همهی ما در زندگی خود با چالشها و مشکلاتی روبهرو هستیم که گاهی به تنهایی و گاهیاوقات با کمک عزیزانمان آنها را مدیریت میکنیم. اما در برخی مواقع این مشکلات و چالشها آنقدر عمیق میشوند که نیاز داریم با یک روانشناس خوب دربارهی آنها صحبت کنیم.
اکثر ما هنگام مواجه شدن با چنین مشکلاتی ترجیح میدهیم خودمان مشکل را حل کنیم و از رفتن به مراکز مشاوره و روانشناس خودداری میکنیم اما بعضی از مشکلات چنان درون ما ریشه میزنند که اگر اقدام جدی برای حل آنها نکنیم، به مرور زمان شدیدتر شده و حتی زندگی عادی و روزمرهی ما را تحت تأثیر قرار میدهند. غافل از اینکه سلامت روان ما از هر چیزی مهمتر است و روانشناس به ما کمک میکند تا مهارت رویارویی با مشکلات و مدیریت بحرانهای روحی را بدست بیاوریم. از این رو در ادامه ۶ نشانه که به ما میگویند زمان مراجعه به روانشناس رسیدهاست را بررسی میکنیم.
مراجعه به روانشناس برای درمان استرس و اضطراب
شیوهی زندگی مدرن و فشارهای درسی، کاری، اجتماعی و اقتصادی باعث شده است این روزها سطح استرس و اضطراب در افراد بیشتر شود. همهی ما تا کنون استرس و اضطراب را تجربه کردهایم و هر کدام روش مخصوص به خود را برای مقابله با استرس داریم؛ مثلا ممکن است شخصی هنگام مواجه با استرس با دوستان خود صحبت کند، یک فیلم کمدی تماشا کند یا تمرینهای مدیتیشن و یوگا را انجام دهد.
اما گاهیاوقات میزان استرس و اضطراب ما از حالت عادی خارج شده و اثرات جسمی و روانشناختی زیادی را برایمان بوجود میآورد. برخی از این تأثیرات منفی عبارتند از:
- مشکلات قلبی
- مشکلات گوارشی
- مشکل در تمرکز
- اختلال در خواب
- نگرانی بیشازحد
- خستگی و بیقراری
- افزایش افکار منفی
در چنین مواقعی بهتر است از یک مشاور یا روانشناس خوب کمک بگیریم تا مشکل ما به یک بیماری مزمن تبدیل نشود. روانشناس به ما کمک میکند احساسات خود را ارزیابی کرده و راهکارهای موثر برای مقابله با این اختلال را یاد بگیریم.
مراجعه به روانشناس برای درمان افسردگی شدید
افسردگی یکی از رایجترین اختلالات روانی است که در پی ناملایمات زندگی، ضربههای روحی، بیماریهای جسمی یا سایر عوامل محرک بروز پیدا میکند و با علائم زیر همراه است.
- بیخوابی یا خواب زیاد
- کمخوری یا پرخوری و تغییرات اشتهایی
- عدم تمرکز و بروز مشکل هنگام تصمیمگیری
- کمبود انرژی و احساس خستگی
- احساس گناه
- کمبود اعتمادبهنفس
- بیعلاقگی نسبت به انجام فعالیتهای روزمره
این علائم برای ما آشنا است؛ چراکه اکثر ما در طول زندگی خود، آنها را تجربه کردهایم اما اگر شدت آنها بیشازحدِ عادی باشد یا مدت زمان زیادی طول بکشد و انگیزهی ما را نسبت به ادامهی زندگی کمتر کند، مراجعه به روانشناس الزامی است. گاهیاوقات درمان افسردگی با چندین جلسه درمانی و مشاوره حل میشود اما در مواردی که افسردگی شدیدتر باشد، ممکن است روانشناس بیمار را به یک روانپزشک ارجاع داده و استفاده از داروهای ضدافسردگی را پیشنهاد بدهد.
مراجعه به مراکز مشاوره برای حل مشکلات ارتباطی و خانوادگی
مشکلات خانوادگی میتواند در سالمترین خانوادهها بروز کرده و در نتیجه تعاملات چالشبرانگیز، ناامیدکننده و دردناکی بین اعضای خانواده ایجاد شود. بهطورکلی مشکلات خانوادگی ممکن است از خفیف تا شدید هر خانوادهای را به چالش بکشد. برخی از مشکلات شایع خانوادگی عبارتند از:
- مسائل مالی
- غم و اندوه
- سوء مصرفل مواد
- مسائل رفتاری و نگرانیهای تحصیلی در کودکان و نوجوانان
- جدایی، طلاق یا تعدیل خانواده
- بیماریهای مزمن
در چنین شرایطی یک مشاور خانواده خوب به خانوادهها و زوجین کمک میکند تا مشکلات خانوادگی و ارتباطات کلامی و غیرکلامی را بهتر مدیریت کنند. و از آنجایی که عدم پیگیری مشکلات باعث بروز سوءتفاهم و سایر اختلالات خانوادگی میشود، توصیه میشود هنگام بروز چالشها و مشکلات خانوادگی حتما به مراکز مشاوره و مشاوره خانواده مراجعه شود.
