فقط تعداد اندکی از ما دردهای مفاصل را در طول زندگی خود تجربه نکردهایم. بر اساس اعلان مرکز کنترل بیماریها، از هر پنج امریکایی بیش از یک نفر از مشکل آرتریت (تورم مفاصل) رنج میبرد و همین امر آرتریت را به شایعترین بیماری بدل کرده است.
گرچه این بیماری ممکن است از کودکی آغاز شود اما در اکثر موارد در بزرگسالی رخ مینماید. باید بدانیم که بیش از صدها نوع آرتریت وجود دارد.
شایعترین نوع آن (osteoarthritis (OA است که آرتروز نیز خوانده میشود. به طور معمول، قسمت انتهایی استخوانها یعنی محل پیوستن مفاصل با غضروف پوشانده شده است.
در بیماری آرتروز، غضروفها جدا میشوند و قسمت انتهایی استخوان رها شده و به طور دردناکی به یکدیگر سائیده میشوند. در نتیجه این فعل و انفعالات، فاصله بین استخوانها زیاد شده و منجر به کمتحرکی فرد میشود و درد نیز به مرور شدیدتر میگردد.
مفاصل زانو، ران، انگشتان و پاها بیش از مفاصل دیگر درگیر مشکلات آرتروز میشوند. عموما صبحها درد و خشکی تمام مفاصل را دربرمیگیرد و با انجام حرکات ورزشی بهبود مییابد.
داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب برای درمان آرتروز که میتوانید بدون نسخه پزشک دریافت کنید عبارتند از ایبوپروفن، ناپروکسن، استامینوفن و از داروهای تجویزی celecoxib (Celebrex) و در موارد حادتر با دردهای شدیدتر مورفینهایی مانند کدئینهای قوی تجویز میشود.
یکی دیگر از انواع شایع بیماری آرتریت، روماتوئید نام دارد. این بیماری یک بیماری خود ایمنی محسوب میشود، بدین معنا که سیستم ایمنی بدن که خود باید در برابر بیماریها از بدن محافظت کند به بافتهای بدن حمله میکند و در این مورد خاص به بافت بین مفاصل آسیب میرساند. البته این بیماری اندامهای دیگر را نیز درگیر مینماید.
از جمله علائم این بیماری خستگی مفرط، کاهش وزن و در عین حال قرمزی، درد، دمای بالا، سفتی و تورم مفاصل تحت تاثیر است که اغلب دستها، مچدستها، زانوها، کشکک زانوها، قوزک پاها و پاها میباشد.
در سالهای اخیر پیشرفتهای دارویی جدیدی برای کندکردن فرایند بیماری و همچنین توقف بیماری آرتریت حاصل شده است. متخصصان روشهای پیشگیرانه و درمانهای طبیعی را برای متوقف کردن اثرات مخرب مرتبط با این بیماری به ما پیشنهاد میکنند.
۶ راهکار طبیعی برای کاهش عوارض ناشی از آرتریت
تحرک داشته باشید.
گرچه این پیشنهاد غیرعلمی به نظر میرسد اما ورزش کلید درمان بیماری آرتریت است. ورزش کردن هزار و یک مزیت دارد. مادامی که مفاصل بر اثر جراحات یا فعالیتهای شدید بدنی دچار آرتریت شوند،
ورزش کردن برای اتصال دوباره مفاصل و شکلگیری بخشهای ضروری آن مناسبترین درمان محسوب میشود. ورزش، باعث محکم شدن مفاصل بین عضلات میگردد، با فرسودگی مبارزه میکند و از افزایش وزن جلوگیری میکند. (افزایش وزن یکی از شایعترین علل تباهی مفاصل است.)
با مفاصل متورم با ملایمت برخورد کنید. بسیاری از مردم مصرانه معتقدند که برای درمان و کاهش فشار ناشی از آرتریت،شنا کردن و انجام حرکات ایروبیک در آب بهترین روش است. با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا از ورزشهای مناسب وضعیت خودتان مطمئن شوید.
تکنیکهایی برای کنترل دردهای دورهای بیاموزید.
تکنیکهای ریلکسیشن، مقابله با این بیماری را سهولت میبخشد. به عنوان نمونه خود هیپنوتیزمی، کاهش استرس با تکنیکهای خالی کردن ذهن، ریلکسیشن عضلات و نفسهای عمیق.
