6 ورزش فوق العاده در خانه برای بیماران ام اس

فواید ورزش و تاثیرات مثبت آن برعملکرد بهتراندامهای داخلی بدن، تقویت ماهیچه ها، دفع سموم ازطریق تعریق و به طور کلی ارتقای سطح سلامت جسمی و روحی افراد بر کسی پوشیده نیست.

اما مداومت بر انجام ورزش‌ها و نرمش های سبک در دراز مدت برای برخی از بیماران به خصوص افراد مبتلا به ام اس که با ضعف درعملکرد اعصاب وعضلاتشان روبه‌رو هستند و اضطراب و افسردگی و حالات بد روحی وضعیتشان را حادتر می کند، از اهمیت دو چندانی برخوردار است.

اهمیت ورزش برای بیماران ام اس

ورزش کردن موجب افزایش تعادل و آمادگی جسمانی بدن آنها شده و علاوه بر کنترل خستگی، روحیه ی آنها را نیز تقویت کرده و احساس شادی و نشاط بیشتری برایشان بدنبال می آورد.

بهتر است این افراد برای مبارزه با بیماری و در دست گرفتن کنترل شرایط، در کنار فیزیوتراپی و کاردرمانی با مشورت پزشک و رعایت استانداردها و از همه مهمتر همراهی یکی از اعضای خانواده یا پرستار منزل ، انجام ورزش های کششی،هوازی و استقامتی مانند پیاده روی نرم و آهسته، یوگا ،پیلاتس و شنای سبک را در برنامه روزانه خود قرار دهند تا با داشتن تحرک و فعالیت بدنی کافی علاوه بر تناسب اندام و جلوگیری از چاقی و بهبود عملکرد قلب، مغز، غده ی تیروئید و تنفس خود، انعطاف پذیری و واکنش حسی و عصبی بهتری در سیستم های عضلانی و اسکلتی خود داشته باشند.

 در ادامه قصد داریم بپردازیم به چند مورد از ورزش های خانگی که عزیزان مبتلا به بیماری ام اس می توانند بدون خروج از منزل و در خانه با پرداختن به آنها، فشار و استرس را از خود دور کرده و با بالا بردن ظرفیت عضلاتشان کیفیت بهتری را در زندگی خود تجربه کنند.

۶ ورزش مناسب که بیماران ام اس می توانند در خانه انجام دهند

اسکوات دیواری

برای تقویت عضلات پا، تمرینات قدرتی چون اسکوات دیواری می‌توانند بسیار مثمرثمر واقع شوند. برای انجام این حرکت لازم است مقداری از دیوار فاصله گرفته و پشت کمر خود را به دیوار بچسبانید و آهسته به پایین آمده تا به حالت نشسته بر روی صندلی در بیایید.

بهتر است این تمرین را در روزهای اول بدون وزنه انجام دهید و با افزایش آمادگی و قدرت بدن به مرور وزنه‌های کوچک دستی را نیز به این حرکت اضافه کنید تا این گونه تاثیرات آن بر عضلات پای خود را افزایش دهید.

پوش آپ دیواری

یکی از تمرینات خانگی مفید برای تقویت عضلات بازو، سینه و به ‌طورکلی بالاتنه برای افرادی که بیماری ام اس دارند، پوش آپ دیواری می باشد. شیوه ی صحیح این تمرین به گونه ای است که فرد باید دستها را بیشتر از عرض شانه باز کرده و به دیوار بچسباند و پاها را به اندازه ای از دیوار فاصله دهد که با خم کردن آرنج، در قسمت ساق پا و قفسه سینه ی خود کمی کشش احساس کند تا بتواند با صاف و خم کردن آرنج و تکرار این حرکت با توجه به توانایی خود عضلات دست و سینه خود را بکار گرفته و آنها را تقویت کند.

پلانک

برای درگیر کردن و افزایش توان عضلات شکمی و میان تنه، پلانک حرکت بسیار مفیدی می باشد. برای این منظور باید آرنجتان را در راستای شانه و رو به زمین قرار دهید و سعی کنید تمام وزن خود را روی انگشتان پا و آرنج به مدت ۱۰ ثانیه نگه دارید و بعد خود را رها کرده و استراحت کنید و چندین بار این پروسه را تکرار کرده و تلاش کنید بدون متحمل شدن فشار زیاد، هر بار تحمل خود را افزایش داده و مدت بیشتری در این وضعیت باقی بمانید.

