مراحل تجویز و تنظیم سمعک بایستی توسط شنوایی شناس یا ادیولوژیست انجام شود. دکتر سهیلا رستمی متخصص شنوایی و تجویز سمعک و مدیریت کلینیک شنوایی و سمعک نیک آوا تاکید کرد که اگر سمعک به درستی تجویز و تنظیم نشود، منجر به آسیب شنوایی برگشت ناپذیر خواهد شد و یا ممکن است در درمان و جبران کم شنوایی بدون تاثیر باشد. در واقع، آنچه سمعک را معنا می دهد، انتخاب، تجویز و تنظیم صحیح و علمی می باشد. کم شنوایی یکی از مهم ترین مسائلی است که موجب کاهش دامنه ی ارتباطی افراد شده و تاثیرات زیادی بر زندگی فردی و اجتماعی افراد مبتلا میگذارد. زمانی که فرد مبتلا به کم شنوایی میشود و قصد استفاده از سمعک را برای رفع این مشکل دارد، با مسائل زیادی روبرو میشود که تصمیم گیری برای انتخاب و خرید سمعک را سخت میکند. توجه به چند نکته ی اساسی میتواند این سیر طولانی را آسان و کوتاه کند .
شنوایی شناس چگونه سمعک مناسب را تجویز میکند؟
- تست شنوایی برای تشخیص دقیق کم شنوایی
- جلسه ی مشاوره ی شنوایی و خرید سمعک با فرد و خانواده ی وی
- انتخاب سمعک مناسب برای شرایط شنوایی و سبک زندگی کاربر
- قالبگیری
- سفارش سمعک
- جلسه ی مشاوره ی استفاده از سمعک و موارد لازم حفظ و نگهداری
- تنظیم اولیه
- تنظیمات بعدی در صورت لزوم
اولین نکته ای که باید به آن توجه داشت مراجعه به متخصص مربوطه میباشد. ادیولوژیست، متخصص شنوایی و یا شنوایی شناس تنها کسی است که میتواند مناسب ترین سمعک برای هر افت شنوایی مشخص کند. خرید سمعک از هر مرجعی به جز شنوایی شناس ممکن است عواقب مختلفی از جمله عدم رضایت از سمعک، عدم تنظیم درست سمعک، گارانتی فاقد اعتبار و …. را در پی داشته باشد که در بسیاری از شرایط میتواند علاوه بر از دست رفتن هزینه ی پرداختی، موجب مشکلات شنوایی بیشتر شده و به سلامت فرد آسیب برساند. بدلیل اینکه سمعک یک وسیله ی الکترونیکی پیچیده میباشد و در عین حال با وجود کوچک بودن آن دارای عملکردی پیشرفته و پیچیده است ممکن است قیمت سمعک کمی بالا به نظر برسد اما باید به این نکته توجه داشت که در برابر وظیفه ای که سمعک دارد، پرداخت این هزینه درواقع نوعی سرمایه گذاری میباشد. امروزه برندهای مختلف سمعک از جمله سمعک زیمنس، سمعک فوناک، سمعک اتیکن، سمعک ویدکس و … در سطوح عملکردی بسیار متنوعی وجود دارد که هرکدام از این برند ها با توجه به سطوح تکنولوژی دارای رنج قیمت های مختلفی هستند. مهم ترین عامل در تعیین قیمت سمعک سطح تکنولوژی آن میباشد. بطور مثال درباره ی سمعک زیمنس باید بدانیم که در این کمپانی سمعک های آنالوگ دارای کمترین قیمت و سمعک های هوشمند پیشرفته ی امروزی دارای بیشترین قیمت در رده بندی سمعک ها هستند. سمعک هوشمند دارای تکنولوژی های پیشرفته ی وایرلس، ارتباط دو گوشی، حذف فیدبک صدا، کنترل وزوز گوش، جهت داری، برنامه های خودکار، تعداد باند و کانال بالا، بهبود کیفیت گفتار و …. هستند. موارد ذکر شده پایه و اساس تعیین قیمت سمعک است که تقریبا در تمام برندها مشترک هستند. دقت کنید که صرفا گران ترین سمعک بهترین سمعک برای شنوایی شما و سبک زندگیتان نیست. عوامل مختلفی برای تعیین بهترین سمعک برای هرفرد وجود دارد از جمله سن، سبک زندگی، شغل، شرایط فیزیکی گوش و کانال آن و غیره. بنابراین بهترین کار اعتماد به ادیولوژیستتان میباشد تا مناسب ترین سمعک را برایتان انتخاب کند. همچنین بسیاری از سمعک های امروزی در برابر رطوبت و گرد و غبار مقاوم بوده که یکی از مهم ترین دغدغه های کاربران سمعک میباشد. سمعک ضدآب در بسیاری از برندهای برتر سمعک ها موجود میباشد که میتوانید آنرا از ادیولوژیست خود بخواهید.
