یکی از نوشیدنی‌هایی که در میان ما ایرانی‌ها طرفداران زیادی دارد چای است. چای از برگ های گیاهی به نام Canellia sinsis تهیه شده و با توجه محبوبیت بالای آن، دومین نوشیدنی رایج در دنیا به شمار می‌رود. این نوشیدنی پراستفاده خواص و فواید متعددی داشته و حاوی آنتی اکسیدان، کافئین و… است که می‌تواند به افزایش انرژی، کاهش استرس و حفظ سلامتی بدن کمک کند. این در حالی است که برخی از افراد با مصرف چای دچار یکسری عوارض می‌شوند و خوردن آن مضراتی را برایشان به همراه دارد. در این مقاله قصد داریم درباره مضرات مصرف چای و موارد منع مصرف آن کمی بیشتر صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.

از مضرات مصرف چای چه می‌دانید؟

مضرات چای و موارد منع مصرف آن

همان طور که گفتیم چای خاصیت ضدسرطانی دارد و سبب افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش استرس و افزایش تمرکز می‌شود. البته این قضیه برای همه افراد صدق نمی‌کند و ممکن است که سبب بروز مشکلاتی شود. در ادامه این مضرات را با هم بررسی می‌کنیم.

حساسیت به چای

اکثر ما روزانه چندین بار چای می‌نوشیم و از رنگ و طعم دلنشینش لذت می‌بریم. اما جالب است بدانید که یکسری از افراد به چای آلرژی دارند و در صورت نوشیدن آن دچار عواض مختلفی می‌شوند. این عوارض می‌تواند به صورت واکنش‌های پوستی از سوی فرد بروز کند. در چنین مواقعی بهتر است که در میزان مصرف این نوشیدنی توجه بیشتری نموده و در صورت اطمینان این مشکل را با پزشک مطرح نمایید.

اختلال در خواب

خیلی از افراد پس از خوردن شام چای می‌نوشند و بلافاصله برای خوابیدن به رختخواب می‌روند. از آن جایی که چای حاوی کافئین است مصرف بیش از اندازه آن می‌تواند موجب اختلال در خواب شود. بهم خوردن ساعت خواب نیز خستگی، خواب آلودگی، کاهش تمرکز و اخلال در حافظه را به دنبال خواهد داشت. پس اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که چای زیاد می‌نوشید و پس از مصرف دچار اختلال در خواب می‌شوید، بهتر است که در میزان مصرف آن تجدید نظر کنید.

از مضرات مصرف چای چه می‌دانید؟

مشکلات گوارشی

یکی عوارض مصرف مداوم چای سیاه بروز مشکلات گوارشی است. کافئین موجود در چای با شل کردن دریچه اسفنکتر می‌تواند سبب بازگردانی اسیده معده به مری و ریفلاکس معده شود. مورد مهم دیگر اینکه چون خوردن چای میزان تولید اسید معده را افزایش می‌دهد، نوشیدن آن برای بیماران مبتلا به بیماری‌های گوارشی توصیه نمی‌گردد. علاوه بر این خیلی از افراد در صورت استفاده زیاد از این نوشیدنی به یبوست دچار می‌شوند که علت بروز آن نیز وجود تانن در چای است.

ایجاد اضطراب و استرس

یکی از دلایل ایجاد استرس مصرف زیاد چای می‌باشد. به طور کلی کافئین منجر به ایجاد اضطراب و استرس می‌شود و چای نیز به دلیل وجود کافئین از این قاعده مستثنی نیست. این در حالی است که چای سیاه نسبت به سایر چای‌ها کافئین بیشتری دارد و هر چقدر چای غلیظ‌تر باشد میزان کافئین بیشتری وارد بدن می‌گردد. برای رفع این مشکل بهتر است میزان مصرف چای در طول روز را کاهش داده و یا از چای‌های بدون کافئین استفاده نمایید.

