ریزش مو یک مشکل جهانی است که تمام افراد از جمله زن و مرد را درگیر کرده است. کمتر کسی است که حداقل در مقطعی از زندگی، ریزش مو را تجربه نکرده باشد. با توجه به فراگیر بودن این مشکل، انواع و اقسام قرص و شربت، درمان های سنتی، لوسیون ها و شامپو ضد ریزش مو تولید شده است. فردی که دچار ریزش مو می شود عاجزانه هر دارو و روشی را امتحان می کند. در بسیاری از موارد درمان های تجویز شده، جنبه خود درمانی و غیر تخصصی دارند و مشکل را زیادتر می کنند.
در کل ریزش مو چیست؟
قبل از اینکه به تاثیر شامپو ضد ریزش مو و عوامل ریزش مو در توقف ریختن موها بپردازیم، لازم است تعریف مشخصی از ریزش در مو داشته باشیم. موی انسان از دو بخش ساقه و ریشه مو ساخته شده است. ریشه در زیر پوست سر قرار دارد و خود دارای سلول های فراوانی است. وقتی ریشه مو به اندازه کافی مواد مغذی دریافت کند، موها سالم و شاداب می شوند. کیفیت موها ارتباط مستقیم به سلامت ریشه مو و طریقه نگهداری از مو دارد.
از دست دادن مو تا چه تعدادی طبیعی می باشد؟
از دست دادن روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو، کاملا طبیعی است. وقتی موها را شانه می کنید یا موقع شستشو در حمام تعدادی از موها می ریزد. در مجموع حداکثر ۱۰۰ تار مو در طول شبانه روز، از پوست سر جدا می شود. در افرادی که موهای بلندتری دارند، موهای ریخته خیلی زیاد به نظر می رسند. موهای بلند در واقع به اندازه موهای کوتاه، می ریزند ولی به نظر تعداد این موها خیلی بیشتر است. اغلب اوقات تصور می کنید که دچار ریزش مو هستید ولی در واقع این ریزش طبیعی است. عدم آگاهی و اطلاع نداشتن از ساختمان مو باعث بروز چنین تصور غلطی می شود. شامپو ضد ریزش مو در ریزش موی طبیعی تاثیری ندارد.
شامپو تقویت کننده و ضد ریزش مو
شامپو ضد ریزش مو یکی از اولین مواردی است که هنگام ریزش مو به ذهن تمام افراد میرسد. بیشتر افراد در هر صورتی با ریزش مو در حال جنگ هستند و اکثر افرادی که درگیر این موضوع هستند نیز میدانند که سادهترین روش برای رهایی از شر ریزش مو ، استفاده از شامپوهای مخصوص ریزش مو است. اما دانستن این موضوع به تنهایی، راه حلی برای رفع این مساله نمی باشد. بازار پر از شامپوهایی است که « ضد ریزش مو » هستند، در حالی که هر کسی، به یک محصول با ویژگیهای خاص نیاز دارد.
ما پس از تحقیق و مشورت با متخصصین زیبایی ، پوست، مو و بررسی محصولات مراقبت از مو مختلف، فهرستی از مواردی که باید قبل از خرید شامپو ضد ریزش مو به خاطر بسپارید را در این مقاله آوردهایم. با این بررسی شما میتوانید شامپوی مناسبتان را راحتتر انتخاب کنید.
عوامل اصلی و شایع ریزش مو :
وراثت
شایعترین علت ریزش مو وراثت است که به آن ریزش مو با الگوی مردانه و ریزش مو با الگوی زنانه هم میگویند. ریزش مو معمولاً با افزایش سن پدیدار می شود و الگویی مشخص و قابل پیش بینی دارد.ریزش مو در مردان به این شکل است که خط رویش مو (در پیشانی) عقبتر میرود و قسمت مرکزی سر طاس میشود. در زنان، موها به مرور نازکتر میشوند و حجم اولیه خود را از دست میدهند. (کم پشتتر میشوند).این نوع ریزش مو ارثی است. برای همین، افرادی که در خانواده خود سابقه ریزش مو با الگوی زنانه و یا مردانه دارند، به احتمال زیاد دچارش خواهند شد.
رژیمهای غذایی نامناسب
ریزش مو می تواند از عوارض رژیم های لاغری باشد.رژیمهایی که باعث کاهش وزن سریع (بیش از ۷ کیلو در ماه) میشوند، به بدن آسیب میزنند. ریزش مو از عوارض این نوع رژیم های لاغری است. مثلاً اگر مقدار پروتئین رژیم غذاییتان کافی نباشد، ریزش مو تشدید میشود.البته، نگران نباشید، موهای ریخته شده، جایگزین میشوند. اما فقط اگر یک رژیم غذایی سالم و صحیح را در پیش بگیرید.
عملکرد نادرست غده تیروئید
غده تیروئید هورمونهایی تولید میکند که موجب تنظیم متابولیسم بدن میشود. اگر این غده، مقداری کمتر یا بیشتر از این هورمونها تولید کند، چرخه رشد موها دچار اختلال میشود.اختلال تیروئید علاوه بر ریزش مو میتواند موجب افزایش یا کاهش وزن، حساسیت به سرما یا گرما و ضربان قلب نامنظم شود.اگر در کنار ریزش مو این نشانهها را دارید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید و آزمایش تیروئید بدهید.
