پزشک عمومی
این مقاله تایید شده است اما تنها جنبه اطلاع رسانی دارد.

بهترین صبحانه، ناهار و شام برای درمان سرماخوردگی

رژیم غذایی برای درمان سریع سرماخوردگی و آنفولانزا

بهترین صبحانه برای سرماخوردگی

بنظرتان کدام یک از این دو عبارت درست است: “زمانی که تب دارید، کمتر غذا بخورید و اگر سرماخوردگی دارید، بیشتر غذا بخورید” یا “اگر سرما خورده‌اید، کمتر غذا بخورید و اگر تب دارید، بیشتر غذا بخورید”؟ معلوم است، هیچ کدام.

این احتمال وجود دارد که در فصل سرما و آنفولانزا، حداقل یکبار بیمار شوید اما این مسئله به میزان غذایی که می‌خورید، مربوط نمی‌شود بلکه چیزی که می‌خورید می‌تواند به تسکین سنگینی سر و سردرد شما کمک کند.

دکتر پم پیک، نویسنده “درمان گرسنگی” می‌گوید: مواد مغذی مناسب می‌توانند به بدن شما در مقابله با بیماری کمک کنند. بنابراین ما دو برنامه غذایی ساده یکی برای سرماخوردگی و دیگری برای آنفولانزا بیان می‌کنیم که علائم بیماری را کاهش می‌دهد، سیستم ایمنی بدنتان را تقویت می‌کند و سرعت بهبودی شما را بالا می‌برد.

بهترین برنامه غذایی برای درمان سرماخوردگی

شارون پالمر، متخصص تغذیه و نویسنده Plant-Powered for Life. می‌گوید: برخی از علائم سرماخوردگی مانند “تولید مخاط”، پاسخ التهابی بدن به پاتوژن هستند بنابراین علاوه بر استفاده از درمان‌های شناخته شده سرماخوردگی، مصرف مواد غذایی که التهاب را کاهش می‌دهند، می‌تواند به شما کمک کند که احساس بهتری داشته باشید.

صبحانه: املت قارچ با سالسا (۲ عدد تخم مرغ، نصف فنجان قارچ خرد شده، کمی‌سس سالسا)

تخم مرغ سرشار از “روی” است که سیستم ایمنی را تقویت می‌کند و علائم سرماخوردگی را برطرف می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف “روی” در ظرف ۲۴ ساعت از شروع علائم می‌تواند مدت سرماخوردگی را کوتاه کند. انواع قارچها(مثلا دکمه‌ای و شیتاکه)، سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند. پیک می‌گوید: قارچ‌ها، تولید سلول‌های سفید خون را که در خط مقدم سیستم ایمنی بدن ما هستند، افزایش میدهند. کمی سس سالسای تند می‌تواند به رفع گرفتگی و التهاب سینوس‌ها کمک کند.

میان وعده: ماست (یک ظرف کوچک یا سه چهارم فنجان)

پروبیوتیک‌های موجود در ماست، بهترین دوستان افراد مبتلا به سرماخوردگی هستند. زیرا آنها، پاسخ التهابی بدن را کاهش می‌دهند. مطالعه‌ای که در مجله تغذیه انگلستان به چاپ رسید، نشان می‌دهد که باکتری‌های مفید، مدت سرماخوردگی را تا ۲ روز کاهش می‌دهند و تا ۳۴% از شدت علائم می‌کاهند.

پیک پیشنهاد می‌کند از ماست‌های طعم دار که در هر وعده، ۱۵ گرم یا کمتر از این مقدار کربوهیدرات دارند، استفاده کنید یا یک ماست ساده انتخاب کنید و یک قاشق چایخوری عسل خام در آن بریزید.

نوشیدنی: چای سبز یا سیاه بدون کافئین

پیک می‌گوید: وقتی بیمار هستید نمی‌توانید به اندازه کافی چای بنوشید. اما چای سبز و سیاه، سرشار از آنتی اکسیدان هستند از جمله آنتی اکسیدان “ال تینین” که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. محققان دانشگاه کاردیف دریافته‌اند که نوشیدنی‌های گرم می‌تواند عطسه، گلودرد، لرز و خستگی را کاهش دهد.

