تنگی مجرا چیست ، معمولا این سوالی است که بیشتر اوقات ذهن افراد را درگیر می کند و آنها را به سمت بدست آوردن اطلاعاتی مفید، برای تشخیص به موقع و همچنین بهترین درمانهای موجود هدایت میکند. به طور کلی مجرای ادراری در بدن به گونهای طراحی شده که باعث تخلیه ادرار میشود.
اگر بخواهیم در توضیحی کوتاه این بیماری را توضیح دهیم، باید گفت این بیماران با مشکلات مجاری ادراری درگیر هستند و اختلالاتی را در مجاری ادرار خود میبینند. این اختلالات میتواند شامل مواردی مثل کم شدن میزان ادرار دفع شده، دفع ادرار بصورت قطرهای و بسیاری از عوامل دیگر باشد. در ادامه به بررسی ابعاد تاثیرگذار در رابطه با بیماری تنگی مجرای ادراری میپردازیم.
تنگی مجرا و دلایل به وجود آمدن آن
اگر به دنبال پیدا کردن عوامل ایجاد تنگی مجرا هستید، باید به بررسی علتهای تاثیرگذار و متعدد این بیماری باشید. در اینجا تعدادی از این عوامل را برایتان معرفی و شرح خواهیم داد.
- استفاده از سوند به دفعات مکرر
- انجام ختنه و ایجاد مشکلاتی در این زمینه برای برخی افراد
- ایجاد عفونت هنگام مسائلی از قبیل مقاربت
- مشکلات تناسلی مثل زگیل
- حوادثی از قبیل انواع تصادفات
- مشکلات موثر در تنگی مجرا هنگام عمل جراحی
استفاده زیاد و نادرست از سوند
متاسفانه افرادی که تجربیات لازم را برای زدن سوند به بیماران ندارند، باعث بروز مشکلات تنگی در مجرای افراد میشوند. حتی اگر سوند زدن توسط این افراد به دفعات زیاد نیز صورت بگیرد، این بیماری را تشدید خواهد کرد.
گاهی افراد از مشکلات شایعی مثل احتباس در مسیر ادراری خود رنج میبرند. این بیماران شدیدا احتیاج به تخلیه ادرار دارند، زیرا این مسئله با درد بسیاری همراه است و آنها را به اجبار به سمت سوند گذاشتن میکشاند. پس حتما سعی کنید به بیمارستانهایی مراجعه کنید که افراد با تجربه و کاربلدی را برای عملیات سوندگذاری در اختیار داشته باشد.
ختنه و تصادف نیز در بروز مشکل تنگی مجرایی نقش دارند
- در مبحث تنگی مجرا چیست میبینید حتی افرادی که در خردسالی ختنه کرده اند ممکن است دچار این مشکل شده باشند و باعث شود تا ادرار در آنها به سختی و به مقدار کم بیرون بیاید. وقتی که پزشک متخصص این افراد را معاینه می کند، کاملا واضح است که آنها به خاطر ختنه، دچار تنگی و مسدود شدن مجرای ادراری شده اند.
- انواع تصادف هم می تواند به عنوان مولفهای مهم در بروز این مشکل باشد. یعنی وقتی در تصادف لگن با سرعت زیاد به جایی برخورد می کند، بدلیل ایجاد شکستگی در لگن به مجرای ادراری فرد صدمه وارد کرده و از عوارض شایع در آن، تنگی در مجرای ادراری است.
ایجاد عفونت در هنگام مقاربت
در ادامه مطلب تنگی مجرا چیست اگر تمام مراقبتهای اساسی را قبل از انجام مقاربت انجام دهید، مطمئنا با مسائلی که مرتبط با موضوع تنگی مجرا چیست مواجه نخواهید شد. زیرا اگر فرد مقابل دچار بیماری مقاربتی از قبیل سوزاک باشد و شما از موارد محافظتی مثل کاندوم استفاده کرده باشید، قطعا از بروز این بیماری در بدن خود جلوگیری خواهید کرد.
عوارض شایع در این بیماری، سوزش همراه با خارش یا ترشحات چرکی زرد رنگ هستند که بدنبال این موارد تنگی مجرای ادراری را در فرد بوجود خواهند آورد. اگر احیانا با چنین مشکلاتی روبرو شدید برای رفع بیماری بهتر است به پزشکان متخصص در زمینه اورولوژی مراجعه کنید که توصیه ما در این زمینه دکتر حجت سلیمی است.
