علت درد ضربان دار دندان از نظر دکتر صفورا امامی چیست ؟
مهمترین عوامل درد ضربان دار دندان شامل، پوسیدگی ، شکستگی، رویش دندان، روکش لق دندان، دندان قروچه،لثه های عفونی ،پر شدگی آسیب دیده، آبسه دندان علائم درد ضربان دار دندان است
همراه با درد ضربان دار دندان، علائم دیگر دندان درد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد مبهم مزمن دندان
- درد شدید هنگام جویدن
- درد دندان، هنگام خوردن مواد غذایی شیرین
- دندانهای حساس یا مور مور شونده
- درد یا حساسیت در دهان
- درد دندان یا التهاب در فک
- تورم دهان یا لثه
- سرخی دهان یا لثه
- طعم بد دهان
- بوی بد دهان
- ترشح چرک یا مایع سفید
- تب
دلایل درد ضربان دار دندان
- غذا یا بقایایی که بین دندان های شما گیر کرده است
- گاززدن و جویدن غیرعادی
- عفونت سینوس (درد دردندانهای عقبی)
- بیماری قلبی، مانند آنژین (درد در اطراف دندان ها و فک)
چه موقع به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
عفونت دندان می تواند به استخوان فک و سایر مناطق صورت، گلو و سر گسترش یابد. اگر علائم دیگری همراه با دندان درد دارید بلافاصله به دندانپزشک مراجع کنید. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- دردی که بیش از یک روز طول بکشد.
- درد هنگام جویدن
- تب
- تورم
- قرمزی لثه
- طعم یا بوی بد دهان
- مشکل در بلع مواد غذایی
اگر دندان شما شکسته یا بیرون آمده است، سریعاً به دندانپزشک یا اورژانس مراجعه کنید.
پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان یا ایجاد حفره شایعترین دلیل درد دندان است. این مورد زمانی اتفاق می افتد که باکتری های موجود در دهان از لایه بیرونی و سخت مینای دندان، تغذیه می کنند.
باکتری ها بخشی از سلامت طبیعی دهان و بدن هستند. با این حال، باقی ماندن مقدار زیادی از ترکیبات قندی و غذاهای دیگر روی دندان های شما، می تواند باعث تجمع باکتری های مضر زیادی در دهان شود.
این باکتری ها پلاک هایی درست می کنند که به دندان های شما می چسبند. برخی از انواع باکتری ها نیز اسیدی را تولید می کنند که می تواند منجر به ایجاد سوراخ یا حفره در دندان ها بشود. پوسیدگی دندان ممکن است به صورت بروز لکه های کوچک سفید، قهوه ای و یا سیاه روی دندان های شما باشد.
آبسه دندان
آبسه کردن دندان زمانی ایجاد می شود که بخشی یا تمام پالپ داخل دندان از بین می رود. بافت مرده، کیسه کوچکی از باکتری ها و چرک به نام آبسه می سازد. عفونت یا التهاب دندان می تواند باعث ایجاد آبسه شود.
اگر دندان آسیب دیده به سرعت درمان نشود، می تواند منجر به ایجاد آبسه دندان شود. این اتفاق زمانی می افتد که باکتری ها از طریق سوراخ یا ترک موجود وارد دندان شوند.
درمان
درمان آبسه دندان شامل موارد زیر است:
- مصرف آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری های عامل عفونت
- تخلیه و تمیز کردن آبسه
- اگر آبسه به دلیل بیماری های لثه ایجاد شده باشد، لثه ها را باید تمیز و درمان کنید.
- درمان کانال ریشه عصب کشی دندان اگر آبسه در اثر پوسیدگی یا ترک خوردن دندان ایجاد شده باشد.
- ایمپلنت که عبارتست از جایگزینی دندان با انواع مصنوعی آن.
شکستگی دندان
شکستگی دندان همان ایجاد ترک یا شکاف در دندان (دندان های ترک خورده است. شکستگی دندان می تواند ناشی از جویدن چیزهای سخت، مانند یخ باشد. در صورت سقوط از بلندی و یا در اثر وارد آمدن ضربه به فک و صورت نیز ممکن است دچار شکستگی و آسیب دندان شوید. در بعضی موارد، شکستگی دندان ممکن است با گذشت زمان و به آرامی ایجاد شود.
شکستگی دندان می تواند منجر به درد ضربان دار شود. این شکستگی باعث می شود که ذرات خارجی وارد دندان شوند و پالپ و اعصاب دندان را تحریک یا آلوده کنند و باعث بروز درد شوند.
این ذرات خارجی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- باکتری ها
- ذرات غذا
- مولکول های اب
- هوا
درمان
دندانپزشک گاهی می تواند شکستگی دندان را با روکش یا مواد پرکننده، ترمیم کند. شما ممکن است به روکش روی دندان نیاز داشته باشید، یا دندانپزشک ممکن است درمان ریشه دندان (عصب کشی) را توصیه کند.
پر شدگی آسیب دیده
شما میتوانید با جویدن عادی و همچنین با گاز گرفتن و جویدن چیزهای سفت و یا دندان قروچه، به دندان های پر شده خود آسیب برسانید. پر شدگی آسیب دیده ممکن است شامل موارد زیر شود:
- لب پریدگی
- خرد شدن
- ترک برداشتن
- ساییده شدن
- بیرون آمدن
جراحی ریشه دندان چگونه انجام میشود؟
درمان کانال ریشه یا همان جراجی ریشه در مطب دندانپزشکی انجام میشود. شما پس از این که روی صندلی دندان پزشکی مستقر شدید، دندانپزشک مقدار کمی داروی بی حس کننده را روی لثه شما و نزدیک به دندان آسیب دید قرار میدهد. این داروی بی حسی به لثه شما تزریق میشود. ممکن است کمی احساس سوزش کنید که به سرعت از بین میرود. شما در حین عمل بیدار خواهید ماند و ماده بیهوشی مانع از احساس درد میشود. هنگامی که دندان شما بی حس است، دندانپزشکی شکاف کوچک در بالای دندان ایجاد میکند. بعد از اینکه پالپ آلوده یا آسیب دیده در معرض دید قرار گرفت، متخصص ریشه آن را با استفاده از ابزارهای ویژهای با دقت از بین میبرد. دندانپزشک مراقب است که تمام مسیرهای کانال دندان شما را پاک کند. در مرحله بعد، ناحیه با یک آنتیبیوتیک موضعی پوشانده میشود تا اطمینان حاصل شود که عفونت از بین رفته است و امکان عفونت مجدد وجود ندارد.
در صورت تجویز اندودنتیست، نیازی به نگرانی در مورد جراحی ریشه دندان نیست. فن آوریهای پیشرفته مانند تصویر برداری دیجیتال، سه بعدی، میکروسکوپ، اولترا سونیک و بایو سرامیک، امکان انجام سریع، راحت و موفقیت آمیز این مراحل را فراهم میکند.
هنگامی که کانالها تمیز و ضد عفونی شدند، دندانپزشک دندان را با خمیر سیلر و مواد لاستیکی پر و محروم و میکند. احتمالاً دندانپزشک شما یک آنتیبیوتیک خوراکی هم برای شما تجویز کند. متخصص ریشه با پر کردن دهانه کوچک در بالای دندان با یک ماده نرم و موقت، این روش را به پایان میرساند. این درزگیر کمک میکند تا کانالها از بزاق دهان آسیب نبینند.