ضدآب بودن سمعک به این معنا نیست که میتوان هر مقدار ساعتی را در آب با سمعک ماند. بلکه این ویژگی سمعک ها کمک میکند تا اگر تحت شرایطی، سمعک فرد برروی گوش او جاماند، رطوبت مانند باران، دقایقی زیر دوش حمام و …. باعث آسیب به سمعک نشود.
یکی دیگر از مهم ترین مسائلی که کاربران سمعک بویژه کاربران جوان تر به آن بسیار توجه میکنند، جنبه ی زیبایی و شکل ظاهری سمعک میباشد. امروزه با توجه به افزایش ارتباطات اجتماعی و حضور افراد در جوامع و در بین افراد دیگر، برای بسیاری از کاربران سمعک مهم است که سمعکشان دیده نشود. با توجه به پیشرفت تکنولوژی، امروزه این امکان فراهم شده است و سمعک هایی تحت عنوان سمعک نامرئی قابل تجویز برای افرادی است که شرایط فیزیکی کانال گوش مناسب داشته و افت فرد قابل پوشش توسط سمعک نامرئی باشد. تقریبا تمام برندها دارای سمعک نامرئی iic هستند. یکی از مراکز معتبر تجویز سمعک نامرئی، کلینیک شنوایی و سمعک نیک آوا می باشد. سمعک های نامرئی داخل گوشی کاملا داخل کانال گوش قرار میگیرد و دیدی بسیار کم دارد. قیمت سمعک نامرئی نیز مانند سمعک های دیگر از اصول ذکر شده پیروی میکند و با توجه به تکنولوژی آن دارای قیمت های مختلف در برندهای مختلف است.
یکی از مشکلاتی که کاربران سمعک در گذشته بیشتر با آن روبرو بودند صدای سوت سمعک و به عبارتی فیدبک خودبخودی سمعک بخصوص در محیط های شلوغ بوده است. سمعک هوشمند که بسیاری از ویژگی های آن ذکر شد با توجه به سطوح عملکردی خود و پیشرفت هایی که امروزه داشته است باعث حذف فیدبک در سمعک شده است و با این ویژگی کمک میکند تا درک گفتار و راحتی شنیداری فرد در شرایط شنیداری مختلف بهبود یابد. اگر شنوایی شناس شما با توجه به تست های شنوایی و آزمایشاتی که برای شما انجام داده است نوعی خاص از سمعک را به شما پیشنهاد داد، به او اعتماد کرده و سمعک مناسبتان را تهیه نمایید. دقت کنید که گاهی نمیتوان از سمعک نامرئی استفاده کرد مثلا برای کودکان توصیه میشود تا سنین نوجوانی از سمعک های ریز استفاده نگردد. همچنین در افت های بالا و در افراد سن بالا و همچنین کسانی که قدرت کنترل بالایی برای سمعک ندارند، استفاده از سمعک های نامرئی و حتی غیر نامرئی ریز به هیچ عنوان توصیه نمیشود. همچنین در مواردی که کانال گوش فرد باریک باشد نمیتوان کاملا سمعک نامرئی ساخت بنابراین قبل از سفارش و خرید سمعک، ویژگی های مختلف آن را از شنوایی شناس بپرسید و با توجه به آن برنامه ریزی کنید.
۱ دیدگاه
مقاله یس بسیار خوبی بود به سایت ماهم سر بزنید.