یکی از بیماریهایی که امروزه مردم بسیاری از جهان را گرفتار کرده، بیماری کرونا نام دارد. این بیماری که نزدیک به یک است سال گریبانگیر مردم شده، در شرایط زندگی افراد تغییرات بسیاری را به وجود آورده و حتی باید گفت این تغییرات به بخشهای گوناگون دیگر نیز مربوط میشوند که میتوان به سلامت روان، روحیه، فشار، اضطراب و … اشاره داشت. از همین جهت تصمیم گرفتیم در این مقاله در نقش یک روانشناس حاضر شویم و اطلاعاتی را در رابطه با این موضوعات و تاثیری که کرونا بر هر یک گذاشته است، بیان کنیم.
سلامت روان چیست؟
سلامت روان موضوع مهمی به نظر میرسد که در نوجوانان باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. امروزه با توجه به شیوع ویروس کرونا و بسته شدن مدارس، مراکز تفریحی، لغو دیدارهای اجتماعی و … نوجوانان بیشتر از دیگر اقشار تحت تاثیر قرار گرفتند، چرا که بسیاری از فعالیتهای آنها تحت تاثیر قرار گرفت و دیگر نتوانستند فعالیتهای عادی خود را انجام دهند. همچنین از طرفی بسته شدن مدارس خود نیز میتواند عاملی بر استرس و اضطراب نوجوانان باشد، چرا که بدون شک آموزش مجازی کیفیت آموزش حضوری را ندارد و بسیاری از نوجوانان که تحصیل برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است، بسیار اذیت میشوند.
توجه داشته باشید که تمام شرایط گفتهشده بر روی سلامت روان نوجوان خانه شما تاثیر خواهند داشت و میتوانند بهمرورزمان مشکلات جدیتری را برای فرزند شما به همراه داشته باشند. از طرفی مشخص نیست که تا چه زمان این بیماری مورد درمان قرار میگیرد و کی شرایط به آنچه قبلا بوده برمیگردد؛ بنابراین باید به فکر شیوه و راهحلی بود که از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود. مسلما مشورت با یک روانشناس میتواند اوضاع را بهتر کند، اما اگر چنین امکانی برای شما میسر نیست، میتوانید از کتابهای یک روانشناس شناختهشده استفاده کنید و به مطالعه آن ها بپردازید تا با نکاتی که به شما کمک میکنند تا شرایط را بهبود دهید، آشنا شوید.
توجه داشته باشید که راههای گوناگونی برای بهبود شرایط وجود دارد که استفاده از آنها میتواند نقش موثری بر بهبود وضعیت سلامت روان داشته باشد. برای مثال استفاده از رسانههای مجازی پیشنهاد مناسبی به نظر میرسد؛ چرا که شما میتوانید در کمال حفظ فاصله اجتماعی با دوستان و حتی دیگر آشنایان خود ارتباط برقرار کنید. البته توجه داشته باشید که این کار نیز اصول و شرایط خاص خود را دارد که اگر به آن توجه نشود، امکان دارد مشکلات دیگری اعم از آزار و اذیت چشمها، گردن، دست و … را به همراه داشته باشد. در مجله سلامتی پذیرش ۲۴ نیز می توانید بروزترین مقالات مرتبط با این حوزه را مطالعه نمایید.
کرونا
علائم و عوارض روحی و روانی ناشی از قرنطینه
پسازآنکه این بیماری به همه افراد کشور گفته شد، دولت تصمیم به ایجاد محدودیتهای گوناگون گرفت و شرایط ویژهای را برای افراد لحاظ کرد. بهنوعی میتوان گفت شهر در این دوران به سبب محدودیتها و قوانین، در شرایط قرنطینه فرو رفت. البته قرنطینه شهر برای بهبود شرایط مناسب به نظر میرسد، اما مشکلی که وجود دارد، این است که این دوران قرنطینه بر سلامت روحی و روانی افراد تاثیر بسیاری داشته؛ چرا که آنها مدام در یک محیط قرار داشتند و شرایط از همین جهت برای آنها کمی سختتر شده است.
موضوع دیگری نیز وجود دارد که طبق یک تست روانشناسی و بررسی نتایج آن، افراد مبتلا و بهبود یافته این بیماری، از چنین موضوعی بیشتر مینالند و همچنین شدت این موضوع برای افرادی که در بیمارستان بستری بودند یا بیماری زمینهای داشتهاند، بیشتر بوده است و این دست از افراد با مشکلات روحی روانی بسیاری روبهرو شدهاند. این دست از افراد در ابتدای دوران پس از درمان، به استرس و اضطرابهای بسیاری مواجه میشوند و در رابطه با مسائل گوناگونی فکر و خیال میکنند.
