جراحیهای مختلفی میتواند بر روی قلب با هدفهای متنوعی انجام شود اما به طور کلی نمیتوان نام یکی از آنها را به عنوان سختترین یا خطرناکترین جراحی قلب عنوان کرد زیرا که خطرناک بودن آن میتواند به شرایط مختلفی بستگی داشته باشد که یکی از آنها شرایط بیمار در مقابل عارضه یا بیماری است.
اگرچه از لحاظ سختی عمل قلب باز یا جراحی درون رگی جزئی از مهمترین و سر سختترین عملها محسوب میشود اما عمل پیوند قلب بدون شک یکی از ریسکیترین عملهای قلب و خطرناکترین آنها محسوب میشود که در این مقاله قصد داریم به بررسی آن نیز بپردازیم.
پیوند قلب، خطرناکترین جراحی قلب
قلب مهمترین و اصلیترین عضو بدن است که تنها ثانیهای اختلال در عملکرد آن میتواند باعث مشکلات بسیار مهمی مانند سکته یا مرگ شود. از آنجایی که قلب اصلیترین عامل حیات انسانها محسوب میشود، توجه به سلامتی آن به امری مهم تبدیل شده است.
یکی از مشکلاتی که میتواند برای قلب رخ دهد و عوارض بسیار جدی و طولانی داشته باشد، نارسایی قلب نام دارد. اگر قلب در طول مدت عمر خود دچار اختلال یا نارسایی پیشرفته شود، درمانی به جزء عمل پیوند قلب ندارد که بایستی توسط دکتر پیوند قلب تجویز و انجام شود.
در صورتی که عمل پیوند قلب در زمان لازم انجام نشود میتواند باعث مرگ زودهنگام افرادی شود که به نارسایی قلب مبتلا شدهاند اما لازم به ذکر است که پزشکان و دانشمندان زیادی توانسته است با انجام این عمل به بیماران مبتلا زندگی و عمر دوباره ببخشند.
محققان سوئیسی پس از انجام تحقیقات درباره دادههایی که مربوط به عمل پیوند قلب بوده است دریافتهاند که علوم پزشکی توانسته با درمان پیوند قلب به افزایش عمر افرادی که با مریضیهای قلبی روبرو هستند، کمک کند.
براساس تحقیقات و اسنادی که درباره عمل پیوند قلب وجود داشته است، ثابت شده است که بیش از ۷۵ درصد افرادی که این عمل را داشتهاند حدود ۵ سال پس از جراحی به زندگی خود ادامه دادهاند و ۵۰ درصد از آنان نیز حدود ۱۰ سال پس از عمل پیوند قلب عمر کردهاند. البته این آمار میتواند براساس فاکتورهای مختلفی متفاوت باشد. برای مثال سن، وضعیت سلامت عمومی و نوع لایف استایل شخصی، میتواند بر افزایش یا کاهش طول عمر پس از عمل نام برده مؤثر باشد.
بسیاری از دادهها نشان میدهد که اطفال و جوانان پس از انجام عمل پیوند برای قلب توانستهاند تا ۲۰ سال پس از عمل قلب نیز زنده بمانند.
آشنایی با عمل پیوند قلب
به طور کلی منظور از عمل پیوند قلب، جایگزینی قلب آسیب دیده با قلب سالم شخص اهداکننده میباشد. انجام عمل پیوند قلب ریسک بالایی دارد و میتواند در صورت عدم تخصص کافی دکتر پیوند قلب مشکلات زیادی را به شمار آورد.
یکی از مهمترین نکاتی را که بایستی درباره عمل پیوند قلب بدانید، فاصله زمانی بین پیوند میباشد که حداکثر میتواند بین ۵ یا ۶ ساعت باشد. در صورت افزایش زمان پیوند قلب به بیش از ۶ ساعت، امکان عمل پیوند وجود ندارد.
هنگام انجام این عمل، فرد گیرنده قلب کاملاً بیهوش میشود و با استفاده از یک لوله تنفسی که از طریق دهان به ریه متصل و از طرف دیگر به دستگاه تنفس مصنوعی متصل میشود و تنفس صورت میگیرد.