یوگا هم یکی دیگر از گزینههاست، زیرا علاوه بر مدیتیشن شامل تکنیکهای تنفس و حرکات فیزیکی برای افزایش توانایی جسمانی و انعطافپذیری بدن است و در نتیجه منجر به بهبود کیفیت زندگی خواهد شد.
مصرف روغنهای سودمند
تحقیقات حاکی از آن است که گیاهان سرشار از اسیدهای چرب گاما لینولیک از قبیل روغن گل گاوزبان همچنین روغن ماهی که سرشار از اسیدهای بسیار سودمند است، برای بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید بسیار مفید است.
در سال ۲۰۱۴ نتایج تحقیقاتی که ۱۸ ماه به طول انجامید، نشان داد که تاثیر و مزایای روغن گل گاوزبان و ماهی و ترکیب آنها پایدار است.
بعلاوه، بر اساس آنچه در نشریات علمی منتشر شده روغن آووکادو و سویا و به طور خاص محصولاتی که حاوی مقادیر unsaponifiable ازاین روغنها هستند، درد و عوارض ناشی از آرتریت را تا حد بسیاری بهبود میبخشند.
با داروهای گیاهی به جنگ درد و تورم بروید.
زردچوبه، ادویهای که از آن کاری زرد تولید میکنند، حاوی ترکیبات ضد التهابی به نام کورکومین است.
مطالعات نشان میدهد که گیاهان حاوی کورکومین علائم ناشی از آرتریت را بهبود میبخشند.
در یکی از این مطالعات اثبات شد که برای کاهش عوارض آرتریت زانو مصرف یک کپسول ۷۵۰ میلیگرمی زنجبیل در روز اثری برابر با یک کپسول دیکلوفناک ۵۰ میلیگرمی دارد. مصرف داروهای شیمیایی در کنار داروهای گیاهی بیشترین تاثیر را در بهبود خواهد داشت.
کمپرس آب سرد و گرم کنید.
کمپرس آب گرم گردش خون را بالا برده و عضلات سفت شده را نرم میکند. کمپرس آب سرد تورم را کاهش داده و درد را التیام میبخشد. برای برخی از افراد کمپرس آب سرد اسپاسمهای عضلانی را بهبود میبخشد. به تناوب کمپرس آب سرد و گرم را امتحان کنید.
از مسکنهای موضعی استفاده کنید.
مسکنها و مرهمهای ترکیبی از گیاهان دارویی را میتوانید از داروخانهها و عطاریها بدون نسخه پزشک دریافت کنید.
یکی از این مسکنها کاپساسین، ترکیبی شیمیایی در فلفل هندی است.
مطالعات حاکی از آن است که ترکیبات موجود در فلفل هندی اگر به صورت موضعی استفاده شوند (البته نباید با چشم در تماس باشند!) موجب کاهش هرگونه دردی، از جمله دردهای ناشی از آرتریتو روماتوئید میگردند.
یکی دیگر از این ترکیبات نعناع است، ترکیبات و دستورالعمل آن در زیر آمده، این مرهم خانگی بالغ بر ۵۰۰ مورد امتحان شده و به بهبود بیماران کمک شایانی نموده و دارای پشتوانه علمیست.
مرهم ضد درد خنک:
- ۲ قاشق سوپخوری ژل آلوورا
- ۸ تا ۱۰ قطره روغن خالص نعناع
ژل آلوورا و روغن نعناع را در کاسهای تمیز با یکدیگر مخلوط کنید. این ترکیب را بر روی موضع درد ماساژ دهید. سپس دستها را شسته و از مالیدن دستها به چشم جدا خودداری کنید. بعلاوه، ژل آلوورا سریعا جذب شده و موضع را خنک کرده و خاصیت ضد التهابی دارد.
نحوه عملکرد مرهم: نعناع حاوی منتول میباشد و هنگامی که به صورت موضعی استفاده شود احساس خنکی ایجاد میکند و گیرندههای درد را مهار مینماید.
هشدار: بدن برخی از افراد به روغن عصاره نعناع حساسیت نشان میدهد. اگر پوست شما چنین واکنشی از خود نشان داد، ازبهکارگیری آن پرهیز کنید.