ناهار: برشهای فلفل قرمز و بروکلی با حوموس

مطالعات نشان می‌دهد که ویتامین C برای سلامت سیستم ایمنی ضروری است و می‌تواند سرماخوردگی شما را سریعتر برطرف کند. پالمر می‌گوید: توت فرنگی، کلم بروکلی، فلفل دلمه‌ای و مرکبات سرشار از ویتامین C هستند.

مصرف حموس درکنار سبزیجات، به بدن شما پروتئین می‌رساند. پروتئین یک ماده مغذی مهم برای تقویت سیستم ایمنی بدن است و برای تولید آنتی بادی‌های ضد بیماری، ضروری است.

میان وعده: سیب زمینی شیرین(نصف سیب زمینی شیرین پخته با یک قاشق چایخوری روغن زیتون خالص و کمی‌نمک)

سیب زمینی شیرین حاوی ویتامین A می‌باشد. ویتامین A، یک ماده مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی است که به تولید سلول‌های سفید خون که با ویروس‌ها مقابله می‌کنند و همچنین سالم نگه‌داشتن غشاهای مخاطی، کمک می‌کند.

شام: سوپ مرغ

مادر شما، درست می‌گفت. پیک می‌گوید: تحقیقات نشان می‌دهد که سوپ مرغ، گرفتگی و مخاط بینی را کاهش می‌دهد. این مسئله بعلت آمینو اسید سیستئین در مرغ است که به رقیق کردن مخاط در ریه‌ها کمک می‌کند و از میزان سرفه و گرفتگی بینی شما می‌کاهد. بعلاوه سوپ داغ از کم آبی بدن جلوگیری می‌کند و می‌تواند گلودرد را تسکین دهد. یک مطالعه که در مجله “قفسه سینه” منتشر شد نشان می‌دهد که لازم نیست سوپ، حتما خانگی باشد تا چنین خاصیتی داشته باشد. سوپ‌های آماده سوپر مارکتی نیز موثرند.

نوشیدنی: آب داغ با لیمو و عسل(یک برش لیمو و یک قاشق غذاخوری عسل)

تحقیقات نشان می‌دهد که عسل، گلودرد را کاهش می‌دهد و می‌تواند سرفه شما را کمتر کند. در یک مطالعه مشخص شد که عسل به اندازه داروی سرفه در کاهش سرفه‌های شبانه، موثر است. لیمو نیز به نوشیدنی شما ویتامین C اضافه می‌کند که ضد سرماخوردگی است.

غذاهای مناسب برای بهبود آنفولانزا

پالمر می‌گوید: در زمانی که آنفولانزا دارید باید مراقب هیدراتاسیون و انرژی دریافتی‌تان باشید که اگر حالت تهوع داشته باشید، می‌تواند بسیار دشوار باشد. پالمر پیشنهاد می‌کند تا زمانیکه حالت تهوع شما برطرف شود، جرعه‌های کوچک از مایعات روشن بنوشید و هنگامیکه معده شما توانست مواد غذایی را تحمل کند، غذاهای زیر را بخورید.

صبحانه: بلغور جو دو سر و موز(نصف فنجان جو دوسر پرک شده یا یک بسته بلغور جو دوسر فوری و نصف موز قطعه قطعه شده)

جو دوسر حاوی “بتاگلوکان” است. پیک میگوید: بتاگلوکان، یک نوع فیبر است که می‌تواند به روند بهبودی، سرعت ببخشد و سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند. موز دارای پتاسیم است. پتاسیم یک ماده معدنی است که اغلب با تب و استفراغ در بدن کاهش می‌یابد.

میان وعده: آبمیوه تازه یا آب سبزیجات V8

اگر نمی‌توانید سبزی و میوه بخورید، از این نوشیدنی‌ها استفاده کنید. آبمیوه‌های تازه، حاوی مقدار زیادی مواد مغذی و آنتی اکسیدان هستند که به تقویت سیستم ایمنی شما کمک می‌کند. یک مطالعه که در مجله FASEB منتشر شد، نشان می‌دهد که آنتی اکسیدان‌ها به پیشگیری از التهاب ریه مرتبط با آنفولانزا، کمک می‌کنند. اگر آبمیوه تازه در دسترس ندارید، V8 سرشار از آنتی اکسیدان‌های شفادهنده و الکترولیت‌های آبرسان است.