مصرف بعضی از داروها
مصرف بعضی از داروها موجب ریزش مو میشوند.داروهایی که موجب ریزش میشوند، معمولاً دو سازوکار دارند:
۱. بعضی از این داروها باعث ریزش موهایی می شوند که در فاز رشد (آناژن) هستند. مثل داروهای شیمی درمانی،کلشی سین، مشتقات طلا، بیسموت، تالیوم، بوریک اسید.
۲. دسته دیگر این داروها موجب ریزش موهایی میشوند که در فاز استراحت (تلوژن) هستند نظیر:
داروهای رقیق کننده خون (مثل هپارین، وارفارین، ریواروکسابان، دابیگاتران، اپیکسابان)
داروهای کاهنده ی فشار خون (کارودیلول، آتنولول، بیزوپرولول، متوپرولول، کاپتوپریل، لیزینوپریل، انالاپریل)
داروهای هورمونی (آندروژن ها و بعضی داروهای ضد بارداری)
داروهای ضد صرع (والپروئیک اسید، کاربامازپین و فنی توئین)
داروهای ضد آرتریت (متوترکسات و لفلونوماید)
داروهای ضد بارداری ( اچ دی ، ال دی)
داروهای ضد اظطراب و افسردگی(آمی تریپتیلین ، فلوکستین)
استرس شدید
شاید برایتان جالب باشد بدانید استرس و ریزش مو باهم در ارتباط هستند. استرس شدید فیزیکی یا روانی میتواند منجر به ریزش شدید مو شود. در این شرایط، ریزش مو حدود ۶ تا ۸ ماه ادامه خواهد داشت.
شرایط استرسی مانند:
آسیب شدید همراه با خونریزی زیاد
بیماریهای شدید جسمی و روانی
عمل جراحی وسیع
غم و اندوه بزرگ
زایمان و بانوان شیر ده
ریزش مو در زنان شیرده به دلیل تغییرات هورمونی است.احتمالاً در مورد ریزش مو بعد از زایمان شنیدهاید یا دچار آن شدهاید. بهتر است بدانید، ریزش مو در زنان شیرده به دلیل تغییرات هورمونی است.در دوران بارداری به دلیل سطح بالای هورمونها ریزش مو کاهش مییابد و موها پرپشت تر میشوند. در واقع سطح بالای هورمونها، موهای باقی مانده را حفظ میکند و مانع ریزش آنها میشود.
بعد از زایمان، سیستم بدن به حالت طبیعی خود بر میگردد. در نتیجه، تار موهایی که چرخه رشد آنها به پایان رسیده، میریزند. به همین خاطر، زنانی که تازه زایمان کردهاند، یکباره، دچار ریزش موی شدید میشوند. معمولاً بعد از ۲ سال بعد از زایمان، موها به حالت طبیعی خود بر میگردند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک هم میتواند علت ریزش مو شما باشد.زنانی که به این بیماری مبتلا هستند، همواره از اختلالهای هورمونی رنج میبرند. هورمونهای مردانه (یا آندروژن) در بدن زنان هم تولید میشود ولی در افرادی که تخمدان پلی کیستیک دارند، تولید هورمونها بیشتر از حد معمول است.
اگر سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید، به احتمال خیلی زیاد، موهای زائد در صورت و بدن شما بیشتر میشود، درحالی که موهای سرتان کم پشت میشود. اختلال در تخمک گذاری، ایجاد آکنه و افزایش وزن از علائم دیگر این سندروم هستند.البته گاهی، ریزش موی سر به تنهایی، میتواند نشانهی سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد. پس باید خیلی آن را جدی بگیرید.
آلوپسی آره آتا یا ریزش مو سکهای (ALOPECIA AREATA)
یکی دیگر از انواع ریزش مو، ریزش موی سکهای است. علت این نوع ریزش مو، اختلال در سیستم دفاعی بدن است که به اشتباه به فولیکولهای سالم مو حمله میکند. در این بیماری، معمولاً موهای فرد (بیشتر موهای سر) به صورت لکه ای می ریزد. این نوع ریزش معمولاً فقط در موهای سر اتفاق می افتد، اما گاهی ممکن است موی ریش یا ابرو هم به ریزش موی سکه ای دچار شوند. در بعضی موارد ممکن است قبل از ریزش مو پوست آن ناحیه دچار خارش یا درد شود.
بیشتر اوقات، ریزش سکهای مو دائمی نیست. بعد از گذشت شش ماه تا یک سال، موها دوباره شروع به رشد میکنند. اما به ندرت، در بعضی از افراد این بیماری تا جایی پیش میرود که تمام موهای سر و بدن آنها میریزد.
