رژیمهای بر مبنای پروتئین مانند رژیم پالئو یا اتکینز، این روزها محبوبند، اما تحقیقات نشان دادهاند که چنین استراتژیهای غذایی، شاید آنچنان که بنظر میرسد هم سلامت نباشند.
برنامههای غذایی پر پروتئین، که معمولا به گوشت، لبنیات و دیگر محصولات حیوانی خیلی بها میدهند، میتوانند با شرایط پزشکی خطرناکی گره بخورند! اگر در حال حاضر چنین رژیمی گرفتهاید، پس از اینکه متوجه شدید پزشکان در اینباره چه گفتهاند باید در مورد منوی غذاهایتان دوباره فکر کنید.
آخرین تحقیقات درباره پروتئین
یکی از آخرین تحقیقاتی که توسط مجلهی Cell Metabolism و بر روی ۶۳۸۱ نفر با محدودهی سنی ۵۰ سال به بالاانجام شده است، نشان داده که مصرف پروتئین زیاد، مخصوصا پروتئینهای حیوانی، میتواند همچون مصرف سیگار مضر باشد! در حقیقت شرکت کنندگان بین ۵۰ تا ۶۵ سال این تحقیق که در میانسالیشان مقادیر زیادی پروتئین حیوانی مصرف میکردند، در طول تحقیق، چهار برابر، مرگ و میر بیشتری بر اثر سرطان داشتهاند!
آزار دهندهتر از این، اینکه تعریف «پروتئین زیاد» از دید این تحقیق، خیلی کمتر از مقادیری است که در رژیمهای مد این روزها پیشنهاد میشود! چرا که شرکت کنندگانی که فقط ۲۰ درصد از کالری روزانهشان را پروتئین تشکیل میداده، در این دسته بندی قرار گرفتهاند. اما بعنوان مثال رژیم پالئو حدود ۳۸ درصد کالری روزانهاش از پروتئین تشکیل شده است، یعنی تقریبا دو برابر!
چرا پروتئین خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد؟
با تحقیق بر روی موشهای آزمایشگاهی روشن شد که رژیمهای پر پروتئین، سطح هورمون رشد IGF-1 را افزایش میدهد. در تحقیقات انسانی هم یافت شده که هر کس IGF-1 بیشتری داشته باشد، به احتمال بیشتری بخاطر ابتلا به سرطان خواهد مرد.
والتر لونگو، یکی از محققان و استاد زیست شناسی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، میگوید: زمانی که پروتئین زیاد مصرف کنید، این فاکتورهای رشد افزایش یافته و ما نشان دادهایم که آنها میتوانند به سلولهای معمولی کمک کنند که مثل سلولهای سرطانی شوند و گسترش یابند.
شاید این تحقیق ناگوار بنظر بیاید، اما اولین تحقیق این چنینی نیست. در یک آزمایش پزشکی دیگر، محققان، گروهی را که نه سیگار میکشیدند و نه الکل مینوشیدند، و حدود نیمی از آنها هم گیاهخوار بودند تحت نظر گرفتند. آنها دریافتند گیاهخواران آن مجموعه، به احتمال خیلی کمتری به سرطان مبتلا خواهند شد.
تحقیق پهناور دیگری که در آلمان و انگلیس انجام شده، دقیقا نتایج مشابهی را نشان داده است. گیاهخواران حدود ۴۰ درصد کمتر در خطر ابتلا به سرطان هستند.
انستیتوی تحقیقاتی سرطان آمریکا در سال ۲۰۰۷ نیز تایید کرد که خطر بالقوهی رژیم های غذایی حیوانی، خطر ابتلا به چندین نوع سرطان را افزایش خواهد داد.
و به اعتقاد کمیتهی پزشکان «گزارش مسئولیت پزشکی»، در کشورهایی که چربی حیوانی بیشتری مصرف میکنند، مانند چربی گوشت، کره و پنیر، سرطان سینه شیوع بیشتری دارد.
منابع پروتئینی غیر گوشتی
در پروتئین های گیاهی، افزایش خطر ابتلا به سرطان مشاهده نشده است، پس به سراغ لوبیا، توفو، مغزها و آجیلها بروید تا مواد مغذی آنها به بدنتان برسد. بقیهی رژیم غذاییتان را نیز حول محور غلات کامل و غذاهای گیاهی مانند میوه ها، سبزیجات و نان و پاستا قرار دهید و چربی مورد نیاز بدنتان را نیز از روغن زیتون، آووکادو و منابع سالم دیگر تامین کنید.
شاید در ابتدا این وضعیت برایتان چالش بر انگیز باشد، اما کم کم خو گرفته و خواهید آموخت که عاشق غذاهای سالم باشید و مطمئن باشید که زندگی طولانیتری نیز خواهید داشت.