در پروسه دندان‌پزشکی از چه روش‌هایی استفاده می‌شود؟

ایمپلنت و عصب کشی، دو روشی هستند که معمولاً در پروسه درمانی دندانپزشکی، بیمار و دندانپزشک باید بین آنها یکی را انتخاب کنند. تصمیم گیری برای انتخاب یکی از این روش‌ها خیلی سریع باید صورت پذیرد تا دندان دچار آسیب بیشتری نشود. البته نکته حائز اهمیت این است که هر دو روش عصب کشی و کاشت ایمپلنت روش‌های موفقیت آمیزی محسوب می‌شوند. هر چند در میان این دو روش، ایمپلنت نیاز به مراقبت‌های بیشتری هم دارد. در مقایسه دو روش ایمپلنت و عصب کشی شاید بیماران بیش از هر چیز دیگری روی میزان درد دندان در این پروسه‌های دندانپزشکی حساسیت داشته باشند.

ایمپلنت دندان درد دارد یا عصب کشی

ایمپلنت دندان درد دارد یا عصب کشی

برای آن‌ها مهم است از روشی استفاده کنند که درد کمتری برای دندان‌هایشان به همراه داشته باشد. البته طبیعتاً هر روش درمانی تا پایان دوران نقاهت دردهایی دارد، اما میزان آن متفاوت می‌باشد. در این مطلب قصد داریم میزان درد عصب کشی و ایمپلنت را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم و در نهایت آنها را با هم مقایسه کنیم.

ایمپلنت چقدر درد دارد؟

در مورد ایمپلنت دندان ابتدا باید خدمت شما عرض کنیم، فرایند انجام این روش دندانپزشکی قاعدتاً به تنهایی دردناک نیست. در واقع برخی عوامل ممکن است در دردناک بودن یا نبودن فرایند انجام ایمپلنت اثرگذار باشند. این عوامل را با هم مورد بررسی قرار می‌دهیم و آیا ایمپلنت دندان درد دارد ؟

ایمپلنت دندان درد دارد یا عصب کشی

  • دندانپزشک: کشیدن دندان، برش لثه، سوراخ کردن استخوان فک و قرار دادن پست تیتانیوم مواردی هستند که در فرایند ایمپلنت دندان، دندانپزشک باید آن‌ها را انجام دهد. طبیعتاً اگر دندانپزشکی که انتخاب می‌کنید مجرب و متخصص نباشد و به صورت برنامه‌ریزی شده برای ایمپلنت دندان اقدام نکند، این مراحل ایمپلنت می‌تواند دردناک باشد.
  • سر و صدا: هنگامی‌که فرایند ایمپلنت در حال انجام است به دلیل این که از لوازم بیهوشی و بی حسی استفاده می‌شود، دهان شما بی حس شده و درد را احساس نمی‌کند. اما ممکن است شما از سر و صداهای دریل کردن و فشاری که به دهان وارد می‌شود دچار درد و ناراحتی شوید. پس سر و صدا هم یک عامل مهم در دردناک شدن فرایند ایمپلنت است.
  • نقاهت: تقریباً می‌توان گفت درد در دوران نقاهت پس از انجام جراحی انواع ایمپلنت دندان اجتناب ناپذیر است. اما میزان آن به پیچیدگی جراحی بستگی دارد. در صورتی که در بخش‌های سخت دهان و دندان شما فرآیند جراحی صورت پذیرد احتمالاً شما حساسیت بیشتری را بعد از جراحی متوجه خواهید شد. در واقع درد بیشتری را باید تحمل کنید. این احتمال وجود دارد که بعد از انجام این فرایند، تورم، کبودی یا خونریزی لثه در شما ایجاد شود. البته تقریباً بعد از ۷ تا ۱۰ روز درد این جراحی به صورت کامل از بین می‌رود.