در چنین شرایطی مشاوره روانشناسی امری ضروری است، اگر فرد به یک روانشناس مراجعه نکند و مشکلات به درستی برطرف نشوند، میتوانند مشکلات بزرگتری چون افسردگی را برای فرد به همراه داشته باشند. از همین جهت توصیه میشود اقدامات لازم برای بهبود شرایط را انجام دهید که یکی از این راهها برقرار ارتباط با روانشناس است. همچنین باید متذکر شد که امروزه امکان روانشناسی آنلاین و مشاوره تلفنی نیز میسر شده و این امر به شما این امکان را میدهد که بدون حضور در محیط و به دور از بیماری، به بهبود شرایط بپردازید.
عوارض روانی کرونا
راهکارهای کاهش تاثیرات روانی کرونا و قرنطینه
حال شاید برای شما سوال پیش بیاید که چگونه میتوان این آثار را خنثی کرد و عوارض روانی کرونا را کاهش داد؟ پاسخهای گوناگونی وجود دارد که به شما در این جهت کمک میکند. برای مثال شما میتوانید تمرکز خودتان را بر روی انجام فعالیتهای دیگر بگذارید. این دوران مناسب برای یادگیری بسیاری از امور است که میتوان به یادگیری زبانهای گوناگون و حرفههای دیگر در زمینههای گوناگون اشاره کرد.
علاوه بر یادگیری و فعالیت در زمینه آموزشی، راه و روشهای دیگری نیز وجود دارد که میتوانید با انجام آنها خود را سرگرم کنید و تمرکزتان را از کرونا و قرنطینه به سمت دیگر بکشانید؛ مثلا شما میتوانید در این دوران فیلم و سریالهای موردعلاقه خود را شروع و به دیدن آنها بپردازید. این موضوع باعث میشود که ذهن شما کمتر به سمت بیماری و عوارض آن متمایل شود؛ در نتیجه عوارض کرونا برای شما کمتر خواهد شد.
موارد دیگری نیز وجود دارد که میتوان آنها را در دسته بازیهای خانوادگی، بازیهای آنلاین، حل کردن جدول، برقراری تماسهای گروهی در برنامههای اجتماعی و … در نظر گرفت. البته توصیه میشود در کنار تمام این موارد از توصیههای یک روانشناس نیز استفاده کنید؛ چرا که این کار به بهبود و کنترل شرایط کمک بسزایی میکند.
آیا ازدواج در دوران کرونا امکانپذیر است؟
یکی دیگر از موضوعاتی که باعث استرس و اضطراب جوانها شده است را میتوان مربوط به شرایط ازدواج در نظر گرفت. باید متذکر شد که ازدواج در این دوران با محدودیت و قانون خاصی روبهرو نیست، بهجز آنکه امکان برگزاری مراسم وجود ندارد؛ اما توجه داشته باشید که در دوران بیماری کرونا، شرایط خوبی برای آشنایی زوجین وجود دارد و میتوانند بدون شلوغی و تجملات مراسمهای اولیه را برگزار و خود را برای مراسم اصلی آماده کنند.
ویروس کرونا و استرس
تاثیر کرونا بر سلامت روان و ایجاد استرس
یکی از موضوعاتی که در ابتدای مقاله به آن پرداختیم، شرایط و سلامت روان افراد در دوران همهگیری ویروس کرونا بود. یکی از موارد دیگری که باید در این راستا به آن اشاره داشته باشیم، مشکلات بین زوجین است. با توجه به شرایط، بسیاری از کسبوکارها با تغییرات بسیاری روبرو شدند و شرایط به گونهای رقم خورده که زوجین اکثرا در یک زمان و در مدت طولانی کنار یکدیگر قرار میگیرند. این موضوع میتواند منجر به جروبحثهای گوناگون شود و در نتیجه جو متشنجی را در خانه به راه بیندازد. از همین جهت توصیه میشود چنین موضوعی را به حداقل برسانید تا کودکان شما دچار مشکلات روانی نشوند و مدام در یک شرایط استرسزا قرار نگیرند.
لزوم دریافت مشاوره از روانشناس
یکی از توصیههای اصلی که میتوان به آن اشاره داشت، مراجعه به یک روانشناس در این زمان است؛ چرا که چنین فردی اطلاعات مناسبی را در اختیار شما قرار میدهد و به شما کمک میکند که با مشکلات به شیوه دیگری برخورد کنید. مشاوره آنلاین در دسترس ترین روش دریافت مشاوره در شرایط کنونی است، با جستجوی عبارت “مشاوره آنلاین پذیرش ۲۴” در موتورهای جستجو به بهترین متخصصان روانشناسی کشور به صورت آنلاین و تلفنی دسترسی خواهید داشت.
توجه داشته باشید که به مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج نیز بپردازید؛ چرا که به شما گفته میشود در این دوران چگونه با همسر و فرزندان خود برخورد کنید که جو و شرایط خانه خوب بماند و مشکلی پیش نیاید؛ بنابراین از کنار چنین موضوعی ساده نگذرید و با انجام آن از مشکلات بسیار دیگر جلوگیری کنید.