مراجعه به روانشناس برای درمان وسواس شدید
بیماری وسواس یکی از بیماریهای شایع در حوزه اختلالات روانی است و ممکن است آنقدر شدید شود که زندگی روزمرهی فرد را دچار اختلال کند. وسواس همچنین انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- وسواس به آلودگی
- وسواس تقارن
- وسواس نظم و ترتیب
- وسواس جنسی
- وسواس وارسی کردن
بیماری وسواس ممکن است از خفیف تا شدید بروز پیدا کند؛ زمانی که این بیماری زندگی عادی فرد را مختل کرده و مشکلاتی برای او و اطرافیانش ایجاد کند، نیازمند درمان توسط روانشناس است. البته در صورتی که این بیماری شدیدتر باشد و در جلسات درمانی روانشناختی درمان نشود، مراجعه به روانپزشک و مصرف دارو توصیه میشود.
مراجعه به روانشناس برای درمان فوبیا
همهی ما در زندگی خود ترسهایی مانند ترس از ارتفاع، تاریکی، حیوانات و …. داریم. اما اگر این ترسها شدید و غیرعادی باشند، فوبیا نامیده میشوند و برای درمان آنها نیاز به مراجعه به روانشناس یا روانپزشک داریم. برای مثال شخصی که از خون میترسد و این ترس تا جایی ادامه دارد که از رفتن به پزشک خودداری میکند، یا کسی که از رفتن به مکانهای بلند مانند پل، کوه، ساختمانهای بلند و … میترسد باید برای درمان فوبیای خود از یک روانشناس خوب کمک بگیرد.
کنار آمدن با مرگ عزیزان به کمک روانشناس
همه ما به خوبی میدانیم که از دست دادن عزیزان چقدر سخت است و کنار آمدن با آن زمان میبرد. اکثر افراد پس از مرگ یکی از عزیزانشان بعد از چند ماه با این مسأله کنار میآیند اما گاهیاوقات شرایط سخت و پیچیده میشود و فرد بعد از گذشت مدتها هنوز حالت عادی ندارد و به اصطلاح دچار «سوگ حلنشده» شدهاست. در چنین شرایطی یک روانشناس خوب میتواند به فرد کمک کند تا این بحران را مدیریت کرده و پشت سر بگذارد.
چطور یک روانشناس خوب پیدا کنیم؟
با اینکه ما در این مطلب ۶ مشکل شایع که در هنگام مواجهه با آنها باید به روانشناس مراجعه کنیم را توضیح دادیم، اختلالات روح و روان و دلایل مراجعه به روانشناس و مراکز مشاوره تنها به این ۶ مورد محدود نمیشوند و طیف وسیعی از مشکلات و چالشهای فردی، خانوادگی، اجتماعی و …. را دربرمیگیرند. به همین دلیل پیدا کردن یک روانشناس خوب و با تجربه و مراجعه به آن از اهمیت زیادی برخوردار است. برخی از راهکارهای پیدا کردن یک روانشناس خوب عبارتند از:
- پرسوجو از دوستان و آشنایان
- جستوجو در اینترنت و مطالعه دربارهی سابقه کاری روانشناسها
- خواندن نظرات کاربران و میزان رضایت آنها از جلسات درمانی خود
- جستوجو در بانک مشاغل کرج و مطالعه دربارهی نظرات سایر کاربران
- جستوجو در صفحات شبکههای مجازی
امروزه فضای اینترنت و منابع اطلاعاتی فراوان به ما این اجازه را میدهند تا به خوبی راجع به مراکز مشاوره تحقیق کنیم و با آگاهی بیشتری انتخاب کنیم. با این حال همین حجم اطلاعات زیاد گاهی ما را دچار سردرگمی میکند. به همین دلیل وجود یک بانک اطلاعاتی مشاغل که مراکز مشاوره مختلف را معرفی کرده است، بسیار موثر است.
بانک مشاغل کرجتبلیغ، یک بانک اطلاعاتی مشاغل در کرج است که مشاغل و کسبوکارهای کرج را معرفی کرده و برای یافتن یک روانشناس خوب در کرج کافیست تا در قسمت «مرکز مشاوره» این سایت جستوجو کرده و به اطلاعات هر یک از آنها دسترسی داشته باشیم.