لازم به ذکر است که در هنگام عمل پیوند قلب، خونرسانی در بدن با استفاده از دستگاهی با نام دستگاه بای پس قلبی ریوی انجام میشود. پس از جایگزینی قلب بیمار با قلب جدید دوباره تپش قلب و خونرسانی از طریق قلب انجام میشود.
خطرات عمل پیوند قلب
متأسفانه عمل پیوند قلب علاوه بر اینکه جز خطرناکترین عملها و جراحیهای قلبی محسوب میشود، میتواند خطرات و عوارضی نیز پس از عمل داشته باشد که از اصلیترین دلایل مرگ پس از پیوند قلب، میتوان به عفونت و رد پیوند اشاره کرد.
برای جلوگیری از عفونت یا رد پیوند پس از عمل پیوند قلب، داروهای مختلفی توسط دکتر پیوند قلب تهران تجویز میشود که میتواند مؤثر باشند اما لازم به ذکر است بسیاری از این داروها خود میتواند عوارضی همچون آسیبهای کلیوی، افزایش فشار خون، پوکی استخوان، سرطان سلولهای سیستم ایمنی، کاهش سیستم ایمنی بدن و… را به وجود آورند که تنها چند نمونه از آنها به شمار میرود.
بیماری عروق کرونر نیز نام یکی دیگر از این بیماریها و عوارضی است که متأسفانه حدود ۵۰ درصد از بیمارانی که تحت پیوند قلب قرار گرفتهاند به آن دچار شدهاند. نداشتن علائم آنژین نیز یکی دیگر از خطرات و عوارض عمل پیوند قلب است.
مراقبت های پس از عمل پیوند قلب
دکتر مهیار قاضی سلطانی به عنوان یکی از برترین دکترهای پیوند قلب تهران تأکید زیادی بر سلامت بدن و رعایت نکات خاصی پس از عمل پیوند قلب هستند که میتواند باعث جلوگیری از بروز عوارض عمل شود. در ادامه به معرفی برخی از نکات و مراقبتهایی که لازم است پس از عمل پیوند قلب به آنها توجه کرد، خواهیم پرداخت.
مصرف میوه و سبزیجات
مصرف میوه و سبزیجات یکی از اصلیترین مراقبتهای پس از عمل پیوند قلب است که باید توسط افرادی که این عمل را انجام دادهاند، رعایت شود. افراد لازم است پس از عمل حداقل ۵ وعده در روز خود را به مصرف میوه جات و سبزیجات اختصاص دهند.
افزایش مصرف ماهی
یکی دیگر از مراقبتهای پس از عمل پیوند قلب، افزایش مصرف ماهی و کاهش مصرف گوشت قرمز است.
کاهش مصرف نمک
فشار خون بالا میتواند برای افرادی که عمل پیوند قلب را انجام دادهاند بسیار خطرناک باشد. افراد بایستی از خوردن غذاهایی که باعث افزایش فشار خون میشود، صرف نظر کنند و مصرف نمک و سدیم را به حداقل مقدار کاهش دهند.
عدم مصرف دخانیات و الکل
مصرف دود و دخانیات همچون سیگار میتواند باعث آسیب به عملکرد قلب شود. همچنین افرادی که عمل پیوند قلب را انجام دادهاند باید از مصرف هرگونه الکل پرهیز کنند.
کاهش مصرف کافئین
قهوه و کافئین به دلیل ترکیبات شیمیایی که دارند میتوانند باعث افزایش ضربان قلب شوند و باعث ایجاد اختلال در عملکرد عادی قلب شوند. افراد پس از عمل پیوند قلب باید سعی کنند از مصرف قهوه و دیگر نوشیدنیهای دارای کافئین مانند چای سیاه پرهیز کنند.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم به معرفی کامل و جامعی از عمل پیوند قلب به عنوان یکی از خطرناکترین جراحیهای قلب بپردازیم. امیدواریم که از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.