کرم حلقوی (RINGWORM)
قارچی به نام کرم حلقوی وجود دارد که اگر روی پوست سر ما قرار بگیرد، باعث شروع ریزش مو میشود. علاوه بر ریزش مو، پوست سر در همان ناحیه ریزش مو، پوسته پوسته، قرمز و دچار خارش میشود و شکل کچلی دایرهای از خود به نمایش میگذارد.اگر به این بیماری دچار شدید نگران نباشید، با مصرف داروهای ضد قارچ، علت ریزش مو از بین میرود و موهای جدید شروع به رشد میکنند.
اما مراقب باشید، این عفونت قارچی با تماس مستقیم به دیگران منتقل میشوند. پس اگر فردی از خانواده و یا دوستان نزدیک شما به این بیمار مبتلا شده، علائم بالا را در آنها بررسی و با پزشک مشورت کنید.
۴ مادهای که برای داشتن موهایی سالم و پر پشت باید از مصرف آنها دوری کنید.
۱. سولفاتها:
سدیم لوریل سولفات (SLS: Sodium Lauryl Sulfate) یک ماده مؤثره رایج در شامپوها است که ویژگی آشنا و محبوب ایجاد کف فراوان را به شامپو میدهد. در حقیقت همه ما از اینکه یک شامپو خوب کف کند، لذت میبریم و حس میکنیم کف کردن شامپو روی موهای سر باعث از بین رفتن تمام آلودگیها و کثیفیهای پوست سر و موهایمان میشود؛ اما حقیقت این است که این ماده اصلاً برای موها خوب نیست.
سولفاتها در حذف آلودگی بسیار عالی عمل میکنند؛ اما وقتی روی مو و پوست سر استفاده میشوند، علاوه بر رفع کثیفی و آلودگی، پروتئینها و چربیهای حیاتی تشکیلدهنده ساختار مو را نیز از بین میبرند. اگر دنبال خرید شامپو برای موهای کراتینه شده هستید، باید روی برچسب محصول به دنبال کلمههای «سدیم لوریل گلوکز» یا «لوریل گلوکز» بگردید و می توانید یک خرید مطمئن و آسان را از فروشگاه اینترنتی آیریک تجهیز انجام دهید که علاوه بر تنوع محصولاتی بالا،دارای مشاوره رایگان و ضمانت کالا هم می باشد.
۲. پارابن:
پارابن ها (Paraben) مواد نگهدارندهای هستند که از رشد باکتریها در مواد آرایشی و شامپو جلوگیری میکنند و در نتیجه موجب ماندگاری و افزایش عمر شامپوها، نرمکنندهها و مواد آرایشی میشوند. با این وجود، این مواد به پوست سر و مو آسیب میرسانند و در نهایت باعث کمپشت شدن مو و التهاب پوست سر و ریزش مو میشوند.
۳. رنگهای مصنوعی:
در برخی از شامپوها، از رنگهای مصنوعی استفاده میشود. این رنگها از مواد افزودنی شیمیایی ساخته شدهاند که وظیفه رنگدهی به شامپو را دارند. بیشتر شامپوها مواد رنگدهنده شیمیایی و مصنوعی دارند که این مواد میتوانند منافذ پوست را مسدود کنند و حتی ممکن است جذب بدن شوند.برخی از این مواد رنگی خطر ابتلا به علائم خفیفی همچون آکنه را افزایش میدهند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در بروز واکنشهای آلرژیک یا انواع سرطان ها نقش داشته باشند.
۴. سدیم کلراید (نمک):
سدیم کلراید معروف به نمک خوراکی، اغلب به شامپوهای حاوی سولفات اضافه میشود تا به افزایش غلظت کف و میزان کف شامپو کمک کند.اگرچه نمک خوراکی طبیعیترین ماده موجود در محصولات تجاری مو است، اما از آنجا که ممکن است باعث ریزش مو شود، نمیتوان با خیال راحت از آن استفاده کرد.
حتماً شما هم تجربه خشک شدن مو پس از طی کردن یک روز در ساحل و دریا را داشتهاید. نمک موجب خشک شدن ساقه مو میشود. این خشکی ممکن است باعث شکستگی ساقه مو و ریزش مو شود؛ خصوصاً اگر هر روز و به طور مکرر از شامپو و نرم کننده حاوی نمک (Salt-Laden)استفاده کنید.
چکیده مطلب:
از دست دادن روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو، کاملا طبیعی است و ریزش مو بحساب نمی آید پس نگران نباشید.ریزش بیشتر از این تعداد در طول روز که ریزش شدید مو تلقی می شود علت های متفاوتی دارد که در مورد آن ها صحبت کردیم و هر علت درمان خاص خود را دارد.
ساده ترین و غیر تهاجمی ترین درمان برای ریزش مو خرید شامپو ضد ریزش مو می باشد که با ترکیبات موثر و گیاهی خود باعث تقویت فولیکول مو و خونرسانی بیشتر به تارهای مو می شود.شما اگر تمایل به خرید شامپو ضد ریزش مو دارید می توانید وارد سایت فروشگاه تخصصی و همیشه در تخفیف آیریک تجهیز irictajhiz.com شوید و خریدی مطمئن و آگاه انجام دهید.