بسیاری از ورزشهایی که در منزل یا حرکات کششی که در باشگاهها بعد از ورزش کردن انجام میدهیم زیرمجموعه تمرین درمانی و فیزیوتراپی میباشند. به عبارت دیگر حرکات ورزشی که برای برگرداندن عضو آسیب دیده به وضعیت قبل، انجام میدهیم تمرین درمانی گفته میشود. تمرین درمانی در واقع یکی از زیرمجموعه های علم فیزیوتراپی است. با تمرین درمانی وضعیت اسکلتی و عضلانی تغییر میکند و با فیزیوتراپی از درد و آسیب جلوگیری میشود و درد و تورمی که در بافتهای واریسی ایجاد شده کمتر خواهد شد.
ناتوانی نواحی آسیب دیده باعث میشود بیمار از کارهای روزانه و تفریحات مورد علاقه اش محروم شود. اما با تمرین درمانی میشود بجای افسردگی یا غصه خوردن به جنگ مشکلات بروید و از تمام توان خود استفاده کنید تا دوباره نیروی خود را به دست بیاورید. برای کسب اطلاعات بیشتر به «سایت مطب درد» مراجعه نمایید تا به صورت رایگان سؤالات شما پاسخ داده شود.
فواید تمرین درمانی
تمرین درمانی مزیتهای بی شماری را برای بیماران خواهد داشت، مزایایی همچون: بهبود بافتهای آسیب دیده، بهبود کپسول مفصلی، قوی شدن عضلات، اندام ایده ال، کاهش درد، پیشگیری از تحلیل رفتن استخوانها، بهبود وضعیت روحی بیمار، بهبود کمردرد، گردن درد، زانو درد، پا درد، بازیابی بافت پیوندی مفصلی، بهبود دامنه حرکتی را می توان نام برد.
یکی از مهمترین بخشهای فیزیوتراپی تمرین درمانی است، ورزش درمانی یا تمرین درمانی باعث بازگردانی تعادل بیمار میشود و مفاصل آسیب دیده تا حد مناسبی تقویت میشوند.
اهداف تمرین درمانی
اولین هدف تمرین درمانی «کمک به کاهش درد» و التهاب بیماران است.
سایر اهداف تمرین درمانی عبارتاند از:
- بهبود و بازیابی عملکرد جنسی
- بهبود وضعیت سلامت کلی
- تناسب اندام و احساس شادی
- کاهش درد و علت آن
- رسیدن به سطح بهینه در طی انجام فعالیت ورزشی
- افزایش گردش خون که باعث سریع شدن روند بهبود بافتها میشود.
اصول تمرین درمانی
اولین اصل در تمرین درمانی انجام تمرینهای فیزیوتراپی است که توسط متخصص درد در صورت نیاز برای شما تجویز میشود که در آن کلیه تکنیکهای ورزشی مورد استفاده قرار میگیرد و اینکه اگر تمرینها مختص عضلات آسیب دیده باشند، انجام سه دسته از تمرینات باعث قوی شدن عضلات و استقامت آنها میشود که شامل ایزوتونیک، ایزومتریک وایزو کینتیک میباشد که نمونه این تمرینات: دمبل زدن، تمرین با توپ طبی به صورت سنگین و با تکرار صورت میگیرد.
به کدام دکتر متخصص درد برای تمرین درمانی مراجعه کنیم ؟ در چند سال گذشته دکتر شمس جز بهترین دکتر متخصص درد در ایران شناخته شده است که در مطب تخصصی درد ایشان میتوانید درد مفصل زانو، درد کمری و لگن، دردهای انتشاری اندام ها، درد مفاصل دست، بازو، مچ پا و خار پاشنه، سردرد، درد گردن، ارتروزها، درد شانه، درد آرنج، دردهای نورالژیک و سایر دردهای بدن با روش های نوین دنیا درمان می شوند.
وسایل تمرین درمانی در فیزیو تراپی
قاعدتاً برای هر روش درمانی نیاز به ابزار یا دانش بخصوصی هست، در تمرین درمانی بیشتر از وسایل زیر استفاده می شود.
- دوچرخه ثابت و تردمیل
- استندینگ فریم برای درمان بیماران نخاعی
- استپر برای درمان کمردرد، افزایش تراکم استخوان و…
کمر درد و تأثیر تمرین درمانی در بهبود آن
کمر بیشترین فشار وزن در بدن را تحمل میکند علت هم آن است که وصل کننده قسمت بالا و پایین بدن به همدیگر است، به همین خاطر آسیب دیدگی آن زیاد می باشد. بیشتر مردم در زندگیشان حداقل یکبار کمر درد را تجربه کرده اند.
بهبود کمر درد نیازمند یک دوره استراحت چند هفته ای یا چندین ماه میباشد، اما گاهی اوقات امکان دارد درد دوباره پدیدار شود.
دلیلهای به وجود آمدن کمردرد مثل نشستن غلط، خم شدن نادرست، بلند کردن اجسام سنگین، افزایش سن و… میباشد.
اما شایعترین علت کمر درد: دیسک کمر، سیاتیک، ضربه شدید، التهاب، بیماری اسپوندیلیت آنکیلوزان میباشد.
حرکات ورزشی فیزیو تراپی برای کمردرد بسیار مفید است، اما در انجام حرکات باید دقت کنید، تمرین اشتباهی میتواند نتیجه برعکس داشته باشد و درد کمر بیشتر بشود.
قبل از تمرین با فیزیوتراپ صحبت کنید که روشهایی که مناسب شما نیست را به شما بگوید.
