همه ما خوردن قهوه را دوست داریم و بیشتر افراد مصرف چای را نیز به همان اندازه دوست دارند اما عوارض جانبی مصرف بالای کافئین میتواند بسته به میزان تحمل ما نسبت به مقدار کافئین مصرفی، بر روی سلامت تاثیر بگذارد.
به یاد سپاری این نکته بسیار مهم است که کافئین یک محرک است و تمامی محرکها نحوه کار و عملکرد سیستم عصبی را به گونهای تغییر میدهند. سیستم عصبی ما هر جنبهای از خلق و خو، سطح انرژی، ضربان قلب، فشار خون و حتی هضم را کنترل میکند.
کافئین همچنین ادرار آور است و این بدین معنی است که میتواند آب زیادی را از بدن دفع کند. همین امر منجر به از دست دادن مواد مغذی در بدن خواهد شد.
همچنین بخوانید: فواید خوردن روزانه قهوه
چه مقدار کافئین، زیاده روی است؟
حداکثر مقدار مصرفی کافئین برای بزرگسالانی که بالای ۱۸ سال دارند تا ۴۰۰ میلی گرم است که این مقدار به صورت تقریبی معادل ۴ فنجان قهوه است. مصرف قهوه بیشتر به معنای افزایش کافئین دریافتی است. با اینحال، کافئین تنها در قهوه یافت نمیشود. منابع دیگری برای کافئین وجود دارد که در این میان میتوان به غذاها، نوشیدنیهای مختلف و داروهای خاص اشاره کرد.
منابع حاوی کافئین بالا:
- نوشابه
- چای سبز، سیاه و سفید
- قهوه معمولی
- شکلات
- کاکائو
- نوشیدنیهای انرژی زا و بیشتر ژلها
- قرص های لاغری/ سوزاننده چربی
- موارد کمکی برای ورزشکاران
- مسکن ها
اگرچه بیشتر افراد در مورد منابع کافئین آگاهی دارند اما نسبت به مقدار مصرف کافئین در روز هوشیار نیستند و اغلب آن را فراموش میکنند.
به عنوان مثال، ممکن است چندین فنجان قهوه در صبح داشته باشیم، بعد از آن به سراغ نوشیدن چای در طول روز برویم؛ بعد از شام یا نهار تکهای شکلات بخوریم یا در طول روز برای جلوگیری و کاهش سردرد، به سراغ مصرف مسکنها برویم.
این عادتهای روزانه به نظر بی ضرر میرسند اما مصرف همه موارد در کنار هم باعث میشود عوارض جانبی وحشتناکی در انتظار ما باشد.
همچنین بخوانید: چرا باید قهوه بنوشیم؟
عوارض جانبی مصرف زیاد کافئین:
- نوسانات خلق و خو
- بی خوابی
- عدم توانایی در تمرکز کردن
- خستگی مفرط
- ناراحتیهای گوارشی(اسهال) یا یبوست (به خاطر از دست دادن آب بدن)
- فشار خون بالا و ضربان قلب سریع
- معده اسیدی یا سوزش سر دل
- سردرد
- تهوع و کاهش اشتها
- بی قراری
- عصبانیت فوق العاده و وحشت
- پرش پلک
این نشانهها تنها بخشی از مهمترین علایم شایع مصرف کافئین بالا است.
در طولانی مدت، مصرف بالای کافئین میتواند منجر به مشکلات گوارشی شدید، افسردگی و از دست رفتن مواد معدنی بدن شود.
با از دست رفتن این مواد معدنی، مواد مغذی نیز به خوبی جذب نخواهد شد. خستگی آدرنال نیز معمولا توسط مصرف کافئین بالا ایجاد میشود. سوءمصرف درازمدت کافئین به علت از دست دادن مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم که به سلامت استخوانها کمک میکند، میتواند منجر به ضعیف شدن استخوانها شود.
لیست عوارض جانبی وحشتناک از مصرف بالای کافئین تقریبا بی حد و حصر است.
خوشبختانه، کافئین یک ماده قانونی است و جلوگیری از مصرف آن به مراتب سادهتر است. اگر شما نیز جزو افرادی هستید که از این عوارض جانبی وحشتناک رنج می برید، فورا مصرف کافئین خود را کاهش دهید. برای انجام اینکار کافیست مقدار کافئین دریافتی را در طول روز ارزیابی کنید. باید بدانید که خودداری از مصرف کافئین در روزهای اول کار آسانی نیست و ممکن است به تلاش زیادی نیاز داشته باشد. همچنین نیازی نیست به طور کامل مصرف کافئین را از رژیم غذایی خود حذف کنید اما باید کار خود را با حذف موادی همچون نوشابه، قرصهای لاغری و داروهای دیگر شروع کنید که برای سلامتی شما اصلا خوب نیستند.
یک یا دو فنجان قهوه در روز میتواند مزایای بسیاری برای سلامتی شما داشته باشد اما مصرف بیش از حد آن میتواند اثرات منفی خود را در طولانی مدت بروز دهد. اگر به دنبال رویکرد سالمتری هستید، می توانید از چای ماچا به جای قهوه استفاده کنید.
۳ دیدگاه
من چند سال هست روزی سه وعده قهوه بصورت اسپرسو استفاده می کنم و کاملا به این موضوع باور دارم که باعث تغییر خلق و خو و ایجاد استرس و اضطراب میشه
مصرف زیاد اسپرسو میتواند به کلیه ضرر برساندو سعی کنید در طول روز یبار الی نهایت دوبار اسپرسو مصرف کنید.
بنده تازه با قهوه ساز اشنا شدم صبح و شب مصرف میکنم تکنفره و تاثیر زیادی بر خلق و خوی و اعصاب و سردرد دارد باتشکر فراوان