حرکت پل

پل یکی از بهترین حرکات ترکیبی است که همزمان عضلات باسن، پشت، کمر، شکم و ران ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای این تمرین لازم است که رو به سقف دراز بکشید و زانوها را خم کرده و کف پاهای خود را به صورت صاف روی زمین و دستهایتان را در کنار بدن خود قرار دهید و سعی کنید بدون حرکت دادن پاها، باسن و کمر خود را تا کتف از زمین بلند کرده و پس از کمی مکث به حالت اولیه و استراحت بازگردید و با تمرین، به مرور زمان تعداد این حرکت را تا ۱۲ بار افزایش دهید.

قدم رو بدون جابجایی

مداومت به انجام تمرینات تعادلی مانند قدم رو بدون جابجایی برای بیماران ام اس که در این زمینه دچار مشکل هستند بسیار حائز اهمیت می باشد. برای انجام این حرکت، تنها کافی است صاف بایستید و به نوبت هر یک از پاهای خود را از زانو به موازات بدن خم کرده و به آرامی بلند کنید تا ران پای مذکور درراستای سطح زمین قرار بگیرد.

در این حالت باید سعی کنید وزن بدن خود را روی یک پا به مدت چند ثانیه حفظ کنید و درعین حال وضعیتتان را ثابت نگه دارید، سپس به حالت ایستاده برگشته و این حرکت را با پای دیگر تکرار کنید. بهتر است در صورت عدم توانایی در کنترل تعادل، حین انجام این تمرین با یاری گرفتن از یک تکیه گاه مانند دیوار یا لبه ی صندلی به حفظ ثبات و جلوگیری ازافتادن خود کمک کنید.

6 ورزش فوق العاده در خانه برای بیماران ام اس

حرکت لانگز

لانگز حرکتی بسیار مفید و موثر برای تقویت اندام های تحتانی بیماران مبتلا به ام اس میباشد. زیرا با مداومت به این حرکت به راحتی می توانند عضلات چهارسر همسترینگ و مچ پای خود را تقویت کنند و در عین حال همزمان روی توانایی حفظ تعادل خود نیز کار کنند.

 برای این امر لازم است یک پای خود را جلوتر بگذارند و همزمان زانوی پای جلو و عقب را تا ایجاد زاویه ۹۰ درجه در آنها خم کنند و پس از مدتی قرار گرفتن در این حالت، به وضعیت قبل بازگشته و جای پاها را عوض کنند.

همچنین این عزیزان در صورت داشتن توانایی، می‌توانند با در دست گرفتن وزنه در حین انجام این تمرین تاثیرات آن را برای خود دوچندان کنند.

حرف پایانی

توصیه کارشناسان بخش سلامت، موسسه پرستاری آتیه پرستاران سلامت ، این است که در صورت ابتلا به بیماری ام اس، در کنار پیگیری روند دارویی و درمانی خود، از انجام ورزشهای خانگی که کم هزینه ترین راه مقابله با این بیماری می باشند غافل نشوید و با ایجاد محیطی امن در خانه برای جلوگیری از سرخوردن و حفظ نکات ایمنی در هنگام ورزش کردن مانند قرا گرفتن در کنار یک تکیه گاه برای تکیه کردن در صورت لزوم و نوشیدن آب و مایعات کافی درحین انجام این فعالیتها، از تاثیرات شگرف آن برای افزایش توانایی و انرژی بدن و بهبود خلق و خوی خود بهره ببرید.

بهتر است در صورتی که در خانه تنها هستید و اطرافیانتان به علت اشتغال به کار فرصت رسیدگی به شما را ندارند، از کمک پرستارانی که در دفاتر خدمات پرستاری آماده خدمت‌رسانی به بیماران از جمله افراد مبتلا به ام اس در منزل هستند بهره ببرید تا با مصاحبت با آنان روحیه تان تقویت شده و اضطراب و ترس ناشی از بد شدن حالت تان درصورت تنها بودن را از خود دورکرده و درهنگام احساس ضعف و خستگی، پرستاری مجرب و کاربلد در کنار خود داشته باشید.

 همچنین این افراد با تدارک غذاهای متناسب با رژیم ضد التهابی حاوی میوه‌ها و سبزیجات تازه، حبوبات و غلات سبوس‌دار و محدود کردن غذاهای التهاب زا مانند غذاهای سرخ کردنی و نیمه آماده و یادآوری زمان دقیق مصرف داروها و پیگیری منظم روند درمانیتان به شما در بهبود شرایطتان کمک کند.

۱ دیدگاه

  1. هستی در اردیبهشت ۱, ۱۴۰۱در۳:۰۲ ق٫ظ

    سلام خیلی عالی بود مقالتون.

نظر خود را بیان کنید