وجود جوش در نوک سینه مسئله بسیار رایجی است. توجه کردن به جوش های این ناحیه از سینه می تواند برای برخی از افراد نگران کننده باشد اما معمولا جای نگرانی نیست. علل ایجاد جوش در نوک سینه در برگیرنده موارد زیر است:
- آکنه
- موهای درون روییده
- تاول های شیر
- غدد مونتگومری متورم
- بهداشت شخصی
- عفونت مخمری
- آبسه پستان
- سرطان سینه
در این مقاله سعی می کنیم انواع مختلف برآمدگی بر روی سینه و علل ایجادکننده آن ها را با هم مرور کنیم.
علت جوش روی نوک سینه:
جوش هایی که در نوک سینه یافت می شود ممکن است به همان دلایلی که جوش ها در سایر قسمت های بدن ظاهر می گردد، ایجاد شده باشد. هر چند برخی از جوش هایی که در نوک سینه ایجاد می شوند منحصر به فرد هستند.
آکنه:
همانند سایر قسمت های بدن، منافذ مسدود شده در این ناحیه نیز می تواند باعث ایجاد جوش شود. سلول ها و سبوم های مرده پوست، می توانند باعث ایجاد جوش در هر ناحیه ای از بدن شوند و نوک سینه از این قاعده مستثنی نیست.
هورمون ها علت رایج بروز جوش در این ناحیه هستند. این هورمون ها و جوش های مرتبط در بخش های خاصی از دوره قاعدگی بروز می کنند.
آکنه ممکن است به خاطر اصطکاک و سایش ناشی از لباس نیز ایجاد شده باشد. پوشیدن لباس شل و راحت می تواند به بهبود شرایط کمک کند. در موارد نادر، شرایطی به نام conglobata باعث ایجاد جوش در نوک سینه می شود. این جوش ها عمیق، ماندگار و برآمدگی های قرمز رنگی بر روی نوک سینه هستند.
این ها باید توسط پزشک یا متخصص پوست شناسایی و تشخیص داده شوند. در مورد آکنه های ماندگار، پزشک می تواند دارو یا آنتی بیوتیکی را برای کمک به نشانه ها تجویز کند.
موهای درون روییده:
زمانی که فولیکول های مو در اطراف نوک سینه مسدود می شوند، باعث ایجاد برآمدگی شبیه جوش می گردند. برخی از اوقات ممکن است مو به سمت داخل رشد نماید. بیشتر این موهای درون روییده خود به خود بهبود می یابند اما در برخی از افراد باید نشانه های عفونت مورد بررسی قرار گیرد.
تاول های شیر:
بیشتر مادرانی که به فرزند خود شیر می دهند ممکن است متوجه برآمدگی بر روی نوک سینه خود شوند. با اینحال، چنین برآمدگی هایی بیشتر تاول های شیری هستند. تاول های شیر، برآمدگی های پر شده از مایع هستند. این موضوع ممکن است به خاطر تولید بیش از حد شیر، مکیدن نامناسب یا عفونت ایجاد شده باشد.
اطمینان از اینکه مجرای شیر کاملا خالی شده است به افراد کمک می کند از بروز چنین شرایطی پیشگیری کنند. تمیز کردن ناحیه سینه بعد از شیر دادن هم می تواند تحریک آن را کاهش دهد. تاول های شیر باید به سرعت درمان شوند زیرا می توانند دردناک باشند و به مجرای مسدود شده بیانجامند.
غدد مونتگومری متورم:
غدد مونتگومری غده پوستی نرمالی هستند که به عنوان برآمدگی بدون درد و کوچکی بر روی ناحیه پوست تیره اطراف نوک سینه ظاهر می شوند. هر فردی غدد مونتگومری را دارد هر چند این ها در برخی از افراد بیشتر ظاهر می شوند. این غده ها، روغن ترشح می کنند و به روان شدن پوست کمک می کنند. این ترشحات در عین حال می تواند شبیه چرکی باشد که از نوک سینه ترشح می شود.
غدد مونتگومری متورم زیاد شایع نیست و ممکن است به بارداری یا شیردهی مرتبط باشد.
بهداشت شخصی و فردی:
بهداشت فردی می تواند نقش مهمی در ایجاد جوش در نوک سینه داشته باشد. نوک سینه به طور مداوم با لباس در ارتباط است. شستشوی دیر به دیر بدن و لباس می تواند به پوست مرده، سبوم یا عرق اجازه دهد با پوست در تماس باشد. همین امر به ایجاد جوش می انجامد.
عفونت های مخمری:
جوش هایی که در کنار بثورات پوستی در این ناحیه ظاهر می شوند ممکن است نشانه ای از عفونت مخمری باشند. پوست ممکن است در این شرایط قرمز و خارش دار باشد.
محیط گرم و گاه تعریق زیر تی شرت ، می تواند شرایط خوبی برای عفونت قارچی یا رشد بیش از حد مخمر ها ایجاد نماید. عفونت های مخمری می توانند به سرعت گسترش یابند، بنابراین باید به سرعت تشخیص داده شوند. عفونت های مخمری و برفک را می توان با داروهای ضد قارچی درمان کرد.
آبسه نوک پستان:
برخی از اوقات چیزی که به عنوان جوش در نوک سینه ظاهر می شود می تواند نشانه ای از مشکلات عمیق تر همچون آبسه باشد. آبسه نوک پستان نواحی از چرک است که در بافت های سینه تجمع پیدا می کند. این ها ممکن است دردناک باشند و پوست احتمال دارد تغییر رنگ دهد یا متورم گردد.
چنین ابسه هایی معمولا به خاطر ورم پستان درمان نشده ایجاد می شوند. در فردی که شیر نمی دهد، چنین مواردی ممکن است نشانه ضایعات بدخیم در این ناحیه باشد.
آبسه را می توان تخلیه کرد و آنتی بیوتیک را برای پیشگیری از عفونت مجدد تجویز نمود. در شرایط نادر، ممکن است نیاز به جراحی هم وجود داشته باشد.
سرطان سینه:
اگرچه این موضوع نادر است اما برخی از برآمدگی های جدید بر روی نوک پستان ممکن است نشان دهنده سرطان سینه باشد. اگر در مورد علل بروز این برآمدگی مطمئن نیستید حتما با یک پزشک مشورت کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در بسیاری از موارد، وجود جوش در نوک پستان جای نگرانی ندارد. منافذ مسدود شده، موهای موهای درون روییده و تاول های شیر معمولا خود به خود بهبود می یابند. سایر انواع برآمدگی ها مانند آبسه یا عفونت های مخمری ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
اگر برآمدگی روی سینه متورم، قرمز یا دردناک باشد باید به پزشک مراجعه کنید. این نوع برآمدگی ممکن است نشانه ای از عفونت یا عوارض دیگری باشد که نیاز به درمان دارد. توده های متورم عمیق زیر پوست می توانند نشانه ای از آبسه باشند که باید توسط پزشک تشخیص داده شوند.
اگر علت برآمدگی های روی نوک پستان قابل شناسایی نیست حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید. برآمدگی هایی که تغییر شکل می دهند، در کنار توده های دیگر ظاهر می شوند، یا اگر تغییرات دیگری در بافت نوک پستان یا پستان وجود داشته باشد، ممکن است نشانه ای از سرطان سینه باشد. در چنین مواردی، فرد باید در اسرع وقت با پزشک مشورت کند.