تأثیر دراز و نشست در کمر درد
با دراز نشست کردن میتوانیم عضلات شکم را تقویت کنیم اما طریقه ناصحیح حرکات دراز و نشست میتواند به دیسکها در ستون فقرات آسیب بزند.
رابطه بین سیاتیک و تمرین درد
تمرین درمانی در بهبود علائم سیاتیک تأثیر بسزایی دارد با انجام چند حرکت فیزیوتراپی میتوانید به کاهش علائم سیاتیک مانند:
پادرد، بی حسی و سوزن سوزن شدن پاها که در اثر صدمه به ریشههای عصبی سیاتیک در ستون فقرات به وجود آمده کمک نمایید که حرکتهای آن به چگونگی علت به وجود آمدن سیاتیک بستگی دارد که تشخیص آن به عهده فیزیوتراپ است.
زانو درد و تأثیر تمرین درمانی در بهبود آن
زانو درد یک عارضه بسیار مهم است زیرا زانو یکی از اندامهای حساس بدن میباشد که باید به آن توجه کرد،
استفاده بیش از حد از زانو باعث به خطر انداختن مفصل میشود، اما باید دقت داشت، کم استفاده کردن از زانوها هم باعث ضعیف شدن آنها میشود در حقیقت زانو مانند شمشیر دو لبه است بنابراین باید حرکاتی متعادل داشته باشیم.
گاهی ممکن است نوجوانان یا جوانان و یا کسانی که اهل ورزش هستند دردی را در قسمت زانو یا زیر کشکک آن، احساس کنند که با ورزش و یکسری حرکات اصلاحی مخصوص قدرت و توان زانوی شما بیشتر خواهد شد.
فیزیوتراپی برای کمک به کاهش درد زانو مفید است و باعث بهبود عملکرد مفصل زان، قوی کردن عضلات، کاهش تورم و آب آوردن زانو، بهبود تورم و سفتی زانو میشود.
نباید در حین ورزش درد زیادی را احساس کنید، درد را باید جدی گرفت و از انجام بیش از حد تمرین جلوگیری شود.
در مقاله Exercise and Activity in Pain Management از سایت physio-pedia.com به نکات جالبی درباره تاثیر ورزش و مدیریت درد گفته است که حتما در صورت امکان این مقاله تخصصی را مطالعه کنید که توسط دکتر محمد حسن شمس نیز مورد تایید قرار گرفته است:
https://www.physio-pedia.com/Exercise_and_Activity_in_Pain_Management
گردن درد و تأثیر تمرین درمانی در بهبود آن
گردن درد در بین بیماران بیشترین شکایت را دارد ابتلا به آرتروز از دلایل خیلی شایع گردن درد است و در بعضی موارد علت گردن درد، میتواند دیسک گردن باشد.
اگر این نشانهها را دارید باید حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- بی حسی یا ضعف در دستها
- درد شدید در قسمت شانه و بازو
- شدید شدن درد گردن بعد از ثابت نگه داشتن در یک حالت
- خشکی و گرفتگی عضلات
- سردرد
با انجام یکسری تمرینات ورزشی میتوانید عضلات آسیب دیده گردن را تقویت کنید.
تمرین درمانی باعث درمان گردن درد و علت به وجود آمدن آن میشود و آرتروز، خشکی و گرفتگی عضلات، دیسک گردن را برطرف میکند.
تمرینات را هرروز و در دفعاتی که پزشک مشخص کرده انجام دهید، مهمترین ورزشهای گردن عبارتاند از:
- حرکات سر به بالا و پایین
- چرخش گردن به طرفین
- فشار جانبی
- فشار به سر و مقاومت گردن
- بالا آوردن شانهها
پادرد و تأثیر تمرین درمانی در بهبود آن
پا درد نیز بسیار شایع است که علت آن میتواند آسیب دیدگی باشد، در بعضی موارد به دلیل یکسری عارضه یا دلایل غیر ضربه ای رخ میدهد.
آسیب یا التهاب می تواند یکی از علتهای پا درد باشد که در ساختار پا مثل استخوانها، مفاصل، عضلات، تاندونها، رباطها، عصبها یا پوست شکل میگیرد.
علائم پا درد به صورت مختلفی خودش را نشان میدهد و متفاوت است، گاهی اوقات شدید، ثابت و یکنواخت یا سوزان میباشد.
میتوان برای امتحان کردن ناحیه درد آنها لمس کرد که با لمس کردن باعث تشدید درد می شود. شدت و نوع درد در بیماران نوروپاتی و سیاتیک متفاوت است به عنوان مثال در نوروپاتی احساس سوزش وجود دارد که در سیاتیک درد شدیدتر بوده و بیمار احساس تیر کشیدن میکند.
با یکسری حرکات در تمرین درمانی میتوان به کاهش درد و علت درد کمک کرد.
متخصص فیزیوتراپی در مرحله اول شرایط شما ارزیابی میکند که علت درد مشخص شود و براساس وضعیت شما، درمان را آغاز میکند.
جمع بندی
همانطور که متوجه شدین، تمرین درمانی می تواند یک روش درمانی عالی برای آسیب دیدگان دردهای فیزیکی باشد که بدون نیاز به جراحی و یا استفاده از داروهای شیمیایی می تواند به شما کمک کند تا سلامتی خود را باز گردانید.
این مورد را در نظر داشته باشید که تمرینهای اشتباهی می تواند اثر معکوس داشته باشد، پس بهتر از که حتماً از یک متخصص درد در این زمینه کمک بگیرید.