراحی آندوسکوپی هیپوفیز، از جمجمه خارج می‌شود. در ادامه این مقاله به بیان این موضوع پرداخته و بهترین جراح تومور هیپوفیز را نیز معرفی می‌کنیم.

عنوان : درمان تومور هیپوفیز با جراحی آندوسکوپی

تومور هیپوفیز

هیپوفیز، یک غده‌ بیضی‌ شکل است که در قاعده جمجمه و بخش زیرین مغز قرار دارد. تومور هیپوفیز زمانی ایجاد می‌شود که این غده دچار رشد غیرطبیعی شده و از اندازه نرمال خود خارج گردد. این تومور معمولا رشد آرامی دارد و در همان بافت غده باقی ‌می‌ماند. از این رو، در دسته تومورهای خوش‌خیم مغزی قرار می‌گیرد. تومورهای هیپوفیز، که در اصطلاح پزشکی با عنوان آدنومای هیپوفیز شناخته می‌شوند، بر اساس اندازه‌شان به دو دسته کلی تقسیم‌بندی می‌گردند.

 آدنوماهایی که کوچک‌تر از یک سانتی‌متر هستند، میکروآدنوم و آدنوماهای بزرگ‌تر از یک سانتی‌متر، ماکروآدنوم نامیده می‌شوند. طبقه‌بندی دیگری از آدنوماها نیز وجود دارد که بر اساس نوع فعالیت آن‌ها می‌باشد. برخی از آدنوماها هورمون‌های خاصی را به داخل خون ترشح می‎کنند و عملکرد بخش‌های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند. این نوع آدنوماها با عنوان آدنوماهای فعال شناخته می‌شوند. نوع دیگری از آدنوماها نیز وجود دارند که فقط رشد می‌کنند و بزرگ می‌شوند. این آدنوماها در دسته آدنوماهای غیرفعال جای می‌گیرند.

جراحی آندوسکوپی هیپوفیز

تومور هیپوفیز از جمله تومورهای خوش‌خیم مغز است که به آرامی رشد می‌کند و معمولا در مراحل اولیه هیچ علائمی را از خود بروز نمی‌دهد. در اغلب موارد فرد بیمار به دلایل دیگری به پزشک مراجعه کرده و به طور اتفاقی در سی‌تی‌اسکن و ام‌ارآی متوجه وجود تومور می‌گردد. در این شرایط پزشک از بیمار می‌خواهد تا به صورت دوره‌ای مورد معاینه و آزمایش قرار گیرد تا در صورت رشد تومور و ایجاد علائم، درمان را آغاز نماید. همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، غده هیپوفیز فعالیت‌های مهمی را در بدن انجام می‌دهد  و کنترل دیگر هورمون‌های بدن را بر عهده دارد.  ایجاد هرگونه اختلال در این غده مشکلات بسیاری را برای انسان ایجاد می‎کند. از جمله این مشکلات می‌توان به ایجاد اختلال در رشد اندام‌های مختلف بدن، اختلال در عملکرد جنسی آقایان و بانوان، اختلال در میزان ترشح هورمون‌های غده تیروئید، افزایش میزان ادرار،  ضعف و خستگی بیش از اندازه و ایجاد تغییرات روحی اشاره کرد. در این موارد، پزشک دارودرمانی را برای بیمار آغاز می‌کند تا فعالیت غدد را در حد نرمال نگه دارد.

اگر تومور رشد سریعی داشته باشد و مشکلی برای عمل بیمار وجود نداشته باشد، پزشک عمل جراحی را انجام داده و تومور را به طور کلی از بدن خارج می‌کند. روش‌های مختلفی برای جراحی تومور مغزی وجود دارد، اما در مورد تومور هیپوفیز معمولا روش آندوسکوپی پیشنهاد می‌گردد. جراحی آندوسکوپی تومور هیپوفیز از جمله رایج‌ترین روش‌های جراحی است که با استفاده از وسیله‌ای با نام آندوسکوپ انجام می‌شود. آندوسکوپ یک لوله‌ی بسیار نازک است که بر روی سر آن یک میکروسکوپ، دوربین و نور قرار دارد.  جراح، آندوسکوپ را از راه بینی و سینوس‌ها  وارد مغز کرده و از این طریق به غده هیپوفیز دسترسی پیدا می‌کند. دوربین آندوسکوپ تصویر را بر روی صفحه نمایش نشان داده و امکان عمل جراحی و خارج کردن تومور را برای پزشک فراهم می‌کند. در این روش جراحی تومور از طریق بینی تخلیه می‌گردد و نیاز به باز کردن جمجمه نمی‌باشد.

عنوان : درمان تومور هیپوفیز با جراحی آندوسکوپی

بهترین جراح تومور هیپوفیز

جراحی تومورهای مغزی از سخت‌ترین جراحی‌های پزشکی است که نیاز به تجربه و دانش بسیار بالایی دارد. به همین دلیل باید به دنبال بهترین جراح تومور هیپوفیز باشید. جراح تومور هیپوفیز باید با آخرین متدهای روز دنیا آشنایی داشته باشد تا بتواند بهترین درمان را برای بیمار در نظر گرفته و مناسب‌ترین روش را برای جراحی انتخاب نماید. از طرف دیگر اخلاق و خوشرویی جراح نیز بسیار مهم است. جراح تومور هیپوفیز باید مهربان باشد و با صبر  و حوصله با بیمار و اطرافیان او صحبت کند. خوشرویی و ایجاد احساس صمیمیت در بیمار باعث اعتماد او به پزشک شده و استرس و نگرانی را از او دور می‌کند. در صورتی که پزشک از روش آندوسکوپی برای خارج کردن تومور استفاده کند، علاوه بر جراح مغز و اعصاب، یک جراح گوش، حلق و بینی نیز در عمل جراحی حضور دارد. این جراح نیز باید بسیار حرفه‌ای و باتجربه باشد تا بتواند عمل را بدون اشتباه و با کمترین عوارض برای بیمار انجام دهد.

تومور هیپوفیز یکی از رایج‌ترین تومورهای مغزی است که سالانه افراد بسیاری را در نقاط مختلف دنیا مبتلا می‌کند. بر اساس آمار به دست آمده از هر ۶ نفر یک نفر به این بیماری دچار می‌شوند. خوشبختانه تومور هیپوفیز یک تومور خوش‌خیم است که رشد آرامی دارد و معمولا مشکل خاصی را برای فرد ایجاد نمی‌کند.  البته این به معنای بی‌خطر بودن تومور نیست! فرد مبتلا به تومور باید تحت نظر پزشک قرار گیرد تا در صورت رشد تومور، درمان آن را سریعا آغاز نماید. در این مواقع پزشک علائم و سابقه بیمار را مور بررسی قرار داده و آزمایشاتی را برای او تجویز می‌کند تا اطلاعات لازم را در مورد تومور به دست آورد. نوع درمان تومور بستگی به شکل و اندازه  آن دارد. در صورتی که تومور بزرگ باشد و مشکلی برای جراحی وجود نداشته باشد، جراحی آندوسکوپی هیپوفیز انجام می‌شود و تومور از راه بینی خارج می‌گردد.

نظر خود را بیان کنید