بررسی درد عصب کشی دندان

بعد از بررسی درد ایمپلنت دندان اکنون باید به سراغ بررسی درد عصب کشی برویم. بسیاری از مردم هنگامی‌که بحث عصب کشی دندان می‌شود، ناخودآگاه می‌ترسند. البته شاید دلیل ترس آنها، تصوری است که از این نحوه درمان به دلیل اسم آن در ذهن مردم ایجاد می‌شود. این در حالی است که عصب کشی در واقع درمان ریشه دندان است. به دلیل این که در ذهن بسیاری از مردم این تصور وجود دارد، اکثر افرادی که برای عصب کشی اقدام می‌کنند، این احساس را دارند که باید درد زیادی تحمل کنند. در طول انجام فرایند عصب کشی طبیعتاً به دلیل اینکه از وسایل بی حسی استفاده می‌شود شما دردی را احساس نخواهید کرد. البته ممکن است به دلایل مختلف بی حس شدن دندان شما کمی‌طول بکشد و شما را اذیت کند.

ایمپلنت دندان درد دارد یا عصب کشی

اما ممکن است بعد از اینکه فرآیند عصب کشی تمام شد و بی حسی‌ها کم کم اثر خودشان را از دست دادند بیمار درد را احساس کند. دلایل مختلفی برای درد دندان بعد از پایان فرآیند عصب کشی وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از:

  • اولین دلیلی که منجر به دندان درد بعد از پایان درمان عصب کشی می‌شود، طولانی شدن مدت زمان استفاده از پانسمان موقت می‌باشد. البته طولانی شدن فرآیند ترمیم هم می‌تواند در بیشتر شدن درد عصب کشی موثر باشد.
  • یکی دیگر از عوامل درد عصب کشی، ملتهب شدن کانال‌های ریشه است. ممکن است کانال‌های ریشه نسبت به فرآیند عصب کشی حساس باشند و همین حساسیت سبب التهاب آنها شود. حتی گاهی اوقات این التهاب منجر به خونریزی لثه در هنگام فرایند عصب کشی و حتی ترمیم معمولی دندان هم می‌شود.
  • دلیل سوم این که می‌توانیم برای درد عصب کشی عنوان کنیم، واکنش‌های لثه و دندان شما نسبت به موادی است که برای پر کردن کانال‌های ریشه از آنها استفاده می‌شود.

دقت داشته باشید که حتی اگر فرآیند عصب کشی برای شما درد به همراه داشته باشد، معمولاً این درد آنچنان شدید نیست. در صورتی که شما درد عصب کشی را احساس کردید می‌توانید از مسکن‌هایی مثل ایبوپروفن و ژلوفن برای تسکین آن کمک بگیرید. البته در صورتی که درد عصب کشی غیر قابل تحمل شد، حتماً موضوع را با دندانپزشک خودتان مطرح کنید. این نکته را هم مد نظر داشته باشید که درد عصب کشی در ۲۴ الی ۴۸ ساعت اول کاملاً طبیعی است و اصلاً استرسی در مورد آن نداشته باشید.

نتیجه‌گیری؛ کدام روش بهتر است؟

در این مطلب در مورد درد ناشی از ایمپلنت و عصب کشی دندان صحبت کردیم. همانطور که خودتان مطالعه کردید، هم عصب کشی می‌تواند برای دهان و دندان شما درد به همراه داشته باشد و هم ایمپلنت می‌تواند شما را آزار دهد. البته در صورتی که همه چیز درست پیش برود و دندان شما مشکل خاصی نداشته باشد، هیچکدام از این روش‌های درمانی درد شدید و خاصی برای شما نخواهند داشت. در این مطلب ما عصب کشی و ایمپلنت را از زاویه میزان دردی که به بیمار منتقل می‌کنند، مورد بررسی قرار دادیم.

اما ذکر این نکته لازم و ضروری است که هر فرایند درمانی، تا حدی درد به همراه خواهد داشت. چیزی که در انتخاب یک روش و فرایند درمانی اهمیت زیادی دارد، تاثیر آن در سلامتی شما است. تشخیص اینکه کدام یک از این روش‌ها برای دندان آسیب دیده شما مفیدتر می‌باشد، قطعاً بر عهده پزشک متخصص است. توجه داشته باشید که اگر روش نامناسبی را صرفاً به خاطر درد کمتر آن انتخاب کنید، شاید برای مدت کوتاهی درد کمتری متحمل شوید. اما قطعاً در آینده باید دردهای بیشتری را تحمل نمایید.

نظر خود را بیان کنید