ایا صفحه نمایش بزرگ برای چشم های شما مضر است؟ چند ساعت در روز به مانیتور نگاه کنیم؟ اینها نمونهای از سوالات کاربرانی است که به صورت مداوم از کامپیوتر استفاده کرده و به مانیتور خیره میشوند. اگر شما هم به دنبال پاسخی روشن برای این سوالها هستید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
عوارض جدی خیره شدن به مانیتور برای چشم
نگاه کردن به مانیتور برای طولانیمدت میتواند عوارض بسیار بدی برای چشمان شما داشته باشد. در ادامه، برخی از مهمترین موارد را بیان میکنیم.
خستگی چشم
نگاه طولانی به مانیتور، باعث خستگی چشم و بروز مشکلاتی مانند دوبینی، سردرد و عدم تمرکز میشود.
خشک شدن چشم
وقتی به مانیتور خیره میشیود، کمتر پلک خواهید زد و همین مسئله باعث تحریک چشم و خشک شدن آن میشود. خشکی چشم، اثری منفی بر روی سلامت چشم دارد و میتواند مشکلاتی مانند تار شدن دید را به همراه داشته باشد.
از دست دادن تمرکز
اگرچه اساسا افزایش سن باعث از دست رفتن توانایی تمرکز درست میشود، اما نگاه کردن به مانیتور هم میتواند تاثیر بسزایی در این زمینه داشته و به بروز چنین مشکلی سرعت ببخشد. در نتیجه این اتفاق، شما نمیتوانید بهسرعت در فاصلههای مختلف تمرکز کنید.
نزدیک بینی
یکی دیگر از عوارض جدی خیره شدن به مانیتور برای چشم که اثر خود را در طولانی مدت نشان میدهد، ابتلا به نزدیک بینی است. این مسئله که البته در کودکان شایعتر است، در شرایطی به وجود میآید که دائما در خانه و محیطهای بسته و تاریک باشید چرا که چشمها برای تقویت به نور نیاز دارند.
آسیب به شبکیه چشم
دستگاههای دیجیتالی، نور آبی از خود ساطع میکنند که این نور میتواند به بخشهای داخلی پشت چشم (همان شبکیه) برسد. مطالعات نشان میدهند که نور آبی میتواند سلولهای حساس به نور در شبکه چشم را تخریب کند. در نتیجه این اتفاق، افراد میتوانند به ماکولای چشم دچار شوند؛ وضعیتی که در نهایت باعث تضعیف بینایی خواهد شد. مطالعات انجامشده توسط انجمن بیناییسنجی آمریکا نشان میدهد که کودکان، در مقایسه با بزرگسالان، بیشتر در معرض آسیب نور آبی هستند.
جلوگیری از آسیب مانیتور به چشم
خوشبختانه، راههای مختلفی برای جلوگیری از آسیب دیدن چشم در اثر نگاه کردن طولانی به مانیتور وجود دارد که برخی از مهمترین موارد را در ادامه بیان میکنیم.
تنظیم نور
یکی از بهترین راهها برای جلوگیری از آسیب مانیتور به چشم، تنظیم نور صفحه است. اغلب نمایشگرهایی که در بازار به فروش میرسند، قابلیت تنظیم شدت روشنایی را دارند. مطمئن شوید که صفحه مانیتور شما از محیط اطرافتان روشنتر نیست و چشمها برای دیدن بهتر صفحه، نیاز به فعالیت و انرژی بیشتر ندارند. افزایش کنتراست صفحه و همچنین تنظیم نور اتاق هم میتواند رویکرد خوبی برای جلوگیری از خستگی چشم باشد.
استراحت دادن به چشم ها
انجمن چشمپزشکی آمریکا برای جلوگیری از خستگی چشم، توصیه میکند که از قانون ۲۰-۲۰-۲۰ پیروی کنید؛ بر این اساس، هر ۲۰ دقیقه سعی کنید تا به جسم یا سوژهای در فاصله ۲۰ فوتی (تقریبا ۶ متری) خود برای ۲۰ ثانیه نگاه کنید. این کار باعث استراحت چشمها شده و کمک میکند تا دوباره متمرکز شوند.