مشکلات قلب و عروق

شاید شما هم یکی از طرفداران پر و پا قرص چای پررنگ باشید. اما اگر بدانید که خوردن این مدل چای تا چه اندازه می‌تواند برای قلب و عروق مشکل ساز باشد شاید در مصرف آن تجدید نظر کنید. به طور کلی مصرف چای سیاه به دلیل وجود کافئین ضربان قلب را نامنظم می‌کند. پس با این اوصاف اگر به بیماری‌های پروکسیمال تاکی کاردیا و آسم کاردیاک مبتلا هستید باید در میزان مصرف چای و مواد کافئین دار دقت بیشتری به خرج دهید.

سرگیجه و حالت تهوع

بسیاری از افراد در اثر مصرف چای زیاد سیاه دچار حالت تهوع می‌شوند. این حالت می‌تواند در اثر مصرف با معده خالی بیشتر بروز کند. البته اغلب افراد با نوشیدن حتی چند فنجان در روز با هیچ مشکلی مواجه نمی‌شوند اما کسانی نیز هستند که پس از مصرف یک الی دو فنجان، حس حالت تهوع در آن‌ها ایجاد می‌گردد. احساس سرگیجه نیز همان طور که مشخص است در اثر مصرف زیاد کافئین رخ می‌دهد. پس اگر پس از نوشیدن زیاد چای، یکی از این علائم را در خود مشاهده کردید باید میزان مصرف روزانه خود را تا حد امکان کاهش دهید.

از مضرات مصرف چای چه می‌دانید؟

بارداری و احتیاط در مصرف چای

مصرف مقادیر بالایی از کافئین در دوران بارداری خطر سقط جنین و تولد نوزاد با وزن کم را افزایش می‌دهد. چای و قهوه به طور کلی در دسته نوشیدنی‌های کافئین‌دار قرار می‌گیرند. البته میزان کافئین کم‌تر چای در مقایسه با قهوه موجب شده که این نوشیدنی در میان سایر نوشیدنی‌ها محبوبیت بیشتری پیدا کند. اطلاعات متفاوتی از مضرات چای و خطرات مصرف کافئین در دوران بارداری وجود دارد که هنوز میزان مجاز دقیقی برای مصرفش در این دوران بیان نشده است. اما متخصصان زنان و زایمان مصرف روزانه ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلی‌گرم از چای را پیشنهاد می‌دهند که معادل با مصرف ۳ فنجان است.

البته مقدار کافئین در انواع چای متفاوت است اما به طور معمول هر فنجان ۲۴۰ میلی‌لیتری حاوی ۲۰ تا ۶۰ میلی‌گرم کافئین خواهد بود. علاوه بر این باید بدانید جایگزینی چای با دیگر دمنوش‌ها در این دوران توصیه نمی‌شود. چون که سایر دمنوش‌های گیاهی هم بی‌خطر نیستند. بنابراین توصیه می‌شود که با مشاوره و راهنمایی پزشک امکان و میزان نوشیدن چای در دوران بارداری را جویا شوید.

نتیجه گیری

در این مقاله به طور کامل با مضرات مختلف چای آشنا شدید. اینکه مصرف این نوشیدنی آرام بخش با وجود فواید و خواص متعددش می‌تواند برای برخی از افراد مضر باشد. اما در هر حال نباید فواید این نوشیدنی گوارا را به خاطر مضراتش نادیده گرفت. به طور کلی کیفیت چای و توجه به مصرف صحیح از اصلی‌ترین نکاتی هستند که باید به آن‌ها توجه داشته باشیم. در واقع اگر بدانیم که از شیوه‌های تولیدی خوب برای برداشت و آماده‌سازی این نوشیدنی استفاده می‌شود با خیال آسوده‌تری از طعم دلنشینش لذت خواهیم برد. همچنین برای دوری از مضرات چای، میزان مصرف آن را باید با وضع جسمانی و سلامت بدنمان تنظیم کنیم. پس اگر می‌خواهید فواید چای نصیبتان شود باید از مصرف زیاد آن پرهیز کنید.

منبع: برگرفته از مجله و دانشنامه بازار محلی واجارو

۱ دیدگاه

  1. الینا در تیر ۲۲, ۱۴۰۰در۱۱:۲۱ ق٫ظ

    چای سبز برای هضم غذا و کاهش وزن خیلی خوبه. اما فقط باید ۲ ساعت بعد از غذا بخورینش. اگه با معده خالی مصرف شه ممکن فشارتون رو بندازه.

نظر خود را بیان کنید