انجام عمل جراحی یا داشتن زگیل تناسلی
اگر زگیل در منطقه تناسلی فرد بیمار به موقع درمان نشود و گسترش پیدا کند، ممکن است فرد را دچار مشکلات انسدادی در مجاری ادراری کند. پس بهتر است هر مشکلی که در بدن پدیدار می شود را در همان ابتدا، سریع تشخیص داده و درمان را شروع کرد.
مسئله بعدی انجام عمل جراحی و آسیبهای احتمالی به مجاری ادراری بیمار است. یعنی گاهی به دلیل انجام عملهای حساسی مثل جراحی مربوط به سرطان پروستات یا جراحی پروستات معمولی، ممکن است عوارضی مثل تنگیهای مجرا در سیستم ادراری برای بیمار بوجود بیاید. یکی از نکات پیشگیری کننده مهم در همین راستا داشتن دقت زیاد در هنگام انجام جراحی است. البته در برخی موارد نیز هرچه عمل را با دقت بالا انجام دهید، باز هم نمیتوانید بیمار را از این آسیب ها ایمن نگه دارید.
مشکلات شایع در بیماریهای تنگی مجرا
تا اینجا تا حد زیادی با مفهوم تنگی مجرا چیست آشنا شدید، حال در ادامه عوارض این بیماری که می تواند علائم بسیاری از خفیف تا شدید بروز دهد را بیشتر شرح می دهیم.
- مسدود شدن سیستم ادراری که در اصطلاح عامیانه به آن شاش بند نیز می گویند، یکی از این عوارض است.
- تجمع بیش از حد ادرار می تواند در دراز مدت آسیبهای زیادی را به مجاری ادراری بیمار وارد کند.
- تنگی در مجرای ادراری به علت فشار فوق العاده زیاد به مثانه بیمار، باعث افزایش تدریجی ضخامت دیوارههای مثانه می شود.
- اگر این اختلال به موقع درمان نشود، درمان های متداول نمیتوانند عفونت ها را به راحتی برطرف کنند و متاسفانه روند برطرف کردن بیماری نیز بیشتر طول می کشد.
- عملکرد نادرست کلیه و حتی سنگ در مثانه از عوارض جدی تنگی در مجرای ادراری محسوب می شوند.
چه بررسیهایی برای تشخیص مجرای ادراری وجود دارد؟
معمولا پزشکان متخصص برای اینکه سریعتر تنگی مجرا در سیستم ادراری فرد را تشخیص دهند، ممکن است آزمایشاتی را تجویز کنند که عبارتند از:
- تجهیزات مخصوصی در این رابطه وجود دارند که پزشک بوسیله آن می تواند تشخیص دقیقتری برای این امر داشته باشد.
- معاینه و بررسی دستگاه تناسلی بیمار تعیین کننده است.
- آزمایشاتی که بوسیله آن می توان خون در ادرار بیمار را تشخیص داد.
- گاهی پزشک برای تشخیص دقیقتر، از عکس برداریهای مخصوص مجرایی ادراری استفاده می کند.
- دقت در چگونگی مقدار ادرار در کوتاه ترین زمان هم از عوامل مهم است.
- برخی میکروبها در دستگاه ادراری فرد باعث بروز بیماریهایی مثل تنگی در مجرا می شود، که متخصصان ارولوژی با تجویز آزمایش میتوانند به راحتی آنها را تشخیص دهند.
درمان های رایج برای تنگی مجرای ادراری
در حال حاظر پزشکان دو روش رایج زیر را برای برطرف کردن بیماریهای مربوط به تنگی مجرا به کار می برند که هر یک از روش ها از مراحل خاص خودش نیز تبعیت می کند.
- استفاده از درمان اندوسکوپیک که خود شامل سه روش اورتروتومی، دیلاتاسیون یا همان اتساع سیستم ادراری یا استنت های مجرای ادرار هستند.
- روش دوم استفاده از درمان آناستوموتیک است که برای مشکلات لیکن اسکلروز، تنگی در مجرای ادراری خانم ها، تنگی مناتوس و تنگی در مجرای بولبار مورد استفاده قرار می گیرد.
بهترین راه درمان تنگی مجرا
اگر در خصوص بیماری تنگی مجرا سوال یا مشاوره نیاز دارید می توانید به وب سایت دکتر حجت سلیمی مراجعه کنید و در این خصوص اطلاعات بیشتری دریافت کنید