مرطوب نگه داشتن چشم ها
هر وقت احساس کردید که چشم شما خشک شده است، میتوانید از اشک مصنوعی برای مرطوب کردن چشمها استفاده کنید. جالب است بدانید که در کنار خیره شدن به مانیتور، بخاریها و کولرهای که در نزدیکی شما هستند هم باعث خشکی چشم میشوند.
حفظ فاصله استاندارد
برای جلوگیری از آسیب چشم بهتر است مانیتور را در فاصله حدود ۲۵ اینچی (تقریبا ۶۳ سانتیمتری) خود قرار دهید چرا که نزدیک بودن به صفحه باعث فعالیت و تلاش بیشتر چشمها برای دیدن میشود. افزون بر این، بهتر است زاویه صفحه به گونهای تنظیم شود که نگاه رو به پایین داشته باشید.
در پاسخ به این سوال که «ایا صفحه نمایش بزرگ برای چشم های شما مضر است؟» اساسا اندازه نمایشگر مطرح نیست، بلکه این عدم رعایت فاصله استاندارد است که میتواند به چشمهای شما آسیب برساند.
کاهش تابش های خیره کننده نور
قرار دادن مانیتور در موقعیتی که مانع از بازتاب نور خورشید یا لامپهای نزدیک شما شود، اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که تابش نور باعث تشدید فشار به چشم خواهد شد.
استفاده از فیلترهای نور آبی
برای جلوگیری از آسیب مانیتور به چشم میتوانید سراغ فیلترهای نور آبی بروید؛ این فیلترها حجم نور آبی که از مانیتور ساطع میشود را کاهش دهد. با کاهش این نور، احساس خستگی چشمها در استفاده طولانیمدت نیز کمتر خواهد شد.
معاینه سالانه چشم ها
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است؛ پس حتما به صورت دورهای پیش متخصص بروید تا مطمئن شوید که سلامت چشمها در بالاترین میزان است.
چند ساعت در روز به مانیتور نگاه کنیم ؟
کارشناسان معتقدند که مدت زمان نگاه کردن به مانیتور در طول یک روز، نباید بیشتر از ۲ ساعت باشد. با این حال، در پایین سعی کردهایم تا مدت زمان مناسب برای نگاه به مانیتور را بر اساس سن افراد مختلف، بیان کنیم:
- کودکان ۱۸ ماهه و کمتر: در این سن، کارشناسان توصیه میکنند که کودک شما مطلقا به نمایشگر نگاه نکنند و مدت زمان آن، صفر باشد.
- کودکان ۱۸ ماهه تا ۲ ساله: در این بازه سنی، تماشای مانیتور برای کمتر از یک ساعت در روز توصیه میشود.
- کودکان ۲ تا ۵ ساله: تماشای صفحه برای کمتر از یک ساعت در روزهای هفته و کمتر از ۳ ساعت برای آخر هفته مناسب است.
- کودکان ۶ ساله و بزرگتر: بهتر است که کودکان در این بازه سنی و به صورت کلی تمام افراد، روزانه کمتر از ۲ ساعت به مانیتور نگاه کنند.
- بزرگسالان: سعی کنید زمان نگاه کردن به مانیتور را به ۲ تا ۴ ساعت در روز محدود کنید. در صورتی که کار شما با کامپیوتر است، بهتر است این زمان، حداکثر ۸ ساعت در طول یک روز باشد.
سخن پایانی
اگرچه نگاه کردن به مانیتور به صورت مداوم، تاثیرات منفی زیادی روی سلامت چشم و ذهن شما دارد، ولی با در نظر گرفتن چند اصل مهم، بهآسانی میتوان این تاثیرات را به حداقل رساند. اگر در حین کار با کامپیوتر متوجه بروز علائم مختلف شدید، احتمالا باید شیوه خود در استفاده از کامپیوتر را تغییر دهید. علاوه بر این، توصیه میکنیم هنگام خرید مانیتور سراغ محصولاتی بروید که به صورت پیشفرض، دارای فیلترهای نور آبی هستند یا با استفاده از فناوریهای روز، مانع از آسیب به چشمها میشوند.