هنگامی که فردی دچار اختلال، ناتوانی و آسیب در ناحیه استخوانی و عضلانی می شود، فیزیوتراپی به بازگشت عملکرد قوای از دست رفته کمک می کند. فیزیوتراپیست یک پزشک آموزش دیده و متخصص است که با تشخیص ناهنجاری و آسیب وارده به محل مورد نظر، درمان را برای بهبود و حفظ عملکرد آغاز می کند.
فیزیوتراپیست در مکان هایی مانند مطب خصوصی، مرکز سالمندان، توان بخشی، ورزش و تناسب اندام و… فعالیت می کند. ممکن است فیزیوتراپی یک درمان مستقل باشد یا در مواقعی از درمان های دیگر پشتیبانی کند. در ادامه این مطلب به بررسی این روش درمانی و فواید آن میپردازیم.
فیزیوتراپی زانو کرج فیزیوتراپی کمر کرج فیزیوتراپی شانه کرج
انواع فیزیوتراپی:
فیزیوتراپی در دو دیدگاه به صورت زیر تقسیم بندی می شود:
- تقسیم فیزیوتراپی بر اساس نوع بیماری که شامل موارد زیر است :
ارتوپدی: پارگی تاندون و رباط، آراتروز، درد مفاصل و... هستند.
نورولوژی: که شامل ام اس، سکته مغزی،
فلج و پارکینسون است.
سالمندان، کودکان و زنان، اختلالات مدفوع و ادرار، ورزش و تناسب اندام از انواع بیماری های فیزیوتراپی هستند.
- دسته دوم فیزیوتراپی شامل تکنیک های درمان است که با توجه به نوع بیماری مورد استفاده قرار می گیرد.
منوال تراپی: منوال تراپی توسط حرکات دست روی بدن انجام می شود. حرکات کششی، ریلیز بافت و استرچ از روش های درمانی منوال تراپی هستند.
الکترو تراپی: الکترو تراپی توسط دستگاه های مختلف با امواج فرابنفش صورت می گیرد که شامل شاکویو، لیزر پرتوتوان و تکار تراپی است.
تمرین درمانی: با استفاده از تمرین درمانی یک سری از تمرینات کششی و عضلانی در اختیار بیمار قرار می گیرد که با توجه به آن در کلینیک و یا منزل تمرینات انجام می شود.
فیزیوتراپی سالمندی:
متابولیسم کلی بدن با افزایش سن و بروز سالمندی شروع به کند شدن می کند که سبب بروز بیماری های مفصلی و آرتروز می شود. فیزیوتراپی سالمندی به ماهیچه های ما کمک می کند تا در این سن از صدمات و آسیب های احتمالی در امان باشیم.
فیزیوتراپی به بیماران مسنی که از اختلالات و بی اختیاری، درد مفاصل و آرتریت و هم چنین پوکی استخوان رنج میبرند، کمک شایانی می کند و بهبود عملکرد و فعالیت بدنی را افزایش میدهد.
فیزیوتراپی ارتوپدی:
ارتوپد که شامل مشکلات استخوانی و عضلانی مانند شکستگی، تاندونیت، پیچ خوردگی و… می باشد، توسط فیزیوتراپیست و تمرینات مناسب کاملا بهبود پیدا می کند. فیزیوتراپی ارتوپدی روند افزایش توان بخشی و بازگشت سلامتی را افزایش میدهد.
فیزیوتراپی عصبی:
فیزیوتراپی عصبی به بیمارانی که به اختلالات عصبی مانند فلج مغزی، آلزایمر، پارکینسون و بیماری های مشابه این مبتلا هستند کمک می کند. با کاهش آتروفی عضلات به افزایش قدرت اندام ها میپردازد.
فیزیوتراپی کودکان:
یکی دیگر از روش های درمانی فیزیوتراپی برای کودکان است. فیزیوتراپی کودک به بهبود مهارت های حرکتی، رشد، افزایش قدرت تعادل، اختلالات ژنتیکی و آسیب به سر کمک می کند. بنابراین فیزیوتراپی کودکان مزایای بسیاری دارد که شما می توانید کودکان خود را برای بهبود هر چه بهتر عملکرد نزد فیزیوتراپیست متخصص ببرید.
توان بخشی لگن:
یکی دیگر از درمان های فیزیوتراپی، توان بخشی لگن است. با استفاده از این درمان می توان بی اختیاری ادرار و مدفوع و درد های ناشی از این ناحیه را به خوبی درمان کرد و تسکین داد.
روش درمانی فیزیوتراپی:
تحریک الکتریکی: تحریک الکتریکی زیر پوستی یکی از روش های درمانی فیزیوتراپی است که توسط الکترود های مخصوص انجام می شود و به افزایش عملکرد عضلات کمک می کند.
نور درمانی: از لیزر و چراغ های مخصوص در این روش درمانی برای بهبود برخی بیماری ها استفاده می کنند.
سونوگرافی: با سونوگرافی به بهبود جریان خون و عملکرد تاندون و ماهیچه ها با روش گرم کردن میپردازند.
فواید فیزیوتراپی:
فیزیوتراپی به سن خاصی محدود نمی شود و ممکن است که هر فردی با هر سن به فیزیوتراپی نیاز پیدا کند. فیزیوتراپیست متخصص با در نظر گرفتن نوع بیماری و اختلالات به وجود آمده از روش درمانی خاصی برای بازگشت توان بخشی و بهبود عملکرد فرد کمک می کند. با فیزیوتراپی از بروز آسیب های بیشتر جلوگیری می شود و به عنوان یک روش درمانی مؤثر همواره مورد استفاده قرار می گیرد.
- کاهش و از بین بردن درد
- عدم نیاز به جراحی
- بهبود فعالیت و تحرک
- بهبود عملکرد بدن
- کنترل بیماری های قلبی و عروقی
- بهبود پوکی استخوان و آرتروز
- مدیریت ورزش و تناسب اندام
- بهبود و مراقبت از سلامت زنان
سخن پایانی:
همان طور که گفته شد از فیزیوتراپی در هر سنی و هر بیماری که تعادل و اختیارات بدن شما را سلب کرده، مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از تکنیک های فیزیکی فیزیوتراپی می توان به بهبود عملکرد و کاهش درد کمک کرد. بیماری هایی که مربوط به ماهیچه، استخوان، اعصاب و قلب و عروق هستند، با مدیریت کامل و جامع توسط فیزیوتراپیست قابل درمان می باشند و در درمان بیماری و بازگشت سلامتی سهم قابل توجهی دارند.