نوشیدنی: آب نارگیل

آب نارگیل آبرسان است و می‌تواند الکترولیت‌هایی که بعلت تب یا تعریق دفع شده‌اند، جایگزین کند. می‌توانید کمی لیمو به آن اضافه کنید تا ویتامین C مورد نیاز برای تقویت سیستم ایمنی بدنتان، تامین شود.

ناهار: گل کلم بخارپز یا سوپ گل کلم(۱ تا ۲ فنجان)

اجازه ندهید که رنگ کم رنگ کلم، شما را گول بزند. گل کلم سرشار از ترکیبی است که سطح گلوتاتیون را افزایش می‌دهد. گلوتاتیون، یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است که به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا با آنفولانزا مقابله کند.

میان وعده: کفیر(۱ فنجان)

این نوشیدنی شیر تخمیر شده که شبیه ماست است، سرشار از پروبیوتیک است. پیک می‌گوید: کفیر برای معده، غذای سبکی است و در عین حال به روده، باکتر‌های مفید می‌رساند.

شام: اسموتی شیربادام و توت فرنگی(یک فنجان شیربادام شیرین نشده + یک فنجان توت فرنگی یخ زده + یخ)

پالمر می‌گوید: ویتامین C، روی و ویتامین E برای سلامت سیستم ایمنی، بسیار مهم هستند و اسموتی، یک راه عالی برای دریافت هر سه آنهاست. توت فرنگی حاوی ویتامین C است و بادام سرشار از روی و ویتامین E می‌باشد. می‌توانید محتوای پروتئین را با اضافه کردن ماست یونانی ساده یا یک قاشق پودر پروتئین افزایش دهید.

نوشیدنی: چای بابونه یا زنجبیل

هر دو چای می‌توانند مشکلات معده را برطرف کنند و التهاب و علائم آنفولانزا را کاهش دهند.

۱۰ دیدگاه

  1. ناصر در بهمن ۱۸, ۱۳۹۳در۱۱:۲۲ ق٫ظ

    واقعاً عالی بود.
    با این مطلب فکر نکنم دیگه برای سرماخوردگی نیاز به دکتر رفتن باشه 😀

  2. فرشته در مهر ۹, ۱۳۹۸در۶:۲۸ ب٫ظ

    عالی و مفید بود مطلب

  3. علی در دی ۷, ۱۳۹۸در۱۰:۲۳ ق٫ظ

    کی پول خرید اینارو داره اخه 😂😔

  4. مائده قدیمی در مرداد ۲۹, ۱۳۹۹در۵:۳۴ ب٫ظ

    بدک نبود
    ولی بهتر بود غذاهایی رو پیشنهاد میکرد که همه داشتن الان من سرما خوردم به نظرتون وسایل این همه شام و نهار تز کجا بیارم؟به خدا اگه ادم عادی این همه غذا رو بخوره کارش به بیمارستان کشیده میشه حالا اگه ادم عادی بخوره چِش میشه؟

  5. سارا در آذر ۱۸, ۱۳۹۹در۱۰:۱۹ ق٫ظ

    موز و ماست و توت قرنگی یخ زده و… خیلی چیزای دسگه گفتین برای گلو درد سرماخوردگی خیلی بده که

  6. گیتی در اسفند ۵, ۱۳۹۹در۶:۵۷ ق٫ظ

    اگه غذاهای دم دستی تری بود بهتر بود

  7. علي در اردیبهشت ۱۵, ۱۴۰۰در۰:۵۰ ق٫ظ

    موقع سرماخوردگی نباید لبنیات خورد وگرنه حال بیمار بدتر میشه

  8. Ali در آبان ۴, ۱۴۰۱در۰:۵۷ ق٫ظ

    ظاهرا مطلب ترجمه شده بود
    و ذره ای به این توجه نکردید که یک ایرانی سبد کالاش این موارد رو نداره.

  9. mohsen در آبان ۲۰, ۱۴۰۲در۹:۱۳ ق٫ظ

    واقعا باید قدر اینترنت رو دونست نه الان بلکه همیشه

  10. هستی در آبان ۵, ۱۴۰۳در۸:۰۶ ب٫ظ

    چرت و پرت محض بود این مطلب و پر از تناقض!

نظر خود را بیان کنید